ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Νοέμβρη 2008
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σε κρίσιμη φάση ο αγώνας των κρατουμένων

Στη 16η ημέρα η απεργία πείνας, με δύο νεκρούς και μία απόπειρα αυτοκτονίας

Για τρίτη εβδομάδα συνεχίζεται η πανελλαδική κινητοποίηση των κρατουμένων με απεργία πείνας και αποχή από το συσσίτιό τους και μέχρι τώρα μετράμε δύο θανάτους και μια απόπειρα αυτοκτονίας τις ημέρες της κινητοποίησης. Η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης κωφεύει στις κραυγές των απελπισμένων και επιδίδεται σε μια προσπάθεια να μειώσει την κινητοποίησή τους με σκόπιμες φημολογίες για δήθεν φθίνουσα πορεία του αγώνα τους.

Την απόπειρα αυτοκτονίας του 24χρονου Χρ. Τσιμπάνη στις φυλακές Δομοκού, καθώς και τους θανάτους - τις προηγούμενες μέρες - των Δ. Βουβάκη και Ν. Μπαρδάκη στις φυλακές της Χίου και Γρεβενών αντίστοιχα, το υπουργείο Δικαιοσύνης προσπαθεί να τις υποβαθμίσει. Ετσι, για τους θανάτους αφήνει να εννοηθεί ότι τα θύματα ήταν τοξικοεξαρτημένοι, ενώ για την απόπειρα αυτοκτονίας το θύμα είχε ψυχολογικά προβλήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Χρ. Τσιμπάνης βρέθηκε κρεμασμένος από σωφρονιστικό υπάλληλο στις φυλακές Δομοκού, όπου διευθυντής είναι ο Αντ. Αραβαντηνός. Αμέσως μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Λαμίας και νοσηλεύεται σε βαριά κατάσταση. Οπως, όμως, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων και αν ακόμη ήταν έτσι, η πραγματική του θέση δεν ήταν στα κελιά, αλλά σε θεραπευτικά κέντρα. «Είναι ντροπή, συνεχίζει η Πρωτοβουλία, οι πραγματικοί θύτες να δαιμονοποιούν τα θύματά τους, να τα διασύρουν για να κρύψουν το σαθρό τους οικοδόμημα».

Στο μεταξύ, η κινητοποίηση των κρατουμένων βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο και υπάρχουν περαιτέρω κίνδυνοι για την υγεία των χιλιάδων απεργών πείνας κρατουμένων. Τα νομοθετικά μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση έχουν απορριφθεί από τους κρατούμενους ως ανεπαρκή. Την ίδια στιγμή ο υπουργός Δικαιοσύνης αρνείται να ικανοποιήσει το αίτημά τους για συνάντηση στον Κορυδαλλό με την πανελλαδική επιτροπή κρατουμένων, με το επιχείρημα ότι δεν είναι αντιπροσωπευτική. Αντί για συνάντηση, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Κ. Γκλέτσος πραγματοποίησε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στις φυλακές της Λάρισας, όπου συναντήθηκε με ομάδες κρατουμένων και τους διαβεβαίωσε ότι «αντιμετωπίζει με ευαισθησία τα αιτήματά τους»!

Τέλος, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι τα μέτρα που εξήγγειλε ο Σ. Χατζηγάκης δε λύνουν το πρόβλημα. Παράλληλα, ζητεί την παραίτηση του προέδρου του Κεντρικού Συμβουλίου των Φυλακών και κατηγορεί την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης για αποστεωμένες αντιλήψεις, καθώς αρνείται το δικαίωμα στους δικηγορικούς συλλόγους να επισκέπτονται τις φυλακές.

ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
«Φυλακισμένη» και η απομάκρυνση...

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ συζητήθηκε στη Βουλή

Eurokinissi

Την εντονότατη ανησυχία των κατοίκων του Κορυδαλλού για τις καθυστερήσεις στην αποσυμφόρηση των φυλακών της περιοχής καθώς και την αναμόρφωσή τους μετέφερε, χτες, στη Βουλή, η βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου με Επίκαιρη Ερώτηση προς το υπουργείο Δικαιοσύνης. Ως απάντηση έλαβε ένα ακόμη ...χρονοδιάγραμμα και υποσχέσεις.

Δεν μπόρεσε παρά να παραδεχτεί την ύπαρξη καθυστερήσεων ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σ. Χατζηγάκης, επικαλούμενος τεχνικά προβλήματα αλλά και τη δίκη του ΕΛΑ που συνεχίζεται στο χώρο. Σημείωσε ότι «είναι πρόθεσή μας να μετατραπούν αποκλειστικά σε φυλακές υποδίκων», και αυτό «θα εκπληρωθεί στο ακέραιο», αλλά «συνδέεται με την κατασκευή καινούριων φυλακών» στη Νιγρίτα, στη Δράμα και τα Χανιά. Για τις γυναικείες φυλακές είπε ότι οι κρατούμενες έχουν ήδη μεταφερθεί στην περιοχή του Ελαιώνα, ενώ έχει ολοκληρωθεί η μελέτη για την αναδιάρθρωση του κτιρίου, το οποίο «θα παραχωρηθεί στο δήμο».

«Μας ανησυχεί το ότι δε μετατρέπονται οι φυλακές Κορυδαλλού σε φυλακές υποδίκων, με καθυστέρηση πολλών μηνών», σημείωσε η Βέρα Νικολαΐδου. Επισήμανε πως «υπάρχει καθυστέρηση σε σχέση με τις δεσμεύσεις», θυμίζοντας πως ο Κ. Καραμανλής «από το 2000 είχε διαβεβαιώσει ότι θα φρόντιζε για την απομάκρυνση των φυλακών». Επιπρόσθετα τόνισε: «Και για τις ανδρικές φυλακές υπάρχει καθυστέρηση (...) αφού από το Φλεβάρη έπρεπε να έχουν μεταφερθεί 500 κρατούμενοι (...) ενώ ήσασταν αισιόδοξοι ότι θα μεταφερθεί το νοσοκομείο και το ψυχιατρείο». Οσον αφορά στην ένταξη των ιδρυμάτων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας σχολίασε πως «θα δούμε τι προβλήματα θα λύσει γιατί ...ψάχνουμε πολύ για να βρούμε το ΕΣΥ, όλα από ιδιώτες γίνονται».

Στη συνέχεια η βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι οι φυλακές δε βρίσκονται γενικά και αόριστα σε κατοικημένη περιοχή αλλά «είναι σε απόσταση αναπνοής από σχολεία και αθλητικά κέντρα». Μάλιστα, σχολιάζοντας τα αστυνομικά μέτρα που λαμβάνονται στη γύρω περιοχή θύμισε ότι «έχει ξεκινήσει μια καινούρια ...φάμπρικα: Να γίνονται προσαγωγές και να κρατούνται μαθητές», είπε, αναφερόμενη στη σύλληψη δύο μελών της ΚΝΕ.

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Εκτακτη συνέντευξη σήμερα

Εκτακτη συνέντευξη Τύπου «για την κατάσταση στις ελληνικές φυλακές - μέτρα και προτάσεις για την ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων κρατουμένων και αποφυλακισθέντων», δίνουν σήμερα η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» και μαζικοί φορείς της Αθήνας.

Η συνέντευξη θα δοθεί στις 12 μ., στην αίθουσα τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας.

ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ - ΠΟΑΟ
Ο γιορτασμός στο Γοργοπόταμο

Την Κυριακή 30/11 το πρωί, πραγματοποιείται η εκδήλωση για την 66η επέτειο ανατίναξης της γέφυρας

Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και όλες οι Αντιστασιακές Οργανώσεις που ανήκουν στη δύναμη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ) καλούν τα μέλη και τους φίλους της Αντίστασης να συμμετάσχουν και φέτος στην εκδήλωση τιμής, που θα γίνει, την Κυριακή 30 του Νοέμβρη 2008, το πρωί, στο Γοργοπόταμο, για να τιμηθεί η 66η επέτειος της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοπόταμου.

Τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ ανακοινώνουν πως θα διοργανώσουν διήμερη εκδρομή για τη συμμετοχή στην εκδήλωση. Η μετάβαση από Αθήνα θα γίνει με πούλμαν που θα ξεκινήσουν το Σάββατο 29 του Νοέμβρη και ώρα 9 π.μ., από την πλατεία Κάνιγγος, με διανυκτέρευση στα Καμένα Βούρλα και μετάβαση την επομένη στο χώρο της εκδήλωσης, στο Γοργοπόταμο.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα: 210.8831.368 και 210.8222.952.

ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
Και τσουχτερά πρόστιμα

Δε φτάνουν τα χαράτσια των 35 και 20 ευρώ για τις δηλώσεις του Εθνικού Κτηματολογίου, τώρα έρχονται και τσουχτερά πρόστιμα από 50 μέχρι 250 ευρώ ανά κάθε ακίνητο, για όσους υποβάλουν δηλώσεις μετά τις 21 Νοέμβρη που λήγει η ημερομηνία υποβολής μετά τη δεύτερη παράταση που δόθηκε!

Η σχετική απόφαση εκδόθηκε χτες από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά και προβλέπει πρόστιμα:

  • Για δικαίωμα επί αδόμητου οικοπέδου εντός αστικής περιοχής, μέχρι 400 τ.μ. 70 ευρώ και για μεγαλύτερο 120 ευρώ. Αν στο οικόπεδο υπάρχει κτίσμα μικρότερο των 200 τ.μ. άλλα 150 ευρώ και για μεγαλύτερο κτίσμα 250 ευρώ.
  • Για δικαίωμα επί διηρημένης ιδιοκτησίας (εντός αστικής περιοχής), μικρότερης των 200 τ.μ 100 ευρώ, για μεγαλύτερες 250 ευρώ και για κάθε βοηθητικό χώρο (αυτοτελούς ιδιοκτησίας) 50 ευρώ.
  • Για δικαίωμα επί γεωτεμαχίου μικρότερο από 4 στρέμματα σε αγροτική περιοχή, 100 ευρώ και για πάνω από 4 στρέμματα 200 ευρώ.
  • Για δικαίωμα επί οιουδήποτε άλλου εγγραπτέου δικαιώματος που δεν εμπίπτει στις ανωτέρω περιπτώσεις 70 ευρώ.

Εκπρόθεσμες δηλώσεις που θα υποβληθούν μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου 2008 τα πρόστιμα θα είναι μειωμένα κατά 50%.

Για τους βοηθητικούς χώρους πρόστιμα θα υποβάλλονται για δηλώσεις που θα υποβληθούν μετά τις 12 Δεκέμβρη.

Δε βαρύνεται με πρόστιμο όποιος προσήλθε εμπροθέσμως στο αρμόδιο γραφείο κτηματογράφησης και έλαβε το σχετικό «αποδεικτικό εμπρόθεσμης υποβολής προσέλευσης».

Σύμφωνα με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, μέχρι χτες είχαν υποβάλει δηλώσεις το 95% των πολιτών που υποχρεούνταν, ενώ σημαντικά υστερούν Τράπεζες, Οργανισμοί και Δήμοι.

Ενταση της αστυνομοκρατίας

«Αστυνομική σκούπα» μεγάλης έκτασης ενάντια στους μετανάστες και ένταση της αστυνομοκρατίας στην Αθήνα, προανήγγειλε ουσιαστικά χτες ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος.

Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου - όπου ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την Ευρωαφρικανική Συνδιάσκεψη, η οποία συνέρχεται την επόμενη Τρίτη 25 Νοέμβρη - ο υπουργός δήλωσε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό και για την πορεία της αναδιοργάνωσης των δυνάμεων της Αστυνομίας στα μεγάλα αστικά κέντρα και, ιδίως, στο Λεκανοπέδιο και στο κέντρο της Αθήνας, «για να μπορέσουμε - όπως είπε - να αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα εγκληματικότητας τα οποία βρίσκονται σε έξαρση». Και συμπλήρωσε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι ορατά τα αποτελέσματα της αναδιοργάνωσης, αναφορικά με την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, ιδίως στο κέντρο της Αθήνας.

Κατά τα άλλα, αναφερόμενος στους μετανάστες, ο υπουργός δήλωσε: «Οσο υπάρχει πείνα, όσο υπάρχουν κοινωνικές ανισότητες, όσο υπάρχουν δικτατορίες και πόλεμοι, η μετανάστευση δε θα πάψει να έχει αυτή τη μορφή που έχει σήμερα. Πρέπει λοιπόν να βοηθήσουμε αυτές τις χώρες».

Φαίνεται πως για τον υπουργό, όλα αυτά τα δεινά έρχονται από ...άλλο πλανήτη. Και δεν είναι η κυβέρνηση που συναποφασίζει και εφαρμόζει την αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, ενώ ταυτόχρονα υπηρετεί και υπερασπίζεται τον ιμπεριαλισμό που σπέρνει πολέμους, φτώχεια και εξαθλίωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ