ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Νοέμβρη 2008
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
10ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Με αυξημένη απαιτητικότητα στην πάλη για την οργάνωση των γυναικών

Ο προβληματισμός για την επίθεση που δέχεται η νέα γυναίκα ξεχώρισε την τρίτη μέρα των εργασιών

Πάνω από 400 γυναίκες, κάθε ηλικίας, συμμετείχαν στο 10ο συνέδριο της ΟΓΕ
Πάνω από 400 γυναίκες, κάθε ηλικίας, συμμετείχαν στο 10ο συνέδριο της ΟΓΕ
Ο πρωτοπόρος ρόλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) στην ανάδειξη των προβλημάτων των γυναικών - και των αληθινών υπευθύνων - αλλά και η σημασία που έχει η ολόπλευρη ανάπτυξη του γυναικείου κινήματος ως παράγοντας ενίσχυσης της πάλης για το σύνολο των προβλημάτων της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, αναδείχτηκαν στο 10ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας στην Αθήνα.

Οι τριήμερες εργασίες του ολοκληρώθηκαν την περασμένη Κυριακή, με την εκλογή του νέου 51μελούς ΔΣ της Ομοσπονδίας. Πρόεδρος επανεκλέχτηκε η Καλλιόπη Μπουντούρογλου. Το συνέδριο ενέκρινε ψηφίσματα αλληλεγγύης στη σοσιαλιστική Κούβα, καταδίκης της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας και της έντασης της αντιλαϊκής επίθεσης ειδικά μπροστά στην οικονομική κρίση που «χτυπά» πρώτα τις γυναίκες κτλ.

Ως σημαντική προτεραιότητα για το επόμενο διάστημα αναδείχτηκε η μαζικοποίηση των συλλόγων και των ομάδων της ΟΓΕ, ο δημιουργικός εμπλουτισμός της δράσης τους, η σταθεροποίηση της παρέμβασής τους για τα ζητήματα που απασχολούν τις γυναίκες και η συμβολή στην οργάνωση της πάλης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Ο γόνιμος προβληματισμός νεαρών αντιπροσώπων που ξεχώρισε την τρίτη μέρα του συνεδρίου, σε συνθήκες όξυνσης της επίθεσης του κεφαλαίου, με πρώτο θύμα τη νέα γενιά, έφερε στο επίκεντρο την ανάγκη να δυναμώσει η δουλειά της ΟΓΕ για τη συσπείρωση και την ενεργοποίηση νέων γυναικών. Κάτι που αποτυπώθηκε και στην ανάδειξη νεαρών στη διοίκηση της Ομοσπονδίας.

Πλούσιος διάλογος

«Είναι πολύ χαρακτηριστικά τα όσα λέγονται, γράφονται ή προβάλλονται από τα ΜΜΕ: η νέα γυναίκα σήμερα πρέπει να ασχολείται με το πώς θα γίνει όμορφη και λαμπερή για να είναι αρεστή στον κοινωνικό περίγυρο, με το πού θα πάει για να περάσει καλά και με το πώς θα σαγηνέψει περισσότερους αλλά και τους καλύτερους εκπροσώπους του άλλου φύλου», υπογράμμισε η Δήμητρα Παντάπαση από τη Σάμο. «Κι όταν οι γυναίκες διαμαρτύρονται, ότι για να γίνουν όσα προτείνουν τα διάφορα περιοδικά και οι εκπομπές, δε φτάνουν τα λεφτά που βγάζει μια νέα κοπέλα (σιγά μη φτάνουν 600 ευρώ για ρεύμα, νοίκι και ... Gucci!) τότε φτάνουμε στο διά ταύτα: γλείψε το αφεντικό ή τον προϊστάμενο, κάρφωσε τους συναδέλφους σου ή φέρσου τους "όπως αξίζει σε κατώτερους από σένα". Κι αν δεν πιάσουν όλα αυτά, υπάρχει ο σίγουρος δρόμος για την επιτυχία και την τελευταία λέξη της μόδας σε όλα τα προγράμματα της ΕΕ: γυναικεία επιχειρηματικότητα. Μόνη ή με τις φίλες σου, τις γειτόνισσες ή τις συγχωριανές σου μπορείς να έχεις μια δική σου κερδοφόρα επιχείρηση (λες και θα κινδυνέψει η Pummaro από τις ανταγωνιστικές σου σάλτσες!!!)... »

«Η Ευρωσυνθήκη είναι η ίδια στα βασικά σημεία με το Ευρωσύνταγμα», επισήμανε η Αιμιλία Αγκαβανάκη από την Αθήνα, εξηγώντας γιατί η πολιτική της ΕΕ όχι μόνο δεν οδηγεί στη βελτίωση της θέσης της γυναίκας στα κράτη - μέλη, αλλά και οξύνει τα προβλήματά της. «Γενικεύονται οι ελαστικές και μερικής μορφής σχέσεις απασχόλησης, που μεγάλο μερίδιο σ' αυτές έχουν οι εργαζόμενες γυναίκες. Καθιερώνεται η διαρκής μετακίνηση από μια θέση σε άλλη και σ' όλο το έδαφος της ΕΕ. Κατεδαφίζονται τα συστήματα κοινωνικής προστασίας, καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και αντικαθίστανται με ατομικές συμβάσεις για κάθε εργαζόμενο ξεχωριστά, νομιμοποιούνται οι αναιτιολόγητες απολύσεις», πρόσθεσε.

Αντεπίθεση

«"Κι αν μ' απολύσουν;" απάντησε εργαζόμενη με ένα παιδί (μονογονεϊκή οικογένεια) του ομίλου Στασινόπουλου, όταν συνειδητά καθυστερούσε να πάει στο γιατρό, ενώ είχε ψηλαφήσει όγκο στο στήθος της!», μετέφερε την εικόνα, που καταγράφει ο σύλλογος της Λιβαδειάς, η Τασία Κοντογιάννη. Σε μια εταιρεία - τόνισε - «ο εργοδότης ανάγκασε έγκυο εργαζόμενη που σε κατάσταση προχωρημένης εγκυμοσύνης σήκωνε και κουβαλούσε βάρη, να υπογράψει οικειοθελή αποχώρηση και όταν αυτή έφυγε από τη δουλειά, απέβαλλε τα δίδυμα που κυοφορούσε! Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται άμεση επέμβαση του γυναικείου και του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος», επισήμανε.

«Πολλές γυναίκες μάς γνώρισαν στις εξορμήσεις για τη μητρότητα και τους παιδικούς σταθμούς, άλλες στις εξορμήσεις για την ανεργία και την Κοινωνική Ασφάλιση, έξω από τον ΟΑΕΔ και τους χώρους δουλειάς», επισήμανε η Δέσποινα Γραμματικοπούλου από τη Θεσσαλονίκη, σημειώνοντας ότι στην τριετία που μεσολάβησε από το προηγούμενο συνέδριο, η Θεσσαλονίκη μετρά πέντε νέους γυναικείους συλλόγους. «Από όλη την πείρα μας διαπιστώνουμε ότι για να έχουμε αποτελέσματα στη δουλειά μας και για να εκπληρώσουμε το στόχο μας, χρειάζεται σταθερή, προγραμματισμένη και σε μόνιμη βάση δουλειά. Η δουλειά δε χάνεται. Μπορεί να μην έχει άμεσο αποτέλεσμα. Αυτό δεν πρέπει να μας απογοητεύει. Σήμερα πιο πολλές γυναίκες μας ακούν, ζητούν τη γνώμη μας, μας θέλουν δίπλα τους», κατέληξε μεταξύ άλλων.


Ανάγκη η ενίσχυση του διεθνούς συντονισμού

Πλήθος εκπροσώπων μαζικών φορέων συμμετείχε στην έναρξη των εργασιών, μεταξύ των οποίων και η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα
Πλήθος εκπροσώπων μαζικών φορέων συμμετείχε στην έναρξη των εργασιών, μεταξύ των οποίων και η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα
«Ξέρουμε ότι οι γυναίκες δεν είμαστε μόνες μας. Εχουμε την ιστορία με το μέρος μας: Οι εργαζόμενες γυναίκες και οι εργαζόμενοι άνδρες έχουν αποδείξει ότι μπορούν να δημιουργήσουν έναν παράδεισο στη γη, όταν πάρουν στα χέρια τους στην εξουσία. Τώρα είναι η ώρα περισσότερο από ποτέ να θυμηθούμε τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού και να τα κάνουμε όπλα μας... Τώρα είναι η ώρα περισσότερο από ποτέ να είμαστε σε επαγρύπνηση, αντιμετωπίζοντας τους αποκαλούμενους δημοκράτες και σοσιαλδημοκράτες πολιτικούς που προωθούνται από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, συμπληρώνοντας την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, να ξεσηκωθούμε ενάντια στην εκμετάλλευση της ελπίδας των λαών από τέτοιους δημοκράτες και σοσιαλδημοκράτες που δεν κάνουν τίποτα άλλο απ' το να συμπληρώνουν νεοσυντηρητικές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές...».

Τα παραπάνω σημείωσε, μεταφέροντας πείρα από τους αγώνες των γυναικών όλης της ηπείρου και αντιπροσωπεύοντας την Περιφέρεια Ευρώπης της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών, η Ναχίντε Μπιρντάλ από το Πατριωτικό Μέτωπο Γυναικών Τουρκίας, η οποία χαιρέτισε - μεταξύ άλλων - το συνέδριο το Σάββατο.

Στο συνέδριο πήραν ακόμα μέρος γυναίκες από Αγκόλα, Κούβα, Μεξικό, Ιορδανία, Πορτογαλία, Κύπρο, Ιταλία, Ρωσία, Φιλιππίνες, Βιετνάμ, Βραζιλία κλπ., οι οποίες συμμετείχαν μεταξύ άλλων στο σεμινάριο με τίτλο «Παγκόσμια Δημοκρατική Ομοσπονδία Γυναικών και Διεθνιστική Αλληλεγγύη» που διοργάνωσε στην Αθήνα η ΟΓΕ. Μια πρωτοβουλία που ανέλαβε στην κατεύθυνση ενίσχυσης της δράσης σε διεθνές επίπεδο, σύμφωνα και με την ευθύνη που της αναλογεί ως συντονίστρια Ευρώπης της ΠΔΟΓ (όπου εκλέχτηκε μετά το συνέδριο της ΠΔΟΓ, τον Απρίλη του 2008). Αλλωστε, πιστή στο καθήκον της διεθνιστικής αλληλεγγύης, η ΟΓΕ όλα τα προηγούμενα χρόνια προώθησε μια σειρά δραστηριότητες: Διοργάνωσε επανειλημμένα Καραβάνια Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη, επισκέψεις στη Γιουγκοσλαβία όταν βρέθηκε στο στόχαστρο των πολεμοκάπηλων κλπ.

Η έμπρακτη έκφραση της διεθνιστικής αλληλεγγύης και η ενίσχυση του διεθνούς συντονισμού της αγωνιστικής δράσης απασχόλησε και την Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΔΟΓ, που συνεδρίασε στην Αθήνα στις 12 και 13 Νοέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ