ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΟΠΑΔ
Εμπαιγμός για ασφαλισμένους και εργαζόμενους

Με ανεπαρκή κονδύλια επιχειρεί να πείσει ότι λύνει το πρόβλημα, την ίδια ώρα που οι δημόσιοι υπάλληλοι συνεχίζουν να πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακα

Οι δημόσιοι υπάλληλοι καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους τα φάρμακα και κατά συνέπεια τις συνέπειες της αντιασφαλιστικής πολιτικής του δικομματισμού

Eurokinissi

Οι δημόσιοι υπάλληλοι καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους τα φάρμακα και κατά συνέπεια τις συνέπειες της αντιασφαλιστικής πολιτικής του δικομματισμού
Σε εμπαιγμό των εκατομμυρίων ασφαλισμένων του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ) προχώρησε χτες η κυβέρνηση, ανακοινώνοντας τη διάθεση κονδυλίων για την αποπληρωμή των φαρμακοποιών και των δεδουλευμένων των συμβεβλημένων γιατρών που φτάνουν το πολύ μέχρι τον Ιούλη του 2008, ενώ είναι απλήρωτοι απ' τον Ιούνη οι πρώτοι και απ' τις αρχές του χρόνου οι δεύτεροι. Συνολικά η υποχρηματοδότηση των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας έχει χτυπήσει - στην κυριολεξία - κόκκινο και εκφράζεται πλέον ακόμα και με απειλές από τους απλήρωτους προμηθευτές για την απόσυρση των λεγόμενων παρακαταθηκών και των εργαλείων από τα δημόσια νοσοκομεία.

Κι ενώ τα συμπτώματα της απορύθμισης είναι πλέον ορατά, η κυβέρνηση προσπαθεί όχι μόνο να συγκαλύψει την άγρια λιτότητα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, αλλά επιχειρεί να συκοφαντήσει και τον αγώνα των εργαζομένων του ΟΠΑΔ, που χτες αποφάσισαν την όγδοη για σήμερα και αύριο 48ωρη απεργία, απαιτώντας την άμεση επίλυση των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Το υπουργείο Υγείας αναφέρει προκλητικά ότι «τα ποσά για την εξόφληση των φαρμακοποιών βρίσκονται ήδη στο ταμείο του ΟΠΑΔ, το οποίο όμως θα προχωρήσει στις πληρωμές μόλις σταματήσει η απεργία των εργαζομένων του Ταμείου». Επίσης, όσον αφορά στο αίτημα των εργαζομένων για εξίσωση των απολαβών τους αναφέρει ότι αυτό «θα γίνει αποδεκτό αμέσως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού για καθαρά τυπικούς λόγους».

Αναντιστοιχία με τα χρέη

Σύμφωνα με τις χτεσινές ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας, έχουν αποσταλεί 90 εκατ. ευρώ στις Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΟΠΑΔ για πληρωμή γιατρών, εργαστηρίων και κλινικών για τους μήνες Μάρτη και Απρίλη, ενώ προωθείται η πληρωμή των φαρμακοποιών για τον Ιούλη με 50 εκατ. ευρώ. Θεωρώντας εμπαιγμό αυτά τα κονδύλια, οι φαρμακοποιοί της Αττικής συνεχίζουν τη διακοπή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του δημοσίου, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να τα πληρώνουν απ' την τσέπη τους.

Επίσης, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος αποφάσισε πανελλαδική απεργία στις 26 του Νοέμβρη, ενώ απειλεί με τη διακοπή - σε πανελλαδικό επίπεδο - της επί πιστώσει χορήγησης των φαρμάκων σε όλα τα Ταμεία που έχουν χρέη απ' την 1.12.2008. Ηδη υπάρχει - κατά πλειοψηφία - απόφαση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών για την πληρωμή των επισκέψεων απ' τους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ, οι οποίοι στη συνέχεια θα τη ζητήσουν απ' το Ταμείο. Το προσεχές Σάββατο ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος συγκαλεί σύσκεψη με τους προέδρους των κατά τόπους Ιατρικών Συλλόγων με κύριο θέμα την καθυστέρηση των πληρωμών απ' τον ΟΠΑΔ.

Με την πληρωμή των φαρμάκων και των επισκέψεων διαφώνησε η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Ενότητα» (ΔΗΠΑΚ) Φαρμακοποιών και Γιατρών, αντίστοιχα. Η ΔΗΠΑΚ Φαρμακοποιών τάχτηκε υπέρ της απεργιακής κινητοποίησης στις 26 του Νοέμβρη και όπως και η ΔΗΠΑΚ Γιατρών πρότεινε το συντονισμό με τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους ενάντια στην πολιτική και στα συμφέροντα που ληστεύουν τα Ταμεία.

Τα προβλήματα του ΟΠΑΔ στη Βουλή εκ νέου απ' το ΚΚΕ

Χτες, όπως και τον προηγούμενο μήνα, το ΚΚΕ έφερε στο Κοινοβούλιο τα προβλήματα που σχετίζονται με την υποχρηματοδότηση του ΟΠΑΔ. Απαιτεί άμεσα μέτρα για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση, να εξασφαλιστεί η επαρκής χρηματοδότηση του Οργανισμού, ώστε να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των ασφαλισμένων του. Επίσης, ρωτά αν η κυβέρνηση προτίθεται να υλοποιήσει το αίτημα των εργαζομένων του ΟΠΑΔ που διεκδικούν την εξίσωση των απολαβών τους με αυτές των εργαζομένων του ΤΥΔΚΥ (Ταμείο Υγείας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων), με το οποίο ενοποιήθηκαν με τον πρόσφατο νόμο 3655/2008.

Η εκρηκτική κατάσταση στο χώρο της Υγείας έδωσε την ευκαιρία στο ΠΑΣΟΚ να εμφανιστεί ως η «επόμενη κυβέρνηση της χώρας» και με περίσσια υποκρισία - όπως δήλωσε ο πολιτικός εκπρόσωπος για θέματα Υγείας Γιώργος Φλωρίδης - να διατυμπανίζει ότι «έχει επεξεργαστεί ένα σχέδιο για την οργάνωση των προμηθειών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας». Το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να εμφανιστεί σαν «ασπίδα» των Ταμείων, όταν οι κυβερνήσεις του - όπως και της ΝΔ - ήταν εκείνες που τα ξετίναξαν με τις δαπάνες Υγείας και τα καταλήστευσαν στέλνοντας τα αποθεματικά τους στον τζόγο. Εξίσου υποκριτική είναι και η στάση του ΣΥΝ, που με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου υποστηρίζει εντελώς ουδέτερα: «Η κυβέρνηση και οι διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων οφείλουν να βρουν άμεσα λύση».

Υπολειτουργεί το Νοσοκομείο Μεσολογγίου

Περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Μωραΐτη, επικεφαλής κλιμακίου του Κόμματος

Δέκα χρόνια μετά τη μεταφορά του στο νέο κτίριο, το νοσοκομείο Μεσολογγίου «νοσεί» από σοβαρές ελλείψεις σε μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, που αγγίζουν το 40%, σύμφωνα με τον υποτιμημένο παλαιό οργανισμό του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα κλινικές να έχουν κλείσει ή να υπολειτουργούν. Τα παραπάνω και άλλα προβλήματα, που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο, εξαιτίας της εντεινόμενης πολιτικής υποβάθμισης και απαξίωσης του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αναδείχτηκαν σε πρόσφατη περιοδεία κλιμακίου της ΚΟ Μεσολογγίου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Νίκο Μωραΐτη.

Η Καρδιολογική Κλινική δε λειτουργεί από τον περασμένο Απρίλη, ενώ τα Σαββατοκύριακα δεν υπάρχει καν καρδιολόγος, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μεταφέρονται σε Πάτρα και Αγρίνιο, βάζοντας σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή τους. Η Παιδιατρική και Παθολογική κλινική, επίσης, υπολειτουργούν με το προσωπικό να βρίσκεται στα όριά του. Στη Μαιευτική Κλινική υπάρχουν μόλις 4 μαίες, με αποτέλεσμα οι άδειες να μην καταβάλλονται στην ώρα τους και τα ρεπό να συσσωρεύονται. Στα παραπάνω προστίθεται η απουσία αξονικού τομογράφου, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να καταφεύγουν σε ιδιώτη. Υποστηρικτικές δομές, όπως η φύλαξη και η καθαριότητα, έχουν παραδοθεί στους ιδιώτες, ενώ οι ελλείψεις σε προσωπικό επιδιώκεται να μπαλωθούν με προγράμματα «Στέιτζ».

Απέναντι σε αυτά τα σοβαρά και οξυμένα προβλήματα που ταλανίζουν εργαζόμενους και ασθενείς, ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης ανέδειξε την ανάγκη να καταδικαστεί με κάθε τρόπο η επικίνδυνη και για την υγεία αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται χρόνια τώρα από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Κάλεσε τους εργαζόμενους σε κοινή πάλη και δράση με το ΚΚΕ, να αγωνιστούν για αποκλειστικά και πραγματικά δημόσια και δωρεάν Υγεία χωρίς καμία επιχειρηματική δραστηριότητα.

ΚΕΝΤΡΟ ΒΡΕΦΩΝ «Η ΜΗΤΕΡΑ»
Εγκληματική η έλλειψη προσωπικού

Οι μεγάλες ελλείψεις στο κέντρο βρεφών «Η ΜΗΤΕΡΑ» έχουν ως αποτέλεσμα να αλώνουν το χώρο διάφορες «Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις» κατήγγειλε χτες στη Βουλή με Ερώτησή της η βουλευτής του ΚΚΕ Εύα Μελά. Οπως τόνισε, το ελάχιστο προσωπικό που υπηρετεί στο κέντρο φτάνει μόνο για τη φύλαξη των παιδιών, λείπουν οι απαραίτητοι κοινωνικοί λειτουργοί, ενώ η φύλαξή του δόθηκε σε ιδιώτες. Απαντώντας ο υφυπουργός Υγείας Γ. Κωνσταντόπουλος, αρκέστηκε να πει ότι σύντομα θα γίνουν έξι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ενώ θα αξιοποιηθούν και τα προγράμματα κατάρτισης stage. Είπε ότι οι υιοθεσίες αποτελούν τεράστιο θέμα για τη χώρα μας, αφού υπάρχει μεγάλη ζήτηση, αλλά δεν υπάρχουν παιδιά «έτοιμα για υιοθεσία».

Το μεγάλο θύμα της εμπορευματοποίησης της κοινωνικής πρόνοιας είναι το παιδί, τόνισε στην παρέμβασή της η Ε. Μελά και κατήγγειλε ότι η έλλειψη προσωπικού στο κέντρο βρεφών είναι κάτι παραπάνω από εγκληματική. Για 100 παιδιά, είπε, υπάρχουν 95 βρεφονηπιοκόμοι ενώ χρειάζονται 150, ενώ υπηρετούν μόνο οκτώ κοινωνικοί λειτουργοί. Σαν αποτέλεσμα, τα παιδιά ζουν σαν φυλακισμένα αφού δεν μπορούν ούτε να παίξουν. Η βουλευτής ανέφερε ότι κάτω από τέτοιες συνθήκες αναπτύσσονται οι ιδιωτικές υιοθεσίες που είναι κοντά στην εμπορία βρεφών, ενώ βρίσκουν πρόσφορο έδαφος να εισχωρήσουν και διάφορες «Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις». Η κοινωνική πρόνοια, κατέληξε, πρέπει να παρέχεται αποκλειστικά από το κράτος με επαρκή χρηματοδότηση και με προσλήψεις μόνιμου και όχι εποχιακού προσωπικού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ