ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧ ΕΣ
Μέτρα εξόντωσης των φτωχών αγροτών και κτηνοτρόφων

Δίνει «ζεστό» χρήμα σε επιχειρηματίες, με πρόσχημα την ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών από τις πυρκαγιές του 2007

Εχει περάσει ένας και πλέον χρόνος από τις φονικές πυρκαγιές και ούτε ένα ζωντανό δεν έχει αντικατασταθεί, ούτε ένα τούβλο δεν έχει μπει στα κατεστραμμένα κτίσματα. Οι υποσχέσεις της κυβέρνησης προς τους πυρόπληκτους έγιναν - και επίσημα - καπνός...
Εχει περάσει ένας και πλέον χρόνος από τις φονικές πυρκαγιές και ούτε ένα ζωντανό δεν έχει αντικατασταθεί, ούτε ένα τούβλο δεν έχει μπει στα κατεστραμμένα κτίσματα. Οι υποσχέσεις της κυβέρνησης προς τους πυρόπληκτους έγιναν - και επίσημα - καπνός...
Στην τροφοδότηση με ζεστό χρήμα του κατασκευαστικού και ξενοδοχειακού κεφαλαίου στο όνομα της ανακούφισης των πυρόπληκτων, προχωρά η κυβέρνηση μέσα από το «Ειδικό Πλαίσιο Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης Πληγεισών Περιοχών Από Πυρκαγιές» για την περίοδο του 2007, ύψους 2.230 δισ. ευρώ, το οποίο παρουσιάστηκε χθες στην Κυβερνητική Επιτροπή.

Το Ειδικό Πλαίσιο, σύμφωνα με την κυβέρνηση, έχει επτά άξονες προτεραιότητας και θα ολοκληρωθεί το 2009: Την κάλυψη των αναγκών στέγασης, αποκατάστασης και αναπλήρωσης του εισοδήματος του πληθυσμού, για την ενίσχυση του κοινωνικού ιστού, το φυσικό περιβάλλον, τον πολιτισμό και την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, την αποκατάσταση του πολεοδομικού ιστού, τις υποδομές, την ανάπτυξη και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και του αγροτικού τομέα και τον τουρισμό.

Το συγκεκριμένο σχέδιο - όπως και τα προηγούμενα που έχει ανακοινώσει κατά καιρούς - παρά τις χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη και του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου πως έχει στόχο τη στήριξη των πληγεισών περιοχών και των κατοίκων της, οδηγεί ουσιαστικά στον εξοβελισμό τους φτωχούς και μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους των πυρόπληκτων περιοχών. Οσο περνά ο καιρός και μεγαλώνει η απόσταση από τις καταστροφικές πυρκαγιές του περσινού καλοκαιριού, τόσο πιο πολύ μοιάζουν με ωμό εμπαιγμό τα «παχιά λόγια» του πρωθυπουργού και άλλων κυβερνητικών παραγόντων, περί αποκατάστασης των πληγέντων και ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών.

Πλήγμα για τους φτωχούς αγροτοκτηνοτρόφους

Συγκεκριμένα: Η κυβέρνηση έχει ήδη φροντίσει να θέσει εκτός δικαιώματος αποζημίωσης χιλιάδες μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους μέσω της Κοινής Υπουργικής Απόφασης και του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Δεν είναι τυχαίο ότι εξαιρούνται από τις αποζημιώσεις, μεταξύ άλλων, όσοι αγρότες και κτηνοτρόφοι των οποίων οι ζημιές δεν υπερβαίνουν το 30% της παραγωγής και του πάγιου κεφαλαίου, παραγωγοί που δεν έχουν ΑΦΜ, γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που δεν έχουν συστηματικό χαρακτήρα... Η λίστα της «εξόντωσης» των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων περιλαμβάνει ακόμα καμιά 50αριά παρόμοιες «εξαιρέσεις»!

Είναι χαρακτηριστικό πως οι ελαιοπαραγωγοί, τις μόνες αποζημιώσεις που έχουν πάρει (και αυτές λειψές) είναι 150 ευρώ ανά στρέμμα στα καμένα και ως προκαταβολή από την Πολιτική Σχεδίασης Εκτακτης Ανάγκης (ΠΣΕΑ) το 20% της παραγωγής που κάηκε, πέρα από τα αρχικά 3.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα χρήματα θα αποδοθούν, σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, σε δύο χρόνια και θα καλύπτουν μέρος της πραγματικής ζημιάς.

Επιπρόσθετα, εκατοντάδες μικροί κτηνοτρόφοι έχουν αναγκαστεί, εξαιτίας της ασφυκτικής κατάστασης που βιώνουν (καμένοι στάβλοι και ζωοτροφές, κατακόρυφη αύξηση έως 100% των τιμών των ζωοτροφών, τις εξευτελιστικές τιμές στο γάλα και το κρέας που είναι ίδιες και χαμηλότερες σε σχέση με πέρσι), να πουλήσουν τα κοπάδια τους σε μεγαλοκτηνοτρόφους και να εγκαταλείψουν το επάγγελμα. Οπως λένε χαρακτηριστικά οι κτηνοτρόφοι, ούτε ένα ζώο δεν έχει αντικατασταθεί, ούτε ένα τούβλο δεν έχει χτιστεί. Σε ό,τι αφορά την ανοικοδόμηση των σπιτιών, ελάχιστα είναι αυτά που έχουν χτιστεί σε σχέση με εκείνα που κάηκαν.

Σε σχόλιό του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δήλωσε: «Πριν από μικρό χρονικό διάστημα, υπήρξε κατάθεση στη Βουλή ενός σχεδίου ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών. Το κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ. Ηταν ένα σχέδιο ολοκληρωμένο, ένα σχέδιο με πολύ συγκεκριμένες προτάσεις. Ενα σχέδιο, το οποίο απέρριψε η κυβέρνηση. Κι έρχεται σήμερα, να καταθέσει το δικό της σχέδιο. Εδώ αρμόζει η λαϊκή ρήση, "εκεί που ήσουν ήμουνα, κι εδώ που είμαι θα 'ρθεις"».

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των κρατουμένων

Οι απάνθρωπες και ταπεινωτικές συνθήκες που επικρατούν σήμερα στα σωφρονιστικά καταστήματα, έχει οδηγήσει τους κρατούμενους σε μαζική συμμετοχή στην απεργία πείνας, τονίστηκε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου

Τα μέτρα και τις προτάσεις της για την ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων τόσο των κρατουμένων όσο και των αποφυλακισθέντων, παρουσίασε χτες η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη». Οπως σημειώθηκε, η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα σωφρονιστικά καταστήματα, με τις απάνθρωπες και ταπεινωτικές συνθήκες, έχει οδηγήσει τους κρατούμενους σε μαζική συμμετοχή στην απεργία πείνας. Σε αυτήν, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της «Πρωτοβουλίας για τα δικαιώματα των κρατουμένων», συμμετέχουν περίπου 7.000 φυλακισμένοι.

Η Λίνα Κροκίδη, αναπτύσσοντας τις προτάσεις της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης», επισήμανε τα βασικά προβλήματα που υπάρχουν στις φυλακές. «Ο υπερπληθυσμός των φυλακών με κρατούμενους διπλάσιους από τη χωρητικότητά τους, ο μεγάλος αριθμός υποδίκων, τοξικοεξαρτημένων και αλλοδαπών, ο μη διαχωρισμός, η απουσία μόνιμων ιατρικών και υγειονομικών υποδομών, η ουσιαστική έλλειψη προγραμμάτων απεξάρτησης, εκπαιδευτικών, πολιτικών και αθλητικών δραστηριοτήτων, η παραβίαση των δικαιωμάτων που προβλέπει ο Σωφρονιστικός Κώδικας, η έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού σε συνδυασμό με την απουσία μέτρων στήριξης των αποφυλακισμένων, συνθέτουν τη μαύρη εικόνα της μεταχείρισης των κρατουμένων».

Για τα παραπάνω, η Λ. Κροκίδη τόνισε πως «τα μέτρα αποσυμφόρησης που εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης, και που, σύμφωνα με το υπουργείο, θα οδηγήσουν στην αποφυλάκιση περίπου 1.500 κρατουμένων, εκτός από τον καθαρά εισπρακτικό χαρακτήρα ορισμένων από αυτά (σ.σ. όπως η μετατροπή σε χρηματική ποινή της 5ετούς φυλάκισης), δε θα έχουν κάποια αξία, αν δε συνδυαστούν με μέτρα γενναίας ενίσχυσης των αποφυλακισμένων, απεξάρτησης των χρηστών και πρόληψης της εξάρτησης». Και συνέχισε, λέγοντας πως «τα μέτρα αυτά θα μεταθέσουν τα προβλήματα επανένταξης των κρατουμένων στους ίδιους, στις οικογένειές τους και το κοινωνικό σύνολο, με μεγάλες πιθανότητες υποτροπής. Σύμφωνα με έρευνες, τα 4/5 των αποφυλακισμένων επανέρχονται στις φυλακές».

Παράλληλα, τόνισε πως χρειάζεται στήριξη των αποφυλακισμένων, να δοθεί επίδομα ανεργίας για όσο διάστημα είναι άνεργοι, να έχουν πλήρη δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και να δοθεί έμφαση στην ένταξη των τοξικοεξαρτημένων κρατουμένων σε προγράμματα απεξάρτησης. Ακόμα, η «Δημοκρατική Συσπείρωση» ζητά να καταργηθεί ο «αποκλεισμός» των φυλακών από την πρόσβαση αρμοδίων αρχών και φορέων και να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των κρατουμένων, όπως προβλέπει ο Σωφρονιστικός Κώδικας. Επίσης, ανέφερε πως «είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην ανέγερση νέων φυλακών μέσω ΣΔΙΤ».

Από την πλευρά του, ο Αγγελος Ρέμπης, τέως Εφέτης, επισήμανε πως είναι «απίστευτη η νοοτροπία της ίδρυσης νέων φυλακών τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν τα τεράστια προβλήματα στις ήδη υπάρχουσες. Που έχουν καταντήσει αποθήκες ανθρώπων». Δεν παρέλειψε να πει πως «ορίζεται Εισαγγελέας για να εποπτεύει την τήρηση του Κώδικα στις φυλακές. Πολλές φορές έχουν κάνει προτάσεις αλλά ποτέ δεν έχουν εισακουστεί».

Τέλος, ο Ηλίας Μιχαλαρέας, ψυχολόγος του «18 Ανω» και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών, είπε σχετικά με την εξαγγελθείσα ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της απόφασης - πλαισίου του Συμβουλίου της ΕΕ, η οποία προβλέπει μειωμένες ποινές για τη διακίνηση ναρκωτικών, πως «υπάρχει το εξής παράδοξο. Τη στιγμή που θέλουν να αποποινικοποιήσουν τη χρήση ναρκωτικών, ποινικοποιούν συμπεριφορές μαθητών, σπουδαστών, φοιτητών που προσπαθούν και παλεύουν για να καλυτερεύσουν τις συνθήκες της ζωής τους».

ΚΚΕ
Ούτε ένα ευρώ στους επιχειρηματικούς ομίλους

Σχετικά με τις αποφάσεις της κυβερνητικής επιτροπής για τους πυρόπληκτους, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σε σχόλιό του, σημειώνει:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει την κυβερνητική επιχείρηση τροφοδότησης με ζεστό χρήμα του κατασκευαστικού και ξενοδοχειακού κεφαλαίου, που αλώνει τις πυρόπληκτες περιοχές, στο όνομα της ανακούφισης των πυρόπληκτων.

Τα 2,23 δισ. ευρώ του ειδικού πλαισίου ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών που παρουσίασε η κυβέρνηση και του οποίου την πατρότητα διεκδικεί το ΠΑΣΟΚ, δεν προορίζονται για την ανακούφιση της φτωχής αγροτιάς, των εργαζομένων και των άλλων, προερχόμενων από τα λαϊκά στρώματα, θυμάτων των καταστροφικών πυρκαγιών. Ο βασικός αποδέκτης τους είναι οι εταιρείες των μεγαλοκατασκευαστών και μεγαλοξενοδόχων που εκμεταλλευόμενες την τεράστια καταστροφή αγοράζουν πάμφθηνα τη γη και εποφθαλμιούν το δημόσιο πλούτο.

Το ΚΚΕ απαιτεί να μη δοθεί ούτε ένα ΕΥΡΩ από τα 2,23 δισ. και από τις όποιες επιδοτήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους. Ολα τα κονδύλια να δοθούν για τη στήριξη της παραγωγής της μικρής και μεσαίας αγροτιάς και των επαγγελματοβιοτεχνών, για την πλήρη κάλυψη των ζημιών που υπέστησαν τα σπίτια, τα χωράφια, οι υποδομές των πυρόπληκτων περιοχών».

Νομοσχέδιο για το σωφρονιστικό σύστημα θα παρουσιάσει σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σωτήρης Χατζηγάκης. Σε σχετικό δελτίο Τύπου, το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρεται σε μια σειρά μέτρων, τα οποία έχει ανακοινώσει πριν λίγες μέρες. Χτες το βράδυ, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση συμπαράστασης στους κρατούμενους στις φυλακές Κορυδαλλού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ