ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
Συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

Από την πρόσφατη παρουσίαση των Θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ στο Περιστέρι
Από την πρόσφατη παρουσίαση των Θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ στο Περιστέρι
Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις παρουσίασης των Θέσεων της ΚΕ για το 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα:

Σήμερα Τετάρτη

-- Στις 6.30 μ.μ., στο Μπραχάμι, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου, με ομιλητή τον Γιάννη Μερεντίτη, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΑ.

-- Στο Λιτόχωρο, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, με ομιλητή τον Σάκη Βαρδαλή, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στον Αγιο Κωνσταντίνο Αγρινίου, στις 7 μ.μ., στο καφενείο Πρεβεζάνου, με ομιλητή τον βουλευτή του ΚΚΕ Νίκο Μωραΐτη.

-- Στα Γιαννιτσά, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου, στις 7 μ.μ., με ομιλητή τον Φίλιππο Γεωργουδάκη, μέλος της ΚΕ.

-- Στη Λάρισα, σε εκδήλωση των Κομματικών Οργανώσεων Βιομηχανικών Εργατών, στο ξενοδοχείο «Μετροπόλ», στις 7 μ.μ., θα μιλήσει ο Τ. Τσιαπλές, μέλος της ΚΕ.

-- Στη Λάρισα, σε εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης Οικοδόμων, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, θα μιλήσει ο Α. Σίμος, στέλεχος του Κόμματος.

-- Στο ΤΕΙ Λαμίας από τη ΝΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ.

-- Στη Νέα Αρτάκη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Δημαρχείου. Θα μιλήσει ο Γ. Τζαβάρας, μέλος του Γραφείου της ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ.

Αύριο Πέμπτη

-- Στα Τρίκαλα, στις 8.30 μ.μ., στην αίθουσα της ΤΕΔΚ, με ομιλητή τον Ελ. Βαγενά, μέλος της ΚΕ.

Την Παρασκευή 21/11

-- Στο κοινοτικό κατάστημα του Ωρωπού Πρέβεζας, στις 6.30 μ.μ. Θα μιλήσει ο Κώστας Κωτσαντής, μέλος του Γραφείου Περιοχής ΒΔ του ΚΚΕ.

Το Σάββατο 22/11

-- Στη Ναύπακτο, στις 6 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Ναύπακτος», με ομιλητή το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Γιάννη Ποσοτίδη.

Την Κυριακή 23/11

-- Στις 10.30 π.μ., στου Ζωγράφου, στον κινηματογράφο «ΑΛΕΚΑ» (πλ. Γαρδένιας).

-- Στο Αιτωλικό, στις 11 π.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, με ομιλητή το μέλος της ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, Τίμο Παπανικολάου.

-- Στην Καρδίτσα, στις 11 το πρωί, στον «Ρωμανό», με ομιλητή τον Ελ. Βαγενά, μέλος της ΚΕ.

-- Στο Λούρο της Πρέβεζας, στο καφενείο «Γκούρα», στις 11 π.μ. Θα μιλήσει ο Κώστας Κωτσαντής, μέλος του Γραφείου Περιοχής ΒΔ του ΚΚΕ.

Τη Δευτέρα 24/11

-- Από τις Κομματικές Επιτροπές Ετεροδημοτών Πελοποννήσου, Ζακύνθου και Κεφαλονιάς του ΚΚΕ, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΚΟΑ (Θεμιστοκλέους και Πανεπιστημίου). Την παρουσίαση θα κάνει ο Βασίλης Δημόπουλος, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΑ.

-- Στο Μεσολόγγι, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Μεσολογγίου, με ομιλητή το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Γιάννη Ποσοτίδη.

Την Τρίτη 25/11

-- Στο ΤΕΙ Χαλκίδας, από τη ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ, στις 12 το μεσημέρι.

Την Παρασκευή 28/11

-- Στο Δομοκό, στην ταβέρνα «Μάτι», στις 7 μ.μ., θα μιλήσει ο Κ. Μπασδέκης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας.

ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ 18ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ

Στις Θέσεις σημειώνεται η ανάγκη να αντικρουστεί η αντίληψη ότι ο λεγόμενος πολυπολικός κόσμος μπορεί να φέρει ειρήνη και ασφάλεια στους λαούς κλπ.. Τι είναι ο «πολυπολικός κόσμος»;

Τα τελευταία χρόνια πολύ συχνά γίνεται επίκληση του «πολυπολικού κόσμου», κυρίως απ' τα κόμματα και τις δυνάμεις που ασπάζονται τον «ευρωμονόδρομο». Κατά τους ισχυρισμούς τους, υπάρχει σήμερα η ανάγκη παραπέρα ενδυνάμωσης του ιμπεριαλιστικού κέντρου της ΕΕ σαν προϋπόθεση «απογαλακτισμού» της από τις ΗΠΑ, έτσι ώστε να παίξει το ρόλο του «αντίβαρου» στην αμερικάνικη ηγεμονία, να δημιουργηθεί ένας ακόμα πόλος. Καλυπτόμενες αυτές οι δυνάμεις πίσω απ' αυτά τα ανυπόστατα, υποστηρίζουν με σθένος την πολιτική ενοποίηση της ΕΕ, ακόμα και τη διαμόρφωση δικού της στρατού, του περιβόητου ευρωστρατού. Στις θέσεις αυτές συμπίπτουν σήμερα η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑ.Ο.Σ.. Την ίδια ώρα θεωρούν ότι η ενίσχυση της καπιταλιστικής Ρωσίας και άλλων περιφερειακών καπιταλιστικών δυνάμεων όπως η Ινδία, η Βραζιλία, ή «η συνεργασία της Σαγκάης» στην οποία συμμετέχουν Ρωσία, Κίνα, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν, Κιργιζία, αλλά και οι ολοένα ενισχυόμενες διεθνείς παρεμβάσεις τους, ενισχύουν αυτή την αντίληψη ότι τώρα χάνει την ισχύ του το μονοπώλιο της «μονοκρατορίας των ΗΠΑ» στις διεθνείς σχέσεις αφού αυτές εξαρτώνται και διαμορφώνονται από πολλούς πόλους, όπως οι παραπάνω χώρες ή συνεργασίες χωρών. Και αυτό είναι θετικό για την αντιμετώπιση των πολέμων και της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας γιατί οι ΗΠΑ έχουν αντίβαρα.

Η πραγματικότητα βέβαια μακράν απέχει απ' τους ισχυρισμούς αυτούς. Η ΕΕ είναι διακρατικός ιμπεριαλιστικός συνασπισμός που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να παίξει το ρόλο του αντίβαρου στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό ή σε όποια άλλη ιμπεριαλιστική δύναμη. Δυνάμεις που καλούν τον λαό να επιλέξει ιμπεριαλιστή και να στοιχηθεί πίσω του στη διαπάλη του και στον ανταγωνισμό του για τις αγορές, τις σφαίρες επιρροής, τους δρόμους μεταφοράς ενέργειας, ουσιαστικά τον καλούν να υπερασπιστεί συμφέροντα όχι απλώς ξένα αλλά απολύτως εχθρικά προς τα λαϊκά συμφέροντα. Το ίδιο ισχύει και για τους άλλους πόλους.

Οσοι πόλοι κι αν διαμορφωθούν στο πλαίσιο του ιμπεριαλισμού, δεν πρόκειται στο παραμικρό να επηρεάσουν την αντιδραστική αντιλαϊκή του στρατηγική, παρά μόνο προς το χειρότερο για τους λαούς. Η διαμόρφωση τέτοιων πόλων θα οξύνει παραπέρα τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς με ολέθριες συνέπειες σε βάρος των λαών όλης της Γης, καθώς αυτοί οι ανταγωνισμοί εκφράζονται και με τη λήψη σαρωτικών αντιλαϊκών μέτρων στο εσωτερικό των καπιταλιστικών χωρών, αλλά και με ανοιχτές πολεμικές επεμβάσεις, συρράξεις, συγκρούσεις σε βάρος άλλων χωρών και λαών.

Για τους λαούς η ΕΕ δεν είναι προτιμότερη απ' τις ΗΠΑ. Οπως και οι ΗΠΑ δεν είναι καλύτερες απ' την ΕΕ. Το ίδιο π.χ. και η Ρωσία. Μην ξεχνάμε τα πρόσφατα γεγονότα στον Καύκασο. Εχει πολλές φορές αποδειχτεί ότι παρά τις διαφορές τους ενιαία στέκονται απέναντι στους λαούς και προωθούν όλα τα απαραίτητα για τη διασφάλιση των συμφερόντων των μονοπωλίων μέτρα. Οτι ακόμα κι αυτές τις διαφορές τους, τελικά οι λαοί τις πληρώνουν. Για τους λαούς ο ιμπεριαλισμός συνολικά είναι εχθρός και ως τέτοιο πρέπει να τον αντιμετωπίσουν οξύνοντας την αντιιμπεριαλιστική τους πάλη.

Οι κήρυκες του «πολυπολικού κόσμου» αποκρύπτουν συνειδητά απ' τον λαό ότι την όποια επιπρόσθετη ισχύ αποκτά ένα ιμπεριαλιστικό κέντρο μοιραία, απ' τη φύση του ως τέτοιο, θα τη στρέψει ενάντια στους λαούς. Ο λαός όμως δεν ξεχνά τη στάση της ΕΕ π.χ. στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και στο μακέλεμα του λαού της, το ρόλο της στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και στις εκεί επεμβάσεις στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, πρέπει να μάθει τα εγκλήματα που έχει διαπράξει στην Αφρική.

Η μόνη απάντηση στη βαρβαρότητα του ιμπεριαλισμού είναι ο σοσιαλισμός, αναγκαίος και επίκαιρος σήμερα όσο ποτέ. Και όχι η δημιουργία πολλών πόλων στο πλαίσιό του που ο καθένας θα δρα με γνώμονα τα συμφέροντα των δικών του μονοπωλίων και όλοι μαζί για το συλλογικό συμφέρον του καπιταλισμού, ενάντια στους λαούς όλου του κόσμου.

Οι Θέσεις του Συνεδρίου για ανθρώπους με προβλήματα όρασης

Για να γίνουν πιο εύκολα προσβάσιμες οι Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 18ο Συνέδριο στους ανθρώπους με προβλήματα όρασης, διατίθενται τώρα σε ηχογραφημένη μορφή (αρχεία MP3) και μέσω της ιστοσελίδας του «Ριζοσπάστη», στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.rizospastis.gr. Η πρόσβαση γίνεται από σύνδεσμο στο τέλος του καταλόγου επιλογών στο αριστερό τμήμα της ιστοσελίδας. Για όσους δεν έχουν σύνδεση στο Διαδίκτυο, η ηχογραφημένη μορφή των Θέσεων συνεχίζει να διατίθεται σε CD ή κασέτα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Υγείας της ΚΕ του ΚΚΕ, στο τηλέφωνο 210.2592.111.

Εκδήλωση στην ΑΣΟΕΕ

Οι Οργανώσεις στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα και στους ΕΒΕ της ΚΟΑ του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδήλωση - συζήτηση για την κρίση και την οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης, τη Δευτέρα 24/11, στις 6 μ.μ. στην αίθουσα της ΑΣΟΕΕ (Πατησίων 76). Θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ
  • Στα μηχανουργεία της Λεύκας θα περιοδεύσει αύριο Πέμπτη 20 Νοέμβρη, στις 9.30 το πρωί, η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.
  • Την Παρασκευή 21/11, στις 8 π.μ., σε ΙΚΑ, τράπεζες και καταστήματα στο Ιλιον, θα περιοδεύσει η βουλευτής του ΚΚΕ Εύα Μελά.
  • Τη Δευτέρα 24/11, στις 11.30 π.μ., στην αίθουσα του Δημαρχείου Ναυπάκτου, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ Ν. Μωραΐτης θα παρουσιάσει τον απολογισμό της κοινοβουλευτικής δράσης για το νομό, στους φορείς και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της περιοχής.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ