ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Νοέμβρη 2008
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΕΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κατάπτυστη απόφαση και αντι-ΠΑΜΕ υστερία

ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ υιοθέτησαν τις συκοφαντίες του ΣΥΝ και έδωσαν πλήρη κάλυψη στις νοθείες των εργοδοτικών στο σωματείο Ιματισμού

Η αυξανόμενη επιρροή του ΠΑΜΕ στους εργαζόμενης της πόλης είναι αυτό που θορυβεί τους εκπροσώπους του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού στο ΕΚ Θεσσαλονίκης

Motion Team

Η αυξανόμενη επιρροή του ΠΑΜΕ στους εργαζόμενης της πόλης είναι αυτό που θορυβεί τους εκπροσώπους του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού στο ΕΚ Θεσσαλονίκης
Με μια κατάπτυστη απόφαση, ΠΑΣΚΕ - «Αυτόνομη Παρέμβαση» - ΔΑΚΕ στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης καταδικάζουν «πολιτικά τη στάση και τη συμπεριφορά του Γενικού Γραμματέα του ΕΚΘ (Σ. Ζαριανόπουλου) και των στελεχών του ΠΑΜΕ» στις εκλογές του Συνδικάτου Ιματισμού - Κλωστοϋφαντουργίας. Στην απόφασή της, η πλειοψηφία υιοθέτησε το συκοφαντικό υβρεολόγιο της «Αυτόνομης Παρέμβασης» (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ), επιβεβαιώνοντας ότι το αντι-ΠΑΜΕ μέτωπο αποτελεί κοινό τόπο για τις παρατάξεις της συναίνεσης. Στην ίδια συνεδρίαση, η παράταξη του ΣΥΝ είχε ζητήσει και την καθαίρεση των στελεχών του ΠΑΜΕ από τη διοίκηση του ΕΚΘ, πρόταση που τελικά δεν πέρασε.

Επί της ουσίας, με την απόφασή της, η πλειοψηφία του ΕΚ δίνει πλήρη κάλυψη στο όργιο νοθείας, με το οποίο ο εργοδοτικός κυβερνητικός συνδικαλισμός επιχειρεί να γαντζωθεί στις καρέκλες των συνδικαλιστικών οργάνων και να αλλοιώσει την πραγματική θέληση των εργαζόμενων.

Με συγκεκριμένα στοιχεία, το ΠΑΜΕ είχε αποδείξει στην ίδια συνεδρίαση ότι οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές του ΣΥΝ στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας προσπάθησαν να συγκαλύψουν το όργιο νοθείας που έστησαν στις εκλογές του Σωματείου Ιματισμού. Επιχείρησαν ακόμα να βάλουν την αστυνομία μέσα στο ΕΚΘ, με την απαίτηση να συλληφθούν συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, στελέχη του ΕΚΘ, η βουλευτής του ΚΚΕ, Σ. Καλαντίδου, και ο γγ του ΕΚΘ, Σ. Ζαριανόπουλος.

Με την απόφαση της διοίκησης του ΕΚΘ, «ο ΣΥΝ και οι υπόλοιποι του εργοδοτικού συνδικαλισμού (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) προσπαθούν φιμώσουν το ΠΑΜΕ» σημειώνει η τοπική Γραμματεία σε ανακοίνωσή της. Σημειώνει ότι στο ίδιο σχέδιο πρόσδεσης του συνδικαλιστικού κινήματος στην πολιτική της εργοδοσίας και των πολιτικών τους εκφραστών «βάζουν το χέρι τους» μαζί με τη διοίκηση του ΕΚΘ, το ΕΚ Πειραιά, η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργών, άλλες Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα, αλλά και η ΓΣΕΕ.

Συνδικάτα, επιτροπές αγώνα και εκατοντάδες συνδικαλιστές της Θεσσαλονίκης που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ καταγγέλλουν την κατάπτυστη απόφαση του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού και καλούν σε μαζική συμμετοχή με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ στις κινητοποιήσεις στις 27 Νοέμβρη και στις 10 Δεκέμβρη.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΙΝΤΡΑΚΟΜ»
Πετυχημένη η χτεσινή απεργία

Συγκεντρώσεις των εργαζομένων έξω από τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η χθεσινή 24ωρη απεργία των εργαζομένων στον Ομιλο της «Ιντρακόμ». Οι εργαζόμενοι έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα ότι θα βάλουν φραγμούς στα αντεργατικά σχέδια της εργοδοσίας, η οποία έχει ήδη ανακοινώσει πως θα προχωρήσει σε απολύσεις - στο όνομα της κρίσης - που μπορεί να φθάσουν και τις 200. Με την αποφασιστικότητά τους, διέλυσαν και τις όποιες προσπάθειες της εργοδοσίας για να μην πετύχει η απεργία. Καθολική ήταν η συμμετοχή στην απεργία των εργαζομένων και στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το εργοστάσιο.

Στη συγκέντρωση των εργαζομένων της Αθήνας, που πραγματοποιήθηκε έξω από τις εγκαταστάσεις του Ομίλου, ο εκπρόσωπος της «Αγωνιστικής Εργατοϋπαλληλικής Ενότητας» χαιρέτισε την επιτυχία της απεργίας και κάλεσε τους εργαζόμενους για κλιμάκωση του αγώνα. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε, μεταξύ άλλων, ο Γ. Ξυπόλητος, γραμματέας της Αχτιδικής Επιτροπής Μεσογείων - Λαυρεωτικής του ΚΚΕ, ο οποίος, σημειώνοντας ότι ο αγώνας των εργαζομένων είναι δίκαιος, τόνισε ότι την κρίση δεν πρέπει να την πληρώσουν η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Ενώ, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το ΚΚΕ το τελευταίο διάστημα για τη στήριξη του λαϊκού εισοδήματος, όπως το νομοσχέδιο που κατατέθηκε για την κατάργηση ΦΠΑ σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης κτλ.

Στο πλαίσιο της απεργίας, υπήρξε συνάντηση με εκπρόσωπο της διοίκησης, ο οποίος δεν απάντησε στο αίτημα για ανάκληση των σχεδίων της εργοδοσίας, αλλά σημείωσε ότι δε βλέπει το λόγο να αλλάξουν. Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους της «Αγωνιστικής Εργατοϋπαλληλικής Ενότητας», που πρωτοστάτησαν στην προετοιμασία για την επιτυχία της απεργίας με συνεχείς ενημερώσεις των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, είπε ότι αυτή η δράση των ταξικών δυνάμεων «τρομοκράτησε» τους εργαζόμενους και γι' αυτό συμμετείχαν στην απεργία! Ενώ άφησε να εννοηθεί ότι η εργοδοσία θα φροντίσει να βάλει εμπόδια στην κλιμάκωση του αγώνα.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Μέχρι την 1η του Δεκέμβρη οι εκλογές

Μέχρι και την 1η Δεκέμβρη θα παραμείνουν ανοιχτές οι κάλπες στο Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά για την ανάδειξη νέας διοίκησης. Η απόφαση για παράταση των εκλογών επιβλήθηκε από τους ίδιους τους μεταλλεργάτες, των οποίων η μαζική συμμετοχή μέχρι και την τελευταία μέρα πριν την παράταση είχε ξεπεράσει τα αναμενόμενα. Συγκεκριμένα, από τη μέρα που άνοιξαν οι κάλπες και μέχρι τις 16 Νοέμβρη, δηλαδή μέσα σε 15 μέρες, ψήφισαν 1.955 μεταλλεργάτες, όταν στις εκλογές του 2006 στις 30 μέρες (και τότε είχε αποφασιστεί παράταση) εκλογών είχαν ψηφίσει συνολικά 2.057. Η ταξική παράταση της «Αγωνιστικής Ενότητας Μεταλλεργατών», στην οποία ο κλάδος εμπιστεύεται την απόλυτη πλειοψηφία της διοίκησης του Συνδικάτου, καλεί τους μεταλλεργάτες να συνεχίσουν ακόμα πιο μαζικά και αποφασιστικά να συμμετέχουν σε αυτή την κορυφαία διαδικασία, να διαφυλάξουν σαν κόρη οφθαλμού την ταξική πορεία της εργατικής τους οργάνωσης, για ακόμα περισσότερες κατακτήσεις. Οι κάλπες θα είναι ανοιχτές τις καθημερινές από τις 5.30 έως τις 8.30 το απόγευμα και τα Σαββατοκύριακα από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ: Ξεκινούν σήμερα και ολοκληρώνονται τη Δευτέρα 24/11 οι αρχαιρεσίες για την εκλογή νέας διοίκησης και αντιπροσώπων για ΕΚΑ και Ομοσπονδία στο Συνδικάτο Καθαριστριών Ν. Αττικής και Περιχώρων. Οι εργαζόμενες μπορούν να ψηφίζουν στον 3ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, την Παρασκευή 21/11 2 μ.μ. - 8 μ.μ. Το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 Νοέμβρη 10 π.μ. - 4 μ.μ. Τη Δευτέρα 24/11, 2 μ.μ. - 7 μ.μ.

ΔΗΜΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ: Σε απολογία, με ανυπόστατες κατηγορίες, καλεί πέντε μέλη της διοίκησης του σωματείου εργαζομένων στο Δήμο Ζωγράφου, ο δήμαρχος Γιάννης Καζάκος, σε μια προσπάθειά του, όπως καταγγέλλει το σωματείο, να φιμώσει τα μέλη της διοίκησης με στόχο τον εκφοβισμό του συνόλου των εργαζομένων. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, όπως σημειώνεται, ότι οι κλήσεις σε απολογία προέκυψαν μετά από μια σειρά διαμαρτυρίες του σωματείου (στάση εργασίας, ανακοινώσεις, παράσταση στο ΔΣ), ενάντια στην απόφασή του να ιδιωτικοποιήσει διάφορες υπηρεσίες του δήμου.

ΛΙΜΑΝΙΑ: Με 24ωρη απεργία τη Δευτέρα 24 Νοέμβρη κλιμακώνουν τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις εργαζόμενοι στα λιμάνια της χώρας και οι λιμενεργάτες του Πειραιά, ενάντια στη διαδικασία της παράδοσης των Σταθμών Εμπορευματοκιβωτίων των ΟΛΠ και ΟΛΘ στα μονοπώλια. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν και στην άρνηση των Οργανισμών να υπογράψουν ΣΣΕ για το 2008.

ΟΠΑΔ: Συνεχίζουν σήμερα και τη Δευτέρα τις απεργίες οι εργαζόμενοι του ΟΠΑΔ, διεκδικώντας οικονομικά και θεσμικά αιτήματα.

ΔΕΠΟΣ: Τις καθημερινές τους διαμαρτυρίες έξω από τα γραφεία του ΥΠΕΧΩΔΕ (Χαρ. Τρικούπη) συνεχίζουν οι πρώην εργαζόμενοι της ΔΕΠΟΣ, διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών τους (Φεβρουάριος, Μάρτιος, Απρίλιος 2008) και των αποζημιώσεών τους.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕΤΡΟ
Απεργούν και σήμερα

Με τη σημερινή 24ωρη απεργία των ηλεκτροδηγών, οι εργαζόμενοι στο Μετρό της Αθήνας κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, διεκδικώντας την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) για το 2008. Κυβέρνηση και διοίκηση της ΑΜΕΛ (εταιρεία λειτουργίας) εμμένουν αδιάλλακτα στην υπογραφή ΣΣΕ σαν κι αυτή που υπέγραψε η ΓΣΕΕ, με την αύξηση του ενός ευρώ τη μέρα!

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Σακατεύτηκε 27χρονος εργάτης

Εναν ακόμα σακατεμένο εργάτη μετράει ο νομός Ηρακλείου, όπου από την αρχή του χρόνου καταγράφεται σημαντική αύξηση των θανατηφόρων «ατυχημάτων». Προχτές το απόγευμα, στο Καστέλι Πεδιάδος, ένας 27χρονο χειριστής μηχανήματος ήρθε σε επαφή με ηλεκτροφόρα καλώδια με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρότατα εγκαύματα και να μεταφερθεί σε μονάδα εγκαυμάτων της Αθήνας. Ο 27χρονος εργαζόταν σε ιδιωτικό εργολαβικό συνεργείο της ΔΕΗ στο Καστέλι. Κατά τη διάρκεια χειρισμών του ανυψωτικού μηχανήματος, πλησίασε πολύ τα καλώδια της ΔΕΗ με αποτέλεσμα το ρεύμα να χτυπήσει το μηχάνημα και κατά επέκταση τον ίδιο. Οι συνάδελφοί του που βρίσκονταν λίγα μέτρα πιο πέρα ειδοποίησαν το ΕΚΑΒ. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου διαγνώστηκαν εγκαύματα 3ου και 4ου βαθμού στο αριστερό χέρι και στο θώρακα και ο εργάτης μεταφέρθηκε με C130 στην Αθήνα. Λίγη ώρα μετά το «ατύχημα», ένας 53χρονος συνάδελφός του υπέστη σοκ και μεταφέρθηκε στην καρδιολογική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ