ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Νοέμβρη 2008
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ
«Χαράτσι» στα νοικοκυριά και ανατροπές στα εργασιακά

Παρουσιάστηκε χτες το επιχειρησιακό σχέδιο της επιχείρησης

Αποφασισμένος να υλοποιήσει το επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ για την περίοδο 2009-2014, που φέρνει τα «πάνω - κάτω» στην τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και σίγουρος ότι η κυβέρνηση θα το αποδεχτεί, εμφανίστηκε χτες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Τ. Αθανασόπουλος, παρουσιάζοντάς το στους δημοσιογράφους. Τα δεδομένα είναι αύξηση τουλάχιστον 5,6% στα τιμολόγια από την 1η του Γενάρη 2009 μέσω της ενεργοποίησης της «ρήτρας καυσίμων» και τουλάχιστον 1% αύξηση, προκειμένου να καλυφθεί το κόστος των παρεχόμενων από τη ΔΕΗ υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, όπως προκύπτει από τη σχετική υπουργική απόφαση. Πρόκειται για συνολικές ανατιμήσεις 6,6% με το «Καλή χρονιά», την ίδια ώρα που η κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Ανάπτυξης Χ. Φώλια, δηλώνει «καμία αύξηση για το 2009», κάτι με το οποίο «συμφώνησε» χτες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος! Η διοίκηση της ΔΕΗ αναγνώρισε ότι παραμένει στην ευχέρεια του υπουργείου Ανάπτυξης να μην εγκρίνει την αύξηση του 1%, αλλά στο σημείο αυτό ζητήθηκε η συνδρομή του νομικού συμβούλου της ΔΕΗ, που είπε ότι ακόμη και στη «διακριτική ευχέρεια» υπάρχουν όρια!

Ο Τ. Αθανασόπουλος επισήμανε ότι θέλει να παραμείνει επικεφαλής της ΔΕΗ, αλλά η παραίτησή του είναι επίσης στη διακριτική ευχέρεια των δύο υπουργών που αποτελούν την «προϊστάμενη αρχή της ΔΕΗ» και σε τέτοια περίπτωση θα απεμπολήσει και την αποζημίωσή του. Προσπάθησε επίσης να υποτιμήσει το ενδεχόμενο πώλησης περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ ή αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, στην περίπτωση που δε γίνουν δεκτές οι αξιώσεις της διοίκησης για τις αυξήσεις των τιμολογίων! Είναι «απευκταίες» επιλογές, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος αναφέροντας ότι εντάχθηκαν στο σχέδιο, περίπου για... τυπικούς λόγους, ώστε να είναι πλήρης η παρουσίασή του στους οικονομικούς αναλυτές!!! Ακόμη και το ζήτημα της πυρηνικής ενέργειας μπήκε χτες στο «τραπέζι», ως ενδεχόμενο που απορρίφθηκε από τη ΔΕΗ μόνο και μόνο λόγω του μεγάλου χρονικού διαστήματος που απαιτεί η υλοποίηση των έργων. Ωστόσο, συσχετίστηκε η εξέτασή του με το αν θα «προχωρήσουν» οι λιθανθρακικές μονάδες!

Το σχέδιο της ΔΕΗ προαναγγέλλει σοβαρές αρνητικές εξελίξεις για τα νοικοκυριά, για τους εργαζόμενους στην επιχείρηση και για την ίδια τη δυνατότητά της να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες. Ο Τ. Αθανασόπουλος έφτασε να το χαρακτηρίσει «αισιόδοξο» ως προς την υλοποίησή του. Προβλέπει συνολικές επενδύσεις περίπου 13,5 - 14 δισ. ευρώ για τα επόμενα έξι χρόνια, που επιμερίζονται κατά βάση ως εξής:

  • 5,8 δισ. ευρώ για την παραγωγή (αντικατάσταση παλαιών μονάδων και νέες, υδροηλεκτρικά)
  • 3,1 δισ. ευρώ για τη διανομή
  • 2,8 δισ. ευρώ για θυγατρικές εταιρείες και κοινοπραξίες (ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ, RWE, ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ)
  • 1,24 δισ. ευρώ για τη μεταφορά
  • 1,1 δισ. ευρώ για τα ορυχεία
  • κάτι λιγότερο από 300 εκατ. ευρώ για τις κεντρικές υπηρεσίες και την εμπορία.

Για την εξασφάλιση αυτών των ποσών η ΔΕΗ απαιτεί:

-- Εκτίναξη των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, με συνέπεια το οικονομικό «ηλεκτροσόκ» στα λαϊκά νοικοκυριά. Είναι ενδεικτικό ότι ο επικεφαλής της ΔΕΗ χαρακτήρισε «λογικές» τις αυξήσεις που προτείνονται μέσα από 2 εναλλακτικά σενάρια του σχεδίου για την εξαετία. Στη μία περίπτωση, όπου συμπεριλαμβάνεται το κόστος αγοράς διοξειδίου του άνθρακα, οι αυξήσεις ξεπερνούν το 40%. Στην άλλη, με δωρεάν δικαιώματα διοξειδίου, οι αυξήσεις ξεπερνούν το 25%!!! Επανέλαβε επίσης ότι στην Ελλάδα ισχύουν τα χαμηλότερα τιμολόγια της ΕΕ των «15».

-- Υπερσυμπίεση των μισθολογικών δαπανών, με περιορισμό προσωπικού και βίαιη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Η μισθολογική δαπάνη προσδιορίστηκε σε 1,425 δισ. το χρόνο και εκεί θα πέσει το βάρος, με μη αντικατάσταση του μεγαλύτερου μέρους των 6.500 εργαζομένων που αναμένεται να απομακρυνθούν λόγω συνταξιοδότησης και παρεμβάσεις σε υπερωρίες, απουσίες, αύξηση παραγωγικότητας, «αναδιάρθρωση διαδικασιών». Η εντατικοποίηση, η περαιτέρω «εργολαβοποίηση» της ΔΕΗ και η αύξηση της ισχύος με λιγότερο προσωπικό, προετοιμάζουν για τα χειρότερα.

-- Μείωση των λειτουργικών δαπανών σε Παραγωγή, Μεταφορά και Ορυχεία, με άγνωστες συνέπειες στην ορθή λειτουργία των υποδομών ηλεκτρισμού.

Η διοίκηση της ΔΕΗ επιδιώκει να εξοικονομήσει περίπου 500 εκατ. ευρώ το χρόνο και συνολικά 2,2 δισ. ευρώ από τη συμπίεση των δαπανών. Επίσης, θα προχωρήσει σε δανεισμό περίπου 4,5 δισ. ευρώ.

ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Ερχονται... «προδιαγραφές»

Την αμέριστη στήριξη της κυβέρνησης στα σχέδια ενίσχυσης των επιχειρηματιών του αγροτουρισμού, με ρυθμίσεις, χρηματοδοτικά εργαλεία και υποστηρικτικούς μηχανισμούς, όπως η πρώην «Αγροτουριστική ΑΕ» που μετονομάστηκε σε «ΑΓΡΟΤΗΜΑ ΑΕ» («Αγροτικός Τουρισμός και Ηπιες Μορφές Αναψυχής ΑΕ»), εξέφρασε χτες ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Α. Σπηλιωτόπουλος, σε εκδήλωση του ιδρύματος Λαμπράκη, στη διάρκεια της οποίας παραδόθηκε στο υπουργείο DVD δικής του παραγωγής για τον αγροτουρισμό.

Παρ' ότι είναι σχετικά περιορισμένος ο αριθμός των ξενοδοχειακών μονάδων που εντάσσονται στον αγροτουρισμό (1.569 είναι οι μονάδες που προβάλλονται από τη σχετική πύλη στο ίντερνετ, όπως είπε η πρόεδρος της ΑΓΡΟΤΗΜΑ Μ. Παπασταύρου), είναι εμφανής η προσπάθεια της κυβέρνησης να ενισχύσει «ανταγωνιστικές δραστηριότητες». Σε τέτοιες, εξάλλου, αποσκοπεί και το Ιδρυμα Λαμπράκη, που δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια στον κλάδο, ο οποίος αναμένεται τα επόμενα χρόνια να κερδίσει σημαντικό μερίδιο στην τουριστική αγορά. Οι όροι και προϋποθέσεις για τη δραστηριοποίηση σε αυτόν, θα κρίνουν και το μέλλον των μικρών επιχειρηματιών και των μονάδων τους. Ηδη το υπουργείο προωθεί «ποιοτικές και λειτουργικές προδιαγραφές» και είναι ευνόητο από πού παίρνει συμβουλές.

Ο Α. Σπηλιωτόπουλος δεν απέφυγε πάντως να προσεγγίσει με ελαφρότητα - ενδεχομένως και συνειδητή - το θέμα του αγροτουρισμού, της «περιφερειακής ανάπτυξης» και του ξεκληρίσματος της φτωχής αγροτιάς από την πολιτική της ΕΕ, λέγοντας ότι «πρακτικά, είναι πολύ πιο προσοδοφόρο για τον οποιοδήποτε να μείνει στη γη του, να μείνει στην ύπαιθρο και εκεί να στήσει μια επιχείρηση με τη δική μας καθοδήγηση και τη βοήθειά μας, παρά να έρθει στα αστικά κέντρα ελπίζοντας ότι θα βρει μια θέση εργασίας».

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Μείωση αφίξεων με αύξηση εσόδων

Σχετικά μικρή μείωση, κατά 1,4%, στις αεροπορικές τουριστικές αφίξεις στο δεκάμηνο Γενάρη - Οκτώβρη, καταγράφουν τα επίσημα στοιχεία και όπως αναφέρει το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), το ποσοστό αυτό θα αμβλυνθεί από τις συνολικές αφίξεις. Ωστόσο, το ΙΤΕΠ κάνει λόγο για τις «πρώτες επιπτώσεις της κρίσης» στον τουρισμό και θεωρεί ότι στο τέλος του χρόνου θα καταγραφεί συνολική μείωση στις τουριστικές αφίξεις.

Από την άλλη, οι συναλλαγματικές εισπράξεις την ίδια περίοδο, αυξήθηκαν κατά 4% και μένει να φανεί πώς θα διαμορφωθεί στο κλείσιμο του χρόνου. Η καταγραφή αυτή έρχεται σε αντίθεση με την «καταστροφολογία» των ξενοδόχων που θεωρούν ότι επιβάλλεται η πολύπλευρη στήριξή τους από την κυβέρνηση - η οποία ήδη επιδίδεται σε αλλεπάλληλες ρυθμίσεις προς όφελός τους - μπροστά στην κρίση που θα αντιμετωπίσουν.

ΕΦΟΡΙΑ
Παράταση για τα ληξιπρόθεσμα

Παράταση μέχρι τέλος του έτους (29 Δεκέμβρη) έδωσε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών στην προθεσμία για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία. Η αρχική προθεσμία έληγε χτες αλλά η μέχρι τώρα σοδειά της είναι πολύ κάτω από τους αρχικούς υπολογισμούς της κυβέρνησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ