ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Νοέμβρη 2008
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ
Να σταματήσουν οι διώξεις των κατοίκων

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή

Με πρόσχημα ότι δημιουργούνται μεγάλοι κίνδυνοι στην ομαλή τροφοδοσία της χώρας με ηλεκτρικό ρεύμα, η κυβέρνηση καλύπτει τον αυταρχισμό της διοίκησης της ΔΕΗ, η οποία έχει στραφεί δικαστικά κατά των κατοίκων του Αγίου Δημητρίου Κοζάνης που διεκδικούν την προστασία του περιβάλλοντος από τη λειτουργία εργοστασίου και ορυχείων της επιχείρησης, αλλά και μέτρα κατά της ανεργίας που πλήττει την περιοχή.

Το θέμα έφερε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, ζητώντας να σταματήσει η δίωξη των κατοίκων και να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Πλήρη κάλυψη στη διοίκηση της ΔΕΗ έδωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Σ. Καλαφάτης λέγοντας ότι «η πολυήμερη κατάληψη των ταινιοδρόμων μεταφοράς λιγνίτη και τέφρας τον περασμένο Μάη δημιούργησε πολύ μεγάλους κινδύνους για την ασφαλή ηλεκτροδότηση της χώρας» και ως εκ τούτου η κινητοποίηση έπληττε «το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας». Ο Σ. Καλαφάτης ισχυρίστηκε ότι η ΔΕΗ λαμβάνει συνεχώς νέα μέτρα, με αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους!

Η Δυτική Μακεδονία είναι η περιοχή με την υψηλότερη ανεργία σε όλη τη χώρα, αφού εξαιτίας των πολιτικών της ΕΕ, που αποδέχτηκαν και αποδέχονται όλες οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οδηγήθηκε στο κλείσιμο μεγάλων εργοστασίων που λειτουργούσαν στην περιοχή, τόνισε στην παρέμβασή του ο Σπ. Χαλβατζής. Υπογράμμισε επίσης ότι η συγκεκριμένη περιοχή έχει και τη μεγαλύτερη μόλυνση σε όλη τη χώρα και οι κάθε λογής σοβαρές αρρώστιες, όπως ο καρκίνος, θερίζουν τους κατοίκους.

Και ενώ οι κάτοικοι, συνέχισε, αγωνίζονται για την υγεία τους και για δουλειά, βρίσκουν απέναντί τους το κράτος και τη ΔΕΗ, η οποία έκανε αγωγή για «παρακώλυση λειτουργίας της ΔΕΗ» και ζητάει από σύλλογο που παλεύει ενάντια στην ανεργία 14,5 εκατομμύρια ευρώ! Πρόκειται - είπε ο Σπ. Χαλβατζής - για τρομοκρατικές ενέργειες και διώξεις που σκοπό έχουν να υποτάξουν όποιον αγωνίζεται.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2»
Συμφωνία ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ στο αντιλαϊκό σχέδιο

Το... Μάρτη, οπότε και «θα ξέρουμε τις συντεταγμένες της οικονομικής κρίσης», υπολογίζει ο υπουργός Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος, να γνωρίζει η κυβέρνηση αν θα προχωρήσει ή όχι στη διοικητική μεταρρύθμιση του «Καποδίστρια 2».

Κατά την παρουσία του χτες, στη συνεδρίαση του ΔΣ της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, ο υπουργός επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης να προχωρήσει η μεταρρύθμιση, αφού όμως διασφαλιστούν οι οικονομικοί πόροι, για την απόδοση των οποίων «κανείς - όπως είπε - δεν μπορεί να είναι βέβαιος». Επιβεβαίωσε έτσι, εμμέσως πλην σαφώς, ότι τα χρήματα για τη στήριξη του «Καποδίστρια 2» θα προέλθουν από πρόσθετη φορολογία, αφού η αύξηση στη χρηματοδότηση του θεσμού «που δόθηκε ακριβώς για να προχωρήσουμε στη διοικητική μεταρρύθμιση», όπως είπε, προέρχεται από την αύξηση που αναμένει η κυβέρνηση στα τέλη κυκλοφορίας, το 90% των οποίων θα αποδίδεται στην Αυτοδιοίκηση.

Τόσο ο Πρ. Παυλόπουλος με τις δηλώσεις του ότι «έχουμε περίπου συμφωνήσει με την ΚΕΔΚΕ» στο περιεχόμενο του «Καποδίστρια 2», όσο και οι εκπρόσωποι των παρατάξεων του δικομματισμού και του ΣΥΝ, που τοποθετήθηκαν χτες για το θέμα, επιβεβαίωσαν τη σύμπλευσή τους στο να προχωρήσει η μεταρρύθμιση. Μεταρρύθμιση που «μεταθέτει η κυβέρνηση για να μην ανοίξει ένα άλλο μέτωπο» αυτή τη στιγμή, όπως εκτίμησε στην παρέμβασή του ο εκπρόσωπος της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» (ΔΑΣ), Χρήστος Τέγος. Ωστόσο, όπως συνέχισε ο ίδιος, δεν αλλάζει τον προσανατολισμό που θέλει το κράτος να απομακρύνεται από την παραγωγή δημοσίων αγαθών, και αυτό να γίνεται από αποκεντρωμένες τοπικές και περιφερειακές αρχές, αλλά και από ιδιώτες.

Ενδεικτικά ο Π. Κουκουλόπουλος (ΠΑΣΟΚ) χαρακτήρισε προσχηματική την επίκληση, από τον υπουργό, της οικονομικής κρίσης και επανέλαβε τη θέση του κόμματός του για κυβερνήσεις που θα ασχολούνται με τα μείζονα και όχι τα ελάσσονα, τα οποία προφανώς ελάσσονα θα ασκεί η Αυτοδιοίκηση. Ο Ηλ. Γκοτσόπουλος (ΣΥΝ) δήλωσε την... απογοήτευση της Αυτοδιοίκησης, καθώς η «συζήτηση για τη διοικητική μεταρρύθμιση δημιούργησε προσδοκίες ότι κάτι μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο για την ΤΑ». Ο δε πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Ν. Κακλαμάνης (ΝΔ), υπογράμμισε ότι το ζήτημα της διοικητικής μεταρρύθμισης «δεν μπαίνει στο χρονοντούλαπο».

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τη δημοτική αστυνομία

Το νομοσχέδιο που είχε στα σκαριά η κυβέρνηση και με το οποίο η Δημοτική Αστυνομία θα λειτουργεί ως συμπληρωματικός κατασταλτικός μηχανισμός της ΕΛΑΣ, κατατέθηκε χτες στη Βουλή. Σύμφωνα με αυτό, θα υπάρχει στενή συνεργασία των δύο σωμάτων, ενώ η δημοτική αστυνομία θα έχει μια σειρά νέες αρμοδιότητες που μέχρι τώρα είχε η ΕΛΑΣ.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούλη η ΔΑΣ ΟΤΑ είχε επισημάνει ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις των ταξικών δυνάμεων πως στόχος των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ «είναι η απαλλαγή της ΕΛΑΣ από αστυνομικά καθήκοντα δευτερεύουσας σημασίας - τα οποία μεταφέρονται στους δήμους - ώστε να ενισχύσει την κύρια ενασχόλησή της. Την παρακολούθηση και καταστολή των λαϊκών αγώνων».

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η δημοτική αστυνομία θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση, με τη συνδρομή και συνεργασία της ΕΛΑΣ. Οι αρμοδιότητες που θα ασκεί διευρύνονται, ξεκινώντας από τον έλεγχο της κυκλοφορίας και της στάθμευσης, τον έλεγχο της λειτουργίας των παιδότοπων, την εφαρμογή σχεδίων πολιτικής προστασίας, και άλλα. Οσες υπηρεσίες δήμων είναι στελεχωμένες με προσωπικό που υπερβαίνει τα 50 άτομα, θα ασκούν όλες τις αρμοδιότητες.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με λοιπές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, μετανάστης που έχει συμπληρώσει 10ετή συνεχή, νόμιμη διαμονή στη χώρα, δικαιούται να λάβει άδεια διαμονής 10ετούς διάρκειας. Η άδεια μπορεί να ανανεώνεται για ισόχρονο διάστημα, εφόσον ο μετανάστης αποδεικνύει συνεχή διαμονή στην Ελλάδα, η διακοπή της οποίας δεν υπερβαίνει τα 2 συναπτά έτη και διαθέτει πλήρη ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη. Στόχος, όπως σημειώνεται στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, «να διακριβώνεται η συνεχής διαμονή των μεταναστών αυτών στη χώρα», δηλαδή να ελέγχονται.

Τέλος, παρατείνεται μέχρι 31/12/09 η διαδικασία εκκαθάρισης των δημοτικών επιχειρήσεων και προσαρμογή τους στις διατάξεις που περιγράφει ο Δημοτικός και Κοινοτικός κώδικας.

Παράλειψη

Στο χτεσινό ρεπορτάζ για την εκδήλωση για τον Καπετάν Ανάποδο (Θύμιο Καψή), που έγινε στο μνημείο του, από παραδρομή δεν αναφέρθηκε ότι, εκτός των άλλων, παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή Εύβοιας του Κόμματος.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-- Το ΔΣ της ΠΕΑΦΕ σε έκτακτη συνεδρίασή του, με αφορμή το θάνατο του αγωνιστή Γ. Μαντά, αποφάσισε να πραγματοποιήσει στη μνήμη του πολιτικό μνημόσυνο όπου θα παρουσιαστεί το βιβλίο του με τίτλο: «Οτι θυμήθηκα από τη συμμετοχή μου στους αγώνες της γενιάς μου, 1942 -2004», έκδοση ΣΕ, αύριο Σάββατο 22 Νοέμβρη και ώρα 5 το απόγευμα στο Μουσείο της ΕΠΟΝ (Δουκίσσης Πλακεντίας 3 Αμπελόκηποι).

-- Εκδήλωση με θέμα: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελεύθερη Ελλάδα από την ΠΕΕΑ (Κυβέρνηση του Βουνού) και Καποδίστριας ΙΙ. Η εκδήλωση θα γίνει στα γραφεία του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ Ν. Σμύρνης (οδός Ομηρείου 4), την Κυριακή 23.11 και ώρα 6 μμ.

ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ - ΠΟΑΟ
Ο γιορτασμός στο Γοργοπόταμο

Την Κυριακή 30/11 το πρωί, πραγματοποιείται η εκδήλωση για την 66η επέτειο ανατίναξης της γέφυρας

Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και όλες οι Αντιστασιακές Οργανώσεις που ανήκουν στη δύναμη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ) καλούν τα μέλη και τους Φίλους της Αντίστασης να συμμετέχουν και φέτος στην εκδήλωση τιμής που θα γίνει, την Κυριακή 30 Νοέμβρη 2008, το πρωί, στο Γοργοπόταμο για να τιμηθεί η 66η Επέτειος της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοπόταμου.

Τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ ανακοινώνουν πως θα διοργανώσουν διήμερη εκδρομή για τη συμμετοχή στην εκδήλωση. Η μετάβαση από Αθήνα θα γίνει με πούλμαν που θα ξεκινήσουν το Σάββατο 29 Νοέμβρη και ώρα 9 πμ, από την πλατεία Κάνιγγος, με διανυκτέρευση στα Καμένα Βούρλα και μετάβαση την επομένη στο χώρο της εκδήλωσης, στο Γοργοπόταμο.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα: 210.8831.368 και 210.8222.952.

Πόρισμα για την επιχείρηση στα Ζωνιανά

Υπογράφηκε χτες από τον υπουργό Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλο, και τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγο Βασίλη Τσιατούρα, το πόρισμα της ΕΔΕ για την περσινή επιχείρηση της Αστυνομίας στα Ζωνιανά, που είχε σαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών αστυνομικών, μεταξύ των οποίων και ο ειδικός φρουρός Στάθης Λαζαρίδης.

Η ΕΔΕ παραπέμπει με το ερώτημα της αργίας με πρόσκαιρη παύση στο πειθαρχικό συμβούλιο τους δύο υποδιευθυντές της αστυνομικής διεύθυνσης Ρεθύμνης και τον τότε γενικό διευθυντή Κρήτης, ως υπεύθυνους για το σχεδιασμό και την εκτέλεση της επιχείρησης. Ο τελευταίος αποστρατεύτηκε και η επίπτωση που θα έχει σε περίπτωση που καταδικαστεί είναι ότι δε θα έχει το δικαίωμα προσφυγής για μισθολογική αναβάθμιση, ώστε να πάρει σύνταξη ανάλογη με το μισθό αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. όπως όλοι οι υποστράτηγοι.

Τέλος, στο πόρισμα της ΕΔΕ χαρακτηρίζεται και τυπικά ότι ο τραυματισμός του ειδικού φρουρού Στάθη Λαζαρίδη συνέβη κατά την υπηρεσία και εξαιτίας της υπηρεσίας, γεγονός που του εξασφαλίζει μόνιμη διαθεσιμότητα για να λαμβάνει το μισθό του και να πάρει κανονική σύνταξη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ