ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Νοέμβρη 2008
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

Από πρόσφατη παρουσίαση των θέσεων στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης
Από πρόσφατη παρουσίαση των θέσεων στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης
Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις παρουσίασης των Θέσεων της ΚΕ για το 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα:

Σήμερα, Παρασκευή

-- Στο κοινοτικό κατάστημα του Ωρωπού Πρέβεζας, στις 6.30 μ.μ. Θα μιλήσει ο Κώστας Κωτσαντής, μέλος του Γραφείου Περιοχής ΒΔ του ΚΚΕ.

Αύριο, Σάββατο

-- Στη Ναύπακτο, στις 6 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Ναύπακτος», με ομιλητή το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Γιάννη Ποσοτίδη.

Την Κυριακή 23/11

-- Στις 10.30 π.μ., στου Ζωγράφου, στον κινηματογράφο «ΑΛΕΚΑ» (πλ. Γαρδένιας).

-- Στο Αιτωλικό, στις 11 π.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, με ομιλητή το μέλος της ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, Τίμο Παπανικολάου.

-- Στην Καρδίτσα, στις 11 το πρωί, στο «Ρωμανό», με ομιλητή τον Ελ. Βαγενά, μέλος της ΚΕ.

-- Στο Λούρο της Πρέβεζας, στο καφενείο «Γκούρα», στις 11 π.μ. Θα μιλήσει ο Κώστας Κωτσαντής, μέλος του Γραφείου Περιοχής ΒΔ του ΚΚΕ.

Τη Δευτέρα 24/11

-- Από τις Κομματικές Επιτροπές Ετεροδημοτών Πελοποννήσου, Ζακύνθου και Κεφαλονιάς του ΚΚΕ, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΚΟΑ (Θεμιστοκλέους και Πανεπιστημίου). Την παρουσίαση θα κάνει ο Βασίλης Δημόπουλος, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΑ.

-- Στο Μεσολόγγι, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Μεσολογγίου, με ομιλητή το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Γιάννη Ποσοτίδη.

Την Τετάρτη 26/11

-- Στο ΤΕΙ Χαλκίδας, από τη ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ, στις 12 το μεσημέρι, με ομιλητή τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στα γραφεία της Δημοτικής Αγωνιστικής Κίνησης Σταυρούπολης (Ν. Πλαστήρα 14), στις 7 μ.μ. με ομιλητή τον Κώστα Αβραμόπουλο, μέλος της ΚΕ.

Την Παρασκευή 28/11

-- Στο Δομοκό, στην ταβέρνα «Μάτι», στις 7 μ.μ., θα μιλήσει ο Κ. Μπασδέκης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας.

-- Στη Μηχανιώνα στις 7 μ.μ. με τον Αγγελο Τζέκη, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΘ.

ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ 18ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ

Στη «θέση 12» του κειμένου της ΚΕ σημειώνεται: «Με την ένταξη στην κοινοτική νομοθεσία της Σύμβασης του "Προυμ" (Σένγκεν ΙΙΙ) ενισχύεται η συνεργασία των κατασταλτικών μηχανισμών, θεσμοθετούνται κοινές επιχειρήσεις στο έδαφος των κρατών - μελών. Ενισχύεται η λειτουργία και ο ρόλος της Europol σε ρόλο θεσμικού οργάνου της ΕΕ. Ενισχύεται επίσης ο Οργανισμός Φύλαξης Εξωτερικών Συνόρων (FRONTEX) με ένοπλες Ομάδες Ταχείας Επέμβασης». Ομως, τι ακριβώς προβλέπει η Συνθήκη του «Προυμ»;

Η Συνθήκη αυτή αρχικά υπογράφηκε από επτά χώρες (Βέλγιο, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Αυστρία). Στη συνέχεια προσχώρησαν Ιταλία, Πορτογαλία και Σλοβενία. Ακολούθως ενσωματώθηκε στο λεγόμενο κοινοτικό κεκτημένο, στο Δίκαιο της Ενωσης. Η Σύμβαση προβλέπει:

-- Ευρεία ανταλλαγή και επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. Τα δεδομένα αφορούν το DNA, τα δακτυλικά αποτυπώματα και τους αριθμούς κυκλοφορίας των αυτοκινήτων «υπόπτων» ατόμων. Ενα άλλο σοβαρό σημείο, είναι το εύρος των αστυνομικών αρχών που θα έχουν on line πρόσβαση στα αρχεία αυτά. Στην ουσία, οποιαδήποτε αρχή επιβολής του νόμου μπορεί να έχει πρόσβαση στα αρχεία. Πρόκειται κυριολεκτικά για φακέλωμα και ανταλλαγή χωρίς όρια, φραγμούς και ουδεμία δικαστική προστασία άρσης απορρήτου.

-- Ανεξέλεγκτη δράση ένοπλων αστυνομικών και πρακτόρων κρατών μελών ή μηχανισμών της ΕΕ (π.χ. Γιούροπολ, ΦΡΟΝΤΕΞ) στο έδαφος άλλου κράτους μέλους, με πλήρη δικαιώματα έρευνας και σύλληψης ακόμη και χωρίς να ενημερωθούν οι αρχές της χώρας αυτής. Ενοπλη φρούρηση (ακόμη και από ιδιωτική αστυνομία) πτήσεων, με απλή ειδοποίηση της χώρας προορισμού της πτήσης.

-- Προληπτικό φακέλωμα (με ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα) και ενδεχόμενη προληπτική απαγόρευση συμμετοχής σε διεθνείς συγκεντρώσεις (διαδηλώσεις ή ποδοσφαιρικούς αγώνες). Αλλωστε υπάρχει εγχειρίδιο συνεργασίας μεταξύ των αστυνομικών αρχών των κρατών μελών για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και της βίας σε διεθνείς συγκεντρώσεις.

Εξάλλου, άρθρο της συνθήκης προβλέπει διασταύρωση και ανταλλαγή δεδομένων για «άλλες πράξεις» που να δικαιολογούν την υποψία ότι θα υπάρξουν παραβάσεις του νόμου. Οταν συζητούσαν - Φλεβάρη 2007 - στην ελληνική Βουλή την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προσχωρήσει «χωρίς επιφυλάξεις» στη Συνθήκη, ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης απέφυγε να απαντήσει στο πώς ορίζονται αυτές οι «άλλες πράξεις» και το αν θα αφορούν την πολιτική ή τη συνδικαλιστική δράση.

Εγκαιρα το ΚΚΕ (π.χ. ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος στις 16 Φλεβάρη 2007) είχε προειδοποιήσει ότι όλα όσα προβλέπει η Συνθήκη αυτή στην εφαρμογή της, «σημαίνουν παραπέρα ποινικοποίηση της πολιτικής και συνδικαλιστικής δραστηριότητας, ένταση της προληπτικής καταστολής κατά των λαϊκών κινημάτων, ισχυροποίηση των κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ, αλλά και του κάθε κράτους χωριστά». Τόσο η ελληνική κυβέρνηση που τη συνυπέγραψε, όσο και οι λοιπές πολιτικές δυνάμεις του ευρωμονόδρομου (που είτε εξωραΐζουν την ΕΕ είτε διαφοροποιούνται σε ορισμένα επιμέρους της), είναι συνένοχες απέναντι στον ελληνικό λαό και το εργατικό κίνημα. Συνένοχες σε αντιδραστικές επιλογές πανευρωπαϊκής εμβέλειας. Το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό να καταδικάσει και να αντιπαλέψει συνολικά την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων. Να δυναμώσει την πάλη του ενάντια στην κλιμάκωση των αυταρχικών μέτρων. Αλλωστε, αποδεικνύεται ότι η ανυπακοή στην ΕΕ, στο κεφάλαιο και στις δυνάμεις που το υπηρετούν είναι μονόδρομος για την προάσπιση ακόμη και των πιο στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Οι Θέσεις του Συνεδρίου για ανθρώπους με προβλήματα όρασης

Για να γίνουν πιο εύκολα προσβάσιμες οι Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 18ο Συνέδριο στους ανθρώπους με προβλήματα όρασης, διατίθενται τώρα σε ηχογραφημένη μορφή (αρχεία MP3) και μέσω της ιστοσελίδας του «Ριζοσπάστη», στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.rizospastis.gr. Η πρόσβαση γίνεται από σύνδεσμο στο τέλος του καταλόγου επιλογών στο αριστερό τμήμα της ιστοσελίδας. Για όσους δεν έχουν σύνδεση στο Διαδίκτυο, η ηχογραφημένη μορφή των Θέσεων συνεχίζει να διατίθεται σε CD ή κασέτα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Υγείας της ΚΕ του ΚΚΕ, στο τηλέφωνο 210.2592.111.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

-- Σήμερα Παρασκευή 21/11, στις 8 π.μ., σε ΙΚΑ, τράπεζες και καταστήματα στο Ιλιον, θα περιοδεύσει η βουλευτής του ΚΚΕ Εύα Μελά.

-- Τη Δευτέρα 24/11, στις 11.30 π.μ., στην αίθουσα του Δημαρχείου Ναυπάκτου, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ Ν. Μωραΐτης θα παρουσιάσει τον απολογισμό της κοινοβουλευτικής δράσης για το νομό, στους φορείς και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της περιοχής.

ΝΕ ΛΕΣΒΟΥ ΚΚΕ
Παρουσίαση των θέσεων για την αγροτική παραγωγή στο νομό

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ παρουσιάζει τις Θέσεις της για την Αγροτική Παραγωγή του Νομού τη Δευτέρα, 24 Νοέμβρη 2008 και ώρα 7 μ.μ, στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής.

Η ΝΕ καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους του νησιού και όσους πλήττονται από τις αντιαγροτικές πολιτικές που χρόνια τώρα εφαρμόζονται στη χώρα μας από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που εναλλάσσονται στην εξουσία και ακολουθούν πιστά τις αντιαγροτικές κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να πάρουν μέρος στη συζήτηση και να συμμετέχουν δημιουργικά με τον προβληματισμό και τις προτάσεις τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ