ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2009
Η κυβέρνηση κλιμακώνει την αντιλαϊκή επίθεση
  • Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να μην υιοθετήσει κανένα από τα δίκαια αιτήματα που προβάλλουν οι εργαζόμενοι διαμήνυσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών
  • Ακόμα και για τα ...στοχευμένα μέτρα, που προορίζονται για κατηγορίες του πληθυσμού που ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης, οι ανακοινώσεις θα γίνουν τους ...επόμενους μήνες

Προϋπολογισμό, άκρως επιθετικών προσανατολισμών, σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, προϋπολογισμό προσαρμοσμένο στις ανάγκες προστασίας του κεφαλαίου από την κρίση, κατέθεσε χτες η κυβέρνηση της ΝΔ. Με σημαία τη «συνέπεια» και την «υπευθυνότητα» απέναντι στα συμφέροντα της ολιγαρχίας, η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να κάνει την παραμικρή υποχώρηση για την ικανοποίηση των οξύτατων λαϊκών προβλημάτων. Αντίθετα, και με την κατάθεση του άκρως αντιλαϊκού και επικίνδυνου για τα λαϊκά συμφέροντα Κρατικού Προϋπολογισμού του 2009, δείχνει αποφασισμένη να κλιμακώσει την επίθεση σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος. Στις δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, παρουσιάζοντας τον Προϋπολογισμό, απέρριψε στο σύνολό τους τα αιτήματα προστασίας της αγοραστικής δύναμης των εργαζόμενων, επικαλούμενος «το τεράστιο δημόσιο χρέος και τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης», οι οποίοι «αποτελούν τους βασικούς περιορισμούς της δημοσιονομικής πολιτικής». Περιορισμοί, οι οποίοι δεν ισχύουν φυσικά στην περίπτωση ενίσχυσης των τραπεζών με το κολοσσιαίο ποσό των 28 δισ. ευρώ.

Από τα κυβερνητικά δράπανα δε γλιτώνουν ούτε οι κοινωνικές εκείνες ομάδες οι οποίες βρίσκονται στα όρια της εξαθλίωσης. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι η περικοπή κονδυλίων από το «Ταμείο κατά της Φτώχειας». Εναντι αρχικής διακήρυξης για «προικοδότησή του» από το 2008 με 500 εκατ. ευρώ - με προοπτική το 2010 να φτάσουν τα 2 δισ. ευρώ - για το μεν 2008 διαθέτουν μόλις 100 εκατ. ευρώ και για το 2009 άλλα 350 εκατ. ευρώ και αυτά είναι όλα. Ερωτώμενος για το συγκεκριμένο θέμα, ο Γ. Αλογοσκούφης δικαιολόγησε τις περικοπές, επικαλούμενος τις συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης... Ανέφερε ότι «από το 2007 το καλοκαίρι μέχρι σήμερα έχουν γίνει στη διεθνή οικονομία κοσμογονικές αλλαγές και οπωσδήποτε έχουν οδηγήσει σε κάποιες προσαρμογές, κυρίως στο τι μπορούμε να κάνουμε. Διότι έχουν μειωθεί οι δυνατότητές μας και έχουν αυξηθεί οι περιορισμοί μας»!

Ολα υπό αίρεση

Προκλητικά, αρνήθηκε να αναφερθεί ακόμα και στα περιβόητα ...«στοχευμένα» μέτρα, που υποτίθεται ότι έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση, για την προστασία των χαμηλόμισθων, των χαμηλοσυντιαξούχων, των ανέργων, ενώ κουβέντα δεν είπε για την εισοδηματική πολιτική της επόμενης χρονιάς. Ο υπουργός περιορίστηκε να επισημάνει ότι «αυτά θα ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες βδομάδες και τους επόμενους μήνες...».

Ολα υπό αίρεση, λοιπόν, τίποτα δεν είναι δεδομένο, καθώς, υπό το βάρος των εξελίξεων της οικονομικής κρίσης - το βάθος και η έκταση της οποίας δεν έχουν ακόμα προσδιοριστεί - η κυβέρνηση ενδέχεται να επιφυλάσσει και άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις. Το μόνο που είπε στον τομέα αυτό είναι ότι το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης θα είναι το πρώτο πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί - χωρίς να το προσδιορίζει χρονικά - αν και στη συνέχεια πρόσθεσε ότι θα δοθεί «παρά το γεγονός ότι έχουν πέσει οι τιμές του πετρελαίου και δεν είναι ίδια η ανάγκη όσο ήταν όταν το πετρέλαιο είχε φτάσει τα 140 δολάρια το βαρέλι».

Ισχυρίστηκε, πάντως, ότι οι τελευταίες εξελίξεις - διεθνής κρίση - δικαιώνουν την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, δεδομένου ότι «οι αντοχές που παρουσιάζει σήμερα η ελληνική οικονομία θα ήταν ανύπαρκτες, αν δεν είχαμε ακολουθήσει από το 2004 την πολιτική της ήπιας, αλλά αποτελεσματικής δημοσιονομικής προσαρμογής και ένα ευρύ πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων»! Υπερασπίστηκε δηλαδή τις πολιτικές που επιτάχυναν τη διεθνή κρίση. Ανέφερε, τέλος, ότι «στο δίλημμα υπευθυνότητα ή ανευθυνότητα, επιλέγουμε το δύσκολο δρόμο της υπευθυνότητας»! Την προάσπιση δηλαδή των συμφερόντων της ολιγαρχίας.

Ο προϋπολογισμός

Σύμφωνα με το κείμενο του προϋπολογισμού που παρουσίασε χτες η κυβέρνηση, ο ρυθμός ανάπτυξης (ΑΕΠ) θα ανέλθει στο 2,7%, η απασχόληση θα αυξηθεί κατά 0,8%, ενώ για την ανεργία τίθεται ο φιλόδοξος στόχος να παραμείνει στο 7,5%, όσο και το 2008, παρά το γεγονός ότι οι διεθνείς οργανισμοί εκτιμούν ότι θα υπάρξει μεγάλη άνοδος και θα φτάσει στο 9%. Ο πληθωρισμός προβλέπεται να επιβραδυνθεί στο 3%, από 4,3%, ενώ πιστή η κυβέρνηση στην πολιτική λιτότητας - εν μέσω οικονομικής κρίσης - επιδιώκει τη μείωση του ελλείμματος στο 2% του ΑΕΠ από 2,5% το 2008.

Στο σκέλος των εσόδων, προβλέπεται φοροκαταιγίδα. Ενδεικτικά είναι τα ακόλουθα στοιχεία: Τα συνολικά έσοδα προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 65,9 δισ. ευρώ και να φτάσουν το 25,3% του ΑΕΠ, έναντι 57,3 δισ. ευρώ (24,1% του ΑΕΠ το 2008) και να σημειώσουν ποσοστό αύξησης 14,4%! Ειδικά τα φορολογικά έσοδα προβλέπεται να αυξηθούν κατά 7,1 δισ. ευρώ, από 53,8 δισ. ευρώ το 2008 στα 60,9 δισ. ευρώ το 2009 και να αυξηθούν ποσοστιαία κατά 13,2%!

Αντίθετα, οι δαπάνες παραμένουν στάσιμες... Αναμένεται να διαμορφωθούν στο 28,7% του ΑΕΠ - και σε απόλυτα μεγέθη στα 65,9 δισ. ευρώ - ενώ το 2008 είχαν διαμορφωθεί στο 28,5% του ΑΕΠ, στα 60,4 δισ. ευρώ. Επί της ουσίας, οι πολιτικές υποχρηματοδότησης των κοινωνικών τομέων του προϋπολογισμού (Παιδεία, Υγεία, Κοινωνική Ασφάλιση) διατηρούνται στο ακέραιο. Ανέφερε, τέλος, ότι το 2009 δε θα υπάρξει αύξηση των αντικειμενικών αξιών, ενώ επέμεινε στην εφαρμογή των τεκμηρίων δαπανών διαβίωσης.

ΕΣΟΔΑ - ΔΑΠΑΝΕΣ
Πρόσθετοι φόροι για το λαό πάνω από 7 δισ. ευρώ!

Το 67,5% των κάθε είδους φόρων που εισπράττει το κράτος - κυρίως από το λαϊκά νοικοκυριά - πηγαίνει για την αποπληρωμή του κρατικού χρέους. Στα ύψη οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης και ΦΠΑ, για να καλυφθούν η φοροδιαφυγή και η φορολογική ασυλία των κεφαλαιοκρατών

Κομμένος στα μέτρα της πλουτοκρατίας είναι και ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2009 που κατέθεσε χτες η κυβέρνηση της ΝΔ στη Βουλή. Και ο νέος προϋπολογισμός εισπράττει τα πολλά από τους φτωχούς και οικονομικά ανίσχυρους για να τα ξαναμοιράσει απλόχερα στο μεγάλο κεφάλαιο. Κεντρικός άξονας είναι η διαχείριση της κρίσης, των αναταράξεων και αβεβαιοτήτων με τρόπο που να εξυπηρετείται όσο γίνεται πιο «αναίμακτα» - για τους κεφαλαιοκράτες - η έξοδος από τη σημερινή συγκυρία.

Τα παραπάνω τεκμηριώνονται από τα βασικά μεγέθη του νέου κρατικού προϋπολογισμού, που προβλέπει κατακόρυφη αύξηση - σχεδόν πέντε φορές πάνω από τον επίσημο πληθωρισμό - των έμμεσων και άμεσων φόρων. Χαρακτηριστικό των προτεραιοτήτων της εφαρμοζόμενης πολιτικής είναι και το γεγονός ότι, μέσα σε συνθήκες υποχώρησης της οικονομικής δραστηριότητας, πτώσης των λαϊκών εισοδημάτων, όπως και της λαϊκής κατανάλωσης, προσβλέπουν στην αύξηση της μάζας των φόρων με περισσότερα από 7 δισ. ευρώ! Εξίσου χαρακτηριστική είναι και η μείωση των κονδυλίων για το λεγόμενο ταμείο της φτώχειας, με το οποίο ελπίζουν να μπαλώσουν ακραία φαινόμενα κοινωνικής μιζέριας και αποκλεισμού, που είναι βέβαιο ότι σε συνθήκες κρίσης θα παίρνουν ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις.

Ταυτόχρονα, το πλαίσιο της πολιτικής που εφάρμοσαν εναλλάξ με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ τους αναγκάζει να προσφεύγουν και σε νέο δανεισμό και κάθε χρόνο να καταβάλλουν ολοένα και μεγαλύτερα κονδύλια για την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους.

Φορολογικά έσοδα

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του έτους 2009, τα κάθε είδους φορολογικά έσοδα (άμεσοι και έμμεσοι φόροι) διαμορφώνονται σε 60,9 δισ. ευρώ (από 53,82 δισ. ευρώ για το 2008). Προβλέπεται δηλαδή για το 2009 μια αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 13%, που σε απόλυτα μεγέθη ισοδυναμεί με 7,1 δισ. ευρώ (!), τα οποία θα προέλθουν από άμεσους και έμμεσους φόρους, ως εξής:

  • Εμμεσοι φόροι: Οι νέες ανατιμήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης (πετρέλαιο, βενζίνες κ.α.), που θα μπουν σε εφαρμογή από την 1η Γενάρη, έρχονται να ενισχύσουν τη φοροαφαίμαξη για ολόκληρη την γκάμα των λαϊκών στρωμάτων. Το συνολικό κονδύλι φτάνει σε 34,2 δισ. ευρώ (από 31,18 δισ. ευρώ το 2008) με αύξηση 9,7%. Η μάζα του ΦΠΑ φτάνει σε 20,85 δισ. ευρώ (από 18,84 δισ. ευρώ) με αύξηση 10,7%. Οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα καύσιμα εκτινάσσονται σε 4,45 δισ. ευρώ ή 19,7% παραπάνω από το 2008.
  • Αμεσοι φόροι: Το συνολικό κονδύλι για το 2009 υπολογίζεται σε 26,7 δισ. ευρώ από 22,6 δισ. ευρώ φέτος (αύξηση 18%). Από αυτά τα 19,58 δισ. ευρώ θα προέλθουν από φόρους εισοδήματος (17,34 δισ. ευρώ φέτος) που είναι αυξημένοι κατά 19,2%. Η μερίδα του λέοντος από τους φόρους εισοδήματος προέρχονται, πρώτα και κύρια, από τα «φυσικά πρόσωπα» (λαϊκά νοικοκυριά), σε αντίθεση με τα «νομικά πρόσωπα» (επιχειρήσεις) που φορολογούνται με ...το γάντι. Ετσι, τα «φυσικά πρόσωπα», που είναι εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, κλπ., θα πληρώσουν το 2009 12,17 δισ. ευρώ (από 11 δισ. ευρώ) ή 10% πάνω από το 2008. Αντίθετα, οι επιχειρήσεις («νομικά πρόσωπα») προβλέπεται να πληρώσουν μόλις 5,37 δισ. ευρώ (ούτε τα μισά σε σχέση με τα φυσικά πρόσωπα), από 4,7 δισ. ευρώ φέτος. Η προβλεπόμενη αύξηση 14,1% των φόρων για τα νομικά πρόσωπα, φαίνεται πως είναι μόνο στα χαρτιά. Φτάνει μόνο ν' αναφερθεί ότι και φέτος (2008) ενώ είχε προϋπολογιστεί αύξηση των φόρων από τις επιχειρήσεις κατά 4,4%, τελικά η αύξηση ήταν μόλις 0,98%, που σημαίνει ότι εισπράχθηκαν 130 εκατ. ευρώ λιγότερα! Ομως, στα φυσικά πρόσωπα η φοροαφαίμαξη ενισχύθηκε, αφού η αύξηση των φόρων το 2008 ανήλθε στο 8,9%, από 6,8% που πρόβλεπε ο προϋπολογισμός. Τέλος, οι φόροι στην περιουσία θα ανέλθουν το 2009 στα 1,8 δισ. ευρώ, από 1,12 δισ. φέτος. Η προϋπολογιζόμενη αύξηση, που φτάνει το 58% ή περίπου 700 εκατ. ευρώ, θα προέλθει κυρίως από την εφαρμογή του ενιαίου τέλους πάνω στη μικρή ακίνητη περιουσία.
Δαπάνες

Ενδεικτικό για την κατάσταση που έχουν συνδιαμορφώσει οι κυβερνήσεις του δικομματισμού είναι και το γεγονός ότι η εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους -τόκοι και χρεολύσια - θα φτάσει στο ιλιγγιώδες ύψος των 41,15 δισ. ευρώ. Με απλά λόγια: Το 67,5% από το σύνολο των φορολογικών εσόδων του 2009 θα πάει στα χαρτοφυλάκια των μεγαλοδανειστών του δημοσίου, δηλαδή κυρίως σε ντόπιες και ξένες τράπεζες και άλλους ρεντιέρηδες των χρηματαγορών.

Ο,τι απομένει έρχεται να υποχρηματοδοτήσει το σύνολο των αναγκών για δαπάνες που αφορούν στην ασφάλιση και κοινωνική προστασία, μισθούς και συντάξεις, τα κάθε είδους λειτουργικά έξοδα... Ετσι, σύμφωνα με το νέο προϋπολογισμό:

  • Οι πρωτογενείς δαπάνες (που αφορούν στα κάθε είδους λειτουργικά έξοδα και δεν περιλαμβάνουν τα τοκοχρεολύσια) διαμορφώνονται σε 53,98 δισ. ευρώ (από 49,16 δισ. ευρώ) με αύξηση 9,8%.
  • Το κονδύλι για αποδοχές και συντάξεις αναμένεται να διαμορφωθεί στα 25,19 δισ. ευρώ. Οι δαπάνες για μισθούς στην κεντρική διοίκηση (μαζί με τις νέες προσλήψεις, την ωρίμανση, κλπ.) αναμένεται να αυξηθούν 10,2% και για συντάξεις του δημοσίου (συνυπολογιζόμενης της αύξησης του αριθμού των συνταξιούχων) κατά 12,7%.
  • Το κονδύλι για ασφάλιση, περίθαλψη, κοινωνική προστασία διαμορφώνεται σε 14,46 δισ. ευρώ (από 12,8 δισ. ευρώ) με αύξηση 12,9%.
  • Αλλες δαπάνες: Οι επιχορηγήσεις σε φορείς του δημοσίου παίρνουν αύξηση μόλις 4,5% και διαμορφώνονται σε 2,58 δισ. ευρώ.
  • Κρατικό χρέος: Το κονδύλι για τόκους φτάνει σε 12 δισ. ευρώ (από 11,3 δισ.) με αύξηση 6,2%. Για χρεολύσια θα δαπανηθούν 29,16 δισ. ευρώ (από 26,28 δισ.) με αύξηση 11%.
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ ΑΓΡΟΤΙΑ
Προοπτική η φτώχεια και το ξεκλήρισμα

Να εξωραΐσει την ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική επιχείρησε και στον προϋπολογισμό του 2009 η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως άλλωστε έκανε κι όλες τις προηγούμενες χρονιές.

Επιχειρήθηκε λογιστικά να εμφανιστούν ξανά αυξημένα τα κονδύλια για τη γεωργία κατά 5,4% και 4,7 για τις επιδοτήσεις, αλλά στην πράξη συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Ο λεγόμενος «έλεγχος υγείας» της νέας ΚΑΠ τις μειώνει ακόμα περισσότερο τις επιδοτήσεις από το 2009. Μέσω της αύξησης της λεγόμενης διαφοροποίησης συν 2% μεγαλώνει η παρακράτηση στις επιδοτήσεις και γίνεται 7%. Και μιλάμε για επιδοτήσεις που είναι παγωμένες στα επίπεδα της τριετίας 2000 - 2002. Και μη μας πει η κυβέρνηση ότι τα χρήματα που κόβονται πηγαίνουν για αγροτική ανάπτυξη... Αντί να αυξηθεί η στήριξη στην αγροτιά, μειώνεται, σε μια περίοδο όπου οι τιμές στα αγροτικά προϊόντα έχουν πέσει σε εξευτελιστικά επίπεδα και το κόστος παραγωγής έχει ανέβει στα ύψη. Οπως επίσης φαίνεται, και το 2009 θα συνεχιστεί η μείωση του αγροτικού εισοδήματος, η συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής, η συγκέντρωση της γης σε λιγότερα χέρια, θα επιταχυνθεί το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και παράλληλα θα ενισχυθούν πρόσθετα τα κέρδη των εμποροβιομηχάνων και των τραπεζών.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το λόγο πρέπει να τον πάρει ο λαός

Με αφορμή την κατάθεση του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς το Γραφείο Τύπου της ΚΕ με ανακοίνωσή του τονίζει:

«Ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2009 είναι προσαρμοσμένος στις ανάγκες προστασίας του κεφαλαίου από την οικονομική κρίση, που το ίδιο ευθύνεται και προκαλεί.

Είναι επιθετικός προς τα λαϊκά εισοδήματα και δικαιώματα. Εκφράζει την πρόθεση της κυβέρνησης να πληρώσει ο λαός την οικονομική κρίση, δηλαδή την αδυναμία των υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων να συνεχίσουν την κερδοφορία τους. Η πολιτική στήριξης της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου αποδείχτηκε ότι και στη φάση ανόδου της κερδοφορίας και στην κρίση, για τους εργαζόμενους έχει μόνο θυσίες και δεινά.

Το λόγο πρέπει να τον πάρει τώρα ο λαός. Η εργατική τάξη, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροβιοτέχνες, έμποροι και αγρότες πρέπει να απορρίψουν και τον προϋπολογισμό και συνολικά την πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ. Στο ψεύτικο δίλημμα της κυβέρνησης και της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, να ενισχυθούν πρώτα οι τραπεζίτες ή οι βιομήχανοι, πρέπει να απαντήσουν: "Καμία θυσία για την πλουτοκρατία".

Η φτώχεια και η ανεργία δεν αντιμετωπίζονται με μέτρα ελεημοσύνης, με νέες ενισχύσεις στους επιχειρηματίες και με την υπερχρέωση της λαϊκής οικογένειας. Χρειάζεται τώρα λαϊκή συσπείρωση και αποφασιστική πάλη κατά των μονοπωλίων, κατά του "ευρωμονόδρομου". Απέναντι στην πολιτική στήριξης της κερδοφορίας του κεφαλαίου που προβάλλει η κυβέρνηση και στην παραλλαγή που προτείνει το ΠΑΣΟΚ, ο λαός πρέπει να αντιτάξει διεκδικήσεις που αυξάνουν το λαϊκό εισόδημα, που προστατεύουν τους ανέργους. Ταυτόχρονα, πρέπει να απορρίψει συνολικά την πολιτική και τα ιδεολογήματα των κομμάτων της πλουτοκρατίας, να τα αποδυναμώσει, να επιλέξει τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, που υπηρετεί τις ανάγκες των εργαζομένων και όχι του καπιταλιστικού κέρδους».

ΠΑΙΔΕΙΑ
Τα ίδια χάλια!

Στα ίδια χαμηλά και ανεπαρκή επίπεδα κινούνται και οι δαπάνες για την Παιδεία και για το 2009. Συνολικά, οι δαπάνες που διατίθενται στο υπουργείο Παιδείας από τον προϋπολογισμό είναι 7.148.715.000 ευρώ και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι 805.000.000 ευρώ. Το σύνολο των δαπανών για την Παιδεία, αντιστοιχεί σε ποσοστό 7,16% του προϋπολογισμού (από 7,2% πέρσι) ή σε ποσοστό 2,97% του ΑΕΠ (από 2,9% πέρσι).

Στις σημερινές συνθήκες και αν λάβει κανείς υπόψη του τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες, η στασιμότητα των παραπάνω ποσοστών ισοδυναμεί ουσιαστικά με μείωση των δαπανών. Τα ίδια ψίχουλα για φοιτητική - σπουδαστική μέριμνα, τα ίδια ποσά στις επιχορηγήσεις προς πανεπιστήμια και ΤΕΙ, τα ίδια νούμερα για τις αμοιβές εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων (με ελαφριές αυξήσεις σε αμοιβές εκπαιδευτικών με ελαστικές μορφές απασχόλησης που δείχνουν κατεύθυνση για ακόμα περισσότερους συμβασιούχους)... Κι όλα τα παραπάνω σημαίνουν ότι οι λαϊκές οικογένειες θα βάλουν, για άλλη μια χρονιά, βαθιά το χέρι στην τσέπη να καλύψουν τις ανάγκες μόρφωσης των παιδιών τους, σημαίνει ότι σχολεία και λοιπά εκπαιδευτικά ιδρύματα θα αναζητήσουν ακόμα πιο έντονα χορηγούς και ανταποδοτικούς τρόπους λειτουργίας.

ΦΟΡΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Πολιτική οικονομικής ασφυξίας

Η πολιτική υποχρηματοδότησης των φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης συνεχίζεται και με αυτόν τον προϋπολογισμό, την ώρα που τα Ταμεία αδυνατούν να καταβάλουν συντάξεις και παροχές, έχουν χάσει τεράστια ποσά από το «τζογάρισμα» των αποθεματικών τους. Πολιτικές που χρόνια τώρα εφαρμόζουν και εντείνουν οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Για το 2008, η μέση κύρια σύνταξη φθάνει μόλις τα 413 ευρώ για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ και για συνταξιούχους όλων των άλλων Ταμείων τα 655 ευρώ (η μέση κύρια σύνταξη του ΙΚΑ είναι ακόμα χαμηλότερη, 583 ευρώ). Το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων αδυνατεί να δώσει το εφάπαξ, ο ΟΑΕΕ αντιμετωπίζει μόνιμο πρόβλημα με την καταβολή των συντάξεων και δυσκολία στην πληρωμή της νοσηλευτικής και φαρμακευτικής περίθαλψης, η «τζογαρισμένη» περιουσία του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων έχει μειωθεί κατά 65%.

Ολα τα παραπάνω αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα της δεινής οικονομικής θέσης των Ταμείων. Ομως, ο κρατικός προϋπολογισμός χρηματοδοτεί το ΙΚΑ με το ποσό των 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ (αντιστοιχεί μόλις στο 17% των προϋπολογισμένων αναγκών του Ιδρύματος για το 2009), τον ΟΑΕΕ με 845 εκατομμύρια ευρώ, τον ΟΓΑ με 575 εκατομμύρια ευρώ κλπ. Ποσά που είναι πολύ κάτω από τις πραγματικές ανάγκες των εκατομμυρίων ασφαλισμένων, εργαζομένων και συνταξιούχων.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στην τροχιά της απαξίωσης

Συνεχίζεται η οικονομική απαξίωση του πολιτισμού από το κράτος και με τον προϋπολογισμό για το 2009. Το 0,65% («μεταφράζεται» σε 713,7 εκατομμύρια ευρώ ή 0,27% του ΑΕΠ) μπορεί να φαντάζει «εντυπωσιακό», αφού παρουσιάζει μια αύξηση της τάξης του 10,9% από το περσινό ποσοστό, αλλά: 1) Εξακολουθεί να είναι «κολλημένο» γύρω από τη μισή ποσοστιαία μονάδα όπως συμβαίνει επί δεκαετίες 2) Ενσωματώνονται τα κονδύλια από τους «περίφημους», και καταργηθέντες, «ειδικούς λογαριασμούς».

Στην πράξη, τίποτε διαφορετικό δεν προμηνύεται για τους πολιτιστικούς φορείς. Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, για παράδειγμα, προϋπολογίζεται να εισπράξει 3,6 εκ. ευρώ, άλλα 3,2 εκ. τα ΔΗΠΕΘΕ, τη στιγμή που τα δύο Μέγαρα Μουσικής Αθήνας και Θεσσαλονίκης θα λάβουν 15,4. εκ. ευρώ. Ο «πρωτοεμφανιζόμενος» «Οργανισμός Εθελοντισμού "Εργο Πολιτών"» λαμβάνει 1,5 εκ. ευρώ, λίγο λιγότερο από τα μισά από όσα δίνονται για την ενίσχυση όλης της εγχώριας κινηματογραφίας!

Η συζήτηση στη Βουλή

Την ερχόμενη Πέμπτη 27 Νοέμβρη θα αρχίσει η συζήτηση του προϋπολογισμού στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός θα μπει για συζήτηση στις 17 ή στις 18 του Δεκέμβρη και η συζήτηση θα ολοκληρωθεί αντίστοιχα τα μεσάνυχτα της Κυριακής 21 ή της Δευτέρας 22 Δεκέμβρη.

ΠΑΣΟΚ
Η πολιτική λιτότητας θέλει... ικανότητα!

Σαν «απόδειξη της κυβερνητικής ανικανότητας» χαρακτήρισε την κατάθεση του σχεδίου του προϋπολογισμού του 2009 ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και γενικός εισηγητής για τον προϋπολογισμό Χρ. Παπουτσής. Ξεχνώντας τους αντιλαϊκούς προϋπολογισμούς του ΠΑΣΟΚ, ο Χ. Παπουτσής, αφού έκανε λόγο για ...«λαθεμένες επιλογές» στον προϋπολογισμό της ΝΔ, εξάντλησε την... κριτική του στο ότι «είναι κάλπικος από την άποψη των στοιχείων στα οποία βασίζεται» και ότι δεν εξασφαλίζει την «ανταγωνιστικότητας της οικονομίας».

Στη συνέχεια Χρ. Παπουτσής φόρεσε το «φιλολαϊκό σοσιαλδημοκρατικό» προσωπείο και... ανακάλυψε ότι «οι κοινωνικές δαπάνες περικόπτονται δραστικά και η κυβέρνηση οδηγεί το κοινωνικό κράτος στην απαξίωση». Ξεχνώντας προφανώς ότι και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, υπηρέτησαν - όπως σήμερα η ΝΔ - το σφαγιασμό των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα με τη «δημοσιονομική πειθαρχία», ο Χ. Παπουτσής έχυσε κροκοδείλια δάκρυα για «τη μείωση των δαπανών για Παιδεία και Υγεία» και «την υποχρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων». Ο ίδιος... θυμήθηκε επίσης ότι οι «αυξήσεις σε συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους είναι κάτω από τον πληθωρισμό», παρά το γεγονός ότι οι αυξήσεις ψίχουλα σε μισθούς και συντάξεις αποτέλεσε πάγια τακτική των εταίρων του δικομματισμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ