ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Νοέμβρη 2008
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ
Επιθέσεις με «γεύση» μυστικών υπηρεσιών

Στους 160 οι νεκροί, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί

Στρατιωτικές επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση των ενόπλων

Associated Press

Στρατιωτικές επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση των ενόπλων
Μακελειό, πανικός, τρόμος, είναι μερικές μόνον από τις λέξεις, που προσπαθούν, αλλά δεν περιγράφουν την κατάσταση που επικρατεί στην Ινδία, μετά τις συντονισμένες επιθέσεις ενόπλων σε πάνω από 10 σημεία της Βομβάης, που αποτελεί και το οικονομικό κέντρο της χώρας, αφήνοντας πίσω πάνω από 160 νεκρούς και 370 τραυματίες, που στον τελικό απολογισμό αναμένεται να είναι πολλοί περισσότεροι.

Επιθέσεις στρατηγικά στοχευμένες και άριστα οργανωμένες, των οποίων ο τρόπος που εξελίχθηκαν αφήνει να πλανάται στον αέρα μία μυρωδιά από μυστικές υπηρεσίες, σε μία περιοχή που θυμίζει καζάνι που βράζει. Από το βράδυ της Τετάρτης που ξεκίνησαν οι επιθέσεις, άρχισαν τα ερωτηματικά για το ποιος ευθύνεται και ποιος πραγματοποίησε το σχέδιο του μακελειού, με μόνο ξεκάθαρο σημείο το ότι υπήρξε στρατιωτικού τύπου σχεδιασμός και οργάνωση.

Οι δράστες ξεκίνησαν από σιδηροδρομικό σταθμό και οι επιθέσεις εξελίχθηκαν σαν ντόμινο, με τους στόχους να ακολουθούν ο ένας μετά τον άλλο, όπως ένα τουριστικό εστιατόριο, τα δύο πολυτελέστερα ξενοδοχεία της πόλης, το «Ομπερουά» και το «Ταζ Μαχάλ», τα οποία και κατέλαβαν κρατώντας ομήρους, αλλά και δύο νοσοκομεία, προκαλώντας σύγχυση και πανικό, ενώ η αστυνομία δήλωσε ότι δεν ήταν δυνατόν να αντεπεξέλθει σε τέτοια οργάνωση. Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι ένοπλοι που εισέβαλαν στα ξενοδοχεία ζητούσαν ομήρους με βρετανικά ή αμερικανικά κυρίως διαβατήρια, θέλοντας να «επιδείξουν» χτύπημα προς τη Δύση. Και ενώ στο «Ομπερουά» λύθηκε η κατάληψη και πέρασε στον έλεγχο της αστυνομίας, στο «Ταζ Μαχάλ» μέχρι το βράδυ της Παρασκευής δεν ήταν γνωστό τι διαδραματιζόταν. Η πληροφόρηση σταμάτησε στην επίθεση της αστυνομίας προς το δωμάτιο που φαινόταν να είναι οι ένοπλοι και στις πολύωρες μάχες που ακολούθησαν, με τις αρχές να κόβουν την ενημέρωση των ΜΜΕ, λέγοντας ότι οι ένοπλοι, παρακολουθώντας τηλεόραση, γνώριζαν τις κινήσεις τους.

Εικόνες φρίκης από τη Βομβάη

Associated Press

Εικόνες φρίκης από τη Βομβάη
Ανησυχία προκαλεί και η κατάληψη του Εβραϊκού Κέντρου της Βομβάης, η οποία έληξε άδοξα, με την αστυνομία να εισβάλλει σε αυτό σκοτώνοντας τους οπλοφόρους και να ανακαλύπτει ότι και οι πέντε Ισραηλινοί όμηροι ήταν νεκροί.

Οι υποψίες και οι έχοντες συμφέροντα πολλοί...

Η Ινδία εδώ και πολύ καιρό έχει μετατραπεί σε ένα θέατρο συγκρούσεων, με αφορμή το Κασμίρ και τις επιθέσεις αυτονομιστών που ζητούν την ανεξαρτητοποίησή του. Αντίστοιχη κατάσταση υπάρχει και στην περιοχή του Μπαλουχιστάν. Το τελευταίο διάστημα, έχουν σημειωθεί δεκάδες επιθέσεις ισλαμιστών σε όλη τη χώρα, με τις εθνοτικές και θρησκευτικές διαφορές να είναι ιδιαίτερα οξυμένες και να συντηρούνται και υποδαυλίζονται, δεδομένων των συμφερόντων των ιμπεριαλιστών στην ευρύτερη περιοχή που τις εκμεταλλεύονται ανάλογα με την περίσταση, πουλώντας προστασία ή εκβιάζοντας καταστάσεις.

Η οργάνωση που αρχικά ανέλαβε την ευθύνη, «Μουτζαχεντίν του Ντεκά», κρίνεται ως ανύπαρκτη και αναφέρουν ότι χρησιμοποιήθηκε ως κάλυψη για τους πραγματικούς δράστες, με κάποιους να εκμεταλλεύονται την κατάσταση για να συνδέσουν και αυτές τις επιθέσεις με το συνήθη ύποπτο, την «αλ Κάιντα».

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να κερδίσουν την επιρροή της τεράστιας αυτής χώρας, που βρίσκεται σε σημείο στρατηγικής σημασίας για τα συμφέροντα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, που κάνει προσπάθειες προσέγγισής της με ενέργειες, όπως η πυρηνική συμφωνία ΗΠΑ - Ινδίας που υπεγράφη πρόσφατα. Η Ινδία, από την πλευρά της, διατηρεί οικονομικές σχέσεις και με την Κίνα και τη Ρωσία, στην Οργάνωση για τη Συνεργασία της Σαγκάης, γεγονός που δεν εξυπηρετεί τις βλέψεις των ΗΠΑ.

Ετσι εξηγείται και η άμεση ανταπόκριση και επίδειξη «ενδιαφέροντος» για την κατάσταση από την Ουάσιγκτον, που στέλνει πράκτορες της Αντιτρομοκρατικής στην Ινδία για να «βοηθήσουν» στις έρευνες... Παράλληλα, κινητοποιήθηκε και η Βρετανία, ανακοινώνοντας την αποστολή πρακτόρων της Σκότλαντ Γιαρντ και των μυστικών υπηρεσιών, ενώ, μετά την ανακοίνωση του θανάτου των Ισραηλινών, κινητοποιήθηκε και η εβραϊκή οργάνωση ιατρικών υπηρεσιών ΖΑΚΑ.

Ερωτηματικά και αναστάτωση στο Λονδίνο προκάλεσε και η πληροφορία ότι τουλάχιστον δύο από τους δράστες ήταν Βρετανοί υπήκοοι πακιστανικής καταγωγής, με τον Γκόρντον Μπράουν να υποστηρίζει ότι είναι πολύ νωρίς για να καταλήγουμε σε τέτοια συμπεράσματα.

H Ινδία δείχνει Πακιστάν

Ο Ινδός πρωθυπουργός από την πλευρά του, σε δηλώσεις του, έκανε λόγο για ενέργειες καθοδηγούμενες από μυστικές υπηρεσίες ξένου κράτους, δείχνοντας το Πακιστάν ως ένοχο και προειδοποιώντας ότι αν δε σταματήσουν οι επιθέσεις επί του ινδικού εδάφους θα υπάρξει αντίδραση. Οι ινδικές αρχές υποστηρίζουν πως από τις έρευνές τους προκύπτει ότι οι 40 περίπου ένοπλοι που συμμετείχαν στην επίθεση, οργανώθηκαν στο Πακιστάν, προετοιμάζονταν επί έξι μήνες και επικαλούμενες τα στοιχεία των κινητών τηλεφώνων κάποιων από τους δράστες, σημειώνουν ότι επικοινωνούσαν συνεχώς με τη γειτονική χώρα.

Η αντίδραση από την πλευρά του Ισλαμαμπάντ ήταν άμεση, κατηγορηματική έως και απειλητική. Ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν κάλεσε την Ινδία να μην επιχειρεί να σύρει τη χώρα του ως ένοχη σε αυτήν την υπόθεση, προειδοποιώντας ότι δε θα ήθελε να δει δύο χώρες με πυρηνικά να έρχονται αντιμέτωπες. Ο Πακιστανός πρωθυπουργός, Γιουσούφ Ράζα Γκιλάνι, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Μ. Σινγκχ, του ανακοίνωσε ότι αποστέλλει στην Ινδία τον επικεφαλής των Πακιστανικών Μυστικών Υπηρεσιών για να βοηθήσει στις έρευνες και να διαλύσει ουσιαστικά τις όποιες υποψίες εναντίον της χώρας του. Μετά την πακιστανική αντίδραση, η Ινδία φρόντισε να διατυπώνει με προσοχή τις κατηγορίες της που πλέον μιλάνε για ευθύνη της επίθεσης από «ομάδες που δραστηριοποιούνται στο Πακιστάν», αφήνοντας έξω τις επίσημες αρχές της χώρας.

Οι επιθέσεις που σκόρπισαν το θάνατο στη Βομβάη ενισχύουν τους φόβους και τη φημολογία που εξυπηρετεί τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα για περαιτέρω αποσταθεροποίηση στην περιοχή, με σοβαρές επιπτώσεις, εάν η κατάσταση ξεφύγει από τον έλεγχο και λειτουργήσει σαν ντόμινο, σε μία περιοχή που χαρακτηρίζεται ως «πυρηνική» μπαρουταποθήκη...


Αλεξάνδρα ΦΩΤΑΚΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ