ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 10 ΔΕΚΕΜΒΡΗ
Με τη γραμμή της ανατροπής βγαίνουμε στους δρόμους

Η αποκάλυψη της συμπαιγνίας ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - εργοδοτών - ΓΣΕΕ, για την επιβολή της εκ περιτροπής εργασίας, ένα πράγμα επιβεβαιώνει: Η αντιλαϊκή πολιτική, τα κόμματά της και η γραμμή της συναίνεσης στο συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να δεχτούν ισχυρό χτύπημα

Χρειάστηκε ένα μόλις 24ωρο για να αποκαλυφθεί σε όλο της το μέγεθος η νέα συμπαιγνία που προσπαθούν να στήσουν σε βάρος των εργαζομένων οι εργοδότες, η κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Την Τετάρτη, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κατέθεσε στον διοικητή του ΙΚΑ την πρόταση για εκ περιτροπής εργασία τρεις ή τέσσερις μέρες τη βδομάδα, προκειμένου οι επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Είναι καθαρό ότι ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ εξέφρασε έναν από τους στρατηγικούς στόχους του κεφαλαίου, που είναι η αξιοποίηση της κρίσης για την επιτάχυνση και τη νομιμοποίηση αντεργατικών ανατροπών. Αυτές οι ανατροπές είναι ευκολότερο να επιτευχθούν υπό το εκβιαστικό καθεστώς του «υποχωρείς ή απολύεσαι» κι αυτό το ξέρει καλά η εργοδοσία.

Ακολούθησε ένα μπαράζ δηλώσεων από την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ, που, χωρίς να αποκηρύσσουν τις προτάσεις Μίχαλου, προσπάθησαν να εμφανίσουν ο καθένας τον εαυτό του σαν θεματοφύλακα των εργατικών συμφερόντων. Το ίδιο επιχείρησε και η ΓΣΕΕ. Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Λίγες μόλις ώρες μετά την πρόταση Μίχαλου, αποκαλύφθηκε ότι οι αξιώσεις της μεγαλοεργοδοσίας, δηλαδή η εκ περιτροπής εργασία, είναι ήδη νόμος του ΠΑΣΟΚ από το 1998 (2639/98), σε συνέχεια αντίστοιχης νομοθετικής παρέμβασης της ΝΔ από το 1990 (1892/90)! Δηλαδή, τα κόμματα του κεφαλαίου είχαν σπεύσει προκαταβολικά να νομοθετήσουν αυτά τα οποία σήμερα ζητάνε οι εργοδότες και τα οποία στα λόγια αποκηρύσσουν για να αμβλύνουν τις εργατικές αντιδράσεις.

Αυτή είναι η μια πλευρά του νομίσματος. Η άλλη έχει να κάνει με τη στάση της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας. Η οποία έσπευσε να αποκηρύξει τις προτάσεις Μίχαλου, ξέροντας καλά πως η φωλιά της είναι λερωμένη περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Γιατί είναι αυτή η πλειοψηφία, που το 1997 στρογγυλοκάθισε στο τραπέζι του πρώτου «κοινωνικού διαλόγου» και συνυπέγραψε με την τότε κυβέρνηση και τους εργοδότες το «Σύμφωνο Εμπιστοσύνης κυβέρνησης και κοινωνικών εταίρων στην πορεία προς το 2000». Αυτό το Σύμφωνο επικαλείται στο προοίμιό του και ο νόμος 2639/98, που καθιέρωσε την εκ περιτροπής εργασία. Αυτές τις πολύτιμες υπηρεσίες πρόσφερε στο κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του η τότε συνδικαλιστική ηγεσία, και, μάλιστα, με τον υπερβάλλοντα ζήλο του τότε ΠΑΣΚίτη προέδρου Χρ. Πολυζωγόπουλου, ο οποίος αναγκάστηκε να κάνει χρήση της διπλής ψήφου του για να εγκριθεί το «Σύμφωνο Εμπιστοσύνης».

Συμπέρασμα: Εργοδότες, κυβέρνηση, ΠΑΣΟΚ και πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, μαζί και όσοι στηρίζουν αυτήν την πλειοψηφία και τον «κοινωνικοεταιρισμό», όπως οι δυνάμεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ο καθένας τους έχει τις δικές του ξεχωριστές ευθύνες, όχι μόνο για την ένταση της εργοδοτικής επιθετικότητας στο όνομα της κρίσης, αλλά και για κάθε αντιδραστικό νομοθέτημα των κυβερνήσεων του δικομματισμού τα προηγούμενα χρόνια. Εκεί οδηγεί η γραμμή του συμβιβασμού και της συναίνεσης με τις εργοδοτικές απαιτήσεις, που υπηρετούν στο συνδικαλιστικό κίνημα η ΠΑΣΚΕ, η ΔΑΚΕ και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Τις συνέπειες από την επικράτηση αυτής της γραμμής πληρώνουν σήμερα οι εργαζόμενοι, καθώς η κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική και τα κόμματα που την προωθούν ή τη στηρίζουν παίζουν στο δικό τους γήπεδό. Εχουν στρατηγική συμφωνία με τις συνδικαλιστικές δυνάμεις του «κοινωνικοεταιρισμού» και του ευρωμονόδρομου.

Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει με αφορμή και τις προτάσεις Μίχαλου. Και αυτό το συμπέρασμα αποκτά διπλή σημασία, καθώς τις επόμενες μέρες κορυφώνεται η μάχη για την απεργία στις 10 του Δεκέμβρη. Η μάχη για την περιφρούρηση της κινητοποίησης και τη μαζικοποίηση των συγκεντρώσεων του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα. Οι δυο γραμμές είναι δεδομένες και κανείς δεν μπορεί να τις αμφισβητήσει. Από τη μια οι δυνάμεις που έβαλαν πλάτες για να περάσει η εκ περιτροπής εργασία, στήριξαν και στηρίζουν τα κόμματα που τη θεσμοθέτησαν, καθιέρωσαν την απάτη του «κοινωνικού διαλόγου». Κι από την άλλη οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, που από την πρώτη στιγμή κατήγγειλαν με διαδηλώσεις τον «κοινωνικό διάλογο», στάθηκαν και στέκονται χωρίς ταλαντεύσεις στην όχθη των εργατικών συμφερόντων, πρωτοστατούν στην οργάνωση της εργατικής πάλης για να πληρώσει η πλουτοκρατία την κρίση.

Την Τετάρτη, δεύτερη επιλογή δεν υπάρχει: Κανείς στο μεροκάματο, όλοι στην περιφρούρηση της απεργίας, όλοι στους δρόμους, στις συγκεντρώσεις που θα διοργανώσει το ΠΑΜΕ σε κάθε πόλη, με κεντρική αυτήν της Αθήνας, στις 10.30 μ.μ., στην πλατεία Ομόνοιας. Για να διεκδικήσουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας. Για να πάρουν απάντηση αυτοί, που, στο όνομα της κρίσης, μπουκώνουν με νέα προνόμια και λεφτά του ελληνικού λαού τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Εκείνοι που καλούν τους εργαζόμενους να σκύψουν το κεφάλι μπροστά στις εργοδοτικές απειλές, να αποδεχτούν τη λογική του μικρότερου κακού, που έχει δοκιμαστεί και έχει σύρει σε τραγικές ήττες την εργατική τάξη.

Σε 63 πόλεις

Αθήνα, 10.30 π.μ., Πλατεία Ομόνοιας

Θεσσαλονίκη, 10 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

Πειραιάς, 10.30 π.μ., Πλατεία Λουδοβίκου

Ελευσίνα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Λαύριο, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Μέγαρα, 10 π.μ., Πλατεία Ηρώων

Καβάλα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Γιαννιτσά, 10 π.μ., Πλατεία ΕΠΟΝ

Κοζάνη, 10.30 π.μ., Πεζόδρομος

Πτολεμαΐδα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Γρεβενά, 10 π.μ., Πλατεία Λαχαναγοράς

Νάουσα, 10.30 π.μ., Πλατεία Καρατάσου

Καστοριά, 10.30 π.μ., Πάρκο απέναντι στη Νομαρχία

Φλώρινα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Κατερίνη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Κομοτηνή, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Αλεξανδρούπολη, 10.30 π.μ., Δημαρχείο

Ξάνθη, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Βέροια, 10 π.μ., Πάρκο Ελιάς

Κιλκίς, 10.30 π.μ., Πλατεία Ειρήνης

Σέρρες, 10 π.μ., Πλατεία Ελευθερίας

Δράμα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Λάρισα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Βόλος, 11 π.μ., Πλατεία Ελευθερίας

Τρίκαλα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Καρδίτσα, 10.30 π.μ., Δημοτική Αγορά

Πάτρα, 10 π.μ., Πλατεία Γεωργίου

Αίγιο, 10 π.μ., Πλατεία Λαύρας

Τρίπολη, 10.30 π.μ., Πλατεία Πετρινού

Σπάρτη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Ναύπλιο, 10.30 π.μ., Πλατεία Δημαρχείου

Πύργος, 10 π.μ., Πλατεία ΟΤΕ

Κόρινθος, 10 π.μ., Περιβολάκια

Καλαμάτα, 11 π.μ., Πλατεία 23ης Μάρτη

Ζάκυνθος, 10 π.μ., παλαιό Εργατικό Κέντρο

Κεφαλονιά, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης

Χαλκίδα, 11 π.μ., Πλατεία Αγοράς

Αλιβέρι, 9 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Αμφισσα, 10 π.μ., Πλατεία Λαού

Λαμία, 10.30 π.μ., Πλατεία Πάρκου

Θήβα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Λιβαδειά, 10.30 π.μ., Πεζόδρομος

Γιάννενα, 10 π.μ., Δημαρχείο

Αρτα, 10 π.μ. Εργατικό Κέντρο

Πρέβεζα, 9.30 π.μ., Φόρο

Ηγουμενίτσα, 10 π.μ., Πεζόδρομος

Αγρίνιο, 10 π.μ., Πλατεία Δημάδη

Μεσολόγγι, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Ναύπακτος, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Κέρκυρα, 10 π.μ., πλατεία Σαρόκο

Λευκάδα, 9 π.μ., Αγιος Μηνάς

Ηράκλειο, 10 π.μ., Νομαρχία

Χανιά, 10 π.μ., πλατεία νέων καταστημάτων

Ρέθυμνο, 10 π.μ., Δημαρχείο

Αγιος Νικόλαος, 10. 30 π.μ., κεντρική πλατεία

Λήμνος, 10 π.μ., λιμάνι Μύρινας

Μυτιλήνη, 10 π.μ., Πλατεία Σαπφούς

Χίος, 10 π.μ., είσοδος Απλωταριάς

Ρόδος, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Κως, 10 π.μ., Πλατεία Καζούλη

Κάλυμνος, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Αγ. Κήρυκος, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Σάμος, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Οι προσυγκεντρώσεις στην Αθήνα

Για την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια, έχουν οριστεί οι παρακάτω προσυγκεντρώσεις, στις 10 π.μ.:

  • Πλατεία Κάνιγγος: Σωματεία και εργαζόμενοι ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (εκπαιδευτικοί - ΟΤΑ - Υγεία) και
  • Πλατεία Κλαυθμώνος: Μαζικοί φορείς και εργαζόμενοι Ανατολικών Βόρειων Βορειοανατολικών συνοικιών 1ου -7ου Διαμερίσματος και 2ου Διαμερίσματος.
  • Πλατεία Καραϊσκάκη: Μαζικοί φορείς και εργαζόμενοι Νοτιοδυτικών Δυτικών συνοικιών και του 3ου - 4ου Διαμερίσματος
  • Χαυτεία: Φοιτητές - σπουδαστές
  • Πλατεία Βικτωρίας: Μαζικοί φορείς και εργαζόμενοι 5ου - 6ου Διαμερίσματος και Βορειοδυτικών συνοικιών
  • Μοναστηράκι: Μαζικοί φορείς και εργαζόμενοι Νότιων συνοικιών
Το πλαίσιο πάλης
  • ΟΧΙ στις απολύσεις. Προστασία όλων των ανέργων, επίδομα 1.120 ευρώ, πάγωμα των δανείων, να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις για τις λαϊκές οικογένειες. Υπαλληλική αποζημίωση για κάθε απολυμένο.
  • Πλήρης - σταθερή εργασία. Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, κατοχύρωση της Κυριακής αργίας.
  • Κατώτερος μισθός 1.400 ευρώ, κατώτερο μεροκάματο 56 ευρώ. Κατώτερη σύνταξη 1.120 ευρώ. Κατάργηση της φορολογίας στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και στα καύσιμα. Αφορολόγητο όριο 15.000 ευρώ για τον άγαμο, 30.000 ευρώ για τη λαϊκή οικογένεια.
  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών, αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων από το κράτος. Απόσυρση των αποθεματικών από το χρηματιστηριακό και τραπεζικό τζόγο. Συνταξιοδότηση στα 55 χρόνια για τις γυναίκες, στα 60 για τους άνδρες, στα 50 χρόνια και στα 55 για τα ΒΑΕ.
  • Αποκλειστικά Δημόσια - Δωρεάν Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία. Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
  • Δωρεάν κρατικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί. Κατάργηση των τροφείων.
  • Μείωση των επιτοκίων, άτοκα στεγαστικά δάνεια στα νέα ζευγάρια. Φτηνή, σύγχρονη κατοικία με ευθύνη του κράτους.
  • ΟΧΙ στην απελευθέρωση και στις ιδιωτικοποιήσεις. Ενιαίοι, αποκλειστικά κρατικοί φορείς στην Ενέργεια, στις Μεταφορές, στις Τηλεπικοινωνίες, στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών.
  • Νομιμοποίηση των μεταναστών, ισοτιμία δικαιωμάτων, δικαίωμα μεταφοράς ασφαλιστικών δικαιωμάτων στη χώρα προέλευσης.
  • ΟΧΙ στην ποινικοποίηση των αγώνων. Να σταματήσουν οι διώξεις των συνδικαλιστικών στελεχών στα Εμφιαλωμένα Ποτά και αλλού.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ