ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Νοέμβρη 2008
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Μόνος δρόμος η ανατροπή της ΚΑΠ

Ανακοίνωση - αγωνιστικό κάλεσμα της ΠΑΣΥ, σχετικά με τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ

Από πρόσφατη αγωνιστική κινητοποίηση αγροτοκτηνοτρόφων στη Θεσσαλία
Από πρόσφατη αγωνιστική κινητοποίηση αγροτοκτηνοτρόφων στη Θεσσαλία
Αντισταθείτε και αγωνιστείτε, ώστε να ματαιωθούν στην πράξη οι πρόσφατες αντιαγροτικές αποφάσεις του Συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ που πάρθηκαν στο πλαίσιο του λεγόμενου «ελέγχου υγείας» της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Αυτό είναι το στίγμα της ανακοίνωσης της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ) που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Οι αποφάσεις του Συμβουλίου υπουργών Γεωργίας της ΕΕ - επισημαίνει η ΠΑΣΥ - έχουν σαν στόχο την ένταση του ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς, η οποία οφείλει να δυναμώσει τους αγώνες της, κόντρα στον «ευρωμονόδρομο», συμβάλλοντας στην οριστική ανατροπή της ΚΑΠ.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης - αγωνιστικό κάλεσμα της ΠΑΣΥ έχει ως εξής:

«Συνάδελφοι αγρότες - αγρότισσες

Παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης, η μεταρρύθμιση της ΚΑΠ που έγινε με αφορμή το λεγόμενο έλεγχο υγείας και υπερψηφίστηκε από τον Eλληνα υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι πέρα για πέρα ανθυγιεινή για τους μικρομεσαίους αγρότες.

Το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας μαζί με τον Eλληνα υπουργό θεώρησαν υγιεινό τον αποδεκατισμό της καπνοκαλλιέργειας που έγινε στα πλαίσια της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ, γι' αυτό δεν αποφάσισαν κανένα μέτρο για την επανάκαμψη της καπνοκαλλιέργειας, παρά το γεγονός ότι οι ανάγκες της χώρας μας και της ΕΕ σε καπνό αυξάνονται και καλύπτονται με εισαγωγές, ξοδεύοντας πολύτιμο συνάλλαγμα.


Eurokinissi

Αντίθετα, για να "ρίξουν στάχτη στα μάτια" των καπνοπαραγωγών, συμφώνησαν να παραμείνει η απόφαση για μεταφορά του 50% των επιδοτήσεων από το 2010 στο δεύτερο πυλώνα και από την απόφαση αυτή να εξαιρεθούν οι καπνοπαραγωγοί που το 50% των επιδοτήσεων του καπνού είναι μεγαλύτερο από το 25% του συνολικού τους εισοδήματος (γεωργικό και εξωγεωργικό) και με την προϋπόθεση ότι θα εγκαταλείψουν την καπνοκαλλιέργεια. Για τους καπνοπαραγωγούς αυτούς, την τριετία 2010 - 2012 το ποσοστό των επιδοτήσεων που θα μεταφερθεί στο δεύτερο πυλώνα θα είναι μεγαλύτερο του 30% και από το 2013 θα γίνει 50%. Την απόφαση αυτή χρησιμοποίησαν σαν πρόφαση οι ηγεσίες των ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ - ΠΑΣΕΓΕΣ για να αναστείλουν και να εκφυλίσουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των καπνοπαραγωγών.

Θα ενταθούν οι ρυθμοί ξεκληρίσματος

Το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας μαζί με τον Ελληνα υπουργό εκτίμησαν ως "υγιεινό" τον κανονισμό της ζάχαρης που έκλεισε σε πρώτη φάση δύο ζαχαρουργεία και μείωσε την αυτάρκεια της χώρας σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, γι' αυτό δεν ασχολήθηκαν καθόλου με αυτό το θέμα. Θεώρησαν υγιεινούς τους νέους κανονισμούς για το βαμβάκι, το κρασί και τα οπωροκηπευτικά που θα έχουν ως αποτέλεσμα την εγκατάλειψη της καλλιέργειας για πάνω από 2 εκατομμύρια στρέμματα, γι' αυτό φρόντισαν οι εκτάσεις αυτές να δασωθούν με κονδύλια του δεύτερου πυλώνα τα οποία διπλασίασαν.

Εκτίμησαν ως "ανθυγιεινές" τις άμεσες επιδοτήσεις των αγροτών, γι' αυτό αποφάσισαν να παρατείνουν το πάγωμά τους μέχρι το 2013 παρά το γεγονός ότι αποδεκατίζονται από τον πληθωρισμό και την κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής, με αποτέλεσμα να εξανεμίζεται το αγροτικό εισόδημα.

Εκτός αυτού, αποφάσισαν να αυξηθεί σταδιακά μέχρι το 2013 από 5% σε 10% το ποσοστό των επιδοτήσεων που μεταφέρεται από τον πρώτο στο δεύτερο πυλώνα, όπως επίσης και την κατάργηση των επιδοτήσεων στους φτωχομεσαίους αγρότες που το ποσό των επιδοτήσεων που παίρνουν είναι μικρότερο των 400 ευρώ το χρόνο ή καλλιεργούν λιγότερα από 4 στρέμματα.

Μάλιστα, για να παραπλανήσουν τους μικρομεσαίους αγρότες γι' αυτές τις περικοπές αποφάσισαν για τις μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις που παίρνουν άμεσες επιδοτήσεις περισσότερες από 300.000 ευρώ το χρόνο, μόνο το 4% του επιπλέον ποσού των 300.000 ευρώ να μεταφέρεται στο δεύτερο πυλώνα.

Σημαντικότερη, όμως, απόφαση που αφορά στις επιδοτήσεις είναι η αλλαγή του τρόπου καταβολής με τη λεγόμενη περιφερειοποίηση που θα γίνει στο άμεσο μέλλον και θα μετατρέψει τις επιδοτήσεις σε κοινωνικά επιδόματα ανεργίας που θα αποδεκατιστούν ή θα καταργηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ μαζί με τον Ελληνα υπουργό θεώρησαν πολύ ικανοποιητικές τις εξευτελιστικές τιμές των σιτηρών, του καλαμποκιού, του βαμβακιού, του λαδιού και άλλων αγροτικών προϊόντων γι' αυτό αποφάσισαν να παραταθεί το καθεστώς της παρέμβασης μόνο στο μαλακό σιτάρι με την εξευτελιστική τιμή των 10,13 λεπτών/κιλό και την ουσιαστική κατάργηση της παρέμβασης στα υπόλοιπα δημητριακά για να μην υπάρχει κανένας μηχανισμός προστασίας των αγροτών.

Για το αγελαδινό γάλα αποφάσισαν να αυξάνεται η ποσόστωση της χώρας μας μόνο 1% το χρόνο μέχρι το 2015 που θα απελευθερωθεί το καθεστώς. Ομως η αύξηση αυτή δεν καλύπτει την αύξηση της κατανάλωσης, με αποτέλεσμα η αυτάρκεια της χώρας μας να παραμένει σταθερή στο 60% περίπου και να μειώνεται επειδή είναι σίγουρο πως και η πενιχρή αυτή αύξηση της ποσόστωσης δε θα καλυφθεί όπως δεν είχε καλυφθεί και η ποσόστωση που είχε η χώρα μας μέχρι σήμερα. Και αυτό γιατί η κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής μαζί με τις εξευτελιστικές τιμές του αγελαδινού γάλακτος έκαναν ασύμφορη την αγελαδοτροφία, με αποτέλεσμα να την εγκαταλείψουν όλοι οι μικρομεσαίοι αγελαδοτρόφοι.

Να δοθεί αγωνιστική απάντηση

Από όλα τα παραπάνω γίνεται φανερό πως ό,τι θεωρεί "υγιεινό" το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και ο Ελληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι ανθυγιεινό για τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους και το λαό μας. Και όταν πανηγυρίζει η κυβέρνηση για τις επιτυχίες της, στην ΕΕ θα πρέπει να αγανακτούν οι μικρομεσαίοι αγρότες και να εντείνουν την πάλη τους ενάντια στις νέες και τις παλαιές αντιαγροτικές αποφάσεις.

Η ΠΑΣΥ, ριζικά αντίθετη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας, καλεί όλους τους μικρομεσαίους αγρότες:

  • Να μην εξαπατηθούν από την προσπάθεια της κυβέρνησης να κάνει το μαύρο - άσπρο.
  • Να μην παρασυρθούν από τη δημαγωγία του ΠΑΣΟΚ, που με την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ το 2003 έβαλε τις βάσεις γι' αυτές τις αναθεωρήσεις.
  • Να απομονώσουν όσους θεωρούν μονόδρομο την ΚΑΠ και την ΕΕ, όπως επίσης και τις ηγεσίες των ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ - ΠΑΣΕΓΕΣ που κάνουν τούτη την περίοδο ό,τι μπορούν για να αποπροσανατολίσουν τους μικρομεσαίους αγρότες, να εκτονώσουν την οργή τους και να υπονομεύσουν τους αγώνες τους με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον αγώνα των καπνοπαραγωγών.
  • Μαζικά να πάρουν μέρος στις αγροτικές κινητοποιήσεις που αποφάσισαν και οργανώνουν αυτήν την περίοδο οι αγροτικοί σύλλογοι, οι ενωτικές Ομοσπονδίες και οι επιτροπές της ΠΑΣΥ, με στόχο να αντισταθούν στη νέα λαίλαπα και αγωνιστικά να διεκδικήσουν τη λύση των άμεσων προβλημάτων τους, με κυριότερα αυτήν την περίοδο την άμεση πληρωμή με ικανοποιητικές τιμές βασικών αγροτικών προϊόντων, όπως σιτηρά, καλαμπόκι, βαμβάκι, ρύζι, γάλα, κρέας κ.ά., τη σύνδεση ολόκληρων των επιδοτήσεων με την παραγωγή και την τιμαριθμοποίησή τους κ.ά.
  • Μέσα από τους αγώνες τους να συμβάλουν στην ανατροπή της ΚΑΠ και των αναθεωρήσεών της που τους ξεκληρίζει και να συμβάλουν στη δημιουργία των προϋποθέσεων για την εφαρμογή μιας φιλοαγροτικής πολιτικής σε όφελος των μικρομεσαίων αγροτών και όλων των λαϊκών στρωμάτων, που θα αναζωογονεί οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά την ύπαιθρο».

ΛΕΣΒΟΣ
Στο δρόμο στις 3 Δεκέμβρη

Αγωνιστική απόφαση για τις 3 του Δεκέμβρη πήρε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα αγροτών Λέσβου. Η ΣΕΑ της Λέσβου καλεί τους αγροτοκτηνοτρόφους του νησιού να πάρουν μαζικά μέρος στη συγκέντρωση που θα γίνει στην πλατεία Σαπφούς τις 11 πμ για να αντιπαλέψουν την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ και να διεκδικήσουν ανάμεσα σε άλλα: Ικανοποιητικές κατώτερες τιμές σε όλα τα αγροτικά προϊόντα. Για το λάδι 3,50 ευρώ, για το γάλα 1,40 ευρώ και για το κρέας 8 ευρώ το κιλό. Τιμαριθμική αναπροσαρμογή της ενιαίας ενίσχυσης και κατάργηση όλων των νόμιμων και παράνομων παρακρατήσεων.


ΑΧΑΪΑ
Αγελαδοτρόφοι σε απόγνωση

Δεν έχουν τι να κάνουν το γάλα που παράγουν δεκάδες αγελαδοτρόφοι του νομού Αχαΐας. Τι στιγμή που η χώρα είναι ελλειμματική σε γάλα και γίνονται μαζικές εισαγωγές, αυτοί αναγκάζονται να το πετούν στα χωράφια.

Το πρόβλημά τους, όπως αναφέρουν, ξεκίνησε όταν η γαλακτοβιομηχανία «Δελφοί» σταμάτησε να αγοράζει τα γάλα τους και στη συνέχεια η ΔΕΛΤΑ που τους το πήρε, σταμάτησε προ μερικών ημερών και αυτή να το αγοράζει δηλώνοντας ότι έχει πλεόνασμα... Υπάρχει πλέον σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης για τους συγκεκριμένους αγαλαδοτρόφους, αρκετοί από τους οποίους έχουν και χρέη στην τράπεζα, ενώ κάποιοι είναι ενταγμένοι και σε σχέδια βελτίωσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ