ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
Δε θα ανεχθούμε μείωση ή περιορισμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακης Δημοκρατίας με τον Κ.Καραμανλή

Eurokinissi

Συνεχίζεται η επίσκεψη του Δημήτρη Χριστόφια στην Ελλάδα. Υπενθυμίζουμε οτι προχθές συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ενώ χθές είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή κατά την οποία αντάλλαξαν απόψεις για τους χειρισμούς επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας καθόρισαν επίσης τη στάση τους απέναντι στις πρόσφατες προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και στο χώρο της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να είναι συμφωνημένη και να στηρίζεται στα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, που προβλέπουν λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, την πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, στα πλαίσια της Ομοσπονδίας, όπως αυτή περιγράφεται και έχει εγκριθεί από τα ψηφίσματα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, στο Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

«Θέλω να τονίσω κι εγώ με τη σειρά μου την πλήρη ταύτιση απόψεων των δύο κυβερνήσεων. Δεν είναι σχήμα λόγου. Σας διαβεβαιώ. Υπάρχει πλήρης ταύτιση απόψεων, τόσο στις εκτιμήσεις, όσο και στους χειρισμούς που έγιναν και που προβλέπονται να γίνουν και ξεχωριστά και από κοινού από τις δύο κυβερνήσεις και εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης - για ζητήματα που αφορούν την Ενωση - αλλά ιδιαίτερα στο χειρισμό εθνικού μας προβλήματος, του κυπριακού προβλήματος», τόνισε χαρακτηριστικά ο Δημ. Χριστόφιας. Οπως επισήμανε «υπάρχει πλήρης στήριξη από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά υπάρχει και πλήρης συνείδηση ότι η Κύπρος είναι ανεξάρτητο κράτος». Το τελευταίο (σ.σ. την ανεξαρτησία) ο Κύπριος πρόεδρος επισήμανε ότι το τονίζει «γιατί θέλουμε να την ολοκληρώσουμε, απαλλασσόμενοι από την κατοχή, την παρουσία των κατοχικών στρατευμάτων, απαλλασσόμενοι από τον εποικισμό και αποκαθιστώντας ακριβώς την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία μιας ενωμένης Ομοσπονδιακής Κυπριακής Δημοκρατίας». Ανέφερε ακόμα πως υπάρχει απόλυτη συμφωνία ότι «η λύση θα πρέπει να εξευρεθεί από τους Κυπρίους».

Από την πλευρά του ο Κ. Καραμανλής τόνισε ότι «παρά τις δυσκολίες, συμφωνούμε απολύτως με τον Πρόεδρο Χριστόφια ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να συνεχιστούν, μέχρι την εξεύρεση συνολικής συμφωνημένης λύσης». Στις διαπραγματεύσεις, όπως σημείωσε, δεν προβλέπονται τεχνητά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία. Η συμφωνημένη λύση, ανέφερε, θα υποβληθεί σε νέα δημοψηφίσματα των δύο κοινοτήτων. «Στηρίζουμε απολύτως τις πρωτοβουλίες του Προέδρου Χριστόφια, με διαρκή συνεργασία και πλήρη συντονισμό των δύο κυβερνήσεων. Συντονισμός, ο οποίος, στις παρούσες συνθήκες, γίνεται ακόμα πιο στενός», τόνισε.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες προκλήσεις της Τουρκίας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της Κύπρου, διαπίστωσε ότι «δε συμβάλλουν στην προσπάθεια μιας παραγωγικής ατμόσφαιρας, τόσο στις διμερείς σχέσεις, όσο και στην εξελισσόμενη προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού. Αντιθέτως, δημιουργούν σοβαρούς προβληματισμούς».

Ο Δημ. Χριστόφιας επιβεβαίωσε ότι «μέσα σε δύσκολες συνθήκες που σήμερα διερχόμαστε, ένεκα και των προκλήσεων από πλευράς Τουρκίας, έχουμε συναποφασίσει να τηρήσουμε ακόμα πιο στενή και πιο καθημερινή επαφή». Στο πλαίσιο αυτό, όπως επισήμανε «η ελληνική κυβέρνηση είναι πανέτοιμη, όποια βοήθεια ζητήσουμε, ακόμα και τη συνολική στήριξη αν θέλετε, να μας βοηθήσει να την έχουμε αυτή τη στήριξη». Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι «δε θα ανεχθούμε ασφαλώς μείωση ή περιορισμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό είναι ξεκάθαρο». Και συμπλήρωσε: «Γίνονται συνεχή διαβήματα. Θα δίνουμε καθημερινά τη μάχη και εντός της ΕΕ και στα Ηνωμένα Εθνη και σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, ούτως ώστε να ξεσκεπάζεται αυτή η πολιτική της Τουρκίας αν και εφόσον συνεχιστεί».

Ο Δημήτρης Χριστόφιας είχε επίσης συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Δημήτρη Σιούφα και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου.

Σήμερα ο Κύπριος Πρόεδρος συναντάται με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και το απόγευμα αναχωρεί για τη Λάρνακα.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
«Σύστημα συναγερμού» σε βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων

Ενταση του χαφιεδισμού και της παρακολούθησης των λαών αποφάσισε χθες το Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, υποδεικνύοντας στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής την «ανάγκη» δημιουργίας ενός παραπέρα «συστήματος συναγερμού» για την πρόληψη απειλών που συνδέονται με την τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα. Πρόσχημα, όπως πάντα, είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος, στο όνομα της «ελευθερίας, της δικαιοσύνης και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας».

Αυτό που εισηγείται το Συμβούλιο στους ηγέτες των «27» έχει σαν στόχο τον εντοπισμό των «υπόπτων για τρομοκρατικές ενέργειες και συμμετοχή στο οργανωμένο έγκλημα», με βάση επικαιροποιημένη κοινή βάση προσωπικών δεδομένων, μέσω της οποίας μπορούν οι κατασταλτικές αρχές των κρατών - μελών να διαχειρίζονται και να αξιοποιούν ενιαία τα στοιχεία για τον καθένα. Συγκεκριμένα, τονίζεται η ανάγκη να ελέγχονται τα στοιχεία όσων αιτούνται για visa και να εξετάζονται με βάση τις Συμφωνίες Σένγκεν Ι και ΙΙ.

Οι υπουργοί ζητούν να αξιοποιηθούν όλα τα μέσα της ΕΕ, προκειμένου η πρόταση αυτή να καταστεί δεσμευτική για όλα τα κράτη - μέλη. Παράλληλα, συζητήθηκε το ζήτημα της διαμόρφωσης της κοινής λίστας επιβατών. Πρόκειται, στην ουσία, για φακέλωμα όσων ταξιδεύουν από χώρες της ΕΕ στις ΗΠΑ, αλλά και από άλλες χώρες στα κράτη - μέλη της ΕΕ. Ηδη, υπάρχει σχετικό κείμενο της γαλλικής προεδρίας, το οποίο, σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, είναι σε ...σωστή κατεύθυνση.

Επιπλέον, στο Συμβούλιο ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος ανακοίνωσε πρωτοβουλία που έχει αναληφθεί από την Ιταλία, την Κύπρο, τη Μάλτα και την Ελλάδα για την εφαρμογή της αντιμεταναστευτικής και αντιπροσφυγικής πολιτικής, που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον περασμένο Οκτώβρη. Οσον αφορά το θέμα της πολιτικής προστασίας, το οποίο συζητήθηκε από τους υπουργούς, ο Π. Παυλόπουλος ανέφερε ότι, εκτός από το κέντρο συντονισμού, χρειάζονται κοινή εκπαίδευση, κοινές ασκήσεις και μονάδες κοινής δράσης.

Συνεστίαση της ΠΕΔΥΕ

H Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ) διοργανώνει συνεστίαση, σήμερα Παρασκευή, στις 9 μ.μ., στην κοσμική ταβέρνα «ΤΟ ΤΖΑΚΙ» (Πλατυπόδη Βάρδα 2-4 και Ραγκαβή - Γκύζη, Μέγαρο Δικαστηρίων Αρείου Πάγου). Τηλέφωνα επικοινωνίας 210.6432.149 και 210.3827.303.

Δραστηριότητες και εκδηλώσεις ΚΟ του ΚΚΕ

-- Σήμερα Παρασκευή η ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ διοργανώνει στις 9 το βράδυ, λαϊκό γλέντι στο κέντρο «Καναρίνια». Θα παραβρεθεί και θα μιλήσει ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Σήμερα Παρασκευή κλιμάκια του ΚΚΕ θα περιοδεύσουν στις 4 μ.μ. στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» και στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ».

-- Αύριο Σάββατο 29/11 συνεστίαση πραγματοποιεί η ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ στις 8.30 μ.μ. στην ταβέρνα «Λιθαράκια», στο Γιαννούζι Αγρινίου και η ΚΟ Ναυπάκτου την ίδια μέρα και ώρα στην ταβέρνα του Ξενοδοχείου «Φλοίσβος», στη Ναύπακτο.

-- Αύριο Σάββατο 29/11 περιοδείες θα γίνουν στα ξενοδοχεία «ΚΑΡΑΒΕΛ» και «ΧΙΛΤΟΝ».

-- Την Κυριακή 30/11 η ΝΕ Ρεθύμνου του ΚΚΕ διοργανώνει στη 1 μ.μ. συνεστίαση στο κέντρο «ΑΣΤΡΟ».

-- Την Κυριακή 30/11 εκδήλωση για τα 90χρονα του ΚΚΕ και την 66η επέτειο από την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου πραγματοποιεί η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ στις 11 π.μ. στην προτομή του Αρη Βελουχιώτη (πλατεία Ομήρου).

-- Την Κυριακή 30/11 περιοδείες θα πραγματοποιηθούν στα ξενοδοχεία «INTERCONTINENTAL» και «LEDRA MARRIOTT».

-- Τη Δευτέρα 1/12 στις 5 μ.μ. στο κατάστημα «PRAKTIKER» στον Ταύρο, θα περιοδεύσει ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Πρωτούλης.

-- Την Κυριακή 7/12 εκδήλωση για το Δεκέμβρη του 1944, όταν «ο λαός ανάμεσα στις αλυσίδες και τα όπλα, διάλεξε τα όπλα», διοργανώνουν οι Κομματικές και Κνίτικες Οργανώσεις της Α' Αθήνας, στις 11 π.μ., στο αμφιθέατρο 18, στο κτίριο Γκίνη του ΕΜΠ. Θα μιλήσει ο Μάκης Μαΐλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ