ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Στο δρόμο της ιδιωτικοποίησης

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας πραγματοποίησαν χτες το πρωί φορείς του αναπηρικού κινήματος

Για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί και στο χώρο της ειδικής αγωγής - όπου δύο μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς 700 παιδιά με αναπηρίες δεν πηγαίνουν καν σχολείο γιατί δεν υπάρχουν τα ανάλογα μέσα μεταφοράς - φορείς του αναπηρικού κινήματος πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας χτες το πρωί στο υπουργείο Παιδείας.

Η πρόθεση της κυβέρνησης να κατακερματίσει και να αποκεντρώσει αρμοδιότητές της, βάζοντας όλο και περισσότερο τους ιδιώτες στο χώρο της Ειδικής Αγωγής, επιβεβαιώθηκε χτες κατά τη διάρκεια συνάντησης των φορέων (Ενιαίος Σύλλογος Γονέων ΑΜΕΑ Αττικής και Νήσων, Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας, Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, Σύλλογοι Γονέων και Εργαζομένων στο ΚΕΑΤ που έχουν προχωρήσει σε κατάληψη στο Κέντρο από τις 13 Νοέμβρη, Πανελλήνιος Σύλλογος Κωφών και Βαρηκόων, καθώς και εκπρόσωποι πολλών συλλόγων γονέων ειδικών σχολείων κ.ά. Στη συνάντηση συμμετείχε και το Μουσικό Σχολείο Ιλίου που αντιμετωπίζει επίσης πρόβλημα μεταφοράς των μαθητών), με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Δ. Πλατή. Ο Δ. Πλατής αναφέρθηκε σε τροπολογία του υπουργείου Παιδείας που θα ενταχθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης και συζητείται στη Βουλή. Σύμφωνα με την τροπολογία, το «μπαλάκι» της ευθύνης ρίχνεται στις σχολικές επιτροπές των δήμων - οι οποίες ούτε καν λειτουργούν - και τους δίνει τη δυνατότητα να συνάπτουν απευθείας 8μηνες συμβάσεις για την πρόσληψη οδηγών και συνοδών για τη μεταφορά των παιδιών, να αναθέτουν σε ιδιωτικά συνεργεία και εργολάβους την καθαριότητα των ειδικών σχολείων και άλλα έργα (αναμόρφωση, ανακαίνιση, επισκευές, κλπ.).

«Να λύσουν άμεσα το πρόβλημα που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Εμείς πληρώσαμε την ανάπτυξή τους, δε θα πληρώσουμε και την κρίση τους», απαντούν οι φορείς και απαιτούν δημόσια και δωρεάν Ειδική Αγωγή, αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν και ασφαλές σύστημα μεταφοράς των μαθητών, μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στις μονάδες Ειδικής Αγωγής και Πρόνοιας και μαζικές προσλήψεις μόνιμου ειδικευμένου προσωπικού στα τμήματα ένταξης των γενικών σχολείων. Και για το επόμενο διάστημα, προγραμματίζουν: Σύσκεψη για περαιτέρω συντονισμό της δράσης την Κυριακή 30 Νοέμβρη, στις 10.30 το πρωί, στο αμφιθέατρο του ΚΕΑΤ (Θησέως 210, Καλλιθέα). Την Τετάρτη 3 Δεκέμβρη - Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες - συλλαλητήριο και πορεία από την Ομόνοια στο Μέγαρο Μαξίμου, στις 6 το βράδυ.

  • Σε συντονισμένη κινητοποίηση διαμαρτυρίας προχωρούν σήμερα, στις 9.30 το πρωί τρία μουσικά σχολεία της Αττικής, απαιτώντας λύση στο πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών.
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΝΙΚΑΙΑΣ
Οι αγώνες έφεραν τα πρώτα αποτελέσματα

Οι μακροχρόνιοι αγώνες της σημερινής Δημοτικής Αρχής Νίκαιας μαζί με φορείς της περιοχής έφεραν τα πρώτα αποτελέσματα στον τομέα της εκπαίδευσης. Καταρχήν η δημοπράτηση του νέου 19ου Δημοτικού Σχολείου στη Νεάπολη, που θα θέσει οριστικό τέρμα στη βάρδια για την πόλη και αντικειμενικά θα συμβάλει στην αναβάθμιση όλης της γύρω περιοχής, παρά τα συνεχή εμπόδια οικονομικών και μικροπολιτικών συμφερόντων. Παράλληλα αναμορφώνονται ήδη επτά σχολικές μονάδες (πίστωση 1 εκατ. ευρώ), ενώ επίκειται και η αναμόρφωση άλλων πέντε (πίστωση 500 χιλ. ευρώ). Να σημειώσουμε πως το θέμα του σχολείου εκκρεμούσε εδώ και 35 χρόνια, ενώ το ζήτημα των αναμορφώσεων εκκρεμεί πλέον της επταετίας.

Πέρα από τους αγώνες, η δημοτική αρχή έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες (μελέτες, υπομνήματα) προς το ΥΠΕΣΔΑ, τον ΟΣΚ και τη Νομαρχία για μια σειρά άλλων σοβαρών προβλημάτων, ενώ στέλνει αδιάλειπτα όλα τα χρήματα της κρατικής επιχορήγησης στα σχολεία.

Κάτω από αυτή την πραγματικότητα, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η δημοτική αρχή, δε λείπουν εκείνοι που επιχειρούν να οικειοποιηθούν, να αποπροσανατολίσουν, να μηδενίσουν ή να εμποδίσουν. Τους αφήνουμε να «βράζουν στο ζουμί τους» και τους παραδίνουμε στην κρίση του λαού της πόλης. Από τη μεριά μας, προσθέτει, χαιρετίζουμε όλους εκείνους που συμπαρατάχτηκαν με το δήμο στους αγώνες για την κατάκτηση των παραπάνω, αγώνες που πέραν των άλλων δείχνουν και το δρόμο για τη συνέχεια.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ
Καμιά ανάκριση δε θα μας τρομοκρατήσει

Συνεχίζονται καθημερινά οι προσπάθειες τρομοκράτησης των μαθητών και οι κλήσεις διευθυντών και γονιών από την Ασφάλεια για να γίνουν χαφιέδες των παιδιών τους. Την ίδια στιγμή σύλλογοι και ενώσεις γονέων υψώνουν το ανάστημά τους και απαιτούν άμεση κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, που ποινικοποιεί τους αγώνες.

«Η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να καλείται να καταδιώξει τα θύματα αυτής της πολιτικής, ενώ αφήνει στο απυρόβλητο τους θύτες και τους εμπνευστές της. Θα έπρεπε να καλέσει σε ανάκριση αυτούς που κυβερνούν όλα αυτά τα χρόνια και ευθύνονται για την άθλια κατάσταση της εκπαίδευσης, για το έγκλημα σε βάρος των παιδιών και των οικογενειών τους», επισημαίνεται σε κοινό «υπόμνημα διαμαρτυρίας για την προσπάθεια ποινικοποίησης των μαθητικών κινητοποιήσεων και τρομοκράτησης γονιών και εκπαιδευτικών», της Ενωσης Συλλόγων Γονέων Δήμου Ζωγράφου και του Συλλόγου Γονέων 1ου ΕΛ Ζωγράφου προς τη ΓΑΔΑ και τους υπουργούς Παιδείας και Δικαιοσύνης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ