ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ 90ΧΡΟΝΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ενα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός

Πλήθος κόσμου επισκέφτηκε την έκθεση, που ολοκληρώθηκε χτες στην «Τεχνόπολη»

Μία κιθάρα, δύο φωνές, τραγούδια και ευχές για τα 90 χρόνια του ΚΚΕ... Εικαστικοί δημιουργοί και κοινό, προχτές το βράδυ, στο χώρο της μεγάλης έκθεσης εικαστικών τεχνών, στην «Τεχνόπολη», γιόρτασαν με μια ζεστή μουσική βραδιά τα γενέθλια του Κόμματος και το σημαντικό πολιτιστικό γεγονός της έκθεσης. Η Σούλα Βαζούρα (τραγούδι) και ο Κώστας Σταυρόπουλος (τραγούδι - κιθάρα) αυτοσχεδίασαν μουσικά, συμπαρασύροντας τους επισκέπτες σ' ένα γοητευτικό «ταξίδι», μέσα από τραγούδια των Μάνου Λοΐζου, Μίκη Θεοδωράκη, Γιάννη Μαρκόπουλου κ.ά. αλλά και παραδοσιακά. Λόγια, νότες, ευχές, μία μέρα πριν τη λήξη της έκθεσης, σ' ένα χώρο παραδομένο στα χρώματα, στις φιγούρες, στις μορφές των εξακοσίων εικαστικών έργων, που παρουσιάστηκαν, επιβεβαιώνοντας τους δυνατούς δεσμούς του ΚΚΕ με τους δημιουργούς.

Η εικαστική έκθεση προς τιμήν των 90 χρόνων του Κόμματος, αναδείχτηκε σε ένα ξεχωριστό και ιδιαίτερα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός. Η μεγάλη συμμετοχή των καλλιτεχνών, η ποικιλία των εκφραστικών μέσων και αναζητήσεων, το πλήθος του κοινού που την επισκέφτηκαν, επιβεβαιώνουν την παραπάνω διαπίστωση: 300 καλλιτέχνες, 600 έργα, περισσότεροι από 6.500 επισκέπτες... «Μια από τις καλύτερες εκθέσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα», τη χαρακτήρισε σε δήλωσή της τη μέρα των εγκαινίων η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Κι όμως, αυτό το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός αποσιωπήθηκε από τα ΜΜΕ...

Ζωγράφοι, γλύπτες, χαράκτες, κεραμίστες... καλλιτέχνες της παλιότερης γενιάς, αλλά κι ένα σημαντικό κομμάτι του νεότερου καλλιτεχνικού μας δυναμικού, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΚΚΕ και ένωσαν τις δημιουργικές τους δυνάμεις. Και μόνο η μεγάλη ανταπόκριση που είχε από τους δημιουργούς η πρόσκληση του ΚΚΕ, δείχνει τους ακατάλυτους δεσμούς του Κόμματος της εργατικής τάξης με τους εικαστικούς καλλιτέχνες. Εργα όλων των μορφών εικαστικής έκφρασης (ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, μεικτές τεχνικές, ψηφιδωτά, κεραμικά, φρέσκο, εγκαταστάσεις, έργα νέων τεχνολογιών: βίντεο, καλλιτεχνικές φωτογραφίες κ.ά.) σηματοδότησαν, με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο, την ενενηντάχρονη αυτή πορεία. Με την ιδιαίτερη έκφραση κάθε δημιουργού ξεδιπλώθηκε στο χώρο ένα γοητευτικό μωσαϊκό με χαρακτηριστικό του την ποικιλία των εικαστικών αναζητήσεων: Θέματα από τον αγώνα του λαού μας, σκηνές από την καθημερινή ζωή, τοπία, νεκρή φύση, έργα από το βίαιο «σκηνικό» του κόσμου μας.

Ανθρωποι κάθε ηλικίας, παλιότεροι αγωνιστές, αλλά και οι νέοι που πάνε κόντρα στο ρεύμα, «συναντήθηκαν» στις δύο βδομάδες που διήρκεσε η έκθεση, με το κόκκινο χρώμα του αγώνα και την πολυχρωμία της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Τα 90χρονα του Κόμματος έγιναν πόλος έλξης χιλιάδων ανθρώπων, που στην πλειοψηφία τους δεν είναι μυημένοι στις εικαστικές τέχνες. Η επέτειος του Κόμματος έδωσε την αφορμή για να πλησιάσουν περισσότερο την εικαστική δημιουργία, να γνωρίσουν, να μάθουν, να επικοινωνήσουν, να εκφράσουν τις παρατηρήσεις τους.

Η καρποφόρα συνάντηση των καλλιτεχνών στην «Τεχνόπολη» για τα 90χρονα του ΚΚΕ, δίνει το έναυσμα για μια νέα συστράτευση, μια νέα συσπείρωση των ανθρώπων της Τέχνης, προκειμένου να διεκδικήσουν την αλλαγή του πολιτιστικού τοπίου. Εναν πολιτισμό πραγματικά λαϊκό. Για να συναντηθούν και στο χώρο της Τέχνης και στον καθημερινό αγώνα, μαζί με την εργατική τάξη για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εντυπωσιάζει η έκθεση φωτογραφίας και ντοκουμέντων

Από τα εγκαίνια της έκθεσης στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από τα εγκαίνια της έκθεσης στη Θεσσαλονίκη
Ιδιαίτερα θετική είναι η εικόνα που αποκομίζουν οι επισκέπτες από την έκθεση φωτογραφίας και ντοκουμέντων του ΚΚΕ, που συνεχίζεται στη Θεσσαλονίκη. Ενδεικτικά είναι όσα γράφονται κατά την έξοδο των επισκεπτών στο βιβλίο εντυπώσεων:

«Προσανατολίστηκα προς το ΚΚΕ λογικά και συναισθηματικά μέσα από το διάβασμα. Παρότι είμαι 34 χρόνια μέλος του, ένιωσα ιδιαίτερη χαρά που η έκθεση με παρακίνησε πάλι ν' ανατρέξω, να ψάξω, να διαβάσω ζητήματα της Ιστορίας του Κινήματος και του Κόμματος. Η έκθεση αυτούσια αλλά κι αυτή η παρότρυνση για παραπέρα ψάξιμο υπηρετούν ουσιαστικά τη Γνώση, που είναι απαραίτητη δύναμη για αποτελεσματική δράση».

«Είναι ένα μάθημα Ιστορίας και δράσης του Κόμματός μας, είναι μια έκθεση που εμπνέει, καθοδηγεί και δείχνει το δύσκολο αλλά και όμορφο δρόμο για νέους αγώνες. Είναι μια έκθεση τιμής για τη δράση όλων των επώνυμων και ανώνυμων κομμουνιστών, όλων των ανθρώπων που προτίμησαν να δώσουν τη ζωή τους, αψηφώντας το θάνατο, παρά να βάλουν μια υπογραφή...».

«Γνώση για το χθες, σιγουριά και δύναμη για τον αγώνα σήμερα, αισιοδοξία για το μέλλον μας, το σοσιαλισμό».

«Πολύ καλή η έκθεση και αφορμή για περισσότερη μελέτη της Ιστορίας του Κόμματός μας και του Εργατικού Κινήματος της χώρας μας».

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι ομαδικές επισκέψεις μελών Κομματικών Οργανώσεων και της ΚΝΕ, φοιτητών και σπουδαστών. Το Σαββατοκύριακο θα γίνουν οι παρακάτω ομαδικές επισκέψεις:

Σάββατο

-- 11.00 π.μ. Οργανώσεις της ΚΝΕ Δ. Μακεδονίας

-- 11.00 π.μ. ΚΟ Κοζάνης του ΚΚΕ

-- 12.00 μ. Οργανώσεις από Ανατολική Μακεδονία - Θράκη

-- 5.00 μ.μ. ΚΟ της Πέλλας

-- 7.00 μ.μ. Οργανώσεις Καλοχωρίου.

Κυριακή

-- 11.00 π.μ. Οργανώσεις της ΑΕ Λαγκαδά

-- 11.00 π.μ. Κομματικές Οργανώσεις της Νάουσας.

Η έκθεση φωτογραφίας και ντοκουμέντων του ΚΚΕ λειτουργεί καθημερινά μέχρι τις 19 Δεκέμβρη από τις 10 το πρωί μέχρι τις 8 μ.μ. στο περίπτερο Νο 10 της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

Με ανακοίνωσή της η ΚΟΘ του ΚΚΕ σημειώνει ότι όσοι ενδιαφέρονται για την οργάνωση ομαδικών επισκέψεων μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 2310.286.546 και 2310.286.580 καθώς και στο email: kkethess@otenet.gr.

Στη Μόσχα ο Θ. Παφίλης

Αναχωρεί σήμερα Παρασκευή για τη Μόσχα ο Θανάσης Παφίλης, γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, για να συμμετέχει στο 13ο Συνέδριο του ΚΚΡΟ, το οποίο πραγματοποιείται στις 29 και 30 Νοέμβρη και στο οποίο έχει προσκληθεί το ΠΣΕ.

Στο συνέδριο του ΚΚΡΟ

Αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τον Δημήτρη Γόντικα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και τον Ελισαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, αναχώρησε για τη Ρωσία, όπου θα συμμετέχει στις εργασίες του 13ου Συνεδρίου του ΚΚΡΟ, που θα πραγματοποιηθεί στις 29-30 Νοέμβρη στη Μόσχα.

Με τη Συντονιστική Επιτροπή Θηραίων Πολιτών

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα συναντηθεί με τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών για την ανέλκυση του «Sea Diamond», σήμερα Παρασκευή και ώρα 13.00. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό.

Περιοδεία στα Χανιά

Περιοδεία στα Χανιά πραγματοποιεί σήμερα Παρασκευή ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Ο Σπύρος Χαλβατζής, με κλιμάκιο της ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ, στις 11 το πρωί θα περιοδεύσει στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, όπου θα γίνει συνάντηση και συζήτηση με το Σωματείο Εργαζομένων, εργαζόμενους από διάφορα τμήματα και το ιατρικό προσωπικό, σε σχέση τόσο με τις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων όσο και συνολικά με τα ζητήματα Υγείας, αναπτύσσοντας, ταυτόχρονα, τις θέσεις του ΚΚΕ.

Στις 5 το απόγευμα θα περιοδεύσει στις σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ Ταυρωνίτη και το βράδυ θα μιλήσει σε συνεστίαση που διοργανώνει η ΝΕ Χανίων ενόψει του 18ου Συνεδρίου του Κόμματος και της δίμηνης Οικονομικής Εξόρμησης που έχει προκηρύξει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ