ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
Σοβαρές καταγγελίες και απόπειρα ποινικοποίησης

Γρηγοριάδης Κώστας

Οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ προγραμματίζουν για σήμερα και τις επόμενες μέρες κινητοποιήσεις με κεντρικό αίτημα τη λήψη μέτρων για την ασφάλεια στις εγκαταστάσεις του Ομίλου. Οι καταγγελίες τους είναι σοβαρές και αφορούν σε ενδεικτικά συμβάντα του τελευταίου μόνο μήνα σε Ελευσίνα και Θεσσαλονίκη: Ενα ρυμουλκό προσέκρουσε στην προβλήτα των εγκαταστάσεων της Ελευσίνας, μια πλωτή οροφή δεξαμενής σλοπ βυθίστηκε επίσης στην Ελευσίνα, ενώ σε δύο μονάδες στη Θεσσαλονίκη σημειώθηκε διαρροή λόγω διάβρωσης, με συνέπεια να σταματήσει η λειτουργία του διυλιστηρίου για τέσσερις μέρες. Και τα τρία συμβάντα, αν έπαιρναν μεγαλύτερες διαστάσεις θα μπορούσαν να βάλουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των εργαζομένων, αλλά και των κατοίκων στις δύο περιοχές. Οπως καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές, τα δύο τελευταία περιστατικά οφείλονται καθαρά στην έλλειψη προσωπικού, που έχει σαν συνέπεια την ελλιπή επιθεώρηση και συντήρηση των εγκαταστάσεων. Παρά τη σοβαρότητα των καταγγελιών, φαίνεται πως το αυτί της εργοδοσίας δεν ιδρώνει. Γι' αυτό και ο Ομιλος κατέφυγε για πολλοστή φορά στα δικαστήρια, ζητώντας την ποινικοποίηση των αγώνων των εργαζομένων, έτσι, για να αποδειχτεί, για άλλη μια φορά, πως μπροστά στα κέρδη τους δεν υπολογίζουν ούτε τις ανθρώπινες ζωές.

ΑντιΚΚΕ εμπάθεια

Και να θέλουμε να ξεχάσουμε την αντιΚΚΕ εμπάθεια που χαρακτηρίζει τον Θεόδωρο Πάγκαλο, δεν μπορούμε. Κάνει - κατά καιρούς - ό,τι μπορεί για να μας τη θυμίζει. Ετσι και χτες, στην αίθουσα της Βουλής δεν παρέλειψε να μας δώσει ένα μικρό δείγμα των ...δυνατοτήτων του. Κάτι που συμβαίνει για πολλοστή φορά.

Με αφορμή μια «κοκορομαχία» ανάμεσα στον υφυπουργό Οικονομίας Ι. Μπέζα και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, ο Θεόδωρος Πάγκαλος ...εγκάλεσε την αντιπρόεδρο της Βουλής και βουλευτή του ΚΚΕ, Βέρα Νικολαΐδου, γιατί δεν επιβάλλει την τάξη στην αίθουσα, λέγοντας πως «δεν είναι η πρώτη φορά που δείχνετε αυτήν την ιδιαίτερη προτίμηση στην πλειοψηφία για λόγους ευνόητους». «Κι εσείς δεν είναι η πρώτη φορά που δημιουργείτε πρόβλημα χωρίς λόγο», ανταπάντησε αμέσως η Βέρα Νικολαΐδου, οδηγώντας τήν - με προφανείς στόχους - πρωτοβουλία του Θ. Πάγκαλου στο κενό.

Πάντως, δεν μπορούμε να αποφύγουμε τον πειρασμό να χαρακτηρίσουμε «ανέκδοτο» το να θέτει ο Θ. Πάγκαλος θέμα ...φασαρίας στην αίθουσα της Βουλής. Είναι γνωστοί στο πανελλήνιο οι «καλοί τρόποι» του, όταν υπάρχει ομιλητής στο βήμα. Οσο για τα περί «ιδιαίτερης προτίμησης στην πλειοψηφία για λόγους ευνόητους», (αρέσκεται να προπαγανδίζει παρουσιάζοντας εικονικές πραγματικότητες), είναι Παγκάλου ρήσεις που όχι μόνο δεν έχουν το ακαταλόγιστο, αλλά αποτελούν προσφιλή ΠΑΣΟΚική αντιΚΚΕ μέθοδο, ελλείψει πολιτικών επιχειρημάτων. Σαν κάτι κοκόρια στα αμφιθέατρα...

Στο ίδιο έργο θεατές

Το ίδιο έργο σε επανάληψη είδαμε χτες από το υπουργείο Ανάπτυξης, με πρωταγωνιστή τον υφυπουργό Γ. Βλάχο να επιδίδεται σε βαρύγδουπες διακηρύξεις γύρω από τη λειτουργία της αγοράς και σε ανακοινώσεις περί νέων μειώσεων τιμών από επιχειρήσεις, περί ανακλήσεων ανατιμήσεων και περί προστίμων παραπομπών στον εισαγγελέα. Ανακλήθηκαν, λέει, ανατιμήσεις που είχαν γνωστοποιηθεί σε 414 προϊόντα, από τα οποία, για την ιστορία, 197 είναι λιπαντικά και 61 είδη γνωστής αλυσίδας. Μειώνονται οι τιμές σε άλλους 1.517 κωδικούς, από τους οποίους 1.229 ελαστικά και τα υπόλοιπα προϊόντα που λίγο πολύ ως (εποχικά τυριά και κατεψυγμένα) κάθε τόσο αυξομειώνονται οι τιμές τους. Α, έβαλε μέσα και τις προσφορές με στίκερς άλλης εταιρείας! Επιβλήθηκαν και πρόστιμα σε τρεις εταιρείες που δεν έδωσαν κοστολογικά στοιχεία. Μεταξύ αυτών, και το ...δυσβάσταχτο ποσό των 60.000 ευρώ για τη «BP Hellas»! Θα κλείσουν και για τέσσερις μέρες το κατάστημα του «Βερόπουλου» που βρέθηκε να πουλάει μολυσμένο ηλιέλαιο και για μια βδομάδα την «ΚΟΡΕ ΑΕ» που το παρήγαγε.

Στο ίδιο έργο θεατές και οι εργαζόμενοι, που καλούνται με το στανιό να πιστέψουν ότι με αποσπασματικές και περιορισμένης χρονικής διάρκειας επιχειρηματικές κινήσεις σαν κι αυτές αλλάζει το τοπίο της καθημερινής ακρίβειας και της λεηλασίας του εισοδήματός τους. Οτι, σώνει και καλά, όλα αυτά έχουν κάποια σχέση με οποιαδήποτε κυβερνητική πρόθεση να αντιμετωπίσει επί της ουσίας και αποτελεσματικά την ακρίβεια και να προστατεύσει τα λαϊκά εισοδήματα από την αδιάλειπτη και ωμή επιχειρηματική κερδοσκοπία. Ε, όχι δα...

Για το... καλό της αγοράς

«Εμείς δεν πρόκειται να πάρουμε πρωτοβουλία εν αγνοία των παραγόντων της αγοράς, περιμένουμε αυτοί να έχουν τον πρώτο λόγο», είπε χτες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Βλάχος σχετικά με τη λειτουργία των καταστημάτων και δεύτερη Κυριακή μέσα στο Δεκέμβρη. Για να ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνηση υιοθετεί το επιχείρημα ότι «κάθε πρόταση όταν ξεκινάει από φορείς της αγοράς ξεκινάει για το καλό της αγοράς και για το καλό του καταναλωτή». Χρειάζεται να θυμίσουμε ότι ήδη οι εμποροβιομήχανοι έστειλαν σχετική επιστολή ζητώντας άνοιγμα των καταστημάτων στις 28 Δεκέμβρη και ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας ζητάει εδώ και χρόνια τη δεύτερη Κυριακή για... «το καλό της αγοράς»; Μάλλον καταλάβαμε όλοι πού το πάνε...


Δυο γάιδαροι τσακώνονταν...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΠΟΙΟΣ ΝΑ ΦΤΑΙΕΙ, ποιος να φταίει (για την κατάσταση της οικονομίας); Τσακώνονται ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, καθώς ξεκίνησαν να συζητάνε τον προϋπολογισμό του 2009.

Η κυβέρνηση Σημίτη τα 'κανε όλα, μας λένε οι κυβερνώντες! Φούσκωσε το έλλειμμα και αύξησε το χρέος.

Οσο για το ΠΑΣΟΚ το πάει ακόμα ...πιο βαθιά. Στην πραγματικότητα - λέει - φταίει η κυβέρνηση Μητσοτάκη του '90 - '93! Εκεί ξεκίνησε το κακό...

Το πού ξεκινάει το πρόβλημα δεν είναι της ...συγκεκριμένης στήλης να το αναλύσουμε. Ομως, μπορούμε ωραιότατα να επιλύσουμε τη διαφωνία τους δημιουργικά.

Μπορούν ωραιότατα να φταίνε και οι δύο και μάλιστα εξίσου για να μην τσακώνονται.

Κι αν έχουν αντίρρηση ας μας πουν ποιους νόμους της κυβέρνησης Μητσοτάκη κατάργησε η κυβέρνηση Σημίτη και ποιους νόμους της κυβέρνησης Σημίτη η κυβέρνηση Καραμανλή.

Μήπως τους αντιασφαλιστικούς, που έχτιζε ο ένας πάνω στον άλλον; `Η μήπως τους αντεργατικούς που ο καθένας τους ...φόρτωνε αντί να βγάζει από τις πλάτες των εργαζομένων;

Για τα ελλείμματα και τα χρέη ας μην το συζητάμε. Ούτε καν στον κόπο να αλλάξουν λίγο τους ...παραλήπτες του δημόσιου χρήματος δεν μπήκαν αμφότεροι. Τα ίδια συμφέροντα «κονομάνε» δεκαετίες τώρα.

ΜΑ ΤΙ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ περιμένουν τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για το Βατοπέδι!.. Κάθε μέρα βγαίνουν έξω με ...γουρλωμένα μάτια.

Είχε εταιρεία δική του το μοναστήρι (π.χ. τη «Ρασαντέλ») λένε τη μία φορά, πιθανόν να έχει κι άλλη (τη «Ματέους») λένε την επόμενη.

Αυτό που δεν έχουμε καταλάβει είναι γιατί ακριβώς εκπλήσσονται; Πού υπάρχουν off shore εταιρείες; `Η, γιατί τις έχουν καλόγεροι;

Ολα αυτά όμως αποκλείεται να συνέβησαν το ...τελευταίο 6μηνο. Τόσα χρόνια δεν τα ήξεραν; (Για να μην καθίσουμε να ψάξουμε με ποια ακριβώς νομοθεσία «στήθηκαν» αυτές οι εταιρείες).

Γρηγοριάδης Κώστας

Αθλια κατάσταση στην Ειδική Αγωγή

Περίσσεψαν τα παχιά λόγια ευαισθησίας για τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) και τα παιδιά με αναπηρίες, όταν, τρεις μήνες πριν, η κυβέρνηση ψήφιζε το Νόμο 2699/2008 για την Ειδική Αγωγή. Τρεις μήνες μετά, η κατάσταση που επικρατεί στα ειδικά σχολεία είναι απαράδεκτη. Επιβεβαιώνονται με το χειρότερο τρόπο οι καταγγελίες του αγωνιστικού αναπηρικού και γονεϊκού κινήματος, του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος ότι ο νέος νόμος για την Ειδική Αγωγή θα εντείνει την ιδιωτικοποίηση στο χώρο της Ειδικής Αγωγής, φορτώνοντας ακόμα περισσότερα βάρη στους γονείς για τις ανάγκες εκπαίδευσης και αποκατάστασης των παιδιών τους, αλλά και την παραπέρα συρρίκνωση των ήδη περιορισμένων δημόσιων δομών Ειδικής Αγωγής.

Με το άνοιγμα της σχολικής χρονιάς, η σκληρή πραγματικότητα ήρθε να διαψεύσει με τον πιο δραματικό τρόπο τις ανέξοδες διακηρύξεις της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας. Στα περισσότερα ειδικά σχολεία, καθυστέρησε για μήνες η έναρξη της σχολικής χρονιάς λόγω της έλλειψης εκπαιδευτικών και άλλων εργαζομένων. Μέχρι σήμερα, 700 παιδιά, μόνο στην Αττική, δεν πηγαίνουν σχολείο λόγω του προβλήματος μεταφοράς τους στα σχολεία, ενώ πολλά παιδιά με βαριές αναπηρίες μένουν κλεισμένα στα σπίτια τους, γιατί δεν υπάρχει ειδικό βοηθητικό προσωπικό για τη στήριξή τους στα ειδικά σχολεία. Ξεπερνούν τις 185.000 τα παιδιά με αναπηρία σε όλη την Ελλάδα, που είναι εκτός της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Η μεταφορά των παιδιών στο σχολείο, το άθλιο παιχνίδι της Νομαρχίας Αθηνών και του υπουργείου Παιδείας, που κάνουν «μπαλάκι» την αγωνία των γονιών και παιδιών γι' αυτό που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο δικαίωμά τους - το να μπορούν να πάνε στο σχολείο - ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής για τους γονείς και εργαζόμενους του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) στην Καλλιθέα. Δεκαεφτά τυφλά παιδιά, που είναι εγγεγραμμένα από την αρχή της σχολικής χρονιάς στο ΚΕΑΤ δεν παρακολούθησαν μέχρι σήμερα ούτε μια ώρα μάθημα, γιατί δεν υπήρχε μέσο μεταφοράς. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, χρόνια τώρα, δε δίνουν λεφτά για να έχουν οι τυφλοί μαθητές βιβλία, τροφή, θέρμανση, ξεπουλάνε την περιουσία του ΚΕΑΤ, καταργούν σταδιακά το ειδικό για τυφλούς τυπογραφείο του ΚΕΑΤ και άλλες υπηρεσίες τους. Οι γονείς και εργαζόμενοι πήραν την κατάσταση στα χέρια τους.

Προχώρησαν σε κατάληψη του ΚΕΑΤ και καθημερινές κινητοποιήσεις. Συντονίζοντας αυτόν τον αγώνα, για τα προβλήματα που είναι κοινά, φορείς του αναπηρικού κινήματος, των εκπαιδευτικών, των εργαζομένων στα ειδικά σχολεία καλούν σε συστράτευση και κοινή δράση. «Η μεταφορά των παιδιών είναι στοιχείο της λειτουργίας του ειδικού σχολείου και πρέπει να είναι εκ των προτέρων λυμένο με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, με μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό και ασφαλή μέσα μεταφοράς», υπογραμμίζουν οι φορείς. Και καλούν σε πάλη για να βρουν επιτέλους το δικό τους σχολείο τα 185.000 παιδιά με αναπηρία, που είναι εκτός Ειδικής Αγωγής, για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Ειδική Αγωγή, δημόσιο και υψηλής ασφάλειας σύστημα μεταφοράς με μόνιμο, εξειδικευμένο προσωπικό, για να απαγορευτεί η επιχειρηματική δράση στην Ειδική Αγωγή και να σταματήσουν οι ανάγκες των παιδιών με αναπηρία να είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης.


Νατάσα ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ