ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Σφυροκόπησε τη γραμμή της ήττας

Σε όξυνση της ταξικής πάλης, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης, κάλεσαν τους εργαζόμενους οι ταξικές δυνάμεις στη χτεσινή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΓΣΕΕ. Μέτρα διαχείρισης υπέρ του κεφαλαίου ζητά η πλειοψηφία

Κάθε ιδεολόγημα και πρόσχημα που χρησιμοποιούν τα κόμματα της πλουτοκρατίας και οι δυνάμεις του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού για να στηρίξουν και να προωθήσουν τα σχέδια του κεφαλαίου - για να φορτώσει την κρίση στις πλάτες των εργαζομένων και να διατηρήσει την κερδοφορία του - «τσάκισαν» τα στελέχη του ΠΑΜΕ στη χτεσινή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΓΣΕΕ. Με ένα διαρκές σφυροκόπημα οι ταξικές δυνάμεις κατήγγειλαν τη γραμμή της ήττας και της υποταγής που πρεσβεύει η συμβιβασμένη πλειοψηφία.

Το ΠΑΜΕ οργανώνει την πάλη στην κατεύθυνση σύγκρουσης με το δήθεν μονόδρομο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, της ταξικής συναίνεσης και συνεργασίας, για τη διεκδίκηση στόχων με κριτήριο τις ανάγκες των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, τόνισε στην ομιλία του ο Γ. Πέρρος, στέλεχος του ΠΑΜΕ. Σε συνθήκες κρίσης, σημείωσε, «η δική μας απάντηση είναι η όξυνση της ταξικής πάλης». Στην κατεύθυνση αυτή, άλλωστε, οι ταξικές δυνάμεις εντείνουν τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας στις 10 Δεκέμβρη, αλλά και την παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα.

Ρυθμίζουν ...την κρίση υπέρ του κεφαλαίου

Αναφερόμενος στα ιδεολογήματα που χρησιμοποιούν οι πολιτικοί εκφραστές του κεφαλαίου για να δικαιολογήσουν νέα αντιλαϊκά μέτρα, ο Γ. Πέρρος σημείωσε: «Προσπαθούν να πείσουν ότι η κρίση είναι εισαγόμενη και μπορεί να αντιμετωπιστεί με μεταρρυθμίσεις υπέρ της ανταγωνιστικότητας. Επιχειρούν να παραπλανήσουν. Η κρίση αυτή τη φορά έπληξε αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες όπου και σε αυτές ισχύουν τα ίδια αντεργατικά μέτρα».

«Ισχυρίζονται - συνέχισε ο συνδικαλιστής - ότι η λύση βρίσκεται στην κρατική παρέμβαση και τη ρύθμιση της αγοράς. Λένε ψέματα. Η κρατική παρέμβαση δε σταμάτησε ποτέ. Μόνο η μορφή της αλλάζει, ανάλογα με τις ανάγκες που έχει κάθε φορά το κεφάλαιο.

Λένε ακόμα ότι στην κρίση είναι αναγκαία η ταξική συνεργασία. Ομως αν οι βιομήχανοι είναι μια φορά εκμεταλλευτές, γίνονται ακόμα πιο σκληροί και άγριοι όταν τα κέρδη τους μειώνονται. Επιχειρούν να πείσουν τους εργαζόμενους ότι είναι καλύτερα να χάσουν κάποια δικαιώματα παρά να μείνουν άνεργοι. Καμιά θυσία δεν πρόκειται να βάλει φρένο στην κρίση. Τα ίδια λένε και όταν δεν υπάρχει κρίση».

Το στέλεχος του ΠΑΜΕ κατήγγειλε το γεγονός ότι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, ενώ δήθεν κλαίγεται για την κατάσταση των εργαζομένων, στηρίζει τη χρηματοδότηση των τραπεζιτών, υπηρετεί την ανταγωνιστικότητα, βαφτίζει εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενους «εταίρους».

Ο Χρ. Κατσώτης, στέλεχος του ΠΑΜΕ, επισήμανε ότι δεν μπορεί η πλειοψηφία από τη μια να εμφανίζεται σήμερα να νοιάζεται για τους φτωχούς και από την άλλη να είναι αυτή που υπογράφει αυξήσεις του ενός ευρώ. Ούτε να μιλάει για ρυθμίσεις που αποβλέπουν στον έλεγχο του κεφαλαίου όταν είναι αυτοί που σύσσωμοι στήριξαν και ψήφισαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, δηλαδή την πλήρη ελεύθερη κίνηση του κεφαλαίου.

Ο Θ. Κούτρας, στέλεχος του ΠΑΜΕ, έδειξε καθαρά ότι τα αιτήματα των ταξικών δυνάμεων είναι αυτά που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εργαζομένων γιατί διαμορφώνονται με κριτήριο αυτές, ενώ η πλειοψηφία είναι αυτή που στηρίζει την πολιτική και τις ανάγκες του κεφαλαίου.

Ο Φ. Κατσικαρώνης, στέλεχος του ΠΑΜΕ από τον κλάδο των Εμφιαλωμένων Ποτών, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που έχει η κρίση στους εργαζόμενους, ενώ ο Τ. Τσιόγκας, στέλεχος του ΠΑΜΕ και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, ανέδειξε το ρόλο της πλειοψηφίας και στις μεθοδεύσεις συγκάλυψης των πραγματικών αιτιών της κρίσης.

Επιβεβαίωσαν το ρόλο τους

Ακόμα και στο φόντο της κρίσης, οι παρατάξεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού επιβεβαίωσαν το γνωστό τους ρόλο. Από τη μια, εμφανίστηκαν να στηρίζουν όλα τα μέτρα που προτείνει το κεφάλαιο και οι πολιτικοί του εκπρόσωποι. Από την άλλη, τοποθετήθηκαν με τρόπο που εξυπηρετεί τις μικροπολιτικές τους σκοπιμότητες. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος (ΠΑΣΚΕ), ισχυρίστηκε ότι για όλα φταίει αποκλειστικά η κυβέρνηση της ΝΔ. Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Χρ. Πουπάκης (ΔΑΚΕ), στήριξε το έργο της κυβέρνησης και έριξε τις ευθύνες σε πρόσωπα. Ο Αλ. Καλύβης («Αυτόνομη Παρέμβαση») έκανε προτάσεις στη λογική της διαχείρισης και του εφικτού.

Μπροστά στην εμπεριστατωμένη κριτική των στελεχών του ΠΑΜΕ και βλέποντας ότι οι θέσεις της πλειοψηφίας δεν πείθουν τους εργαζόμενους, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κατέφυγε για άλλη μια φορά σε χυδαία αντικομμουνιστική και αντιΠΑΜΕ επίθεση, ανασύροντας μουχλιασμένες αντικομμουνιστικές συνταγές και τη σταλινολογία.

Οικοδόμος έπεσε από τα 16 μέτρα

Στο σοβαρό τραυματισμό δύο ακόμα εργαζομένων από τα Γιάννενα οδήγησε η έλλειψη μέτρων ασφαλείας που κυριαρχεί στους τόπους δουλειάς.

Το περασμένο Σάββατο 22 Νοέμβρη, ο 33χρονος Τζιάτα Εντουαρτ έπεσε στο κενό από ύψος περίπου 16 μέτρων, με αποτέλεσμα να υποστεί πολλαπλά κατάγματα στα δυο του χέρια και το πόδι του. Το «ατύχημα» σημειώθηκε στις 9 π.μ., κατά την εκτέλεση εργασιών ανακατασκευής της στέγης του Γενικού Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» (την ευθύνη του έργου έχει η εργολαβική εταιρεία «ΓΟΥΔΑΣ - ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΔΗΣ»). Ενδεικτικό του ότι δεν τηρούνται ακόμα και στοιχειώδεις όροι υγιεινής και ασφάλειας είναι το γεγονός ότι δεν υπήρχε σκαλωσιά που να εφάπτεται στη στέγη, αλλά ούτε και ζώνη ασφαλείας.

Ακόμα, «ατύχημα» σημειώθηκε την περασμένη Κυριακή 23/11 στη φαρμακοβιομηχανία «HELP», όταν ο τεχνικός ασφαλείας Γιώργος Μπάτσος υπέστη σοβαρά εγκαύματα στο πρόσωπο, μετά από βραχυκύκλωμα που πραγματοποιήθηκε κατά την αλλαγή ασφαλοδιακόπτη.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ
Σημαντική αύξηση της συμμετοχής

Τη σημαντική συμβολή που μπορεί να έχει το συνδικάτο στην υπεράσπιση των εργατικών συμφερόντων, όπως ανέδειξαν άλλωστε και οι μάχες που δόθηκαν το προηγούμενο διάστημα σε μεγάλες επιχειρήσεις, επιβεβαίωσαν οι εργαζόμενοι του κλάδου με τη συμμετοχή τους στις αρχαιρεσίες για τη νέα διοίκηση του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, που ολοκληρώθηκαν την περασμένη Πέμπτη.

Η συμμετοχή στις εκλογές σχεδόν διπλασιάστηκε, αφού πήραν μέρος 382 (από 195) εργαζόμενοι. Η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία», (η μόνη παράταξη που κατέβασε ψηφοδέλτιο) κατέλαβε και τις εννέα έδρες στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο (είχε 9). Ακόμα, εξέλεξε 11 αντιπροσώπους (από 3) αντιπροσώπους για το συνέδριο της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και 4 (από 1) αντιπροσώπους για το συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΠΟΕΕΠ: Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρά στις 16 Δεκέμβρη η Πανελλαδική Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ), ενάντια στην επιχείρηση ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης που συνεχίζουν οι εργοδότες του κλάδου. Την ίδια μέρα σέρνονται στα δικαστήρια συνδικαλιστές και εργαζόμενοι.

ΛΟΓΙΣΤΕΣ: Αντιμέτωποι με «μπράβους» βρέθηκαν στελέχη του Συλλόγου Λογιστών Πειραιά, στη διάρκεια περιοδείας για την απεργία στις 10 Δεκέμβρη, στα γραφεία της εταιρείας «MS Accounting Services AE» στην Ακτή Μιαούλη. Οταν οι συνδικαλιστές πέρασαν την είσοδο της έδρας της επιχείρησης, περικυκλώθηκαν από «φουσκωτούς» που άρχισαν να τους σπρώχνουν προς την έξοδο. Μάλιστα, η πρόεδρος του Συλλόγου Ελσα Ζαμπέτα κατάφερε να περάσει από το «τείχος» των «μπράβων», αλλά την κλείδωσαν στο ασανσέρ! Η αστυνομία εμφανίστηκε και τάχθηκε ανοιχτά με την πλευρά της εργοδοσίας.

ΕΛΒΟ: Συνέντευξη Τύπου για τις εξελίξεις στην ΕΛΒΟ διοργανώνουν μεθαύριο Δευτέρα 1 Δεκέμβρη, 12 μ., στον 7ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, η παράταξη της ΔΑΣ στο σωματείο της επιχείρησης και η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ.

ΚΕΑΤ: Μεγάλη σύσκεψη φορέων γονέων, εκπαιδευτικών, εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή και την Πρόνοια, με σκοπό το συντονισμό για το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών ΑμΕΑ και άλλα προβλήματα της Ειδικής Αγωγής και Αποκατάστασης, θα γίνει αύριο, στις 10.30 π.μ., στο Κέντρο, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που έχουν ξεκινήσει εδώ και μέρες.

ΕΛΠΕ
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

Με τετράωρη στάση εργασίας 6 με 10 το πρωί, στη Θεσσαλονίκη, ξεκίνησαν χτες οι κινητοποιήσεις που έχει αποφασίσει το πανελλαδικό σωματείο εργαζομένων στα «Ελληνικά Πετρέλαια», παρά τις προσπάθειες της διοίκησης του Ομίλου να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους και να ποινικοποιήσει τον αγώνα τους. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν μέτρα για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων.

Την εργοδοσία «έσπευσε» χτες να στηρίξει η δικαιοσύνη, αφού μετά από προσφυγή της διοίκησης της εταιρείας το δικαστήριο έκρινε τις κινητοποιήσεις παράνομες για «διαδικαστικούς» λόγους.

Τις επόμενες μέρες, οι εργαζόμενοι θα αποφασίσουν για την παραπέρα δράση τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ