ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στη μάχη της οικονομικής εξόρμησης αποφασιστικά και αισιόδοξα

Δύο μέρες απέμειναν για την τυπική έναρξη, τη Δευτέρα 1η του Δεκέμβρη, της δίμηνης οικονομικής εξόρμησης που προκήρυξε η ΚΕ του Κόμματος. Ουσιαστικά, αυτή η μεγάλη μάχη έχει ήδη ξεκινήσει για τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος και της ΚΝΕ, καθώς προηγήθηκε η διαδικασία της προετοιμασίας.

Σταθμός για όλες τις Οργανώσεις αναδείχνεται η αυριανή μέρα όπου τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ, οι φίλοι και οι οπαδοί, με τον Κυριακάτικο «Ριζοσπάστη» και το κουπόνι της οικονομικής εξόρμησης στο χέρι, αναμένεται να σαρώσουν πόλεις και χωριά, εργασιακούς χώρους και χώρους συνάθροισης νεολαίας, συζητώντας με δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους και νεολαίους για τους στόχους του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ και τους στόχους της οικονομικής εξόρμησης.

Με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα ξεκινά η ΚΟΑ

Η Τούλα Μητσέα, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΑ, τόνισε στον «Ρ»: «Ξεκινάμε με μαχητικότητα, με καλή προετοιμασία, επιδιώκοντας να απευθυνθούμε πλατιά στην εργατική τάξη, στη νεολαία, στα φτωχά λαϊκά στρώματα. Να ζητήσουμε την οικονομική συμβολή τους στο Κόμμα που εκφράζει τα συμφέροντα και τις ανάγκες τους, στο Κόμμα τους, το ΚΚΕ.

Πιστεύουμε ότι η επιτυχία της οικονομικής εξόρμησης θα δώσει ώθηση στην προσυνεδριακή δράση της ΚΟΑ, θα αποτελέσει παράγοντα για την ολόπλευρη ισχυροποίηση του ΚΚΕ, για να είναι το 18ο Συνέδριο, Συνέδριο Αντεπίθεσης.

Ξεκινάμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, παίρνοντας υπόψη τη βασική επιδίωξη της Οικονομικής Εξόρμησης, που είναι η ολοκλήρωση της διάσωσης του Αρχείου, η δημιουργία κτιρίου με σύγχρονες προδιαγραφές για να στεγάσει το Ιστορικό Αρχείο του Κόμματος».

Τα μηνύματα που λαμβάνει η ΚΟΑ, όπως σημειώνει, «είναι θετικά, ανταποκρίνεται ο κόσμος, παρά το γεγονός ότι δύσκολα τα βγάζει πέρα και δεν του περισσεύουν χρήματα. Αποδεικνύεται η δυναμική που έχει το Κόμμα και η επιβεβαιωμένη πολιτική του και από την ανταπόκριση των εργαζομένων στο κάλεσμα του Κόμματος για οικονομική στήριξη και μέσα από την πλούσια δράση που αναπτύσσει αυτή την περίοδο η ΚΟΑ, συμβάλλοντας στην αναγκαιότητα η εργατική τάξη να σημειώσει νέα αποφασιστικά βήματα στην οργάνωση της πάλης της, να κλιμακώσει τον αγώνα της ενάντια στην εντεινόμενη επίθεση του κεφαλαίου, στα αντεργατικά μέτρα που προωθούνται μπροστά στην κρίση ή με πρόσχημα την κρίση.

Το Κόμμα έχει αυξήσει το ηθικό και πολιτικό του κύρος σε ανθρώπους πέρα από την επιρροή του. Στηρίζεται από τις λαϊκές δυνάμεις, δεν πιάνουν οι επιθέσεις του ταξικού αντιπάλου στο Κόμμα».

Ακριβώς στην ανταπόκριση του κόσμου βασίζεται η αισιοδοξία της ΚΟΑ για την επίτευξη των εξαιρετικά φιλόδοξων πλάνων των Οργανώσεών της. Η Τ. Μητσέα υπογραμμίζει: «Αισιοδοξούμε ότι θα ξεπεράσουμε την Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης την οποία έχουμε καλέσει σε άμιλλα».

Στην Αχτίδα Βορείων Συνοικιών της ΚΟΑ, η προετοιμασία διήρκεσε περίπου δύο μήνες, στη διάρκεια των οποίων οι στόχοι της εξόρμησης και η ανάγκη επίτευξής τους συζητήθηκαν διεξοδικά σε όλα τα επίπεδα, με όλα τα μέλη και με φίλους του Κόμματος, μας λέει ο γραμματέας της Αχτίδας, Δ. Κωνσταντινίδης.

Ο κόσμος που το περασμένο καλοκαίρι συνέβαλε στην υλοποίηση του στόχου της Αχτίδας για εγκατάστασή της σε ιδιόκτητα γραφεία, δείχνει πρόθυμος να συμβάλει ξανά για την εγκατάσταση και του Αρχείου του Κόμματος στο δικό του σπίτι, εκεί όπου θα είναι ασφαλές.

Αποφασισμένοι να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια στη Β/Δ Ελλάδα

«Η ΚΟ της περιοχής είναι σε θέση να παλεύει και να υλοποιεί τις αποφάσεις και τους στόχους που θέτει. Ειδικά για την οικονομική εξόρμηση, πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας. Να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στο συνδυασμό των καθηκόντων, αφού η περίοδος που διανύουμε, θέλουμε να αποκτήσει έντονα χαρακτηριστικά αντεπίθεσης σε όλα τα μέτωπα», σημειώνει ο Χρήστος Λύκος, οικονομικός υπεύθυνος της Επιτροπής Περιοχής ΒΔ του ΚΚΕ.

«Παλεύουμε ώστε οι Οργανώσεις μας να ανοιχτούν σε όσο το δυνατό μεγαλύτερο τμήμα της εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, της νεολαίας, συζητώντας τις εξελίξεις, τις θέσεις μας, την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ. Σε αυτή την πορεία στο λαό, η υπόθεση της ανέγερσης του κτιρίου που θα στεγάσει το Αρχείο του Κόμματος φαίνεται ότι ακουμπά πολύ κόσμο. Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια, ώστε αυτή η οικονομική εξόρμηση να αποτελέσει την έμπρακτη απάντηση του ΚΚΕ απέναντι στην πολύμορφη συκοφαντική επίθεση της αστικής τάξης».

Κλίμα αισιοδοξίας στην Κρήτη

Το στοίχημα είναι μεγάλο αλλά θα το κερδίσουμε, δηλώνει στο «Ριζοσπάστη» η Ρένα Σκυβαλάκη, οικονομική υπεύθυνη της Επιτροπής Πόλης Ηρακλείου του ΚΚΕ. «Τίποτα δε θα μας εμποδίσει να φτάσουμε πλατιά στην εργατική τάξη της πόλης μας, τους νέες και τις νέες, είτε εργάζονται είτε σπουδάζουν, τους αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες με το κουπόνι, με τις ανακοινώσεις του Κόμματός μας και τις Θέσεις για το 18ο Συνέδριό μας.

Το κλίμα αισιοδοξίας το επισφραγίζει ο ίδιος ο κόσμος, που, από την πρώτη στιγμή που έπιασε στο χέρι του την ανακοίνωση του Κόμματος για το Αρχείο, θέλησε να συμβάλει. Είναι οι οπαδοί και οι φίλοι, που από την αρχή πέρασαν από τα γραφεία για να χρεωθούν κουπόνια, είτε ζήτησαν από συντρόφους. Γι' αυτό το λόγο την πρώτη μέρα της εξόρμησης ο στόχος που έχει μπει είναι να πιαστεί το 30% του πλάνου μας, που είναι το μεγαλύτερο των τελευταίων 20 χρόνων. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε», συμπληρώνει η Ρένα Σκυβαλάκη, «ότι ήδη υπάρχουν ΚΟΒ που έχουν αναπροσαρμόσει το στόχο προς τα πάνω. Κάτι που δείχνει ότι τα αποτελέσματα θα είναι πολύ θετικά».


ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ 18ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ

Στη Θέση 83, το κείμενο της ΚΕ για το 18ο Συνέδριο αναδεικνύει την ανάγκη «να μελετηθεί η σύγχρονη εργατική αριστοκρατία, δηλαδή το εξαγορασμένο, διεφθαρμένο τμήμα της εργατικής τάξης που συνιστά την κοινωνική βάση του ρεφορμισμού και του οπορτουνισμού». Τι σημαίνει ο όρος «εργατική αριστοκρατία»;

Δίνοντας τον ορισμό της «εργατικής αριστοκρατίας», ο Λένιν την περιγράφει σαν «το στρώμα των αστοποιημένων εργατών, που είναι πέρα για πέρα μικροαστικό ως προς τον τρόπο της ζωής του, το μέγεθος των απολαβών του και την όλη κοσμοθεωρία του». Για να προσθέσει με έμφαση ότι «πρόκειται για αληθινούς πράκτορες της αστικής τάξης μέσα στο εργατικό κίνημα, για εργατικούς εντολοδόχους της τάξης των καπιταλιστών» και ακόμα «για αγωγούς του ρεφορμισμού και του σοβινισμού». Προειδοποιούσε μάλιστα ο Λένιν - προφητικά θα 'λεγε κανείς - πως «αν δεν κατανοηθούν οι οικονομικές ρίζες αυτού του φαινομένου, αν δεν εκτιμηθεί η πολιτική και η κοινωνική του σημασία, δεν μπορεί να γίνει ούτε βήμα στον τομέα της λύσης των πρακτικών καθηκόντων του κομμουνιστικού κινήματος».

Οι κλασικοί του μαρξισμού, ερμηνεύοντας τις συνθήκες γέννησης αυτού του φαινομένου, το συνδέουν ευθέως με την ίδια την ανάπτυξη του καπιταλισμού, την εμφάνιση του μονοπωλίου και του ιμπεριαλισμού. Εξετάζοντας έτσι την πολιτική συμπεριφορά της εργατικής τάξης της Αγγλίας, ο Ενγκελς γράφει χαρακτηριστικά το 1882 ότι «απολαβαίνουν μακαριότατα (...) το αποικιακό μονοπώλιο της Αγγλίας και το μονοπώλιό της στην παγκόσμια αγορά». Δέκα χρόνια αργότερα θα εκτιμήσει πως με την «κατάρρευση του βιομηχανικού μονοπωλίου της Αγγλίας, η αγγλική εργατική τάξη θα χάσει την προνομιακή της θέση».

Στην ανάπτυξη του καπιταλισμού στο ανώτατο στάδιό του, τον ιμπεριαλισμό, τη δυνατότητα δηλαδή των μονοπωλίων για τεράστια υπερκέρδη σε βάρος ολόκληρων ηπείρων και λαών, αποδίδει και ο Λένιν τη δημιουργία και συντήρηση της «εργατικής αριστοκρατίας». «Είναι ευνόητο - γράφει ο ηγέτης της Οχτωβριανής Επανάστασης - ότι με ένα τόσο γιγάντιο υπερκέρδος (γιατί είναι πάνω από το κέρδος που απομυζούν οι καπιταλιστές από τους εργάτες της χώρας "τους") μπορεί να εξαγοράζονται οι εργατικοί ηγέτες και το ανώτερο στρώμα της εργατικής αριστοκρατίας». Ακριβώς πάνω σε αυτή τη βάση, στο βάθεμα των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής και στην κυριαρχία των μονοπωλίων σε όλο το εύρος της κοινωνικής ζωής κάθε καπιταλιστικής χώρας, γενικεύεται σταδιακά και το φαινόμενο της εργατικής αριστοκρατίας, αλλά και η διάσπαση της εργατικής τάξης, η εμφάνιση και ανάπτυξη μικροαστικών αντιλήψεων μέσα στο εργατικό κίνημα της κάθε χώρας. Και, τέλος, η αποτύπωση αυτής της διάσπασης ως σύγκρουσης δύο γραμμών μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα: Της ριζοσπαστικής επαναστατικής γραμμής και της ρεφορμιστικής, οπορτουνιστικής.

Στη χώρα μας η μεταπολεμική καπιταλιστική ανάπτυξη, η δημιουργία ενός μεγάλου σχετικά καπιταλιστικού κρατικού τομέα με τα μονοπώλιά του και στις μέρες μας η δυνατότητα για αξιοποίηση κονδυλίων από την ΕΕ είναι το οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον πάνω στο οποίο αναπτύχθηκε η εργατική αριστοκρατία, είναι η οικονομική βάση του σύγχρονου οπορτουνισμού. Οι πληρωμένες θέσεις στις διάφορες επιτροπές του «κοινωνικού εταιρισμού», τα ποικίλα «προγράμματα», οι πολύμορφες «επιδοτήσεις» κρατικές και κοινοτικές, οι θέσεις στις διοικήσεις ΔΕΚΟ, τα συμβούλια και παρασυμβούλια κρατικών οργανισμών - στο όνομα μάλιστα της «αυτοδιαχείρισης» - αλλά και τα υπερκέρδη των εγχώριων μονοπωλίων από τις επενδύσεις στις χώρες των Βαλκανίων είναι τα όπλα στα χέρια του αστικού κράτους και των μονοπωλίων για τη συγκρότηση και διαιώνιση της εργατικής αριστοκρατίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ