ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
Τιμούν τη μέρα με αγωνιστική κινητοποίηση

Στις 6 μ.μ. με πορεία από την Ομόνοια στο Μέγαρο Μαξίμου οι φορείς του αναπηρικού κινήματος διεκδικούν αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν ειδική αγωγή

Παγκόσμια Μέρα Ατόμων με Αναπηρία σήμερα και η κυρίαρχη πολιτική με κροκοδείλια δάκρυα και κάλπικες υποσχέσεις προσπαθεί να «πνίξει» τις ευθύνες της για την τραγική κατάσταση που βιώνουν καθημερινά τα άτομα με ειδικές ανάγκες και οι οικογένειές τους. Για τη διεκδίκηση των σύγχρονων δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία και για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν ειδική αγωγή διοργανώνεται σήμερα στις 6 μ.μ. πορεία από την Ομόνοια στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στην κινητοποίηση καλούν: η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων, δεκάδες σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων παιδιών με αναπηρίες, οι σύλλογοι γονέων και εργαζομένων στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ), το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών και άλλοι φορείς. Στη Θεσσαλονίκη, σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης καλεί, σήμερα στις 12 το μεσημέρι, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ).

Ειδικά φέτος, με την εφαρμογή της «υποχρεωτικότητας» της ειδικής αγωγής έχει γιγαντωθεί το πρόβλημα της εκπαίδευσης των παιδιών με αναπηρία, καθώς το οικονομικό βάρος της ειδικής αγωγής καλύπτεται από τους γονείς, ενώ τεράστιο είναι και το πρόβλημα στη μεταφορά μαθητών. Την ίδια στιγμή, στο πνεύμα της συνέχισης της κοροϊδίας των παιδιών με ειδικές ανάγκες και των οικογενειών τους, ο υπουργός Παιδείας με δηλώσεις του για την Παγκόσμια Μέρα Ατόμων με Αναπηρία, υποστηρίζει ότι οι κυβερνητικές ρυθμίσεις φέρνουν την... αρμονία στην ειδική αγωγή και αποκατάσταση των αναπήρων!

Ετσι, στο επίκεντρο των αγωνιστικών διεκδικήσεων της σημερινής κινητοποίησης, εκ των πραγμάτων, από την ίδια τη ζωή, τίθεται η διεκδίκηση αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν αναβαθμισμένης πρόνοιας και ειδικής αγωγής. Τα αιτήματα που προβάλλουν οι φορείς που καλούν και στη σημερινή κινητοποίηση περιλαμβάνουν ακόμα: Να μην πληρώνουν στο εξής οι γονείς ούτε ένα ευρώ για οποιαδήποτε ανάγκη εκπαίδευσης, αποκατάστασης και περίθαλψης των παιδιών με ειδικές ανάγκες και αναπηρίες (μεταφορά, εποπτικό εκπαιδευτικό υλικό, τεχνικά βοηθήματα, θεραπείες κλπ). Να μη χάσει κανένα παιδί έστω και μια μέρα φοίτησης στο σχολείο από «εμπόδια» στη μετακίνησή του. Να ενταχθούν χωρίς καμιά άλλη αναβολή στο σύστημα μεταφοράς τα 700 εγγεγραμμένα σε ειδικά σχολεία ΑμΕΑ, που παραμένουν εγκλωβισμένα στα σπίτια τους. Αποκλειστικά Δημόσιο, Δωρεάν και ασφαλές σύστημα μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία τους, με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, με κατάλληλα διαμορφωμένα μέσα μετακίνησης, εξειδικευμένους οδηγούς και συνοδούς και την αναγκαία κρατική χρηματοδότηση. Οχι στην αποκέντρωση - ιδιωτικοποίηση του δικτύου μεταφοράς. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων (εκπαιδευτικού, ειδικού εκπαιδευτικού, βοηθητικού και τεχνικού προσωπικού) στις μονάδες ειδικής αγωγής και πρόνοιας. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου ειδικευμένου προσωπικού για τη στήριξη των παιδιών με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες στα τμήματα ένταξης των γενικών σχολείων.

  • Την αμέριστη στήριξη στους ανθρώπους με αναπηρίες και στις οικογένειές τους εκφράζει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), υπογραμμίζοντας ότι «στηρίζουμε τους αγώνες τους για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν ειδική αγωγή, υγεία, πρόνοια, για μαζικές προσλήψεις ανθρώπων με αναπηρίες, για δημιουργία προστατευόμενων παραγωγικών εργαστηρίων».
ΚΕΑΤ
Συνεχίζουν τον αγώνα εργαζόμενοι και γονείς

Απαιτούν μέτρα, για να λειτουργήσει το μοναδικό κρατικό ειδικό κέντρο για τυφλούς

Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας
Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας
Αντιμέτωποι με τον εμπαιγμό της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ήρθαν και χτες οι εργαζόμενοι και γονείς των τυφλών μαθητών του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) στην Καλλιθέα, που πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας, απαιτώντας άμεσα μέτρα, για να εξασφαλιστεί η λειτουργία του μοναδικού κρατικού ειδικού κέντρου για τυφλούς, που οδηγείται σε διάλυση και κλείσιμο.

Οι εργαζόμενοι και γονείς - που έχουν προχωρήσει σε κατάληψη της σχολής απ' τις 13 Νοέμβρη - απαίτησαν άμεση κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό του συνόλου των αναγκών για τη λειτουργία του ΚΕΑΤ, σταθερή και πλήρη εργασία για τους εργαζόμενους, άμεση συγκρότηση δημόσιου δωρεάν και ασφαλούς συστήματος μεταφοράς των μαθητών με αναπηρία στα ειδικά σχολεία, κατοχύρωση και διεύρυνση του ρόλου του ΚΕΑΤ στην εκπαίδευση των τυφλών μαθητών κ.ά.

Ακολούθησε, συνάντηση με τον υφυπουργό Υγείας, Γεώργιο Κωνσταντόπουλο, ο οποίος -περιορίζοντας το ζήτημα μόνο στη μισθοδοσία - είπε ότι θα προσπαθήσει να λύσει το πρόβλημα ψηφίζοντας την τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή, και η οποία προβλέπει την κάλυψη της μισθοδοσίας των υπαλλήλων του ΚΕΑΤ από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Μετά από αυτά οι εργαζόμενοι και γονείς αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεων τους. Σήμερα στις 10 π.μ., προχωρούν σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Βουλή, ενώ παράσταση διαμαρτυρίας στη Βουλή θα κάνουν και αύριο Πέμπτη στις 10 π.μ. κατά τη διάρκεια της συζήτησης και ψήφισης της τροπολογίας που αφορά το ΚΕΑΤ.

ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
«Δε σκύβουμε το κεφάλι. Διεκδικούμε!»

Κάλεσμα πάλης και οργάνωσης του αγώνα των εκπαιδευτικών μπροστά στην απεργία στις 10 Δεκέμβρη

«Τώρα πρέπει να βγούμε στους δρόμους του αγώνα. Να αναμετρηθούμε με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, με τις δυνάμεις του κεφαλαίου, που επιτίθενται κατά των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, κατά των δικαιωμάτων μας, με αιχμή την καπιταλιστική, οικονομική κρίση. Να σπάσουμε το φόβο που καλλιεργούν οι αντίπαλοί μας, να μετατραπεί η λαϊκή δυσαρέσκεια σε οργανωμένη πάλη κατά των εκμεταλλευτών και των πολιτικών τους εκπροσώπων». Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών καλεί με αυτά τα λόγια τους εκπαιδευτικούς να βγάλουν τώρα τα αναγκαία συμπεράσματα για το πώς δημιουργήθηκε η κρίση, να κατανοήσουν ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δεχτούν καμία θυσία για την κερδοφορία του κεφαλαίου, τονίζοντας παράλληλα τις ευθύνες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών καλεί τους εκπαιδευτικούς να διαδηλώσουν στις 10 Δεκέμβρη στις απεργιακές συγκεντρώσεις των ταξικών δυνάμεων, στην Ομόνοια στις 10.30 π.μ. και στις άλλες πόλεις.

«Στις συνθήκες της κρίσης δε σκύβουμε το κεφάλι! Διεκδικούμε», τονίζει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, παραθέτοντας τα αιτήματα που οι εργαζόμενοι έχουν συμφέρον να διεκδικήσουν, ισχυροποιώντας ταυτόχρονα το μέτωπο κατά της ΕΕ και αποδυναμώνοντας τα κόμματα του δικομματισμού και του ευρωμονόδρομου. «Οι συμβιβασμένες ηγεσίες σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ στήριξαν την εργοδοσία στις μέρες της κερδοφορίας της, τη στρατηγική του κεφαλαίου και την αντιλαϊκή πολιτική. Διαχειρίζονται την κρίση υπέρ των μεγάλων συμφερόντων. Οι πλειοψηφίες που συγκροτούνται σε ΟΛΜΕ - ΔΟΕ με την καθοριστική συμβολή των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ δε συγκρούονται με την ουσία της κυβερνητικής πολιτικής, σπέρνουν αυταπάτες για την αιτία της κρίσης και τη διέξοδο από αυτή», σημειώνει ανάμεσα σε άλλα το ΠΑΜΕ. Είναι ενδεικτικό το κάλεσμα της ΟΛΜΕ στους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση των δυνάμεων που συναινούν ουσιαστικά με την πολιτική που επιτίθεται στα δικαιώματα των εργαζομένων. Η ΟΛΜΕ ζητά ανάμεσα σε άλλα άμεση κρατική επιχορήγηση των ασφαλιστικών ταμείων και ιδιαίτερα του ΤΠΔΥ προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, χωρίς να στρέφεται ρητά - όπως κάνει το ΠΑΜΕ - ενάντια σε κάθε διάταξη για τζογάρισμα των αποθεματικών σε μετοχές και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα, ζητώντας παράλληλα επιστροφή των απωλειών των Ταμείων από το 1950 έως σήμερα.

Η ΚΝΕ στο «Συρμό»

Συνεχίζονται οι πολιτιστικές βραδιές της ΚΝΕ στο «Συρμό», με συναυλίες, βιβλιοπαρουσιάσεις προβολές ταινιών, θέατρο, αφιερώματα. Τις επόμενες μέρες το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Αύριο Πέμπτη 4/12, 9.30μ.μ. Προβολή της ταινίας «Λαβύρινθος του Πάνα»

Παρασκευή 5/12, 9 μ.μ. Βενεζουελάνικη βραδιά, με βενεζουελάνικο συγκρότημα, χορό, προβολή βίντεο. Χαιρετισμός από τον πρέσβη Βενεζουέλας.

Σάββατο 6/12, 10.30 μ.μ. Λαϊκό γλέντι

Κυριακή 7/12 10 μ.μ. Απλά Μαθήματα Πολιτικής Οικονομίας με τους «Σημεία των καιρών».

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΕΙ
Σήμερα η κορύφωση στο ΤΕΙ Αθήνας

Στο πλαίσιο της καμπάνιας του ΚΚΕ για τα ΤΕΙ, κορυφώνονται οι σχετικές δράσεις του Κόμματος στο ΤΕΙ της Αθήνας, με μεγάλη συγκέντρωση σήμερα στη 1 το μεσημέρι. Θα γίνει πορεία στο ίδρυμα που θα καταλήξει στον κεντρικό διάδρομο, όπου θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ