ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Ηχηρό μήνυμα συνέχισης του αγώνα

Η μαζικότητα και ο αγωνιστικός παλμός χαρακτήρισαν τις χτεσινές κινητοποιήσεις των αγροτών σε Καρδίτσα και Λάρισα

Πολλές, εκατοντάδες ήταν τα τρακτέρ που «κατέβασαν» οι αγρότες στην Καρδίτσα
Πολλές, εκατοντάδες ήταν τα τρακτέρ που «κατέβασαν» οι αγρότες στην Καρδίτσα
Ηχηρό μήνυμα αποφασιστικότητας συνέχισης του αγώνα κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, που πιστά εφαρμόζουν οι εναλλασσόμενες κυβερνήσεις του δικομματισμού, έστειλαν οι μικρομεσαίοι αγρότες σε Καρδίτσα και Λάρισα, με τα πετυχημένα συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν χτες στους δύο νομούς.

Με τη μαχητική παρουσία τους στα συλλαλητήρια, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΠΑΣΥ και των Ομοσπονδιών μελών της, διατράνωσαν την αποφασιστικότητά τους να παλέψουν για το δίκιο τους στο δρόμο της διεξόδου και της προοπτικής που δείχνει και προτείνει το συνεπές αγροτικό κίνημα, κόντρα στους «πρασινογάλαζους αγροτοπατέρες» που κάνουν ό,τι μπορούν για την υπονόμευση του αγώνα τους. Βεβαίως, ξέρουν ότι σ' αυτόν το δρόμο θα συναντήσουν δυσκολίες και εμπόδια, που καλούνται ν' αντιμετωπίσουν και να ξεπεράσουν, με «όπλο» το δίκιο του αγώνα και την ενότητα στη δράση, με την εργατική τάξη και τ' άλλα λαϊκά στρώματα.

Στην Καρδίτσα

Η αδιάλλακτη σύγκρουση με την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, η μαζικοποίηση των γραμμών του αγροτικού κινήματος και η ενίσχυση της ενότητάς του, ήταν το κεντρικό μήνυμα της εντυπωσιακής κινητοποίησης που πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι αγρότες της Καρδίτσας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΠΑΣΥ και της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ), που δραστηριοποιείται μέσα από τις γραμμές της Παναγροτικής Συσπείρωσης. Ηταν μία από τις μαζικότερες κινητοποιήσεις των τελευταίων ετών, καθώς οι αγρότες του νομού κατήλθαν στο κέντρο της πόλης με εκατοντάδες τρακτέρ, και με ιδιαίτερο αγωνιστικό παλμό εκδήλωσαν την οργή τους για την πολιτική που τους οδηγεί στο ξεκλήρισμα.

Αποψη από τη μαζική συγκέντρωση της Καρδίτσας
Αποψη από τη μαζική συγκέντρωση της Καρδίτσας
Ολο το προηγούμενο διάστημα τα μέλη της ΕΟΑΣΚ οργάνωσαν πλήθος περιοδειών και συσκέψεων στα χωριά, με σκοπό την καλύτερη δυνατή προετοιμασία της κινητοποίησης, δίνοντας ταυτόχρονα σκληρή μάχη με τις δυνάμεις του συμβιβασμού και της ενσωμάτωσης. Δυνάμεις που και χτες έκαναν την εμφάνισή τους στο συλλαλητήριο προσπαθώντας να προβοκάρουν και να αποπροσανατολίσουν τους συγκεντρωμένους, φωνάζοντας αφ' ενός «έξω τα κόμματα» από τις αγροτικές κινητοποιήσεις, προσπαθώντας όμως την ίδια στιγμή και με πλάγια μέσα να προκαταλάβουν τις διαθέσεις των αγροτών, διώχνοντάς τους από την κινητοποίηση της ΕΟΑΣΚ, με σκοπό να τους στείλουν «πεσκέσι» στη σημερινή συγκέντρωση που πραγματοποιούν οι «πράσινης» απόχρωσης συνδικαλιστές στον Πλατύκαμπο. Οι δυνάμεις αυτές βρήκαν έκφραση σε μια ομάδα μελών της Ενωσης Νέων Αγροτών του νομού, η οποία επιχείρησε, ανεπιτυχώς, να δημιουργήσει επεισόδια στη συγκέντρωση, χωρίς ωστόσο να το καταφέρει, αφού απομονώθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των παρευρισκόμενων. Παρ' όλα αυτά, οι διοργανωτές δεν αρνήθηκαν να δώσουν το μικρόφωνο στον εκπρόσωπό τους και να απευθυνθεί στο πλήθος, αποδεικνύοντας ότι το συνεπές αγροτικό κίνημα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα και κανέναν.

Παίρνοντας το λόγο ο Β. Μπούτας, ξεκαθάρισε ότι στόχος της Ομοσπονδίας είναι η μαζικοποίηση του αγροτικού κινήματος και η ενίσχυση των αγροτικών συλλόγων και των μαζικών διαδικασιών του. Αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος του νομού, ο οποίος δέχεται χρόνο με το χρόνο όλο και μεγαλύτερη μείωση του εισοδήματός του, με την εγκατάλειψη των καλλιεργειών του να είναι η μόνη «προοπτική» που επιτρέπει η κυβερνητική πολιτική. Ο Β. Μπούτας μίλησε για τις πρόσφατες αντιαγροτικές αποφάσεις που έλαβαν οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ, στο πλαίσιο του «ελέγχου υγείας» της ΚΑΠ, μέσω του οποίου επιφέρουν ακόμη ένα ισχυρό πλήγμα στο μικρομεσαίο παραγωγό. «Ποιος θα συνεχίσει να καλλιεργεί για 20 λεπτά το κιλό στο βαμβάκι, 15 - 18 λεπτά στο σιτάρι ή για 12 - 13 στο καλαμπόκι;», είπε και έκλεισε την ομιλία του, καλώντας τους παρευρισκόμενους να αντισταθούν στην ενορχηστρωμένη επίθεση που δέχεται το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, διότι μόνο μέσα από την ενότητα και την οργάνωση μπορεί η μικρομεσαία αγροτιά να αντισταθεί στην επίθεση που δέχεται.

Από τη συγκέντρωση της Λάρισας
Από τη συγκέντρωση της Λάρισας
Αμέσως μετά, επιτροπή των συγκεντρωμένων συναντήθηκε και επέδωσε το ψήφισμα στον Νομάρχη. Οι εκπρόσωποι των συντονιστικών επιτροπών συνεδρίασαν στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, όπου ομόφωνα αποφάσισαν την κάθοδο με τα τρακτέρ τους στο Δέλτα Καρδίτσας. Αργά χτες οι αγρότες αποφάσισαν να παραμείνουν στο Δέλτα όλο το βράδυ, ενώ σήμερα θα αποφασίσουν την παραπέρα εξέλιξη του αγώνα τους.

Στη Λάρισα

Βροντοφωνάζοντας συνθήματα κατά της πολιτικής ξεκληρίσματος της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων οι μικρομεσαίοι αγρότες, που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο, στη Λάρισα διαδήλωσαν στους δρόμους με αγωνιστική πορεία. Προηγουμένως, συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία, όπου μιλώντας ο Ρ. Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων τόνισε ότι «ο μικρομεσαίος αγρότης και κτηνοτρόφος δεν έχει πια από πού να κρατηθεί, εκτός από τον οργανωμένο αγώνα που μπορεί ν' αλλάξει τα πράγματα σε όφελός του, αλλάζοντας πρώτα απ' όλα τους πολιτικούς συσχετισμούς σε βάρος των κομμάτων που μας έφτασαν σ' αυτό το χάλι». Και συνέχισε: «Δεν υπάρχει πια καμιά ελπίδα μ' αυτές τις πολιτικές της ΚΑΠ και της ΕΕ που εδώ και δυόμισι δεκαετίες εφαρμόζονται απαρέγκλιτα, πότε με κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και πότε με ΝΔ και στηρίζονται από τον ΣΥΝ και τον ΛΑ.Ο.Σ., που πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ. Στηρίζονται ακόμα από τους αγροτοπατέρες τόσο των τριτοβάθμιων συνεταιριστικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων, όσο και από τους κυβερνητικούς συνεταιριστές που δρουν κατά νομό, με πρώτους αυτούς της ΕΑΣ Λάρισας». Καταλήγοντας ο Ρ. Μαρούδας, υπογράμμισε: «Καλούμε τη μικρομεσαία αγροτιά να συσπειρωθεί γύρω από την ΠΑΣΥ, να δυναμώσει το συνεπές αγροτικό κίνημα που ανήκει στη δύναμη της Ομοσπονδίας, να ζωντανέψει τους Αγροτικούς Συλλόγους σε κάθε χωριό και σε επίπεδο Δήμου, να απομονώσει τους αγροτοπατέρες, τοπικούς και κεντρικούς που παίζουν το ρόλο του βαστάζου της πολιτικής της ΕΕ και των εκάστοτε κυβερνήσεων».

Χαιρετισμό στο συλλαλητήριο απηύθυνε ο Τ. Τσιόγκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας τόνισε την ανάγκη κοινής πάλης της εργατικής τάξης, με τη μικρομεσαία αγροτιά και τ' άλλα λαϊκά στρώματα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΒΟΙΩΤΙΑ - ΛΕΣΒΟΣ
Στο δρόμο της μαχητικής αντιπαράθεσης

Αγωνιστική κάθοδο πραγματοποίησαν χτες και οι αγρότες της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Παρέταξαν τα τρακτέρ τους στο δρόμο Θεσσαλονίκης - Εδεσσας, στην είσοδο της Ν. Χαλκηδόνας, προχωρώντας κατά διαστήματα σε συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου. Δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν στο δρόμο μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, ενώ προαναγγέλλουν κλιμάκωση του αγώνα τους.

Οπως τονίζουν τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, ειδικά φέτος η κατάσταση των αγροτών είναι τραγική, με τις εξευτελιστικές τιμές και τις αυξήσεις στα γεωργικά εφόδια και τον εξοπλισμό. «Δεν μπορούμε πλέον να μένουμε στη γη μας και να ζήσουμε με αξιοπρέπεια, επειδή ξεκληριζόμαστε κυριολεκτικά εξαιτίας της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης», λένε.

Διεκδικούν:

  • Ελάχιστες εγγυημένες τιμές σε όλα τους τα προϊόντα, που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα αφήνουν ένα λογικό κέρδος, ώστε να μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια.
  • Αναπλήρωση του εισοδήματός τους από τις απώλειες λόγω της ΚΑΠ.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής με κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα τα αγροτικά εφόδια και τον αγροτικό εξοπλισμό.
  • Αμεση καταβολή των επιδοτήσεων.

Επίσης προστασία της ντόπιας παραγωγής, όχι στην περικοπή επιδοτήσεων στους καπνοπαραγωγούς, πλήρη κάλυψη ζημιών, άμεσο διπλασιασμό αγροτικών συντάξεων, ενίσχυση συνεταιρισμών κλπ.

Η Γραμματεία ΠΑΣΥ Ν. Θεσσαλονίκης χαιρετίζει σε ανακοίνωσή της τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους του νομού και όλης της χώρας, που αγωνίζονται για την επιβίωσή τους ενάντια στο ξεκλήρισμα και τον αφανισμό, ενάντια στην ΚΑΠ που συναποφάσισαν στην ΕΕ και υλοποιούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

«Ειδικό ρόλο στην προώθηση της αντιαγροτικής πολιτικής παίζουν οι συμβιβασμένες ηγεσίες τύπου ΠΑΣΕΓΕΣ - ΣΥΔΑΣΕ - ΓΕΣΑΣΕ και οι νόθες ψευτοομοσπονδίες. Μπροστά μάλιστα στο αγωνιστικό κλίμα που διαμορφώνεται στους αγρότες ξεθάφτηκε και η "ΝΕΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ" ΓΣ Θεσσαλονίκης, που συγκαλεί σύσκεψη σήμερα Πέμπτη. Μόνος λόγος ύπαρξης της "ΝΕΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ" είναι το ξεκοκάλισμα των δικαιωμάτων, ΟΣΔΕ και η εκλογή κάποιων αγροτοπατέρων στα όργανα της ΠΑΣΕΓΕΣ», τονίζεται στην ανακοίνωση της Γραμματείας ΠΑΣΥ Νομού Θεσσαλονίκης.

Επίσης η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ απευθύνει ταξικό αγωνιστικό χαιρετισμό στους αγωνιζόμενους αγρότες στη Νέα Χαλκηδόνα.

Στη Βοιωτία

Στους δρόμους του αγώνα κατέβηκαν και οι αγρότες της επαρχίας Λιβαδειάς στη Βοιωτία. Από το περασμένο Σάββατο κατέβηκαν τρακτέρ με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα της επαρχίας Λιβαδειάς. Τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα έλαβαν θέση στη διασταύρωση του Αϊ Γιάννη έξω από τη Λιβαδειά και καθημερινά αποκλείουν συμβολικά το δρόμο στις 11 πμ και στις 4 μμ. Για την καλύτερη προετοιμασία και συντονισμό του αγώνα τους, έχουν απευθύνει κάλεσμα σε αγρότες και φορείς του νομού και χτες αργά το απόγευμα έγινε συγκέντρωση στη Νομαρχία Βοιωτίας στην αίθουσα συνεδριάσεων του νομαρχιακού συμβουλίου.

Στη Λέσβο

Εκατοντάδες αγροτοκτηνοτρόφοι της Λέσβου συγκεντρώθηκαν χτες το πρωί στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη, διεκδικώντας τιμές επιβίωσης και ανατροπή της ακολουθούμενης αντιαγροτικής πολιτικής. Στη συγκέντρωση κεντρικός ομιλητής ήταν ο Στ. Σκοπελίτης, επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα αγροτών Λέσβου και βουλευτής του ΚΚΕ. Αφού εγκρίθηκε το ψήφισμα της συγκέντρωσης, οι αγωνιζόμενοι αγροτοκτηνοτρόφοι πραγματοποίησαν μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης της Μυτιλήνης.

Τι διεκδικεί το συνεπές αγροτικό κίνημα
  • Ικανοποιητικές κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα τους.
  • Τιμαριθμική αναπροσαρμογή της ενιαίας ενίσχυσης και κατάργηση των νόμιμων και των παράνομων κατακρατήσεών της.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής, με μείωση του ΦΠΑ και επιδότηση για την αγορά αγροτικών μέσων και εφοδίων, με αφορολόγητο πετρέλαιο, με μείωση των επιτοκίων δανεισμού κι άλλα μέτρα.
  • Αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης αρδευτικού νερού, με την κατασκευή των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών και αρδευτικών έργων.
  • Αποζημίωση για το 100% των ζημιών που προκάλεσαν η ξηρασία, η ακαρπία, η καρπόπτωση, κλπ.
  • Αμεσο διπλασιασμό των αγροτικών συντάξεων και μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.
ΠΑΜΕ
Να δυναμώσει παραπέρα η κοινωνική συμμαχία

Ταξικό αγωνιστικό χαιρετισμό στους αγώνες των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων, που αγωνίζονται ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ελληνικών κυβερνήσεων, απευθύνει με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, στην οποία τονίζεται:

«Τα αιτήματα που διεκδικούν οι αγρότες με βάση το αγωνιστικό πλαίσιο της ΠΑΣΥ δίνουν απάντηση στις αντιαγροτικές πολιτικές της ΚΑΠ και όλες τις αναθεωρήσεις που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και εφαρμόζει και σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ. Αυτές οι πολιτικές μαζί και με τα κονδύλια του ΚΠΣ έδωσαν καταστρεπτικά αποτελέσματα. Ξεκλήρισαν τους μικρομεσαίους αγρότες και συγκέντρωσαν τη γη σε λίγα χέρια.

Οι πολιτικές αυτές είναι υπεύθυνες για την ερήμωση της υπαίθρου, τη φτώχεια και τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει το μικρομεσαίο νοικοκυριό στην Υγεία, στη μόρφωση των παιδιών, κλπ.

Η κατάσταση που βιώνουν η εργατική τάξη, τα μικρομεσαία στρώματα, η φτωχομεσαία αγροτιά έχει την ίδια ρίζα. Αυτή βρίσκεται στις πολιτικές της ΕΕ, του κεφαλαίου, που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις.

Ο αγώνας για την ανατροπή αυτών των πολιτικών που πλήττουν τα λαϊκά στρώματα είναι κοινός. Χρειάζεται να δυναμώσει παραπέρα η κοινωνική συμμαχία των λαϊκών στρωμάτων ώστε να συγκεντρώνονται δυνάμεις ενάντια στα μονοπώλια και να ανοίγει ο δρόμος για βαθύτερες αλλαγές. Το ΠΑΜΕ το επόμενο διάστημα θα πάρει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση».

Οι επόμενες κινητοποιήσεις

Οι κινητοποιήσεις της μικρομεσαίας αγροτιάς και των κτηνοτρόφων συνεχίζονται και τις επόμενες μέρες και συγκεκριμένα:

  • Αύριο Παρασκευή 5 του Δεκέμβρη στην Κέρκυρα, στις 10 π.μ. στην πλατεία Σαρόκο.
  • Στις 7 του Δεκέμβρη στον Εβρο, στην Κορνοφωλιά στην περιοχή Σουφλίου.
  • Στις 10 του Δεκέμβρη στο Αγρίνιο, τον Πύργο και το Αίγιο, όπου οι αγρότες θα διαδηλώσουν μαζί με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ.
  • Στις 16 του Δεκέμβρη κοινή συγκέντρωση στη γέφυρα Καλογήρων των αγροτοκτηνοτρόφων της Αρτας και της Πρέβεζας.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ