ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΜΕ
Μαζική διαμαρτυρία στο υπουργείο Εσωτερικών

Η χτεσινή κατάληψη στον ΕΒΕΑ μετατράπηκε σε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας

Από τη διαμαρτυρία στο υπουργείο Εσωτερικών
Από τη διαμαρτυρία στο υπουργείο Εσωτερικών
Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα θα πρωτοστατήσει ώστε η εργατική τάξη να δώσει αποφασιστική απάντηση στην ένταση της κρατικής τρομοκρατίας σε βάρος του λαϊκού κινήματος, όπως αυτή εκφράζεται και με τη δολοφονία του 15χρονου το Σάββατο το βράδυ. Σ' αυτή την κατεύθυνση, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι που συμμετείχαν στη χτεσινή συμβολική κατάληψη του ΕΒΕΑ, κατευθύνθηκαν με πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών, όπου πραγματοποίησαν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας.

«Απάντηση στην προσπάθεια επιβολής της αντιλαϊκής πολιτικής, της κρατικής καταστολής και της τρομοκρατίας είναι ο μαζικός λαϊκός αγώνας ενάντια στις δυνάμεις του κεφαλαίου» σημειώνει το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του και προσθέτει: «Αντεργατική πολιτική, κρατική καταστολή, τρομοκρατία πάνε χέρι- χέρι για τη θωράκιση του καπιταλιστικού συστήματος και την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου».

Με προμετωπίδα το πανό που καλούσε σε «Μαζική λαϊκή απάντηση στην τρομοκρατία» και με συνθήματα όπως «Αυτή είναι των αστών η δημοκρατία, τα κέρδη τους στηρίζουν στην τρομοκρατία», οι εργαζόμενοι πορεύτηκαν μέσω της Ακαδημίας και της Βασιλίσσης Σοφίας στο υπουργείο Εσωτερικών και παρατάχθηκαν μπροστά από την είσοδό του. Τα συνθήματα έγιναν ακόμα πιο ηχηρά μπροστά στις αστυνομικές δυνάμεις που είχαν πάρει θέση μέσα στον περίβολο του υπουργείου. «Η τρομοκρατία δε θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει» απάντησαν οι διαδηλωτές στην κυβερνητική πρόκληση.

Ακολούθησε συνάντηση αντιπροσωπείας με τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο. Οι συνδικαλιστές κατήγγειλαν τη δολοφονία του 15χρονου, τονίζοντας ότι τέτοια κρούσματα στόχο έχουν να τρομοκρατήσουν και να καταστείλουν το λαϊκό κίνημα. Σημείωσαν ότι οι δυνάμεις καταστολής είναι παρούσες σε κάθε τόπο δουλειάς όπου απειλούνται τα συμφέροντα της εργοδοσίας, τρομοκρατούν και συνδράμουν τις αντεργατικές μεθοδεύσεις του κεφαλαίου και των κομμάτων του. Ο υπουργός Εσωτερικών προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις καταγγελίες των συνδικαλιστών, κάνοντας λόγο για αστυνομία «στο πλευρό του πολίτη».

Το τι ακριβώς εννοούσε ο πολιτικός προϊστάμενος της αστυνομίας, φάνηκε λίγα λεπτά αργότερα: Πριν ακόμα η συνδικαλιστική αντιπροσωπεία κατέβει από το υπουργείο Εσωτερικών, οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν μετακινηθεί έξω από τον περίβολο και είχαν βάλει μέτωπο προς τη μαζική συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων, σε μια μάταιη προσπάθεια να δημιουργήσουν κλίμα τρομοκρατίας. Η πορεία των ταξικών δυνάμεων συνεχίστηκε στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας και κατέληξε στην Ομόνοια.

Απάντηση ο πανεργατικός ταξικός αγώνας

Με ανακοινώσεις τους οι Γραμματείες Αθήνας και Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα καταγγέλλουν την εν ψυχρώ δολοφονία και την απόπειρα τρομοκράτησης του κινήματος

Από τη χτεσινή πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών
Από τη χτεσινή πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών
«Μοναδική απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική, στην κρατική και εργοδοτική καταστολή και τρομοκρατία είναι ο πανεργατικός, μαζικός ταξικός αγώνας», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ, καταδικάζοντας την απροκάλυπτη, όπως χαρακτηρίζει, δολοφονία του 15χρονου μαθητή από την αστυνομία στα Εξάρχεια, παραμονές της πανεργατικής απεργίας της 10ης του Δεκέμβρη.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, τονίζει το ΠΑΜΕ, έχει βαρύτατες ευθύνες για τη συμπεριφορά της αστυνομίας γενικότερα απέναντι στο εργατικό και λαϊκό κίνημα. Στην αστυνομία καλλιεργείται και υποβόσκει ο αυταρχισμός σε βάρος των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Σε πολλές περιπτώσεις οδηγεί στην τυφλή βία και στη συγκεκριμένη περίπτωση στη δολοφονία.

«Το χέρι του δολοφόνου, υπογραμμίζει, το οπλίζουν οι πολιτικές των κυβερνήσεων, που πιστές στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης εκλαμβάνουν την κάθε λαϊκή αντίδραση ως τρομοκρατία και την αντιμετωπίζουν με καταστολή και τρομονόμους. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να αποπροσανατολιστούν ή να αναστείλουν τον αγώνα τους. Η απάντηση δεν είναι οι εμπρησμοί και οι υλικές καταστροφές, που αποτελούν το άλλοθι για ένταση του αυταρχισμού και της βίας».

Και το ΠΑΜΕ καταλήγει: «Απάντηση είναι: Πανεργατικός ταξικός μαζικός αγώνας, για να απομονωθούν και να ανατραπούν οι πολιτικές της φτώχειας, της παραπέρα υπονόμευσης των εργασιακών σχέσεων, της Υγείας, της Παιδείας, της Ασφάλισης. Απάντηση είναι ο αγώνας για την προάσπιση των κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών μας».

Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, η οποία μεταξύ άλλων υπογραμμίζει με τη σειρά της: «Μοναδική απάντηση στους διάφορους μηχανισμούς της βίας και της καταστολής είναι η μαζική ταξική οργανωμένη δράση της εργατικής τάξης για τα δικαιώματά της στη δουλειά, το μισθό, την ασφάλιση, την Υγεία, την Παιδεία, τη δημοκρατία στους χώρους δουλειάς και την κοινωνία».

«Η πείρα του οικοδομικού και ταξικού κινήματος, μας διδάσκει ότι το αποτελεσματικότερο μέσο πάλης ενάντια στην τρομοκρατία και στη βία του αστικού κράτους και των μηχανισμών του είναι η μαζική ταξική ενότητα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, η περιφρούρηση των αγώνων, το σταθερό μέτωπο κατά της ολιγαρχίας και των πολιτικών της εκφραστών», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας.

Ανάλογες ανακοινώσεις εξέδωσαν ακόμα: Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Σάμου, το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης, το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, η Ενωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής, το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας. Ανάλογο ψήφισμα εξέδωσε επίσης η χτεσινή Γενική Συνέλευση των εργαζομένων του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής.

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Καιρός να μιλήσει και ο Λαός

Ο μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης σε δήλωσή του σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις τονίζει, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

«Αν θέλουν οι διάφοροι αυτόκλητοι ηγήτορες και διαμορφωτές της κοινής γνώμης να κοροϊδεύουν εαυτούς και αλλήλους και όλοι μαζί τον ελληνικό λαό είτε από φόβο είτε από υπολογισμό είτε από ανομολόγητα κίνητρα, ας το κάνουν. Εγώ όμως θα πω την αλήθεια, όπως τη βλέπω και όπως νομίζω ότι τη βλέπει η συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας.

Σταματήστε πια αυτό το βρώμικο και επικίνδυνο παιχνίδι με τους κουκουλοφόρους και τα ΜΑΤ, που μόνο αίμα, δάκρυα και καταστροφές προσφέρουν στο Λαό μας. Οι αντικειμενικές συνθήκες, ειδικά σε σχέση με όσα περάσαμε και ζήσαμε στο πρόσφατο παρελθόν, δε δικαιολογούν με τίποτα αυτή την κατάσταση. Μοιάζει σαν να θέλουμε να βγάλουμε οι ίδιοι τα μάτια μας.

Καιρός να μιλήσει και ο Λαός!».

ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ - ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Συνάντηση με θέμα τις αποζημιώσεις

Συνάντηση με εκπροσώπους εργοδοτικών φορέων είχε χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, οι οποίοι και τον ενημέρωσαν για τις ζημίες που έχουν προκληθεί σε εμπορικά και άλλα καταστήματα στην πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Είχε προηγηθεί το πρωί συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή με τους υπουργούς Δημόσιας Διοίκησης και Οικονομίας Π. Παυλόπουλο και Γ. Αλογοσκούφη.

Σύμφωνα με τις πρωθυπουργικές δηλώσεις, ο υπουργός Οικονομίας θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα ώστε να αποζημιωθούν αμέσως και πλήρως εκείνοι των οποίων οι περιουσίες καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές. Πρόσθεσε επίσης ότι υπάρχουν ήδη συγκεκριμένες προτάσεις που θα εξειδικευτούν από τα συναρμόδια υπουργεία τις αμέσως επόμενες μέρες.

Στη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας, συμμετείχαν οι πρόεδροι της ΓΣΕΒΕΕ, της ΕΣΣΕ, του ΕΒΕΑ, της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ