ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Στο «σκαμνί» μισθοφόροι Αμερικάνοι

Μισθοφόροι στο Ιράκ που έστω για τις εντυπώσεις οδηγούνται στη Δικαιοσύνη

Associated Press

Μισθοφόροι στο Ιράκ που έστω για τις εντυπώσεις οδηγούνται στη Δικαιοσύνη
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Κατηγορίες για ανθρωποκτονία κατά συρροή, απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή και παραβίαση του νόμου περί οπλοκατοχής απήγγειλε Αμερικανός εισαγγελέας σε πέντε μισθοφόρους της εταιρείας «ασφαλείας» Blackwater που εμπλέκονται στη σφαγή αθώων πολιτών, το Σεπτέμβρη του 2007, στο κέντρο της Βαγδάτης. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι πέντε άνοιξαν ανεξέλεγκτα πυρ κατά άοπλων πολιτών, αρκετοί από τους οποίους βρίσκονταν με τα χέρια ψηλά, ενώ συνόδευαν ως προσωπικό ασφαλείας αυτοκινητοπομπή της αμερικανικής πρεσβείας. Ο απολογισμός ήταν 17 νεκροί πολίτες και άλλοι 20 τραυματίες.

Η δίκη θ' αρχίσει τις επόμενες βδομάδες και αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικώς, υπό το βάρος της κατακραυγής, η αμερικανική ηγεσία είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραδώσει στην ιρακινή δικαιοσύνη τους εμπλεκόμενους μισθοφόρους, αλλά τελικά κατάφερε να τους «φυγαδεύσει».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Αναγκαστική» καταδίκη της εποικιστικής βίας από Ολμέρτ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΧΕΒΡΩΝΑ.--

«Πογκρόμ» χαρακτήρισε ο απερχόμενος Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ τη βία που άσκησαν έποικοι, τα τελευταία 24ωρα, σε βάρος Παλαιστινίων στη Χεβρώνα. Ο Ολμέρτ, σε ομιλία του, υποστήριξε ότι νιώθει ντροπή για τους «συμπατριώτες του που έδρασαν κατά τον τρόπο αυτό» και συμπλήρωσε ότι έχει απόλυτη συναίσθηση της βαρύτητας της λέξης «πογκρόμ» στην εβραϊκή συνείδηση αλλά είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθεί στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Τα σχόλια του Ισραηλινού πρωθυπουργού έγιναν μετά τη δημοσιοποίηση, από ανθρωπιστική οργάνωση, της εικόνας εποίκων στη Χεβρώνα να πυροβολούν κατά διερχομένων Παλαιστινίων, πριν από λίγες μέρες. Ο Ολμέρτ παραλλήλισε τα γεγονότα αυτά με τον αντισημιτισμό που «οι εβραίοι, ως λαός, έχουν υποστεί στην Ευρώπη, παλαιότερα».

Τα πνεύματα στη Δ. Οχθη παρέμειναν και χτες τεταμένα με τις ισραηλινές δυνάμεις να βρίσκονται σε διαρκή συναγερμό αν και δε σημειώθηκε κάποιο συγκεκριμένο επεισόδιο. Τεταμένη είναι η ατμόσφαιρα και στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο ισραηλινός στρατός απαγόρευσε, εκ νέου χτες, την είσοδο στους ξένους δημοσιογράφους, επικαλούμενος «λόγους ασφαλείας». Σε ανακοίνωσή του, υποστήριξε ότι «η είσοδος ή όχι στη Γάζα θα αποφασίζεται σε καθημερινή βάση μετά από εκτίμηση της κατάστασης».

ΙΝΔΙΑ
Συλλήψεις για τα επεισόδια στη Βομβάη

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ, ΤΕΛ ΑΒΙΒ, ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Συνελήφθη χτες στο Πακιστάν ένας εκ των ηγετών της οργάνωσης Λασκάρ-ε-Ταϊμπά, στην οποία στρέφονται οι υποψίες για το μακελειό της Βομβάης, ο Ζάκι-ουρ-Ρεχμάν, μετά και τις πιέσεις των ΗΠΑ προς το Ισλαμαμπάντ να αναλάβουν δράση για την πάταξη των ανταρτών. Σύμφωνα με τα ινδικά ΜΜΕ ο συλληφθείς ύποπτος κατονομάστηκε και από το μοναδικό δράστη που επέζησε μετά τις επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 180 ανθρώπους, ως ένας από τους βασικούς ενορχηστρωτές των γεγονότων.

Ακόμα 15 συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στο πακιστανικό Κασμίρ, μετά από έφοδο της αστυνομίας σε καταυλισμό «φιλανθρωπικής οργάνωσης», που έχει στενές σχέσεις με τη Λασκάρ ε Ταϊμπά, με στόχο τη συλλογή πληροφοριών αναφορικά με τις σχέσεις της οργάνωσης με τα γεγονότα της Ινδίας. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η συγκεκριμένη οργάνωση φαίνεται να έχει σχέσεις τόσο με τις μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν, όσο και με την αλ Κάιντα, καθώς δημιουργήθηκε, όπως και οι Ταλιμπάν, για να πολεμήσει τη Σοβιετική Ενωση στην περιοχή, προς όφελος των ΗΠΑ.

Ο ιδρυτής της Λασκάρ-ε-Ταϊμπά υποστήριξε ότι η Ινδία χρησιμοποιεί τις επιθέσεις στη Βομβάη, προκειμένου να πλήξει τα αυτονομιστικά κινήματα του Κασμίρ, κατηγορώντας το Ισλαμαμπάντ για «αδυναμία».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου τη Δευτέρα, το Πακιστάν έχει κάνει κάποια θετικά βήματα από τις επιθέσεις της Βομβάης, ωστόσο απαιτείται ακόμα στενότερη συνεργασία με την Ινδία και τις ΗΠΑ, προκειμένου να προβλεφτούν και άλλες επιθέσεις.

Αίτημα προς τη διεθνή κοινότητα να «αποτρέψει την ισχυροποίηση των ισλαμιστών στο Πακιστάν», επικαλούμενος και τα πυρηνικά που διαθέτει η χώρα, διατύπωσε χτες ο επικεφαλής της ισραηλινής αντιπολίτευσης, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, υποστηρίζοντας ότι κανείς δε θέλει ισλαμιστές να έχουν στην κατοχή τους πυρηνικά όπλα.

Αναβολή εκδήλωσης

Η προγραμματισμένη για χτες εκδήλωση αφιερωμένη στα 50χρονα της Κουβανικής Επανάστασης στο Θέατρο «Περοκέ» αναβλήθηκε λόγω της κατάσταση που επικρατούσε στο κέντρο της Αθήνας. Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες τη νέα ημερομηνία που θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Δημοκρατίας της Κούβας στη χώρα μας και τη συνεργασία του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης και του Συλλόγου Φαρακλάδων «Η ΕΥΓΕΡΟΣ» Κεφαλονιάς.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Συγκρούσεις «Χαμάς» - «Φατάχ» σε καταυλισμό

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Ανταλλαγή πυρών μεταξύ οικογενειακών ομάδων που πρόσκεινται στις αντίπαλες παρατάξεις των «Φατάχ» - «Χαμάς» σημειώθηκε χτες το πρωί στον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό Μιγιάχ Μιγιάχ, στο νότιο Λίβανο κοντά στη Σιδώνα. Δεν υπάρχουν ακριβείς πληροφορίες για το πώς άρχισε το επεισόδιο που στοίχισε τη ζωή σε έναν οπαδό της «Φατάχ» ενώ τραυματίστηκε άλλος ένας Παλαιστίνιος. Το βέβαιο είναι ότι κατά τη σύγκρουση χρησιμοποιήθηκαν εκτός από αυτόματα όπλα και μικρές ρουκέτες ενώ υπενθυμίζεται ότι οι λιβανικές αρχές δεν έχουν εξουσία στα τεκταινόμενα εντός των καταυλισμών, που ελέγχονται από τις παλαιστινιακές οργανώσεις.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΡΑΪΒΙΚΗΣ
Για την ενίσχυση της συνεργασίας

ΑΒΑΝΑ.--

Ξεκίνησε χτες στο Σαντιάγο ντε Κούμπα η 3η Σύνοδος της Κοινότητας της Καραϊβικής (CARICOM) με τη συμμετοχή της Κούβας και των 14 χωρών - μελών της Κοινότητας με μια σειρά θέματα για συζήτηση όπως είναι οι κλιματολογικές αλλαγές, θέματα που άπτονται στην υγειονομική περίθαλψη, την αύξηση των τιμών των τροφίμων καθώς και την ανεύρεση τρόπων ενίσχυσης του τουρισμού στην περιοχή παρά την οικονομική κρίση.

Μια ημέρα πριν, οι ηγέτες των 14 χωρών μελών της Κοινότητας της Καραϊβικής απέτισαν φόρο τιμής στους εθνικούς ήρωες Χοσέ Μαρτί και Αντόνιο Μασέο στην Πλατεία της Επανάστασης όπου ο Κουβανός Πρόεδρος, Ραούλ Κάστρο, έκανε εκτενή αναφορά στην ιστορία της Κούβας και στην ηρωική αντίσταση του κουβανικού λαού.

Μιλώντας στους παρευρισκόμενους ο Κουβανός Πρόεδρος, αφού μετέφερε χαιρετιστήριο μήνυμα του Κουβανού ηγέτη Φιντέλ Κάστρο, σημείωσε, μεταξύ άλλων, την ιδιαίτερη σημασία της σύναψης διπλωματικών και αδελφικών σχέσεων με τις χώρες της Καραϊβικής και της Λατινικής Αμερικής, οι οποίες σήμερα αριθμούν 30 από το σύνολο των 32 χωρών της συγκεκριμένης περιοχής. «Είμαστε μακριά από τις στιγμές εκείνες που ήταν δυνατή η απομόνωση της Κούβας», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο Ραούλ Κάστρο υπογράμμισε ότι η Κούβα έχει αντιμετωπίσει εδώ και 50 χρόνια τον απάνθρωπο αποκλεισμό που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στο Νησί της Επανάστασης τονίζοντας ότι είναι έτοιμη να πράξει το ίδιο για άλλα 50 χρόνια αν χρειαστεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ