ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ
Η κρίση εφαλτήριο νέας επίθεσης

Η αντιμετώπιση της κρίσης, η επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας, η ενέργεια και η αλλαγή του κλίματος, η ΚΑΠ και η «εξωτερική άμυνα» στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες

Κλιμάκωση της ολομέτωπης επίθεσης κατά των λαών αποφασίζουν οι ηγέτες της ΕΕ, φορτώνοντας τα βάρη της κρίσης στο λαό και επιχειρώντας να μετατρέψουν την κρίση σε «ευκαιρία» για τα ευρωμονοπώλια.

Στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που ξεκινά το απόγευμα στις Βρυξέλλες, κεντρικό θέμα αποτελεί η αντιμετώπιση της καπιταλιστικής κρίσης, με έμφαση στην επικύρωση του «πακέτου Μπαρόζο». Ταυτόχρονα, όμως, θα ληφθούν αποφάσεις για την επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας (πρώην «ευρωσύνταγμα»), για την ενέργεια και την αλλαγή του κλίματος, την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), ενώ θα εγκριθεί μια δήλωση για την ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του «στρατιωτικού βραχίονα» της ΕΕ, ώστε να ενισχύσει το διεθνή επεμβατικό ρόλο της.

Αναφορικά με το «πακέτο στήριξης της ευρωοικονομίας», που ως γνωστόν προβλέπει ενισχύσεις ύψους 200 δισ. ευρώ από τους κρατικούς προϋπολογισμούς, το στίγμα το έδωσε ο ίδιος ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Μπαρόζο, προτρέποντας τους ηγέτες της ΕΕ να αποδεχτούν και να εφαρμόσουν άμεσα τις πολιτικές και τα «εργαλεία», που προβλέπει το πακέτο. Παράλληλα, διέψευσε ότι υπάρχουν διαφωνίες από τη Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «θα καταλήξουμε σε μία λύση συμβιβαστική και ότι η καγκελάριος Μέρκελ δε θα παρεμποδίσει να υπάρξει μια ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση». Την ίδια στιγμή, όμως, ώθηση θα δοθεί στην προώθηση της Στρατηγικής της Λισαβόνας με έμφαση στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, τη «μεταρρύθμιση» στα συνταξιοδοτικά συστήματα, κ.ά.

Αναφορικά με την αντιδραστική «συνθήκη της Λισαβόνας», οι 27 περιμένουν την εισήγηση του Ιρλανδού πρωθυπουργού για το «θεσμικό» τρόπο παράκαμψη του «όχι» του ιρλανδικού λαού. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η ιρλανδική κυβέρνηση προσανατολίζεται σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα, το οποίο όμως είναι μάλλον απίθανο να γίνει πριν από τις ευρωεκλογές του Ιούνη. Το γεγονός αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις για το ευρωοικοδόμημα, καθώς το νέο ευρωκοινοβούλιο δε θα εκλεγεί με βάση τη Συνθήκη της Λισαβόνας, όπως και η νέα Επιτροπή. Η ιρλανδική κυβέρνηση προτείνει το δημοψήφισμα να γίνει το φθινόπωρο του 2009, πράγμα που και η γαλλική προεδρία φαίνεται να αποδέχεται, αλλά οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν σήμερα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Οι «Βρυξέλλες» ευελπιστούν ότι αυτή τη φορά το «ναι» θα επικρατήσει και επικαλούνται σχετική δημοσκόπηση στα τέλη Νοέμβρη που δείχνει υπεροχή του «ναι». Η Συνθήκη της Λισαβόνας μένει να επικυρωθεί ακόμα από Γερμανία, Πολωνία και Τσεχία, που αναλαμβάνει και την προεδρία της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2009. Η Βουλή της Τσεχίας αποφάσισε προχτές να μετατεθεί για τις 3 Φλεβάρη η κοινοβουλευτική συζήτηση για την επικύρωση της «Συνθήκης της Λισαβόνας».

Οσον αφορά τα μέτρα για την αλλαγή του κλίματος η «μάχη» γίνεται για να επαναβεβαιωθούν οι έτσι και αλλιώς ξεπερασμένοι «στόχοι», που είχαν τεθεί την περασμένη άνοιξη για μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 20% μέχρι το 2020, ενώ ταυτόχρονα απελευθερώνονται οι αγορές ενέργειας και δίνεται το «πράσινο φως» για την πυρηνική ενέργεια. Ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα περιβάλλοντος Στ. Δήμας εμφανίστηκε χτες αισιόδοξος ότι οι χώρες - μέλη της ΕΕ θα επιλύσουν τις μεταξύ τους διαφορές και θα καταλήξουν σε συμφωνία για ευρωπαϊκό πακέτο αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών εντός της βδομάδας. Επισημαίνεται ότι ήδη στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής τον περασμένο Οκτώβρη είχαν εκφράσει έντονη αντίθεση η Γερμανία, η Ιταλία και «νέα κράτη - μέλη» της ΕΕ, όπως η Πολωνία, όσο και άλλες οκτώ χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, που υποστηρίζουν ότι η υιοθέτηση ιδιαίτερα φιλόδοξων στόχων σχετικά με τη μείωση των εκπομπών ρύπων θα καταφέρει πλήγμα στις οικονομίες τους. Από την πλευρά της, η Γερμανία λέει ότι η βαριά βιομηχανία της θα καταστεί λιγότερο ανταγωνιστική στις διεθνείς αγορές αν αποδεχτεί στόχους χωρίς παραχωρήσεις.

Δραστηριότητες της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

-- Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα συναντηθεί σήμερα Πέμπτη και ώρα 2 μ.μ. με την Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό.

-- Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα συναντηθεί σήμερα Πέμπτη με τον δήμαρχο Αθήνας Νικήτα Κακλαμάνη, στις 4 μ.μ., στην έδρα της ΚΕ, στον Περισσό.

-- Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει σε εκδήλωση - συζήτηση που διοργανώνει η Αχτίδα Κατασκευών της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας ενόψει του 18ου Συνεδρίου με θέμα τις Θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής, σήμερα Πέμπτη και ώρα 6.30 μ.μ. Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, 2ος όροφος).

ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ
Για την καπιταλιστική οικονομική κρίση

Το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση αφιερωμένη στα 90 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ, με θέμα: «Καπιταλιστική οικονομική κρίση: Η αντιπαράθεση μαρξισμού - λενινισμού με αστικές και οπορτουνιστικές θεωρίες και πολιτικές».

Η εκδήλωση πραγματοποιείται τη Δευτέρα 15/12, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας, Θεμιστοκλέους 2 και Πανεπιστημίου.

Οι Θέσεις του Συνεδρίου για ανθρώπους με προβλήματα όρασης

Για να γίνουν πιο εύκολα προσβάσιμες οι Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 18ο Συνέδριο στους ανθρώπους με προβλήματα όρασης, διατίθενται τώρα σε ηχογραφημένη μορφή (αρχεία MP3) και μέσω της ιστοσελίδας του «Ριζοσπάστη», στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.rizospastis.gr. Η πρόσβαση γίνεται από σύνδεσμο στο τέλος του καταλόγου επιλογών στο αριστερό τμήμα της ιστοσελίδας. Για όσους δεν έχουν σύνδεση στο Διαδίκτυο, η ηχογραφημένη μορφή των Θέσεων συνεχίζει να διατίθεται σε CD ή κασέτα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Υγείας της ΚΕ του ΚΚΕ, στο τηλέφωνο 210.2592.111.

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ»
Ντοκουμέντα του '44 και '45 στη διάθεση μελετητών

Για τις ηρωικές μάχες του Δεκέμβρη του 1944, τον απόηχο και την επίδρασή τους καθ' όλο το 1945, όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, αλλά σε όλα τα σημεία της Ελλάδας, το Επιμορφωτικό Κέντρο «Χαρίλαος Φλωράκης» διαθέτει ένα μεγάλο πλούτο εντύπων της περιόδου αυτής. Στο ψηφιοποιημένο του αρχείο, εκτός από τα αντίστοιχα επίσημα κείμενα του ΚΚΕ, την πλήρη συλλογή «Ριζοσπάστη» και «Κομμουνιστικής Επιθεώρησης», στη διάθεση των επισκεπτών του βρίσκονται και 800 φύλλα εφημερίδων και περιοδικών της εποχής, που καλύπτουν όλο το φάσμα της τότε ελληνικής πολιτικής σκηνής, καθώς και την τότε αυτούσια βρετανική προπαγάνδα. Στα παραπάνω προστίθενται και 12 σχετικές μπροσούρες, κυρίως του ΕΑΜικού χώρου. Βεβαίως, στη διάθεση όλων όσοι θέλουν να μελετήσουν το ζητήματα αυτής της εποχής βρίσκεται και η βιβλιοθήκη - αναγνωστήριο του Κέντρου, με πολυποίκιλη σχετική βιβλιογραφία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ