ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Εχουν κηρύξει συναγερμό για «εσωτερική απειλή»

Με την κήρυξη «κίτρινου συναγερμού» η κυβέρνηση προωθεί τη χρησιμοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων ως κατασταλτική δύναμη κατά του «εσωτερικού εχθρού»

Τα σχέδια περί «κίτρινου συναγερμού» έχουν ενεργοποιηθεί από την Τρίτη σε όλες τις στρατιωτικές μονάδες και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, μετά από σχετικό σήμα που υπογράφεται από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Δ. Γράψα. Τα σχέδια αυτά, σύμφωνα με πηγές του ΓΕΕΘΑ που επιβεβαιώνουν την ύπαρξη αυτής της κινητοποίησης, αφορούν στη λήψη αυξημένων μέτρων ασφάλειας των στρατοπέδων για το ενδεχόμενο αποτροπής ή αντιμετώπισης απειλής κατά της ασφάλειας των εγκαταστάσεων, μετά τα γεγονότα που ακολούθησαν τη δολοφονία του μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Ετσι η ίδια η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας προωθούν τη χρησιμοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων, των μέσων και του προσωπικού που διαθέτουν, ως κατασταλτική δύναμη κατά αυτού που μπορεί όποτε θέλει να κατονομάσει «εσωτερικό εχθρό». Η ουσία μιας τέτοιας κίνησης δεν έχει να κάνει τόσο με τα αυξημένα μέτρα ασφάλειας στα στρατόπεδα, ενίοτε γίνεται σε μεμονομένα στρατόπεδα, αλλά αυτό που δίνει άλλο περιεχόμενο στη συγκεκριμένη κινητοποίηση του στρατιωτικού μηχανισμού, είναι ότι γίνεται γενικευμένα και συνδέεται άμεσα με την κατάσταση εσωτερικής ασφάλειας της χώρας. Αφορμή για την έκδοση αυτής της γενικευμένης διαταγής είναι κάποιο μεμονωμένο περιστατικό επίθεσης κατά στρατιωτικής λέσχης, στη διάρκεια κινητοποίησης με αφορμή τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Πολλά ερωτηματικά

Η κίνηση αυτή προκαλεί πολλά ερωτήματα, καθώς η ασφάλεια των στρατοπέδων και των στρατιωτικών εγκαταστάσεων αποτελεί μια συνεχή διαδικασία και μέριμνα και δεν υπήρχε κανένας λόγος για έκτακτα μέτρα. Πολύ περισσότερο, με δεδομένο το κλίμα που επικρατεί, αφού τέτοια μέτρα τροφοδοτούν άλλα σενάρια τα οποία συνδέονται με τη λήψη «εκτάκτων μέτρων», μεταξύ των οποίων και η απαγόρευση των συγκεντρώσεων, με τη συνδρομή του Στρατού, αξιοποιώντας τη δράση των κουκουλοφόρων.

Πάντως, από πλευράς του ΓΕΕΘΑ, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, διαβεβαιώνεται ότι δεν υπάρχει επιφυλακή στις Ενοπλες Δυνάμεις και ότι ο «κίτρινος συναγερμός» αφορά μόνο στα αυξημένα μέτρα ασφάλειας στις εισόδους των στρατοπέδων. Ομως, το σχετικό σήμα δεν το δίνουν στη δημοσιότητα, επικαλούμενοι «λόγους ασφάλειας». Αλλά και μόνο αυτό το γεγονός προκαλεί επιπλέον ερωτήματα, αφού η εν λόγω κινητοποίηση δεν αναφέρεται, όπως λένε, σε επιχειρησιακά σχέδια τα οποία υποτίθεται πως είναι διαβαθμισμένα. Αμεση και επιτακτική είναι η ανάγκη δημοσιοποίησης του επίμαχου σήματος καθώς και μόνο η σκέψη για ανοιχτή εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων σε ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας αποτελεί εκ προμελέτης έγκλημα σε βάρος των λαϊκών ελευθεριών. Οσον αφορά στα προπαγανδιστικά παιχνίδια της κυβέρνησης για εκφοβισμό του λαού, όπου αξιοποιούνται αυτά τα σενάρια, αποτελούν ουσιαστικά «παιχνίδι με τη φωτιά» στο οποίο πρέπει άμεσα να δοθεί τέλος.

Υπάρχει έτοιμος σχεδιασμός

Βέβαια, η εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων σε ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας είναι μια υπόθεση για την οποία υπάρχει και η σχετική προετοιμασία και σχεδιασμός. Τόσο το νέο αμυντικό δόγμα της χώρας, που επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ διατυπώθηκε και εφαρμόζεται από τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και το νέο ΝΑΤΟικό δόγμα και η Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης που έχουν υιοθετηθεί από τις ελληνικές κυβερνήσεις, περιλαμβάνουν και την εσωτερική ασφάλεια στον προσανατολισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, στο όνομα της αντιμετώπισης της «τρομοκρατίας» και των άλλων «ασύμμετρων απειλών». Και κανείς δε μπορεί να εμποδίσει την εκάστοτε κυβέρνηση να βαφτίζει τις λαϊκές κινητοποιήσεις «τρομοκρατία». Γι'αυτό χρειάζεται οργάνωση αγώνας επαγρύπνηση του λαού και της νεολαίας.


Κ. Ζ.


ΜΕ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΩΝ
«Ζυμώνουν» το χτύπημα των διαδηλώσεων

Επαγρύπνηση - ετοιμότητα από το εργατικό, το λαϊκό κίνημα

Βούτυρο στο ψωμί της αντίδρασης, η προβοκατόρικη δράση των κουκουλοφόρων στα επεισόδια που έστησαν πριν λίγες μέρες. Ετσι διαχύθηκε η πληροφορία ότι εξετάζεται η επιβολή απαγόρευσης των διαδηλώσεων σε ρεπορτάζ εφημερίδων, σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, ενώ ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρης, (ο οποίος πρώτος κι επισήμως ζήτησε να μη γίνουν οι πανεργατικές κινητοποιήσεις της 10/12/2008), μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, μίλησε για «εφαρμογή του άρθρου 11 του Συντάγματος».

Το άρθρο 11 ορίζει στην παρ. 2 εδ. β' ότι «οι υπαίθριες συναθροίσεις μπορούν να απαγορευτούν με αιτιολογημένη απόφαση της αστυνομικής αρχής, γενικά, αν εξαιτίας τους επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, σε ορισμένη δε περιοχή, αν απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής, όπως νόμος ορίζει».

Σημειωτέον ότι το «δικαίωμα του συνέρχεσθαι» ή η ελευθερία των «συναθροίσεων» - για να χρησιμοποιήσουμε του όρους που υιοθετούν οι Αρχές - τυπικά είναι κατοχυρωμένα με την παρ. 1 του άρθρου 11 του ισχύοντος Συντάγματος. Στην έννοια της συνάθροισης περιέχεται και η συγκέντρωση και η διαδήλωση και η πορεία.

Το Σύνταγμα αφήνει τον περαιτέρω προσδιορισμό των «κινδύνων» - για τη «δημόσια ασφάλεια» και για τη «σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής» - στο νόμο. Τέτοιος νόμος ειδικός δεν εκδόθηκε ακόμη, γι' αυτό και εξακολουθεί να εφαρμόζεται το χουντικό Νομοθετικό Διάταγμα 794/1971 («περί δημοσίων συναθροίσεων»). Εφαρμόζεται αν και περιέχει αρκετές αντισυνταγματικές διατάξεις. Π.χ. δίπλα στη «δημόσια ασφάλεια» προσθέτει και τη «δημόσια τάξη». Η προσθήκη αυτή δεν είναι συνταγματική, διότι αντιβαίνει στο άρθρο 11 του Συντάγματος, που περιλαμβάνει ως όρο μόνο τη «δημόσια ασφάλεια».

Επίσης στην υπ' αριθμ. 957/1993 Απόφαση του Αρείου Πάγου διευκρινίζεται ότι «οι λόγοι που επιβάλλουν την απαγόρευση (σ.σ. μιας συνάθροισης) εναπόκεινται στην κρίση της αστυνομικής αρχής και δεν ελέγχονται από τα ποινικά δικαστήρια, ελέγχεται όμως από αυτά η νομιμότητα της σχετικής απόφασης».

Τυπικά, λοιπόν, η νομιμότητα μιας απαγόρευσης υπαίθριας δημόσιας συνάθροισης ελέγχεται διοικητικά και δικαστικά. Υπόκειται σε ανάκληση κατά τους κανόνες του Διοικητικού Δικαίου και υπόκειται σε προσφυγή με αίτηση ακυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας για έλλειψη αιτιολογίας. Ομως πρακτικά ο έλεγχος αυτός δεν είναι αποτελεσματικός, διότι στο μεταξύ έχει ματαιωθεί η συγκεκριμένη άσκηση του δικαιώματος της συνάθροισης. Δηλαδή έχει απαγορευτεί η συγκέντρωση.

Ταξικό - πολιτικό το ζήτημα

Βεβαίως, ανεξάρτητα από το τυπικό του ζητήματος, τι λένε και τι δε λένε ο αστικός νόμος, το Σύνταγμα κλπ, το ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό και επομένως μόνο ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται από την εργατική τάξη, το λαό και τη νεολαία. Η φιλολογία και μόνο που διέρρευσε για την πιθανότητα αναστολής των κινητοποιήσεων, σημαίνει ότι υπάρχουν φωνές εντός κυβέρνησης που βλέπουν στην «εφαρμογή του άρθρου 11 του Συντάγματος», για την αναστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων, ένα αυταρχικό - αντιδραστικό μέτρο έντασης της βίας και καταστολής κατά του λαού και του δικαιώματός του να διεκδικεί τα δικαιώματά του από την κυβέρνηση και το κράτος που του τα στερούν, τον καταδικάζουν στην ανεργία, τη φτώχεια και την ανέχεια.

Σ' αυτό το αντιδραστικό επικίνδυνο ενδεχόμενο το λαϊκό κίνημα όχι μόνο πρέπει να επαγρυπνεί, αλλά να είναι έτοιμο για αποφασιστική μαχητική δράση ενάντιά του.

Δεν είναι τυχαίο ότι στο παρελθόν και το ΠΑΣΟΚ ήθελε να περάσει μέτρα για περιορισμό των διαδηλώσεων, ειδικά για την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Ο τότε υπεύθυνος Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Αλέκος Παπαδόπουλος, είχε δηλώσει: «Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, κ. Πολύδωρας, παραβιάζει για άλλη μια φορά ανοιχτές θύρες. Η ελευθερία του συνέρχεσθαι, με ταυτόχρονη προστασία της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, είναι αυτονόητη υποχρέωση της κάθε κυβέρνησης». Ταξικό - πολιτικό το ζήτημα λοιπόν και όχι νομικό. Ταξικά - πολιτικά να αντιμετωπίσει το λαϊκό κίνημα κάθε τέτοιο ενδεχόμενο απαγόρευσης της δράσης του. Ξέρει και μπορεί!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ