ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Χρειάζεται κίνημα μαζικό, οργανωμένο ενάντια στη γενική πολιτική της πλουτοκρατίας

«Μόνο ένα κίνημα μαζικό, οργανωμένο, μαχητικό και περιφρουρημένο που συγκρούεται με τη γενική πολιτική γραμμή της πλουτοκρατίας, αποτελεί απάντηση στην εργοδοσία και στην κρατική τρομοκρατία, ανοίγοντας ταυτόχρονα δρόμο με προοπτική», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Πόλης Ηρακλείου Κρήτης του ΚΚΕ. Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η Επιτροπή Πόλης Ηρακλείου του ΚΚΕ χαιρετίζει τους εργάτες και τις εργάτριες, τους μαθητές, τους φοιτητές και τους σπουδαστές, που πήραν μέρος στην πανελλαδική απεργία, στην περιφρουρημένη απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Η μεγάλη συμμετοχή στη συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων, δίνει την καλύτερη απάντηση στην έκκληση της κυβέρνησης για αναβολή των συλλαλητηρίων και στην προσπάθεια καλλιέργειας κλίματος τρομοκρατίας του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος. Δίνει την καλύτερη απάντηση στην αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου.

Αυτά τα κόμματα φέρουν ευθύνη γιατί απ' τη μια στηρίζουν το σύνολο των αντεργατικών μεταρρυθμίσεων (ψήφισαν στην ΕΕ το 65ωρο κ.ά.) και απ' την άλλη ψηφίζουν στη Βουλή και εφαρμόζουν τους ευρωτρομονόμους (συνθήκη Σένγκεν, νομοθεσία για τη χρήση όπλων από αστυνομικούς, νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων κ.ά.). Την ίδια ευθύνη φέρουν ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που στηρίζουν διαχρονικά τις παραπάνω αντιλαϊκές πολιτικές της ΕΕ και την ίδια στιγμή προσπαθούν να θολώσουν τα νερά με το βλέμμα στραμμένο στην κάλπη και στις μετεκλογικές κυβερνητικές εξελίξεις. Ταυτόχρονα δε διστάζουν να αποτελούν «ομπρέλα» στους κάθε λογής κουκουλοφόρους.

Αυτό αποδεικνύει και η κατάληψη του κτιρίου της Νομαρχίας Ηρακλείου αμέσως μετά την πορεία του ΕΚΗ, με πρωτοστάτες σ' αυτήν την ενέργεια, στελέχη και μέλη του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, αναρχοαυτόνομους και άτομα που δεν εκπροσωπούν κανένα μαζικό φορέα, καμιά συλλογική διαδικασία και απόφαση. Με την πολιτική και πρακτική του τακτική ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, στηρίζει σε βάρος του οργανωμένου κινήματος μορφές, ανοιχτές και ευάλωτες στη διείσδυση αστικών και κατασταλτικών μηχανισμών. Κύριος στόχος τους είναι η αποδυνάμωση και το χτύπημα του εργατικού λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος. Η διάσπασή του και η ανακοπή των αγωνιστικών διαθέσεων ενός κόσμου που αρχίζει να αφυπνίζεται και εν δυνάμει να τις ανακτά.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν περίτρανα τη θέση του ΚΚΕ ότι μόνο ένα κίνημα μαζικό, οργανωμένο, μαχητικό και περιφρουρημένο που συγκρούεται με τη γενική πολιτική γραμμή της πλουτοκρατίας, αποτελεί απάντηση στην εργοδοσία και στην κρατική τρομοκρατία, ανοίγοντας ταυτόχρονα δρόμο με προοπτική.

Η ΕΠ Ηρακλείου του ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη και τη νεολαία του νομού σε επαγρύπνηση και αγωνιστική δράση. Οι εργαζόμενοι εδώ και τώρα πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Οι χώροι δουλειάς, τα εργοστάσια, οι κλάδοι, τα γιαπιά, τα μεγάλα μαγαζιά των πόλεων, οι τόποι μόρφωσης και κατοικίας, πρέπει να γίνουν τα ζωντανά κύτταρα της αναγέννησης και ανάπτυξης του εργατικού και ευρύτερα λαϊκού κινήματος».

ΝΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Πυκνώστε τις γραμμές του οργανωμένου κινήματος»

Χαιρετίζει τη μαζική συμμετοχή στο οργανωμένο, περιφρουρημένο, λαϊκό και νεολαιίστικο κίνημα

Η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ, με αφορμή τη μαζική συμμετοχή στη διαδήλωση του ΠΑΜΕ την Τετάρτη, χαιρετίζει τους εργαζόμενους της πόλης και της υπαίθρου, τους νέους και τις νέες, τους μαθητές, τους σπουδαστές και φοιτητές, που κατά χιλιάδες έκλεισαν τα σχολεία, το ΤΕΙ και το Πανεπιστήμιο, απέργησαν, άφησαν τις δουλειές τους, το μαγαζί και το χωράφι και κατέβηκαν στους δρόμους και διαδήλωσαν για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή, για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός καθημερινά.

Αφού επισημαίνεται ότι η ΝΕ πήρε όλα τα μέτρα για να περιφρουρηθούν οι διαδηλώσεις και οι διαδηλωτές, καυτηριάζει τη στάση του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και άλλων ομάδων, όπως ΝΑΡ αλλά και ΠΑΣΟΚ, που ανέχονταν στις γραμμές τους κουκουλοφόρους.

Επίσης, η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ καταγγέλλει τις ενέργειες των ΜΑΤ και άλλων κατασταλτικών μηχανισμών που με τη μορφή, τάχα, ελέγχου της ταυτότητας και νουθεσιών προς τους μαθητές και νεολαίους στους δρόμους της πόλης, αφενός προσπαθούν να τους τρομοκρατήσουν και, αφετέρου, να προκαλέσουν αυθόρμητες αντιδράσεις, έξω από τα πλαίσια του οργανωμένου κινήματος.

Τέλος, η ΝΕ καλεί τη νεολαία, τους εργάτες, τους αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ και επιστήμονες, τους διανοούμενους, να πυκνώσουν τις γραμμές του λαϊκού κινήματος, να το δυναμώσουν και να το περιφρουρήσουν ώστε να ανταποκριθεί στο στόχο της κατάκτησης της Λαϊκής Εξουσίας.

Βλητική έρευνα και αυτοψία ζητά η οικογένεια του 15χρονου

Μετά τη γενική κατακραυγή για τις δηλώσεις του Αλ. Κούγια, συνήγορου υπεράσπισης του ειδικού φρουρού που δολοφόνησε τον 15χρονο Αλ. Γρηγορόπουλο, χτες προσπάθησε να επανορθώσει. Ο Αλ. Κούγιας δήλωσε ότι η αναμενόμενη «συγνώμη» δόθηκε στα πλαίσια της προανακριτικής απολογίας στην αστυνομία.

Ωστόσο, και χτες ο συνήγορος υπεράσπισης του ειδικού φρουρού σε δηλώσεις του ούτε λίγο ούτε πολύ απέδωσε τη δολοφονία του 15χρονου σε θέλημα Θεού! «Δυστυχώς, ο Θεός έφερε αυτό το αποτέλεσμα», δήλωσε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.

Οσον αφορά το απολογητικό υπόμνημα του ειδικού φρουρού, είπε ότι είναι «βοηθητικό έγγραφο» και δεν αποτελεί τη μοναδική θέση των κατηγορουμένων. Πάντως, οι δύο ειδικοί φρουροί - Επ. Κορκονέας και Β. Σαραλιώτης - μεταφέρθηκαν χτες σε ειδικά διαμορφωμένο κελί στις φυλακές Δομοκού.

Στο μεταξύ, ο Δ. Τσοβόλας δήλωσε ενώπιον του 9ου τακτικού ανακριτή, παράσταση πολιτικής αγωγής και ανέλαβε την εκπροσώπηση της οικογένειας του 15χρονου. Επίσης, σήμερα θα υποβάλει αίτημα για τη διενέργεια βλητικής έρευνας και αυτοψίας.

Ο Δ. Τσοβόλας ως συνήγορος της μητέρας του δολοφονηθέντος Αλ. Γρηγορόπουλου, αποδοκίμασε το απολογητικό υπόμνημα του ειδικού φρουρού και τις δηλώσεις του Αλ. Κούγια. «Εξακολουθούν να πυροβολούν τον Αλέξη, είπε, και δυστυχώς όχι έντιμα, προκαλώντας την κοινωνία. Η οικογένεια και εμείς ζητούμε σεβασμό στη μνήμη του και να επιδειχτεί σοβαρότητα. Νομίζω ότι έπρεπε να ειπωθεί έστω και μια τυπική συγνώμη».

Επίσης, εμμέσως αποδοκίμασε τις κρίσεις του Αλ. Κούγια για τη βαλλιστική έρευνα σημειώνοντας ότι πρόχειρες κρίσεις και αυθαίρετα συμπεράσματα και μάλιστα πριν από την ολοκλήρωση κάθε ανακριτικής ενέργειας, από οποιαδήποτε πλευρά και ειδικά από παράγοντες της υπόθεσης, είναι επικίνδυνες και δεν υπηρετούν την αλήθεια.

Σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθεί ο βαλλιστικός έλεγχος των όπλων των δυο ειδικών φρουρών και το πόρισμα θα παραδοθεί στον ανακριτή. Η εργαστηριακή εξέταση της σφαίρας άρχισε με καθυστέρηση αρκετών 24ώρων, καθώς ο ανακριτής της υπόθεσης, Φώτης Βλάχος, περίμενε να οριστούν πραγματογνώμονες και τεχνικοί σύμβουλοι από την πλευρά του θύματος αλλά και του δράστη. Από το πόρισμα της βαλλιστικής θα δοθεί απάντηση στο εάν ο θάνατος του 15χρονου αποτελεί εν ψυχρώ δολοφονία ή προήλθε από εποστρακισμό της σφαίρας.

Τις δηλώσεις του Αλ. Κούγια αποδοκίμασε το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας με ομόφωνη απόφασή του. «Η περιύβριση του 15χρονου νεκρού, είτε ατομικά είτε με αναπαραγωγή των απόψεων του εντολέα του στα ΜΜΕ, καθώς και η δυσφήμιση των δικηγόρων που δε δέχτηκαν να αναλάβουν την υπεράσπιση, αντίκειται στους κανόνες δικηγορικής δεοντολογίας και στην υποχρέωση ευθέως τρόπου υπεράσπισης. Συνιστά μια νέα - ηθική - δολοφονία, η οποία πυροδοτεί την ένταση, τις ημέρες που η ελληνική κοινωνία εξεγείρεται και διαδηλώνει τιμώντας τη μνήμη του και καταγγέλλει την αστυνομική αυθαιρεσία».

Προφυλακίσεις και χρήση του «τρομονόμου»

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν χτες μετά την απολογία τους ενώπιον της 17ης τακτικής ανακρίτριας πέντε νεαροί, εκ των οποίων οι τρεις είναι Ελληνες και δύο αλλοδαποί. Οι πέντε νεαροί κατηγορούνται για επεισόδια στην περιοχή του Μουσείου το βράδυ της περασμένης Δευτέρας. Ειδικότερα, βαρύνονται για τα αδικήματα της έκρηξης, παράβασης του νόμου περί εκρηκτικών υλών, απόπειρας βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης (κακουργήματα), διατάραξης κοινής ειρήνης, διακεκριμένης φθοράς και κλοπής.

Από τους πέντε κατηγορούμενους οι τέσσερις (δύο Ελληνες, ένας Πολωνός και ένας Παλαιστίνιος) αρνήθηκαν τις κατηγορίες, ενώ ένας εξ αυτών παραδέχτηκε ότι πέταξε πέτρες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον άδικο χαμό του 15χρονου και όχι μολότοφ.

Σε δηλώσεις τους οι συνήγοροι υπεράσπισης των πέντε κατηγορούμενων που προφυλακίστηκαν ανέφεραν ότι «η Δικαιοσύνη λειτούργησε ως το μακρύ χέρι των δυνάμεων καταστολής» και πως «οι προφυλακίσεις είναι συμψηφιστικές και καταχρηστικές». Ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι η δικαστική εξουσία «λειτούργησε σαν θεραπαινίδα της κυρίαρχης ελίτ και ως επικοινωνιολόγος της κυβέρνησης». Οπως χαρακτηριστικά είπαν, «μετά την προφυλάκιση των δύο ειδικών φρουρών έπρεπε να υπάρξουν προφυλακίσεις και από την πλευρά των νεαρών. Προφυλάκισαν τους πέντε νεαρούς χωρίς να υπάρχουν στοιχεία παρά μόνο οι κατασκευασμένες καταθέσεις των αστυνομικών».

Χρήση του «τρομονόμου»

Στο μεταξύ, οι συλληφθέντες στα επεισόδια στη Λάρισα παραπέμφθηκαν στον ανακριτή και με διατάξεις του Ποινικού Κώδικα που παραπέμπουν στον «τρομονόμο». Η δικογραφία που συνέταξε η αστυνομία κατά το στάδιο της προανάκρισης περιλαμβάνει πολλές κατηγορίες, όπως και αυτή της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, σύμφωνα με το άρθρο 187 παρ. 1 του Ποινικού Κώδικα. Ενα άρθρο που διαμορφώθηκε στη σημερινή του μορφή με την τροποποίηση που επέφερε στο παλαιότερο ο περιβόητος τρομονόμος. Στους κατηγορούμενους αποδίδονται - πέραν της προαναφερόμενης - και άλλες κατηγορίες όπως: Δόλος, αντίσταση, θρασύτητα, φθορά διακεκριμένη και απλή, κατοχή και χρήση εκρηκτικών, οπλοκατοχή και οπλοχρησία, εξύβριση, πρόκληση σωματικών βλαβών απλών και επικίνδυνων κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ