ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /32
Είμαστε εχθροί τους, είναι εχθρός μας

Ρεπορτάζ - τυπικά - σημαίνει καταγραφή. Αυτό το τυπικό σημαίνει ότι ο ρεπόρτερ καταγράφει κάτι. Στην περίπτωση της διαδήλωσης που οργάνωσε το ΠΑΜΕ, όπως καταγράφεται στην «Ελευθεροτυπία» δεν υπάρχει ρεπορτάζ, καθώς απ' την κοιλιά του ο ρεπόρτερ γράφει για κάτι που απλά δε συνέβη. Γιατί το γράφει; Γιατί αυτό είναι ρεπορτάζ για την εφημερίδα στην οποία δουλεύει. Σημαίνει αυτό πως δεν υπάρχει ρεπορτάζ ουδέτερο. Σημαίνει πως «καταγραφή» αυτή καθαυτή άντε να γίνεται από τη Στατιστική Υπηρεσία και μόνο και αν.

Το ρεπορτάζ δεν μπορεί παρά να υπακούει σε συγκεκριμένα ταξικά συμφέροντα. Στο προκείμενο η ιδιοκτησία της «Ελευθεροτυπίας» έχει κάνει καθαρό πως όχι μόνο είναι αντικομμουνιστική η κατεύθυνση - πρίσμα που πρέπει οι συντάκτες της να βλέπουν τον κόσμο, αλλά και οφείλουν να καταγράφουν - κατασκευάζουν την πραγματικότητα έτσι που να εξυπηρετεί το σκοπό της ιδιοκτησίας.

Οταν η ιδιοκτησία πασχίζει να επιβάλει στη λαϊκή συνείδηση ως κίνημα τα μπάχαλα, λογική συνέπεια είναι κάθε ρεπορτάζ όπως αυτό για την απεργία να στήνεται σε κάποιο γραφείο και σε ευθεία αντίθεση με την πραγματικότητα.

Τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα; Μπα. Η πραγματικότητα υπάρχει. Και ως τέτοια απειλεί την αστική εξουσία. Σήμερα είναι το ΠΑΜΕ, ως πανεργατικό μέτωπο. Είναι το ΚΚΕ ως πρωτοπορία του εργατικού κινήματος. Αυτήν την πραγματικότητα θέλουν να εξαφανίσουν. Είτε με την καταστολή είτε με τα κείμενά τους.

Μέρος του ενός και ενιαίου κράτους των αστών όλοι τους, έχουν πλήρη γνώση ποιος είναι ο αντίπαλος. Ορισμένοι δεν κρύβουν λόγια. Μιλούν με παράδειγμα το '85-'87, το άρθρο 4 για την απαγόρευση απεργιών και τις νομοθετικές πράξεις για την απαγόρευση αυξήσεων.

Η δολοφονία του παιδιού ξύπνησε υγιή ανακλαστικά σε λαϊκά στρώματα. Κι αυτό θεωρούν επικίνδυνο όσοι από την αστική δημοσιογραφία καταγγέλλουν το λαϊκισμό και ζητούν περισσότερο κράτος.

Ετσι, αφού λούφαξαν τις πρώτες μέρες, αφού έχυσαν δάκρυα κροκόδειλου, τελικά ξεσκάρισαν. Και ζητάνε ευνομούμενο κράτος. Ποιανής τάξης το κράτος; Για να εφαρμόσει ποιας τάξης τους νόμους; Γαργάρα...

Διαμαρτύρεται δήθεν η «Καθημερινή» για την κατάλυση του κράτους. Οταν οι κουκουλοφόροι είναι μέρος του κράτους των αστών. Αυτό που θέλει να περάσει είναι ένα μήνυμα για περισσότερο κράτος, περισσότερη καταστολή, περισσότερη υποταγή σε ένα δήθεν αταξικό κράτος.

Το κράτος! Είναι ένα σημαντικό πρόβλημα για τους αστούς. Κι έχουν δίκιο. Ξέρουν πως όλα επιτρέπεται να συμβούν εκτός από ένα. Να εμπεδώνεται στο λαό αντίληψη ότι αυτό το κράτος είναι των αστών και σαν τέτοιο πρέπει να καταργηθεί. Μια τέτοια αντίληψη βάζει ήδη θέμα με τι θα αντικατασταθεί. Εδώ η συζήτηση είναι μεγάλη. Και επικίνδυνη γιατί οδηγεί εύκολα στο κράτος των εργατών. Το άνοιγμα αυτής της συζήτησης πρέπει να αποτραπεί. Κι ακόμα καλύτερα, πρέπει να επανέλθει η συζήτηση για το αταξικό κράτος. Ελα που όμως αυτό το κράτος κάνει τα πάντα για να δείξει ότι είναι ταξικό - αστικό.

Γιατί πρέπει να υπερασπίσουν το κράτος τους; Γιατί ό,τι ετοιμάζουν απαιτεί ισχυρό το κράτος τους. Ηδη λένε ότι θα χρειαστεί μια ακόμα πιο σκληρή πολιτική και γι' αυτήν χρειάζεται πιο ισχυρή κυβέρνηση.

Γιατί αυτό που ετοιμάζουν - και δεν είναι θέμα μόνο αυτής της κυβέρνησης - είναι πολύ πιο σκληρό απ' ό,τι γνωρίσαμε.

Απέναντι σ' αυτή την πραγματικότητα και τις προοπτικές της οι κομμουνιστές βγαίνουν καθαρά στο λαό και του λένε τι θα αντιμετωπίσει και με ποιο τρόπο πρέπει να το αντιμετωπίσει. Αυτό εξηγεί και την ένταση της επίθεσης στο ΚΚΕ από εχθρούς και «φίλους». Διά ταύτα; Ακόμα πιο δυνατά: Κου Κου Ε ισχυρό, δύναμη για το λαό!


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, Ο ΝΟΜΟΣ, ΟΙ ΡΕΠΟΡΤΕΡ

ΚΡΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΙ ΣΑΣ: «η αστυνομία δεν είναι μη κυβερνητική οργάνωση ούτε φιλανθρωπικός οργανισμός! Αν θέλουμε μια άοπλη, συμβολική αστυνομία ας πάρουμε τη σχετική απόφαση και μαζί το σχετικό ρίσκο. Αυτό που συνέβη το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στα Εξάρχεια δεν μπορεί να γίνει η δικαιολογία για την κατάργηση του κράτους. Ο εκβιαστικός λαϊκισμός που δεν επιτρέπει σε καμία άλλη άποψη να εκφραστεί γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνος όταν εκπαιδεύει δεκάχρονα παιδιά ότι μπορούν, με κοινωνική μάλιστα αποδοχή, να σπάνε ένα αστυνομικό τμήμα ή να ρίχνουν πέτρες σε αστυνομικούς. Εχουμε καθήκον όλοι, δημοσιογράφοι, ακαδημαϊκοί δάσκαλοι και να σταματήσουμε τον κατήφορο του άκρατου λαϊκισμού που καπηλεύεται ασύστολα ένα φόνο» (από το κύριο άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΑΟΡΑΤΟΣ ΕΧΘΡΟΣ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ: «η δικαιολόγηση της ανομίας είναι διάχυτη στην ελληνική κοινωνία (...) από τ' Αριστερά υπάρχει και η θεωρητική τεκμηρίωσή της (...) οι μεταμοντέρνες μπαρούφες που εκστομίζουν διάφοροι επαγγελματίες της επαναστατικής ρητορείας πείθουν κάποιους ρομαντικούς να πολεμούν αόρατους εχθρούς οι οποίοι "τους πίνουν το αίμα". Και τα παιδιά συνήθως είναι ρομαντικά...» (ο Π. Μανδραβέλης στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

«ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΡΕΠΟΡΤΕΡ»: «το ΠΑΜΕ (ΚΚΕ) επέλεξε αυτή τη φορά τον πλήρη απομονωτισμό (...) η συγκέντρωση επισήμως διαλύθηκε στην πλατεία Καραϊσκάκη και οι διαδηλωτές έφυγαν με το Μετρό. Να σημειωθεί ότι την προηγούμενη ο Κ. Καραμανλής είχε ζητήσει να ακυρωθούν οι συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα» (το «ρεπορτάζ» στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΕ ΤΟ ΠΑΜΕ διαδήλωσαν χτες σε όλη τη χώρα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αποκλιμάκωση της έντασης

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Δε χωρά τα όνειρά μας η κοινωνία που φτιάξατε»

ΤΟ ΒΗΜΑ: Κρίση στο Μαξίμου

ΤΑ ΝΕΑ: Πυροβολούν και νεκρό τον Αλέξη

ΕΘΝΟΣ: ΠΥΡΟΒΟΛΟΥΝ ακόμη τον Αλέξη

Η ΧΩΡΑ: Ρίχνει λάδι ο ειδικός φρουρός

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μαθητές - φοιτητές στην πρώτη γραμμή

Η ΑΥΓΗ: «Ηρθε η ώρα του Καραμανλή να γίνει stage και να απολυθεί»

Ο ΛΟΓΟΣ: ΠΕΔΙΟ ΜΑΧΗΣ γύρω από το Πολυτεχνείο

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΝΕΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ στήνουν οι αριστεριστές

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Αποζημιώσεις με 12 μέτρα

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 10.000 ευρώ εφάπαξ αποζημίωση στους πληγέντες

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 10.000 ευρώ αποζημίωση αμέσως

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΙΣ ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ των κουκουλοφόρων

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΑΛΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΟΙ ΝΟΙΚΟΚΥΡΑΙΟΙ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
«Το πολιτικό πρόβλημα της χώρας»

«Είναι φανερό ότι η σημερινή κυβέρνηση θα παραλύσει και η χώρα θα αντιμετωπίσει την απειλή της πτώχευσης. Για την ανατροπή της θα απαιτηθεί η υιοθέτηση ενός αξιόπιστου προγράμματος γενικευμένης λιτότητας, σαν εκείνο που εφαρμόστηκε στη διετία 1885 - 87. Αυτό είναι και το μεγάλο πολιτικό πρόβλημα της χώρας: πώς σε συνθήκες κοινωνικής έντασης θα οργανωθεί η υποχώρηση, από τα πάνω προς τα κάτω, του επιπέδου ευημερίας των Ελλήνων, ώστε να αποτραπεί μια επώδυνη και εθνικά επικίνδυνη οικονομική κατάρρευση (...) τίθεται ζήτημα συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων. Είτε για κυβέρνηση εθνικής ενότητας είτε για συγκρότηση μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές στις αρχές του προσεχούς Φεβρουαρίου» (ο Αντ. Καρακούσης στο ΒΗΜΑ)

και η ματιά του τραπεζίτη

«το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και παρατεταμένης πολιτικής αβεβαιότητας (...) διαβλέπει αναλυτής της Citi Ελλάς (σ.σ. Citibank) (...) το ρίσκο από τις πρόωρες εκλογές, σύμφωνα με τη Citi, δεν είναι μια πιθανή μεταβίβαση της εξουσίας από τη ΝΔ στο ΠΑΣΟΚ αλλά το γεγονός ότι με τα έως τώρα δεδομένα κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δε φαίνεται ικανό να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Αυτό θα σήμαινε είτε μια αδύναμη κυβέρνηση συνασπισμού είτε νέες εκλογές και σημαντική όσο και παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα (...) και η πολιτική αβεβαιότητα είναι "κακή είδηση" για κάποιες από τις κορυφαίες χρηματιστηριακές επιλογές της Citi όπως οι μετοχές του ΟΠΑΠ, του ΟΤΕ και της ΔΕΗ» (το ρεπορτάζ στο ΕΘΝΟΣ)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ