ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /32
Πάνω από 25 εκατομμύρια νέοι άνεργοι έως το 2010!

Είκοσι πέντε εκατομμύρια άνεργοι θα προστεθούν μέχρι το 2010 στην ήδη τεράστια στρατιά της ανεργίας, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Ετσι, το 2010, ο συνολικός αριθμός των ανέργων σε όλο τον κόσμο θα φτάσει τα 210 εκατομμύρια!

Την πρόβλεψη για την εκρηκτική αύξηση της ανεργίας την επόμενη διετία έκανε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκουρία, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ντέιλι Τέλεγκραφ» στις 23 Δεκέμβρη. Απέδωσε, μάλιστα, αυτήν την εξέλιξη στην οικονομική κρίση που πλήττει τη διεθνή οικονομία και θα διαρκέσει, όπως εκτιμά ο κ. Γκουρία, μέχρι το τέλος του 2010.

Από τα 25 εκατομμύρια νέων ανέργων, τα 10 εκατομμύρια θα προέρχονται από τις χώρες - μέλη του ΟΟΣΑ και τα 15 εκατομμύρια από τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου. Ειδικά για τη Βρετανία υπολογίζεται ότι, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Νιου Γιορκ Τάιμς», «ένας αυξανόμενος αριθμός εργαζομένων, ελπίζοντας να αποφύγουν ή να περιορίσουν τις απολύσεις, αποδέχεται βδομάδα 4 ημερών εργασίας, τη μη καταβολή επιδόματος αδείας, εθελούσια ή υποχρεωτική άδεια, παράλληλα με πάγωμα μισθών, περικοπή συντάξεων και ευέλικτα ωράρια εργασίας». Μεταξύ των επιχειρήσεων, που αντί απολύσεων προβαίνουν σε περικοπές, συγκαταλέγονται η «Dell» (άδεια άνευ αποδοχών), η «Cisco» (τετραήμερη υποχρεωτική αργία έως το τέλος του έτους), η «Motorola» (πάγωμα μισθών), τα καζίνο «Nevada» (βδομάδα 4 ημερών) και η «Honda» (εθελούσια άδεια άνευ αποδοχών).

Μόνο στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, εκτιμάται ότι μέσα στο 2009 θα χαθούν 4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, παρά το πρόγραμμα που αναμένεται να ανακοινώσει από το Γενάρη ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα για την τόνωση της οικονομίας, με στόχο τη δημιουργία 3 εκατ. θέσεων εργασίας από το 2011.

Από τις αρχές Σεπτέμβρη έχουν ανακοινωθεί περισσότερες από 600.000 απολύσεις σε μεγάλες βιομηχανίες και τράπεζες, κυρίως από την Αμερική και την Ευρώπη. Για να αποφύγουν μάλιστα τις απολύσεις, που πλησιάζουν σε επίπεδα - ρεκόρ, πολλοί εργαζόμενοι «συναινούν» σε μείωση αποδοχών!

Οι εργοδότες, αποθρασυμένοι από τη στάση των κυβερνήσεων και «αξιοποιώντας» την κρίση, ασκούν ωμό εκβιασμό στους εργαζόμενους, απαιτώντας «συναίνεση» σε σειρά αντεργατικών ρυθμίσεων υπό την απειλή της απόλυσης.

Αυτοκινητοβιομηχανίες σε κρίση

Η κρίση στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία παίρνει ενδημικές διαστάσεις. Δεν υπάρχει πλέον καμιά μεγάλη βιομηχανία του κλάδου, που να μην έχει εκπέμψει SOS. Ωστόσο, φαίνεται ότι οι περισσότερες «αξιοποιούν» την κρίση για να επιβάλουν αντεργατικές ρυθμίσεις και να μειώσουν το «κόστος παραγωγής» τους. Ετσι, με την απειλή των ομαδικών απολύσεων, εντάσσονται σε διάφορα πακέτα «σωτηρίας» που εκπονούν οι κυβερνήσεις.

Μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, και ο Καναδάς θα διοχετεύσει οικονομική βοήθεια στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Ο Καναδός πρωθυπουργός, Στέφεν Χάρπερ, από κοινού με την τοπική κυβέρνηση του Οντάριο, ανακοίνωσε πακέτο 4 δισ. δολαρίων Καναδά (3,3 δισ. δολαρίων ΗΠΑ) σε επείγοντα δάνεια προς τις αμερικανικές εταιρείες «General Motors» και «Chrysler», οι οποίες έχουν εργοστάσια στη χώρα.

Στόχος είναι να εξακολουθήσουν να λειτουργούν, ενώ παράλληλα θα εφαρμόζουν προγράμματα αναδιοργάνωσης και εξυγίανσης των δραστηριοτήτων τους. Είχε προηγηθεί η κυβέρνηση Μπους την Παρασκευή, η οποία ενέκρινε να δοθούν 17,4 δισεκατομμύρια δολάρια στις «General Motors» και «Chrysler», ώστε να επιβιώσουν και να ανασυγκροτηθούν έως τις 31 Μάρτη 2009.

Η «General Motors» Καναδά δικαιούται έως και 3 δισ. δολάρια Καναδά και η «Chrysler» Καναδά έως και 1 δισ. Ο καναδικός κλάδος της «Ford», όπως και η μητρική στις ΗΠΑ, δεν έχουν ζητήσει επείγουσα στήριξη.

Υπενθυμίζεται ότι η «Chrysler» και η «General Motors» έχουν διακόψει προσωρινά την παραγωγή στα εργοστάσιά τους στον Καναδά, στις ΗΠΑ και το Μεξικό.

Στο μεταξύ, για πρώτη φορά ύστερα από 70 χρόνια, ο ιαπωνικός βιομηχανικός κολοσσός «Toyota» προβλέπει ότι θα εμφανίσει ζημίες 1,66 δισ. δολαρίων για το οικονομικό έτος 2008 - 2009.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΚΡΙΣΗ Ο ρυθμός ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας έλαβε αρνητικό πρόσημο το τρίτο τρίμηνο του έτους, καθώς καταγράφηκε συρρίκνωση της τάξης του 0,6%. Το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους ο ρυθμός ανάπτυξης στη Βρετανία είχε παραμείνει στο μηδέν. Εφόσον, όπως αναμένεται, τα στοιχεία για το τελευταίο τρίμηνο του έτους, που θα ανακοινωθούν λίγο μετά την Πρωτοχρονιά, είναι επίσης αρνητικά, τότε η οικονομία της χώρας θα έχει τεθεί και τεχνικά σε ύφεση.

ΗΠΑ - ΕΛΛΕΙΜΜΑ Η κυβέρνηση Μπους παραδέχτηκε, με δηλώσεις του εκπροσώπου της Τόνι Φράτο, ότι αφήνει ένα ογκώδες δημοσιονομικό έλλειμμα, όμως τήρησε «αιδήμονα σιωπή» αναφορικά με το εάν στην πραγματικότητα αυτό έχει ξεπεράσει (και) τα χίλια δισεκατομμύρια δολάρια. Ταυτοχρόνως, ο κ. Φράτο ανήγγειλε επίσημα ότι η κυβέρνηση Ομπάμα θα κατανείμει το υπόλοιπο του «Πακέτου Σωτηρίας» των 700 δισ. δολαρίων, που κατάρτισε ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών Χένρι Πόλσον.

ΡΩΣΙΑ - ΑΕΡΙΟ Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι «η εποχή των εκπτώσεων στο φυσικό αέριο» πλησιάζει στο τέλος της. «Η εποχή των εκπτώσεων στις ενεργειακές πηγές, των εκπτώσεων στο φυσικό αέριο πλησιάζει προφανώς στο τέλος της, παρά τα γνωστά οικονομικά προβλήματα», είπε, μιλώντας στο Φόρουμ των Εξαγωγικών Χωρών Φυσικού Αερίου (GECF) στη Μόσχα, αναφερόμενος στην παγκόσμια οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ