Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Δεκέμβρη 2008 - αριθ. φύλλου: 10261

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
50 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
Παράδειγμα στην πάλη των λαών για το σοσιαλισμό

Τα 50 χρόνια της κλείνει, σε λίγες μέρες, η Κουβανική Επανάσταση που συνεχίζει την πορεία της μέσα σε δύσκολες συνθήκες και αντιμετωπίζει τον πιο απάνθρωπο αποκλεισμό (σχεδόν όσο και η ηλικία της), από τις ΗΠΑ και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, που έχει ως στόχο να στραγγαλίσει τον περήφανο λαό της.

Η σοσιαλιστική Κούβα, με την πράξη της, αποτελεί και σήμερα φωτεινό παράδειγμα για το τι μπορεί να πετύχει ένας λαός και η επαναστατική ηγεσία του, όταν παλεύει για ανώτερα ιδανικά.

Η κουβανική επανάσταση ήταν το αποτέλεσμα της λαϊκής δράσης, της εργατικής τάξης, της πρωτοπορίας της, του Κομμουνιστικού Κόμματος, που προετοίμασε για χρόνια την επανάσταση, των αγροτών - κολίγων, της νεολαίας που ξεσηκώθηκε ενάντια στην τυραννία και την ιμπεριαλιστική κυριαρχία, σε μια χώρα που ήταν μπανανία των ΗΠΑ.

Η ιστορία αυτής της επανάστασης είναι πλέον κτήμα όλης της ανθρωπότητας από την πρώτη επίθεση στο στρατόπεδο της Μονκάδα στο Σαντιάγκο ντε Κούμπα στις 26 Ιούλη του 1953 έως την 1 Γενάρη του 1959, που ο λαϊκός επαναστατικός στρατός μπήκε νικηφόρα στην Αβάνα.

Fernando Garcia - Oscar Sola


ΣΕΛ.  11   -   14


ΝΙΚΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ
... γιατί «τελικά η ομορφιά θα νικήσει!»

Για τον αγαπημένο μας σύντροφο, που αποχαιρετήσαμε πριν λίγες μέρες.


ΣΕΛ.  4   -   5
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Ενα πραγματικά διαφορετικό τηλεσκόπιο

Στην παγωμένη Ανταρκτική μια ομάδα επιστημόνων αντιπαλεύει τα στοιχεία της φύσης καθώς προσπαθεί να ολοκληρώσει την κατασκευή ενός τελείως διαφορετικού τηλεσκοπίου, που από μόνο του δημιουργεί μια νέα κατηγορία. Πρόκειται για το IceCube (Αϊςκιουμπ), που σημαίνει κύβος πάγου, το μεγαλύτερο στον κόσμο τηλεσκόπιο νετρίνων.


ΣΕΛ.  7
«ΑΚΡΟΠΟΛ - ΠΑΛΛΑΣ»
Ενα αρχιτεκτονικό κόσμημα σαπίζει

Το υπουργείο Πολιτισμού εξακολουθεί να αφήνει στην εγκατάλειψη και τη φθορά του χρόνου ένα από τα λίγα αρχιτεκτονικά στολίδια της Αθήνας.


ΣΕΛ.  3
ΑΘΗΝΑ
Τα λαμπιόνια και η ενίσχυση των μεγαλοεπιχειρηματιών

ΣΕΛ.  24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Το γαϊτανάκι της ντόπας

ΣΕΛ.  15

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ