ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Δεκέμβρη 2008 - 2η έκδοση
Σελ. /32
Στόχος τους το λαϊκό κίνημα

Γρηγοριάδης Κώστας

Η «χώρα είναι ακυβέρνητη». Η Ελλάδα μοιάζει με «ακυβέρνητη πολιτεία». Με μια «φωνή», με πανομοιότυπη γραφή γνωστοί πολιτικοί αναλυτές και τα συγκροτήματα των ΜΜΕ του αστικού Τύπου ήρθαν χτες αξιοποιώντας την τυφλή βία των λεγόμενων αντιεξουσιαστών, για να ενισχύουν το κλίμα «τρομολαγνείας» και να διαμορφώσουν εκείνες τις συνθήκες, ώστε να εμφανίσουν σαν ...«αναγκαία» την ένταση της κρατικής βίας.

Η απαίτησή τους για την εφαρμογή ακόμα πιο σκληρών μέτρων καταστολής και ενεργοποίησης της «οργανωμένης πολιτείας» δε στοχεύει στην περιφρούρηση των δικαιωμάτων των πολιτών, όπως ισχυρίζονται, ούτε για την αντιμετώπιση των κουκουλοφόρων, αλλά στρέφεται ενάντια στο λαϊκό κίνημα. Κεντρική επιδίωξή τους είναι να τσακιστεί εν τη γενέσει της η λαϊκή οργή. Ειδικά σε μια περίοδο που η κυβέρνηση, με τη συγκατάθεση και του ΠΑΣΟΚ, θα εξαπολύσει μια σφοδρή επίθεση ενάντια σε κάθε εργασιακό και λαϊκό δικαίωμα με πρόσχημα την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, για να διασφαλίσει τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, η αστική τάξη χρειάζεται ισχυρούς μηχανισμούς για να καταστείλει τους ταξικούς αγώνες.

Αυτό το πλαίσιο διαμορφώνουν σήμερα τα αστικά ΜΜΕ και τα φερέφωνα της άρχουσας τάξης και μέσα σ' αυτό επιχειρούν να εγκλωβίσουν και να καθυποτάξουν τα λαϊκά στρώματα, για να νομιμοποιήσουν τη βία που αύριο θα στρέφεται κατά του αγωνιζόμενου λαού.

Αποκαλύπτονται...

Πώς μπορείς να χτυπήσεις και να ανακόψεις την οργανωμένη μαζική πάλη που είναι η μοναδική απάντηση στην κρατική βία και καταστολή και την αντιλαϊκή πολιτική; Η χτεσινή «Ελευθεροτυπία» παραδίδει μαθήματα:

Στο ρεπορτάζ στη σελίδα 6 έχει τίτλο «Οι μαθητές φέρνουν τα πάνω κάτω» και ακριβώς από κάτω φωτογραφία με αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα στον Πειραιά, πράξη που καμία σχέση δεν έχει με τις μεγάλες κινητοποιήσεις των μαθητών αλλά με τη δράση των κουκουλοφόρων.

Στη σελίδα 14, σε θέμα έχει τίτλο: «Οι πιτσιρικάδες έσπαγαν τράπεζες και οι μεγαλύτεροι χειροκροτούσαν». Η δημοσιογράφος στο ρεπορτάζ δε διευκρινίζει σε ποιους μεγάλους αναφέρεται, σε γονείς των πιτσιρικάδων, σε περαστικούς ή μήπως σε μεγαλύτερους σε ηλικία κουκουλοφόρους; Η μόνη αναφορά σε ολόκληρο το ρεπορτάζ είναι ότι «κάποιοι μεγαλύτεροι χειροκροτούν», δίνοντας μια ψευδή εικόνα και για τους πιτσιρικάδες που ήταν κουκουλοφόροι πιτσιρικάδες και όχι μαθητές και για τους μεγαλύτερους που δεν ήταν οι γονείς τους.

Το αποκορύφωμα όμως είναι στη σελίδα 15. Το ρεπορτάζ έχει τίτλο: «Στους δρόμους ανυπακοή - το ΚΚΕ υπάκουο στη "γραμμή"». Προφανώς, στην «Ελευθεροτυπία» εννοούν ανυπακοή τη δράση των κουκουλοφόρων που αποτελεί βούτυρο στο ψωμί της κρατικής εξουσίας για να εντείνει την καταστολή και τη βία σε βάρος του λαϊκού κινήματος. Και «υπακοή» τη μαζική οργανωμένη δράση του λαού μέσα από τα συνδικάτα, τους συλλόγους, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Είναι προφανές ότι δεν κρατιούνται και φανερώνουν το μένος τους ενάντια σε κάθε προσπάθεια οργανωμένης δράσης του λαού ενάντια σε κάθε μορφής επιχειρήσεις που στήνουν μηχανισμούς - φανερούς και μυστικούς - για να χτυπήσουν αυτό που στην πραγματικότητα απειλεί την τάξη και την ασφάλεια της αστικής τάξης. Αποκαλύπτονται μόνοι τους!

... και διαστρεβλώνουν για να αποπροσανατολίσουν

Αίσχος. Μόνο αυτή η λέξη μπορεί να περιγράψει τα χτεσινά ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» για τις πρώτες μαζικές αντιδράσεις των μαθητών που έκλεισαν τα σχολεία τους και κατέβηκαν στους δρόμους διαδηλώνοντας την οργή τους για τη δολοφονία του συμμαθητή τους. Αίσχος γιατί κάτω από τους τίτλους «το ντόμινο της εξέγερσης» και «τα Δεκεμβριανά των 16άρηδων» εξαφανίζει τις πραγματικές μαζικότατες συγκεντρώσεις των μαθητών σε όλη την Ελλάδα και ταυτίζει τις διαδηλώσεις με τους εμπρησμούς και τις επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα.

Αίσχος γιατί θέλοντας να δώσει γραμμή ότι τάχα αυτό είναι το κίνημα, ταυτίζει τους μαθητές με τους κουκουλοφόρους και θεοποιεί το «κίνημα» που δήθεν ξεκίνησε από τα SMS και το Facebook. Συνειδητό ψέμα και διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Συνειδητό ψέμα γιατί γνωρίζουν ότι οι μαθητές μέσα από τις δικές τους συλλογικές διαδικασίες, τα συντονιστικά, τα 15μελή και τις συνελεύσεις τους οργάνωσαν άμεσα και περιφρουρημένα τις αντιδράσεις τους και απομόνωσαν όσους ήθελαν να στρέψουν το κίνημα στον πετροπόλεμο. Επειδή η πραγματικότητα του μαζικού περιφρουρημένου κινήματος των πολλών χιλιάδων μαθητών δεν τους βολεύει... τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα!

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αποφασιστικός περιφρουρημένος αγώνας

Μετά από ένα τριήμερο λαϊκών κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα ενάντια στην κρατική βία και καταστολή, ενάντια στην πολιτική που οξύνει τα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας, το λαϊκό κίνημα χρειάζεται να ανεβάσει την οργάνωσή του. Να παρέμβει αποφασιστικά στις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις. Να βάλει τη δική του σφραγίδα. Και για να γίνει αυτό, σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, χρειάζεται αποφασιστικά βήματα στην οργάνωση, στη δράση, στην πολιτική παρέμβαση της εργατικής τάξης. Κάθε τόπος δουλειάς, κάθε εργοστάσιο, κάθε σχολείο, κάθε γειτονιά και κάθε πόλη πρέπει να γίνουν κάστρο του αγώνα. Ενός αγώνα που θα αξιοποιήσει όλες τις μορφές πάλης. Από τη διαμαρτυρία, τη διαδήλωση μέχρι την απεργία. Ενός αγώνα με ξεκάθαρους στόχους πάλης, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, ενάντια στα μονοπώλια, στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τα κόμματά της. Αγώνα, μαζικού, αποφασιστικού, περιφρουρημένου.

Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, χρειάζεται κίνημα χειραφετημένο από κάθε προσπάθεια να αξιοποιηθεί στο γνωστό σκηνικό της δικομματικής εναλλαγής. Κίνημα που βάζει στόχους ταξικούς και παλεύει αποφασιστικά για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων. Κίνημα, όχι ξέσπασμα, αλλά κίνημα ζωντανό, πολύμορφο, με σχέδιο και αντοχή που θα μάχεται με αυταπάρνηση ενάντια στην πολιτική της πλουτοκρατίας. Στον αυταρχισμό της κυβέρνησης, στις προβοκάτσιες των διαφόρων κέντρων της «κουκούλας», οι εργαζόμενοι, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, μπορεί να αντιτάξουν την οργανωμένη, περιφρουρημένη, ρωμαλέα ταξική αντίσταση. Η αγανάκτηση και η οργή, να γίνουν συνειδητή συμμετοχή στην κοινή λαϊκή πάλη.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, το βάθεμα της οικονομικής κρίσης, η αξιοποίηση της κρίσης εκ μέρους του κεφαλαίου και των στηριγμάτων του, κάνει πιο σύνθετες τις συνθήκες. Στην εργατική τάξη, στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, εκ των πραγμάτων, μπαίνουν σύνθετα και μεγάλα καθήκοντα. Το κύριο είναι το δυνάμωμα των αγώνων. Καμιά υποστολή στη σημαία των αγώνων. Το πλάτεμα και η μαζικοποίηση του κινήματος. Τώρα, πρέπει χιλιάδες νέοι αγωνιστές να μπούνε στις γραμμές του κινήματος. Να πυκνώσουν οι γραμμές της πάλης με εργάτες και εργάτριες, με υπαλλήλους και ανέργους. Εδώ, μέσα στις γραμμές του αγώνα, μέσα στο καμίνι της πάλης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική βρίσκεται η πραγματική διέξοδος για τα λαϊκά προβλήματα. Ξεπερνώντας αναστολές, φοβίες και απογοητεύεσεις, ορθώνοντας ανάστημα στην τρομοκρατία, με όποια μορφή και αν εκφράζεται, οι εργαζόμενοι και η νεολαία πρέπει να σπρώξουν την εξέλιξη στην κατεύθυνση που είναι προς όφελός τους.

Γι' αυτό, η σημερινή πανεργατική πανελλαδική απεργία αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα. Η συμμετοχή στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, η κλιμάκωση με το αγωνιστικό πλαίσιο του Μετώπου, η κλιμάκωση της ταξικής πάλης με όλες τις μορφές είναι η απάντηση που πρέπει να δώσουν οι εργαζόμενοι. Σηκώνοντας πιο ψηλά τη σημαία των αγώνων, η εργατική τάξη πρέπει να βγει στο προσκήνιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ