ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το ύστατο χαίρε στον Τάσσο Παπαδόπουλο

ICON

Σε κλίμα οδύνης και συγκίνησης πραγματοποιήθηκε χτες στον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας, στο Στρόβολο της Λευκωσίας, δημοσία δαπάνη, η κηδεία του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου, ο οποίος έφυγε την Παρασκευή χτυπημένος από την επάρατη νόσο.

Γεννημένος το 1934, ο Τ. Παπαδόπουλος σπούδασε νομική στη Βρετανία, συμμετείχε στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ, το 1955-59, υπήρξε υπουργός επί σειρά ετών αναλαμβάνοντας πολλά χαρτοφυλάκια, από το 1960 έως το 1970, οπότε και εκλέγεται βουλευτής, ενώ χρημάτισε και επίσημος συνομιλητής και σύμβουλος στις συνομιλίες για το Κυπριακό. Το 2003 εκλέχτηκε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, με ιδιαίτερη συμβολή υπέρ της απόρριψης του Σχεδίου Ανάν, το 2004.

Παρόντες στην κηδεία, προκειμένου να του απευθύνουν το τελευταίο αντίο, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής και Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) Μάριος Καρογιάν, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αχιλλέας Κανταρτζής, διακομματική αντιπροσωπεία της ελληνικής Βουλής, οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων της Κύπρου, αρχηγοί ή εκπρόσωποι ελληνικών κομμάτων, βουλευτές, δήμαρχοι, μέλη του διπλωματικού σώματος, η ηγεσία της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας και πλήθος άλλων επισήμων και λαού.

Τον επικήδειο λόγο εκφώνησε ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, ενώ τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας αποχαιρέτησαν ο Δ. Χριστόφιας, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο Πρόεδρος της Βουλής και του ΔΗΚΟ, ο Χριστόδουλος Πασιαρδής και η κόρη του εκλιπόντα Αναστασία Παπαδοπούλου. Στη συνέχεια ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

Associated Press

Στο αποχαιρετιστήριο μήνυμά του, προς τον εκλιπόντα, ο Δ. Χριστόφιας σημείωσε ότι «έφυγε από κοντά μας, αλλά άφησε πίσω του τη σφραγίδα της προσφοράς και της δράσης του, όπως αποτυπώθηκε στο αρχείο της συλλογικής συνείδησης του λαού. Αφησε πίσω του το μεγάλο έργο που επιτέλεσε. Αφησε πίσω του πολλούς εκτιμητές, φίλους και συνεργάτες. Αφησε πίσω του την καθολική αναγνώριση και το σεβασμό φίλων και πολιτικών αντιπάλων», προσθέτοντας «απευθύνουμε σήμερα το ύστατο χαίρε στον Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος κίνησε για το μεγάλο, το ατέλειωτο ταξίδι. Συνοδός του σ' αυτό το ταξίδι, ο σεβασμός, η εκτίμηση, η αναγνώριση όλων μας για τις τεράστιες υπηρεσίες που πρόσφερε στην πατρίδα και στο λαό μας, για τους αγώνες και την έντονη πολιτική του δράση».

Κλείνοντας ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε ότι ο Τ. Παπαδόπουλος «άφησε πίσω του την καθολική αναγνώριση και το σεβασμό φίλων και πολιτικών αντιπάλων. Τώρα μπορεί να κάνει το μεγάλο ταξίδι με ήσυχη τη συνείδηση ότι επιτέλεσε στο ακέραιο το καθήκον και το χρέος προς την πατρίδα και το λαό μας», λέγοντας «στο καλό να πας Τάσσο. Το κενό που αφήνεις συλλογικά θα το καλύψουμε».

«Επιτυχία» η ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου

Πραγματοποιήθηκε η ΝΑΤΟική άσκηση στην περιοχή Αγ. Ευστρατίου και Λήμνου

Ως ελληνική επιτυχία εμφανίζεται η ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου και η αναγόρευση του ΝΑΤΟ σε εγγυητή και φορέα πιστοποίησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε χτες στην περιοχή του Β. Αιγαίου από το ΝΑΤΟικό στρατηγείο CAOC-7 (Συνδυασμένο Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων) με έδρα τη Λάρισα, η ΝΑΤΟική άσκηση «Τολμηρός Τοξότης» (NOBLE ARCHER).

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη άσκηση είχε αναβληθεί δύο φορές λόγω... καιρού, ουσιαστικά όμως εξαιτίας τουρκικών ενστάσεων γιατί στο σχεδιασμό της περιλαμβάνονται περιοχές της ελληνικής επικράτειας, όπως Αγ. Ευστράτιος και Λήμνος, όπου σύμφωνα με τους τουρκικούς ισχυρισμούς πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένες. Η άσκηση σχεδιάστηκε από το ΝΑΤΟικό Κέντρο (CAOC-7) της Λάρισας και εγκρίθηκε από το αεροπορικό στρατηγείο του ΝΑΤΟ που εδρεύει στη Σμύρνη. Στη χτεσινή άσκηση πήραν μέρος 32 ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη και ένα ΝΑΤΟικό ιπτάμενο ραντάρ (ΑΒΑΚΣ) που απογειώθηκε από τη Γερμανία. Τα αεροσκάφη σύμφωνα και με το σχεδιασμό της άσκησης και τα ανάλογα σχέδια πτήσης που εγκρίθηκαν από το ΝΑΤΟ, κινήθηκαν σε περιοχές του Β. Αιγαίου που συμπεριλαμβάνουν το νησί Αγ. Ευστράτιος και την τερματική περιοχή της Λήμνου.

Σύγχρονος εφιάλτης για τους νέους

Εμείς είμαστε σήμερα εδώ για να ενώσουμε τον ελληνικό λαό, τις κοινωνικές και προοδευτικές δυνάμεις γύρω από τις λύσεις που του προτείνουμε. Να φτιάξουμε μια κοινωνία που θα χωράει τα όνειρα των παιδιών μας... Αυτό ισχυρίστηκε ο Γ. Παπανδρέου στην ομιλία του την προηγούμενη Κυριακή στο Εθνικό Συμβούλιο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα βάλει στο «επίκεντρο της πολιτικής του το νέο άνθρωπο», για να του προσφέρει «σωστές συνθήκες εργασίας με ανθρωπιά» και «υψηλής ποιότητας παιδεία»!

Αντί άλλων σχολίων θυμίζουμε μόνο μερικές από τις προτάσεις, τις θέσεις και τους νόμους του ΠΑΣΟΚ που σκιαγραφούν την κοινωνία που οραματίζεται...

  • «Ολοι οι νέοι απόφοιτοι Λυκείου ή ΤΕΕ μέχρι ηλικίας 25 ετών να μπορούν να προσλαμβάνονται από κάθε είδους επιχειρήσεις για 4 χρόνια με πλήρη μισθό, πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς οι επιχειρήσεις ή οι νέοι να υποχρεώνονται να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές. Για τους αποφοίτους ΤΕΙ και ΑΕΙ, το όριο ηλικίας θα μπορούσε να είναι 29 ετών». (Γ. Παπανδρέου 20/01/2004 ομιλία στο Λαύριο).
  • Στις 5 Νοέμβρη του 2008 το ΠΑΣΟΚ ψήφισε την «έκθεση Σέρκας» στην αρμόδια Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου με την οποία καθιερώνεται εβδομαδιαία εργασία μέχρι και 70 ωρών!
  • Στο πρόγραμμά του προτείνει την καθιέρωση «ημιανασφάλιστης» εργασίας των νέων εργαζομένων για τέσσερα χρόνια (κλιμακούμενη, που θα ξεκινά από 100% τον πρώτο χρόνο και θα φτάνει σε 25% τον τέταρτο), απαλλάσσοντας συγχρόνως στο τέλος της τετραετίας τους επιχειρηματίες από οποιαδήποτε υποχρέωση απέναντι στους εργαζόμενους...
  • Στο ίδιο κείμενό του προτείνει «επιδοτούμενη κοινωνική εργασία των νέων για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας», στηρίζοντας την επέκταση του θεσμού των «τοπικών συμφώνων απασχόλησης» που διευρύνουν το καθεστώς της «μερικής απασχόλησης».
  • Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ψήφισε το νόμο 2639/98, που προβλέπει ότι: «Ο εργοδότης μπορεί να επιβάλλει σύστημα εκ περιτροπής (σ.σ. ανά ημέρα, εβδομάδα ή μήνα) απασχόλησης στην επιχείρησή του».
  • Το ΠΑΣΟΚ με το νόμο 2874/2000 προχώρησε στην κατάργηση του οκταώρου, στη «διευθέτηση του χρόνου εργασίας» και στην «απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων».
  • Με δικό του νόμο (2956/01) νομιμοποίησε τις εταιρείες «ενοικιάσεων εργαζομένων», μετατρέποντας τους νέους εργαζόμενους σε σύγχρονους δούλους.
  • «Η θέση μου και η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι γνωστή και δεν αλλάζει. Το άρθρο 16 είναι αναχρονιστικό και αυταρχικό άρθρο, δεν προστατεύει το δημόσιο Πανεπιστήμιο, το πνίγει. Το άρθρο 16 θα αλλάξει». (Γ. Παπανδρέου «Ελεύθερος Τύπος» 11/02/2007).
  • Στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την ανώτατη εκπαίδευση με τίτλο «πρόταση 15 σημείων» προτείνεται να αλλάξει το σύστημα πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση, έτσι ώστε: «Οσοι νέοι παίρνουν το απολυτήριο Λυκείου, θα έχουν εγγυημένο ποσό στο όνομά τους από το κράτος, στο ύψος του κόστους σπουδών που θα πηγαίνει στο Ιδρυμα που θα τους δέχεται». Αυτό σημαίνει ότι στα ιδρύματα θα ισχύουν δίδακτρα για κάθε φοιτητή, που ένα μονάχα μέρος τους προτείνεται να το πληρώνει το κράτος.

-- Στο ίδιο κείμενο σημειώνεται: «Ενθαρρύνουμε τη συνεργασία και τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην έρευνα, κάτω από την εποπτεία των Πανεπιστημίων και, βεβαίως, με αυτόν τον τρόπο συμβάλλουμε στην καινοτομία, αλλά και στη φυσιολογική εξέλιξη του φοιτητή, στην πρόσβασή του στην αγορά εργασίας». Με άλλα λόγια, η έρευνα, που θα γίνεται στα πανεπιστήμια, θα παραγγέλνεται, θα χρηματοδοτείται και θα καθορίζεται από τις επιχειρήσεις, με γνώμονα το κέρδος τους!

Αυτός ο σύγχρονος εφιάλτης για τη νέα γενιά που σε αγαστή συνεργασία με τη ΝΔ «έφτιαξε» το ΠΑΣΟΚ είναι η κοινωνία που υπόσχεται ο Γ. Παπανδρέου για να γίνουν πραγματικότητα τα «όνειρα των παιδιών μας»...

ΚΑΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
Υπεβλήθη σε τοποθέτηση βηματοδότη

Σε επέμβαση για την τοποθέτηση βηματοδότη υπεβλήθη χτες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρ. Παπούλιας. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το «Αττικόν» Νοσοκομείο αναφέρονται τα εξής: «Σήμερα στις 12:45μ.μ. προσήλθε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας για προγραμματισμένο ιατρικό έλεγχο στο Π.Γ.Ν Αττικόν». Σύμφωνα με την ιατρική ανακοίνωση της B' Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής που τον παρακολουθεί, «διεπιστώθη δυσλειτουργία της φλεβοκόμβου, ασυμπτωματική και για το λόγο αυτό εμφυτεύτηκε βηματοδότης. Ο Πρόεδρος είναι σε άριστη κατάσταση».

Ευχές για ταχεία ανάρρωση εξέφρασαν στον Καρ. Παπούλια ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Επίσης, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα απέστειλε ευχές για ταχεία ανάρρωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ