ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Αερομεταφερόμενοι απεργοσπάστες από την Ελλάδα

Τεράστια ερωτήματα προκαλεί η παρουσία Ελλήνων εργαζόμενων στον έλεγχο αποσκευών του αεροδρομίου «Ferihegy», όπου οι Ούγγροι συνάδελφοί τους βρίσκονταν χτες σε απεργία για έβδομη μέρα

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.--

Απεργοσπαστικός μηχανισμός από την Ελλάδα έχει στηθεί για να χτυπηθεί η απεργία των εργαζομένων στο διεθνές αεροδρόμιο της Βουδαπέστης «Ferihegy». Οι εργαζόμενοι στον έλεγχο αποσκευών απέργησαν χτες για έβδομη μέρα, ενάντια στα σχέδια για επικείμενες απολύσεις, διεκδικώντας παράλληλα την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Σύμφωνα με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Ουγγαρίας, αλλά και πληροφορίες που συγκέντρωσε ο «Ριζοσπάστης», η διοίκηση του αεροδρομίου αναζητούσε αρχικά απεργοσπάστες από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τους οποίους και βρήκε στην Ελλάδα. Οι πληροφορίες λένε πως ήδη βρίσκονται στη Βουδαπέστη 40 Ελληνες, οι οποίοι μάλιστα συνέβαλαν ώστε να λειτουργήσουν χτες οι δύο πύλες του αεροδρομίου (2Α και 2Β), ενώ αναμένονται ακόμα μερικές δεκάδες απεργοσπάστες. Πάντως, δεν έχει γίνει γνωστό ακόμα με ποιο τρόπο και υπό ποιες συνθήκες στάλθηκαν εκεί Ελληνες απεργοσπάστες.

Σημειώνεται ότι η γερμανική «Χόχτιφ», ιδιοκτήτρια του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) «Ελευθέριος Βενιζέλος», με βάση τη σύμβαση που υπέγραψε επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, είναι ο κύριος μέτοχος και του αεροδρομίου της Βουδαπέστης. Στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όλες οι δραστηριότητες ασφάλειας και ελέγχου έχουν ανατεθεί σε ιδιωτικές εταιρείες «σεκιούριτι». Η διοίκηση του αεροδρομίου δήλωσε χτες άγνοια για το γεγονός της μετάβασης εργαζομένων από την Ελλάδα στη Βουδαπέστη, με την επισήμανση ότι ουδέποτε έστειλε υπαλλήλους του ΔΑΑ σε άλλη εταιρεία. Σύμφωνες με πληροφορίες του «Ρ», οι εργαζόμενοι που χρησιμοποιούνται ως απεργοσπάστες στην Ουγγαρία φαίνεται να έφυγαν από τη Θεσσαλονίκη.

Το εργατικό συνδικάτο των εργαζομένων εδάφους, που έχει κηρύξει την απεργία στο αεροδρόμιο της Βουδαπέστης, έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη, καθώς με βάση τη νομοθεσία της χώρας οι συγκεκριμένες ενέργειες είναι παράνομες. Οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους της Ουγγαρίας, που συνέχισαν χτες για τρίτη ημέρα τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις με το αίτημα της αύξησης των μισθών τους, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους απεργούς του αεροδρομίου της Βουδαπέστης «Ferihegy».

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΠΝΟ
Νοθεία και διαπιστευτήρια στους εφοπλιστές

Οι ταξικές δυνάμεις κατήγγειλαν την επικίνδυνη για τους ναυτεργάτες στρατηγική των συμβιβασμένων και αποχώρησαν από τις εργασίες του ετήσιου Γενικού Συμβουλίου

Ο άκρως επικίνδυνος, για τα ναυτεργατικά και συνολικά τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, ρόλος της πλειοψηφίας ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, ήταν το στοιχείο που επισφράγισε τις διαδικασίες του ετήσιου Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας που έγινε χτες στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΟΛΠ, από το οποίο αποχώρησαν οι ταξικές δυνάμεις της Ναυτεργατικής Συνδικαλιστικής Κίνησης.

Οι συνδικαλιστές του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού, αφού αρίστευσαν ξανά στην αλλοίωση των συσχετισμών και στην παραχάραξη της θέλησης των ναυτεργατών - όπως και στο ΕΚ Πειραιά - νοθεύοντας το «σώμα» του Συμβουλίου, στη συνέχεια με συνοπτικές και εκφυλιστικές διαδικασίες ενέκριναν τον απολογισμό και προγραμματισμό «δράσης» της ΠΝΟ για το επόμενο έτος. Κείμενα που ενισχύουν τον ρόλο της Ομοσπονδίας ως μηχανισμού στην υπηρεσία των εφοπλιστών, με αποστολή την υπονόμευση της οργάνωσης της πάλης των ναυτεργατών. Είναι ενδεικτικό ότι για την οικονομική κρίση, η πλειοψηφία μόνο που δε συγχαίρει την κυβέρνηση για το χοντρό χρήμα στους τραπεζίτες.

Το «σώμα» που πήρε αυτές τις αποφάσεις για λογαριασμό των ναυτεργατών, αποτελούσαν 57 αντιπρόσωποι, από 75 εγγεγραμμένους. Οι αντιπρόσωποι που εξελέγησαν από τα ναυτεργατικά σωματεία ήταν 112. Οι 37 πετάχτηκαν στα «σκουπίδια» λόγω του αναχρονιστικού καταστατικού της ΠΝΟ. Οι αντιπρόσωποι ήταν εκλεγμένοι είτε με το καλπονοθευτικό πλειοψηφικό σύστημα είτε με απλή αναλογική.

Στο συμβούλιο δε συμμετείχε η Ενωση Ναυτών. Ο πρόεδρός της Αν. Νταλακογιώργος, στέλεχος του ΣΥΝ και της ΑΠ - γνωστός «χαμαιλέοντας», όπως η τακτική του κόμματός του - που ο ίδιος και η ομάδα του φτάνουν να κάνουν απεργοσπασία ακόμα και στις απεργίες της Πρωτομαγιάς, στην τρισέλιδη ανακοίνωση ως εξήγηση της μη συμμετοχής στο συμβούλιο, αναφέρει και τις ταξικές δυνάμεις ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και ΝΣΚ. «Συμβάλλουν - λέει - στην αδιέξοδη γραμμή πλεύσης που ακολουθεί η Ομοσπονδία», με τον κομματικό συνδικαλισμό τους, τη «μαύρη αδίστακτη προπαγάνδα» και διάφορα άλλα. Στο διά ταύτα ευθυγραμμίζεται με την πλειοψηφία, ενώ δεν αναφέρει λέξη ούτε για το 65ωρο που ψηφίζεται σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Σ. Τσιμπόγλου, εκπρόσωπος της ΝΣΚ και πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ δίνοντας την κατάλληλη απάντηση στους συμβιβασμένους ανέφερε ποιος είναι ο ρόλος της πλειοψηφίας της ΠΝΟ και ανέδειξε τα αίτια της οικονομικής κρίσης. Ξεκαθάρισε ότι οι ταξικές δυνάμεις, το ΠΑΜΕ, υπηρετούν τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και είναι περήφανες γι' αυτό. «Αγωνιζόμαστε - είπε - για τη χειραφέτηση της εργατικής τάξης, να διεκδικήσει τα δικαιώματά της και αυτό που της αξίζει, τον πλούτο που παράγει. Δεν αρνούμαστε τον σοσιαλισμό και δηλώσεις μετανοίας δεν κάναμε ούτε θα κάνουμε σε αποστάτες (...) και άθλιους οπορτουνιστές».

ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΑ ΠΟΤΑ
Μάχη ενάντια στην ποινικοποίηση

Μία ιδιαίτερα μαζική απεργιακή συγκέντρωση (φωτ.) πραγματοποίησαν εργαζόμενοι στα Εμφιαλωμένα Ποτά μαζί με πολυάριθμη αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, χτες, μέρα της 24ωρης απεργίας της ΠΟΕΕΠ, έξω από τα Δικαστήρια στη Θεσσαλονίκη. Διαμαρτυρήθηκαν για την προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνων τους, καθώς όλο το προεδρείο της ΠΟΕΕΠ και άλλοι εκλεγμένοι συνδικαλιστές σέρνονται στα δικαστήρια με αστήρικτες κατηγορίες και ψευδείς μηνύσεις της εργοδοσίας. Η δίκη πιθανότατα θα γίνει σήμερα, αφού χτες αναβλήθηκε λόγω παρέλευσης του ωραρίου στο Κακουργιοδικείο.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ: Αναλαμβάνουν δράση οι ταξικές δυνάμεις της παράταξης ΔΑΣ των εργαζομένων στο χώρο των ναυτιλιακών εταιρειών και των τουριστικών γραφείων. Σε σύσκεψη που διοργάνωσε η παράταξη την περασμένη Δευτέρα το βράδυ αποφασίστηκε και συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα κατά των απολύσεων και της καταπάτησης των εργασιακών δικαιωμάτων. Η συγκρότηση της Επιτροπής κρίθηκε ότι ήταν επιτακτική ανάγκη καθώς μια σειρά επιχειρήσεις του κλάδου, αξιοποιώντας την οικονομική κρίση, άρχισαν να απολύουν και να θέτουν σε διαθεσιμότητα εργαζόμενους, ενώ η συμβιβασμένη πλειοψηφία ΑΠ (ΣΥΝ), ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ του ΠΑΣΕΝΤ (Σύνδεσμος Εργαζομένων στη Ναυτιλία και τον Τουρισμό), όπως ήταν αναμενόμενο, δεν έχει κάνει καμία ενέργεια για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

ΛΟΓΙΣΤΕΣ: Συνεχίζονται οι εκλογές για την ανάδειξη της νέας διοίκησης στην Ενωση Λογιστών Αθήνας. Αύριο Πέμπτη οι λογιστές θα μπορούν να ψηφίζουν από τις 1.30 μ.μ. έως τις 8.30 μ.μ. Το Σάββατο, 20/12 και την Κυριακή 21/12 από τις 10 π.μ. έως τις 5 μ.μ.

«ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ»: Συγκέντρωση - παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Μεταφορών - Επικοινωνιών στο Χολαργό έχουν προγραμματίσει για σήμερα στις 10.30 π.μ. οι εργαζόμενοι στον όμιλο της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ). Μεθαύριο Παρασκευή λήγει η προθεσμία υποβολής μη δεσμευτικών προτάσεων από τους υποψήφιους «επενδυτές» για τις τρεις προς πώληση εταιρείες (πτητικό έργο, τεχνική βάση, επίγεια εξυπηρέτηση αεροσκαφών). Στο τέλος του ερχόμενου Απρίλη ο όμιλος ΟΑ θα έχει τεθεί σε εκκαθάριση και θα έχουν απολυθεί όλοι οι εργαζόμενοι.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Σε 24ωρη απεργία προχωρούν αύριο οι εργαζόμενοι στο ΔΕΣΜΗΕ για μια σειρά οικονομικά και θεσμικά αιτήματα.

ΑΛΤΕΚ: Συνεχίστηκε και χτες η κατάληψη των κεντρικών γραφείων του ομίλου από τους εργαζόμενους της θυγατρικής ΑΛΤΕΚ Τέλεκομ (βρίσκεται σε διαδικασία πτώχευσης) καθώς η εργοδοσία έχει αθετήσει τη συμφωνία της να καταβάλει όσα τους οφείλει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ