ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ
Διαχρονικές και συγκεκριμένες οι ευθύνες ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Eurokinissi

Το ΚΚΕ καταγγέλλει τις διαχρονικές κυβερνητικές και συγκεκριμένες ευθύνες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου χωρίς να ξεχνά τα ...χιλιάδες «Βατοπέδια» που συνεχίζουν να «ρημάζουν» το δημόσιο πλούτο. Το στίγμα αυτό έδωσε με την τοποθέτησή του χτες ο εισηγητής του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, τασσόμενος υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής που θα εξετάσει τις διαφαινόμενες ποινικές ευθύνες.

Πραγματικά μεγάλο σκάνδαλο είναι «το καθεστώς που προβλέπει ότι μπορούν να αναγνωριστούν σαν ιδιοκτήτες αυτοί που παρουσιάζουν χρυσόβουλα και οθωμανικά φιρμάνια», σημείωσε ο εισηγητής του ΚΚΕ, τονίζοντας πως «έχουν παραχωρηθεί πάνω από 1 εκατομμύριο στρέμματα» με τον τρόπο αυτό και πως «ό,τι αυτονόητα ο Ελληνας πολίτης καταλαβαίνει ότι είναι δημόσιο έχει παραχωρηθεί σε μονές». «Υπάρχουν πολλά Βατοπέδια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αντ. Σκυλλάκος, θυμίζοντας συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως το ότι «διεκδικούνται από την Εκκλησία τεράστιες εκτάσεις στο Νομό Αττικής», ενώ στο πλαίσιο των εργασιών της επιτροπής «μας είπε μάρτυρας ότι διεκδικούνται στη Χαλκιδική τεράστιες εκτάσεις». «Τι θα κάνουμε με αυτά;» αναρωτήθηκε, «θα συνεχίσουμε να δεχόμαστε ως τίτλους ιδιοκτησίας τα χρυσόβουλα;» και «ό,τι είναι κοινόχρηστο θα λέμε ότι δεν ανήκει στο δημόσιο; Γιατί σιωπούν τα άλλα κόμματα;». Παράλληλα, ο εισηγητής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στις συνεχείς παραχωρήσεις εκτάσεων για επιχειρηματική εκμετάλλευση μιλώντας για «τεράστιο σκάνδαλο υπέρ των επιχειρηματιών». Οπως είπε, στόχος των συνεχών μεταρρυθμίσεων της σχετικής νομοθεσίας «είναι να γίνει ένας διαχωρισμός ανάμεσα σε δάση και δασικές εκτάσεις», έτσι «ώστε εκατομμύρια στρέμματα να χρησιμοποιηθούν επιχειρηματικά». Ο Αντ. Σκυλλάκος πρόσθεσε ότι «σχετικό είναι και το θέμα του διαχωρισμού Εκκλησίας - κράτους» και «γι' αυτό επανακαταθέσαμε τη σχετική πρότασή μας», ενώ ζήτησε «η Εκκλησία να φορολογείται για τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες».

Εστιάζοντας στο αντικείμενο της Εξεταστικής Επιτροπής ο Αντ. Σκυλλάκος τόνισε ότι «υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, όχι αντικειμενικές, όχι να τα φορτώσουμε στις κρατικές υπηρεσίες και να περιορίσουμε την ευθύνη», αλλά, αντίθετα, «υπάρχει θέληση των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που εκφράζεται από συγκεκριμένους υπουργούς να βοηθήσουν τη Μονή Βατοπεδίου». Σχολιάζοντας τα πορίσματα και τη στάση των δύο μεγάλων κομμάτων ανέφερε πως η ΝΔ «δίνει συγχωροχάρτι στις προσωπικές ευθύνες των υπουργών», ενώ «το ΠΑΣΟΚ για τους δικούς του υπουργούς δίνει συγχωροχάρτι από την αρχή, δεν αποδέχεται καν πολιτική ευθύνη για τον κ. Δρυ και τον κ. Φωτιάδη».

Ο Αντ. Σκυλλάκος αναφέρθηκε αναλυτικά στις πράξεις των υπουργών που εμπλέκονται στην υπόθεση. Για την περίοδο της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι όταν τέθηκε θέμα διεκδικήσεων από τη Μονή Βατοπεδίου για το νησί Αντα - Μπουρού που βρίσκεται στη Βιστονίδα «ο υπουργός έπρεπε να πάει την υπόθεση στον εισαγγελέα», αλλά «αντί γι' αυτό ξαφνικά αναζητείται γνωμοδότηση χωρίς να το ζητήσει η μονή», οπότε «βγαίνει το αποτέλεσμα ότι το νησί ανήκει στη μονή», ενώ «όλο το σκεπτικό της απόφασης λέει ότι η ευρύτερη περιοχή με βάση τα χρυσόβουλα ανήκει στη μονή», το οποίο και αξιοποιείται από την πλευρά του Βατοπεδίου. Οπως σχολίασε, «είναι φανερή η θέληση να γείρει η πλάστιγγα υπέρ της μονής».

Αναφερόμενος στις κινήσεις που γίνονται όταν αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία σημείωσε ότι «σταματάει η δίκη ενώ η απόφαση είχε ληφθεί υπέρ του δημοσίου» και δρομολογεί διαδικασίες συμβιβασμών. Ετσι φθάνουμε στη συνέχεια σε πολλές υπερτιμολογήσεις στο πλαίσιο των ανταλλαγών αφού «η λίμνη ενώ κόστιζε λιγότερο, γιατί δεν μπορούσε να γίνει εντατική εκμετάλλευση, την εμφανίζουν υπερτιμολογημένη παίρνοντας συγκριτικά στοιχεία από άλλες γειτονικές λίμνες», δηλαδή «έγινε υπερτιμολόγηση υπέρ της μονής». Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατέθεσε την εκτίμησή του ότι για τις κυβερνητικές ενέργειες «υπήρχε συντονισμός», προσθέτοντας πως «δε μας έπεισε ο κ. Ρουσόπουλος ότι λέει την αλήθεια» καθώς και ο ισχυρισμός ότι «έχοντας συνεχείς συναντήσεις με τον Εφραίμ δε γνώριζε τι διεκδικεί η μονή», σημειώνοντας ότι «υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα».

Ιδιαίτερα στάθηκε ο Αντ. Σκυλλάκος στη λειτουργία διαφόρων υπηρεσιών, όπως τα γνωμοδοτικά συμβούλια και η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου αναρωτώμενος «τι γίνεται με τις διάφορες υπηρεσίες που λέγεται πως λειτουργούν ανεξάρτητα;» και προσθέτοντας ότι «έχουν μεγάλες εξουσίες, γίνονται ρεμούλες». Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι «υπάρχουν 800 χιλιάδες στρέμματα που δίνονται δωρεάν» με πρόσχημα τον ...εποικισμό, ενώ για τα γνωμοδοτικά όργανα έθεσε το ερώτημα: «Υπάρχει γνωμοδοτικό που να βγάλει απόφαση διαφορετική από αυτό που θέλει ο υπουργός; Εικάζεται η θέληση της κυβέρνησης και έτσι βγαίνει η απόφαση». Τέλος, ο Αντ. Σκυλλάκος επισήμανε: «Υποψιαζόμαστε ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες (...). Χρειάζεται το θέμα παραπέρα διερεύνηση γι' αυτό τασσόμαστε υπέρ του να υπάρξει προανακριτική επιτροπή».

ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Επίκαιρο το θέμα του διαχωρισμού Εκκλησίας - κράτους

Διαχρονικό όσο και επίκαιρο είναι το θέμα του διαχωρισμού της Εκκλησίας από το κράτος, επισήμανε σε παρέμβασή του αργά χτες βράδυ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής. Επισήμανε ότι «η καταπάτηση δημόσιας γης από εκκλησίες και μοναστήρια δεν είναι σημερινό φαινόμενο» θυμίζοντας ότι υπήρξαν στο παρελθόν «συγκρούσεις με τους αγρότες» και ότι «μοναχοί στην περιοχή της Χαλκιδικής κυνηγούσαν τους ακτήμονες με τη συνδρομή της χωροφυλακής» και στη συνέχεια οι μονές πουλούσαν τις εκτάσεις σε μεγαλοξενοδόχους. Επίσης θύμισε ότι «το 1925 χιλιάδες ακτήμονες των Τρικάλων οργάνωσαν διαδήλωση και ζητούσαν την απαλλοτρίωση των τσιφλικιών της Εκκλησίας» στην οποία υπήρξαν 6 νεκροί.

Αναφερόμενος στις σημερινές συνθήκες, ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε ότι «πίσω από τους καλόγερους είναι κατασκευαστικές εταιρείες με τζίρο δισεκατομμυρίων ευρώ» και πίσω από αυτές «πολιτικοί οι οποίοι διευκολύνουν» τονίζοντας πως «διευκολύνθηκαν οι μοναχοί και προχώρησαν στη λεηλασία του εθνικού πλούτου». Παράλληλα αναφέρθηκε σε αυτό που καταλαβαίνει κάθε εργαζόμενος όταν βλέπει «ένα μοναστήρι να έχει δυο off Shore εταιρείες με τζίρο εκατομμυρίων». Οπως είπε, «σεβόμαστε τους ανθρώπους που πιστεύουν, αλλά η λεηλασία του δημόσιου πλούτου δεν έχει καμιά σχέση με την Εκκλησία και τους πιστούς». Τέλος αναφέρθηκε στις συνεχείς Ερωτήσεις βουλευτών του ΚΚΕ για την κήρυξη της Βιστονίδας σε εθνικό πάρκο, από το 1996 έως το 2008.

Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ
Ατελέσφορη η Εξεταστική

Ατελέσφορη χαρακτήρισε την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρης, γιατί όπως υποστήριξε δεν αποδείχτηκε η συμμετοχή στο σκάνδαλο του Θ. Ρουσόπουλου, οπότε «ο βασικός στόχος πλήξεως ευρέθη ανέπαφος». Σύμφωνα με όσα είπε, γι' αυτό ευθύνεται τόσο η τακτική της ΝΔ όσο και η απροθυμία του ΠΑΣΟΚ να δώσει 3 ή 4 μήνες χρόνο στην Εξεταστική Επιτροπή προκειμένου να βρεθούν οι απαραίτητες αποδείξεις. Συμπέρανε ότι σήμερα «έχουμε κάποιες ενδείξεις και όχι αποδείξεις», πάντως - όπως διασαφήνισε ο εισηγητής του κόμματος Α. Πλεύρης - ο ΛΑ.Ο.Σ. τάσσεται υπέρ της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής. Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. άσκησε κριτική στη ΝΔ για ανικανότητα διαχείρισης καταστάσεων λέγοντας ότι ανοίγει ο δρόμος για κυβερνήσεις συνεργασίας ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ επιχειρώντας να εμφανίσει το κόμμα του ως αξιόπιστο σύμμαχο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ