ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Φεύγουν» και οι Βρετανοί

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Ιράκ πραγματοποίησε, χτες, μετά από την απερχόμενη αμερικανική ηγεσία, και ο Βρετανός πρωθυπουργός, που συναντήθηκε με τον Ιρακινό ομόλογό του, Νούρι αλ Μάλικι, και με τα βρετανικά στρατεύματα στο νότο. Ο Γκόρντον Μπράουν επιβεβαίωσε ότι τα βρετανικά στρατεύματα θ' αποχωρήσουν από το Ιράκ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2009.

Ο Μπράουν ολοκλήρωσε την επίσκεψή του με χιούμορ καθώς, κατά τη συνάντησή του με Βρετανούς στρατιώτες στη Βασόρα, τους κάλεσε «ν' αφήσουν τα παπούτσια τους έξω από την αίθουσα», αναφερόμενος στην επίθεση του Ιρακινού δημοσιογράφου, την Κυριακή, κατά του Αμερικανού προέδρου. Τις θέσεις των περίπου 4.000 Βρετανών στρατιωτών που θ' αποχωρήσουν από το νότο και τη Βασόρα, θα κληθούν να καλύψουν με κάποιο τρόπο τ' αμερικανικά στρατεύματα προκειμένου να διασφαλίσουν το βασικό δρόμο ανεφοδιασμού τους από το Κουβέιτ.

Το «κενό» γίνεται λίγο πιο δύσκολο να καλυφθεί καθώς χτες συμβουλευτική επιτροπή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τάχθηκε υπέρ της μη ανανέωσης της συνεργασίας της αμερικανικής κυβέρνησης με την ιδιωτική μισθοφορική εταιρεία ασφαλείας «Blackwater», της οποίας η σύμβαση λήγει στα μέσα του επόμενου χρόνου. Η επιτροπή εκτιμά ότι παρά τις άριστες υπηρεσίες που η εταιρεία έχει προσφέρει (καθώς έχει αναλάβει τη φύλαξη Αμερικανών αξιωματούχων και όντως κανείς δεν έχει πάθει τίποτε), η παρουσία της έχει προκαλέσει πλήγμα στην αμερικανική εικόνα, καθώς και πριν το αιματηρότατο πολύνεκρο επεισόδιο στη Βαγδάτη, το Σεπτέμβρη του 2007 (18 νεκροί πολίτες), είχαν καταγραφεί άλλα 70 περιστατικά αιματηρής βίας κατά πολιτών.

Η λήψη της απόφασης παραπέμπεται στην κυβέρνηση Ομπάμα και την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και εκτιμάται ότι αν υιοθετηθεί τελικά η πρόταση της επιτροπής, η Ουάσιγκτον θα βρεθεί σε δύσκολη θέση καθώς υπάρχουν και άλλες μισθοφορικές εταιρείες, αλλά η «Blackwater» έχει τον καλύτερο εξοπλισμό ελικοπτέρων και αεροσκαφών. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία έχει, σήμερα, συμβόλαια αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων με την αμερικανική κυβέρνηση, μόνο στο Ιράκ.

Βομβιστικές επιθέσεις και ένταση

Στον ανακριτή οδηγήθηκε, χτες, ο Ιρακινός δημοσιογράφος που εκτόξευσε τα παπούτσια του στον Τζορτζ Μπους, την περασμένη Κυριακή. Το ζήτημα κυριάρχησε και στο Κοινοβούλιο, που, αν και επρόκειτο να συζητήσει τη «συμφωνία ασφαλείας», τελικά ασχολήθηκε με την τύχη του δημοσιογράφου. Οι βουλευτές του ακραίου σιίτη ηγέτη Σαντρ, όπως και αρκετοί σουνίτες, ζήτησαν σε έντονο τόνο την απελευθέρωσή του.

Την ίδια ώρα, διπλή βομβιστική επίθεση με παγιδευμένα αυτοκίνητα σημειωνόταν στην Ανατολική Βαγδάτη, σκοτώνοντας 18 ανθρώπους (πολίτες και αστυνομικούς) και τραυματίζοντας 53.

  • Συνεχίστηκαν για δεύτερη μέρα χτες οι βομβαρδισμοί της τουρκικής αεροπορίας στο Βόρειο Ιράκ, εναντίον «θέσεων του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ)», όπως ανακοινώθηκε από τον τουρκικό στρατό. Σύμφωνα με την ανακοίνωση χτυπήθηκαν «στόχοι» στο όρος Καντίλ, αναφέροντας ότι όλες οι μονάδες επέστρεψαν κανονικά στις θέσεις τους χωρίς απώλειες, ενώ δε γίνεται αναφορά σε απώλειες από την πλευρά των Κούρδων.
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νέοι άμαχοι νεκροί

ΧΟΣΤ - ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις και Αφγανοί αστυνομικοί στο Ανατολικό Αφγανιστάν, στην επαρχία Χοστ, σκότωσαν τρεις «αντάρτες» που υποτίθεται ότι «είχαν σχέσεις με την Αλ Κάιντα». Ωστόσο, διαφορετική είναι η εικόνα που δίνεται από τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τα θύματα ήταν άμαχοι και όχι «ισλαμιστές μαχητές».

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ, Κάι Εϊντ, υποστήριξε ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα διπλασιάσουν τα χρήματα της αποστολής τους για το Αφγανιστάν, τον επόμενο χρόνο, προσλαμβάνοντας περισσότερο προσωπικό και ανοίγοντας ακόμα περισσότερα γραφεία στην περιοχή, ενώ ζήτησε μεγαλύτερη προστασία των αμάχων κάνοντας λόγο για ανάγκη εκ μέρους των κατοχικών στρατευμάτων για ευρύτερη ενσωμάτωση, καλύτερη συνεργασία και επιχειρησιακό σχεδιασμό...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ