ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ
Δε «σβήνουν» τους ηγέτες του Οχτώβρη

Ολοκληρώθηκε, μετά από ένα σωρό «παρατράγουδα» ο διαγωνισμός, με τον τίτλο «Ονομα της Ρωσίας». Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο «Ρωσία» και διήρκεσε πάνω από ένα εξάμηνο, ξεκινώντας το Μάη, ενώ συγκεντρώθηκαν πάνω από 50 εκατομμύρια ψήφοι (σε μια χώρα 143 εκατομμυρίων ανθρώπων), για την ανακήρυξη της μεγαλύτερης ιστορικής φυσιογνωμίας της χώρας.

Η αρχική «σύλληψη» των οργανωτών, όπως ανακοινώθηκε, ήταν να επιλέξουν από 500 ιστορικές προσωπικότητες τις 50 σημαντικότερες, στη συνέχεια με έναν δεύτερο κύκλο ψηφοφορίας τις 12 σημαντικότερες.

Ομως στην πράξη, όλους αυτούς τους μήνες τα αστικά ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ της Ρωσίας, ξόδεψαν δεκάδες ώρες για να πείσουν, διοργανώνοντας ειδικές εκπομπές, με ιστορικούς, κοινωνιολόγους και άλλους επιφανείς «εμπειρογνώμονες», πως οι φιγούρες των Λένιν και Στάλιν πρέπει να χάσουν το σεβασμό των Ρώσων πολιτών.

Τον Αύγουστο έγινε σαφές πως το «επιθυμητό αποτέλεσμα» για τους διοργανωτές δε θα μπορούσε να επιτευχθεί αν συνεχιζόταν η ψηφοφορία ως είχε, αφού προηγούνταν ο Στάλιν με μεγάλη απόσταση από τους άλλους και στην 3η θέση βρισκόταν σταθερά ο Λένιν. Οι διοργανωτές αποφάσισαν να ακυρώσουν (!) τότε την ψηφοφορία, που γινόταν μόνο μέσω του Ιντερνετ και να επιβάλουν νέους όρους στην ψηφοφορία. Παράλληλα όξυναν την ιδεολογικο-πολιτική αντικομμουνιστική καμπάνια στα ΜΜΕ.

Οι πρώτες έξι θέσεις ωστόσο έχουν ως εξής:: 1) Αλ. Νέφσκι, έζησε την περίοδο 1221-1263 (524.575 ψήφοι), 2) Π. Στολίπιν, έζησε την περίοδο 1862-1911 (523.766 ψήφοι), 3) Ι. Στάλιν, έζησε την περίοδο 1879-1953 (519.071 ψήφοι), 4) Α. Πούσκιν, έζησε την περίοδο 1799-1837 (516.608 ψήφοι), 5) Πέτρος ο Α`, έζησε την περίοδο 1672-1725 (448.857 ψήφοι), 6) Β. Λένιν, έζησε την περίοδο 1870-1924 (424.283 ψήφοι). Τα αποτελέσματα και αυτής της ψηφοφορίας, όπως και άλλων δημοσκοπήσεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια στη Ρωσία, δείχνουν πως ο ρωσικός λαός (και ειδικότερα η νεολαία, που σε μεγάλο βαθμό ψήφισε μέσω του Ιντερνετ) εκτιμούν τη συνεισφορά των ηγετών της Οχτωβριανής Επανάστασης και της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, παρά τους τόνους «λάσπης», που χύθηκαν εναντίον τους στη Ρωσία, ιδιαίτερα τα τελευταία 20 χρόνια.


Ι. Π. - Ε. Β.

ΚΟΥΒΑ - ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ
Προγραμματισμός για τη νέα χρονιά

Την περασμένη Κυριακή ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας της Κούβας, που ανακήρυξε το 2009 χρονιά γιορτασμού των 50 χρόνων της Κουβανικής Επανάστασης. Η Εθνοσυνέλευση ασχολήθηκε με δύο βασικά ζητήματα: Την εξέταση του οικονομικού απολογισμού για το 2008 και το σχεδιασμό για την επόμενη χρονιά καθώς επίσης και την έγκριση του νέου νόμου της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Υπογραμμίστηκε ότι το 2008 ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά, σημειώθηκε άνοδος του εθνικού προϊόντος κατά 4,3% και δεν επιτεύχθηκε ο στόχος για 8%. Η ένταση του αποκλεισμού από τις ΗΠΑ, η διεθνής κρίση και η άνοδος της τιμής των προϊόντων διατροφής καθώς και τα καταστροφικά χτυπήματα 3 κυκλώνων επιδείνωσαν την κατάσταση. Σύμφωνα με τις αποφάσεις, από τον κρατικό προϋπολογισμό σε 43,6% θα κυμανθεί το ποσοστό για τους κοινωνικούς τομείς της Παιδείας, της Υγείας, της Κοινωνικής Πρόνοιας, ενώ σημαντικό κομμάτι θα πάει για την αποκατάσταση των τεράστιων καταστροφών που προκλήθηκαν από τους κυκλώνες.

Νέος νόμος για την Κοινωνική Ασφάλιση

Η Εθνοσυνέλευση ενέκρινε το νέο νόμο για την Κοινωνική Ασφάλιση που θεωρείται «ζωτικής σημασίας για το μέλλον του έθνους». Οπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση, με την έγκριση του νόμου συμφώνησαν πάνω από 3 εκατομμύρια εργαζόμενοι, στις πάνω από 85.000 συνελεύσεις που έγιναν στους τόπους δουλειάς, όπου εξηγήθηκαν αναλυτικά τα νέα μέτρα που θεωρούνται απαραίτητα «για να ενισχυθεί το εργατικό δυναμικό, να υπάρξει μεγαλύτερη προσφορά εργασίας και μεγαλύτερη παραγωγικότητα και να ξεπεραστεί το δημογραφικό πρόβλημα λόγω της υπογεννητικότητας».

Τα βασικά νέα μέτρα που εγκρίθηκαν είναι: Η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, με τροποποίηση της προηγούμενης νομοθεσίας, και επέκταση κατά πέντε χρόνια για γυναίκες και άνδρες, από 55 στα 60 και από 60 στα 65 χρόνια αντίστοιχα. Στόχος, όπως υποστηρίζεται, είναι «να μεγαλώσει ο αριθμός των εργαζομένων που θα συμβάλουν σε αύξηση της παραγωγής και μεγαλύτερη παραγωγικότητα». Ο νόμος προβλέπεται να εφαρμοστεί σταδιακά σε 7 χρόνια, με επέκταση του χρόνου εργασίας και αντίστοιχη αύξηση του ποσού της σύνταξης. Επίσης, προβλέπεται ότι οι σημερινοί συνταξιούχοι που θα επιστρέψουν στην εργασία τους θα λαμβάνουν και τη σύνταξη και το μισθό τους. Η νομοθεσία αυτή, όπως σημειώνουν οι Κουβανοί, αποβλέπει «στο να φέρει περισσότερα εργατικά χέρια στην παραγωγή αφού το προσδόκιμο ηλικίας έχει ανέβει κατά μέσο όρο για άνδρες και γυναίκες στα 78 χρόνια». Στην ομιλία του, δε, ο Ραούλ Κάστρο, Πρόεδρος της Κούβας, χαιρέτισε το γεγονός ότι ήδη έχουν ανταποκριθεί στην έκκληση που είχε απευθύνει τον Ιούλη και επέστρεψαν στις θέσεις τους 6.000 εκπαιδευτικοί συνταξιούχοι από όλες τις βαθμίδες και 1.600 μηχανικοί συνταξιούχοι του στρατού, ενώ τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για εργαζόμενους στην οικοδομή, λόγω και των τεράστιων αναγκών ανοικοδόμησης από τις πρόσφατες καταστροφές. Εν κατακλείδι υπογράμμισε ότι η εργασία και η στάση απέναντί της είναι το κύριο στο οποίο πρέπει να δοθεί έμφαση για να ξεπεραστούν αδυναμίες και να διευρυνθούν οι κατακτήσεις του σοσιαλισμού.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Την παραίτησή του επέδωσε χθες ο Πρόεδρος της Σομαλίας, Αμπντουλαχί Γιουσούφ, ανακοινώνοντας ότι τα καθήκοντά του θα ασκεί ο πρόεδρος της Βουλής, Σιχ Αντεν Μαντόμπε, ενώ ο ίδιος αναχώρησε από τη χώρα. Σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας, η Βουλή έχει περιθώριο 30 ημερών να εκλέξει νέο πρόεδρο ο οποίος και θα διορίσει τον πρωθυπουργό.

ΜΠΑΝΓΚΟΓΚ.-- Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στην Ταϊλάνδη, με χιλιάδες υποστηρικτές του έκπτωτου πρωθυπουργού να πραγματοποιούν χθες κινητοποιήσεις εναντίον της νέας κυβέρνησης και να προκαλούν την αναβολή των προγραμματικών δηλώσεων του πρωθυπουργού Αμπχισίτ Βετζατζίβα, για σήμερα. Ο νέος πρωθυπουργός ζήτησε από τον εξόριστο πρώην πρωθυπουργό Θάκσιν Σιναουάτρα να βάλει το συμφέρον της χώρας πάνω από όλα και να μην υποκινεί ταραχές.

ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ.-- Επτά μετανάστες από τη Λιβερία, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά εξ αυτών ένα αγοράκι 18 μηνών έχασαν τη ζωή τους από πυρκαγιά που προκλήθηκε από φορητή θερμάστρα. Οι μετανάστες διέμεναν στο υπόγειο τριώροφου κτιρίου όπου γίνονταν εργασίες συντήρησης και είχε αφαιρεθεί μια σκάλα που συνδέει το υπόγειο με τους άλλους ορόφους, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Η Ρωσία και η Κίνα εγκαινίασαν το πρώτο στρατιωτικό «κόκκινο τηλέφωνο», μια γραμμή σχεδιασμένη για άμεση επικοινωνία επί σημαντικών ζητημάτων και σε περιόδους κρίσεων. Ανώτατος αξιωματικός του κινεζικού στρατού είχε χτες την πρώτη επικοινωνία μέσω της «κόκκινης» γραμμής με Ρώσο ομόλογό του συζητώντας τη διεθνή και την περιφερειακή κατάσταση, μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

ΣΙΔΝΕΪ - ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Την Αυστραλία προσέγγισαν οι αμερικανικές αρχές με το αίτημα να δεχτεί στο έδαφός της κρατούμενους στις φυλακές του Γκουαντάναμο, όταν αυτές κλείσουν, ενώ εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Κέβιν Ραντ δήλωσε στην εφημερίδα «The Australian» ότι τα όποια αιτήματα θα εξεταστούν κατά περίπτωση. Η Ισπανία πάντως δείχνει να απορρίπτει το ενδεχόμενο σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Χοσέ Λουίς Θαπατέρο.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε ο πρόεδρος της Κάτω Βουλής, Ερμάν φαν Ρομπου, από τον βασιλιά του Βελγίου Αλβέρτο. Η προηγούμενη κυβέρνηση του Ιβ Λετέρμλ παραιτήθηκε υπό το βάρος των κατηγοριών ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να επηρεάσει τη Δικαιοσύνη για την πώληση της τράπεζας Fortis στη γαλλική BNP.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΣΕΡΑΓΕΒΟ.-- Ο προεδρεύων της συλλογικής προεδρίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης Νεμπόισα Ραντμάνοβιτς δήλωσε ότι οι Κροάτες της Βοσνίας θα πρέπει να έχουν τη δική τους οντότητα, επειδή στις ισχύουσες δομές δεν έχουν ίση μεταχείριση με τους υπόλοιπους και δεν μπορούν να συμμετάσχουν ισότιμα. Επίσης, διαδήλωση Αλβανών έγινε στο Πρέσεβο μετά τη σύλληψη από τις σερβικές αρχές δέκα πρώην μελών του Απελευθερωτικού Στρατού Κοσσόβου (UCK), υπόπτων για εγκλήματα πολέμου και πρώην μελών του αυτοαποκαλούμενου Απελευθερωτικού Στρατού Πρέσεβο, Μπουγιάνοβατς και Μέντβετζα (UCPMB).

ΛΙΜΑ.-- Πέντε άνθρωποι πέθαναν από ασφυξία και σε τουλάχιστον δέκα παρουσιάστηκαν αναπνευστικά προβλήματα, όταν ένα δακρυγόνο εξερράγη αργά το βράδυ της Πέμπτης σε ντίσκο στην πόλη Χουλιάκα του νότιου Περού, κοντά στα σύνορα με τη Βολιβία. Ολα τα θύματα ήταν ηλικίας από 17 μέχρι 20 ετών.

ΛΑ ΠΑΣ.-- Τουλάχιστον 14 νεκροί και 43 τραυματίες από τη σύγκρουση δύο λεωφορείων, μερικά χιλιόμετρα έξω από την πόλη Ορούρο, περίπου 220 χλμ. νότια της Λα Πας.

ΛΔ ΚΟΝΓΚΟ - ΟΥΓΚΑΝΤΑ
Δεκάδες άμαχοι νεκροί

ΚΑΜΠΑΛΑ.--

Πάνω από 45 άμαχοι, κυρίως γυναίκες και παιδιά που κατέφυγαν σε καθολική εκκλησία στα βορειοανατολικά σύνορα της ΛΔ Κονγκό σφαγιάστηκαν την Παρασκευή, ενώ προσπαθούσαν, σύμφωνα με το στρατό της Ουγκάντα, να ξεφύγουν από τους αντάρτες του «Αντιστασιακού Στρατού του Κυρίου (LRA)».

Σύμφωνα με τον λοχαγό Κρις Μαγκέζι, εκπρόσωπο της κοινής επιχείρησης του στρατού της Ουγκάντα, της ΛΔ του Κονγκό και του Σουδάν κατά του RLA στα ανατολικά του Κονγκό, οι αντάρτες έσφαξαν τα θύματα με μαχαίρια και ρόπαλα, σε μία εκκλησία που βρίσκεται περίπου 10 χλμ. νοτιοανατολικά της κοινότητας Ντορούμα, στην παραμεθόρια επαρχία Ανω Ουέλε, της ΛΔ του Κονγκό, σε απόσταση 40 χλμ. από τη μεθόριο με το Σουδάν, και 80 χλμ. από τα σύνορα με την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ΗΕ, οι νεκροί της τελευταίας βδομάδας φτάνουν τους 189.

Στο μεταξύ νέα επιδημία του ιού Εμπολα έχει ξεσπάσει στην κεντρική ΛΔ Κονγκό με αποτέλεσμα μέχρι στιγμής εννέα άνθρωποι να έχουν χάσει τη ζωή τους και οι ασθενείς να φτάνουν τους 21.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ