ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Συνάντηση γιορτινή, συνάντηση αλληλεγγύης

Πλημμύρισε παιδιά, γέλια και τραγούδια το Συνδικάτο Οικοδόμων στην εκδήλωση της ΚΟ Αθήνας του ΚΚΕ

«Δεν έχω πάει ποτέ στην Παλαιστίνη, γιατί εκεί έχει πόλεμο. Πέφτουν βόμβες και πυροβολισμοί. Θα πάω όταν σταματήσει ο πόλεμος». Τα λόγια αυτά είναι της 5χρονης Λίνας. «Εχω τρεις πατρίδες. Είμαι από την Παλαιστίνη, την Ιορδανία και έχω γεννηθεί στην Ελλάδα», λέει στον «Ρ».

Είναι ένα από τα πολλά παιδιά μεταναστών εργαζομένων που βρέθηκαν την Κυριακή το πρωί στο Συνδικάτο Οικοδόμων, στην παιδική γιορτή που διοργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ μπροστά στη νέα χρόνια. Μια γιορτή για τα παιδιά που έχουν γνωρίσει «από την κούνια τους» την πιο άγρια πλευρά της εκμετάλλευσης, αυτή του ξεριζωμού, της «παράνομης» διαμονής σε μια ξένη χώρα, των τεράστιων δυσκολιών για να μορφωθούν, να έχουν μια στέγη και περίθαλψη. Αδιέξοδα που στον έναν ή στον άλλο βαθμό βιώνουν και τα παιδιά των Ελλήνων εργαζομένων και στα οποία μόνο η κοινή ταξική πάλη όλων των εργαζομένων μπορεί να δώσει μια αποφασιστική απάντηση.

Λίγο μετά τις 11 το πρωί η αίθουσα εκδηλώσεων του συνδικάτου άρχισε να γεμίζει με οικογένειες μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας. Παιδιά από το Αφγανιστάν, τη Σομαλία, την Αλβανία, τη Συρία, το Σουδάν και πολλές άλλες χώρες τραγούδησαν και έπαιξαν ξένοιαστα, χωρίς η γλώσσα ή το διαφορετικό παρουσιαστικό του καθενός να σταθούν εμπόδιο, ενώ στο τέλος τούς μοιράστηκαν παιχνίδια και βιβλία. Η βουλευτής του ΚΚΕ Λίλα Καφαντάρη διάβασε στα παιδιά το παραμύθι «Ο Ερυθρούλης», το οποίο αναφέρεται στη διαφορετικότητα των ανθρώπων, που όμως αυτή ξεπερνιέται μπροστά στα πολλά που τους ενώνουν. Ξεχωριστή και συγκινητική ήταν η στιγμή όπου ο 6χρονος Βασιλάκης, παιδί χωρίς όραση, τραγούδησε τον «Παλιάτσο» και χριστουγεννιάτικα τραγούδια και διάβασε την ιστορία του ύμνου «Αγια Νύχτα».

«Δεν υπάρχουμε»...

Παιχνίδια και βιβλία μοιράστηκαν στα παιδιά
Παιχνίδια και βιβλία μοιράστηκαν στα παιδιά
Αυτό είπαν στον «Ρ» οι 15χρονες Μαρία από τη Σιέρα Λεόνε και Σάντρα από τη Γκάνα, γεννημένες στην Ελλάδα, χωρίς όμως το ελληνικό κράτος να τους δίνει τα απαραίτητα χαρτιά με την ενηλικίωσή τους. «Δεν έχουμε ταυτότητα, δεν ξέρουμε ούτε αν θα μπορέσουμε να δώσουμε πανελλήνιες εξετάσεις. Είναι λες και δεν υπάρχουμε μετά τα 18 μας χρόνια...», υπογραμμίζουν.

Στην περίπλοκη και κοστοβόρα διαδικασία για την άδεια παραμονής αναφέρεται η 31χρονη Μασάιρ από το Σουδάν, λέγοντας ότι «χρειάζονται ατέλειωτες ώρες στην ουρά, κάθε χρόνο ζητούν καινούρια χαρτιά, ενώ θέλουμε εγώ κι ο άντρας μου 600 ευρώ κάθε 2 χρόνια για παράβολα. Επιπλέον πληρώνουμε δικηγόρο γιατί έχει πιο εύκολη πρόσβαση στη διαδικασία, ενώ αγοράζω και τα ένσημα αν δεν έχω καταφέρει να τα συγκεντρώσω». Συμπληρώνει ότι τα προβλήματα αυτά θέλουν συντονισμένη και επίμονη διεκδίκηση και υπογραμμίζει την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στην Κοινότητα Γυναικών Σουδάν, που δραστηριοποιείται για τα ιδιαίτερα προβλήματα των μεταναστριών.

Οπως σημειώνει, «δεν έχω δουλειά και σκέψου ότι ξέρω ελληνικά, υπολογιστή, έχω κάποια προϋπηρεσία. Ετσι δεν μπορεί ο γιος μου να πάει σε δημόσιο παιδικό σταθμό γιατί αυτοί δεν επαρκούν ούτε για όλες τις εργαζόμενες μητέρες, ενώ οι ιδιωτικοί είναι πολύ ακριβοί. Σε αυτή την κατάσταση είναι πολλές γυναίκες, μετανάστριες και Ελληνίδες».

Τσακίζουν ζωές για τα κέρδη

Το καλωσόρισμα εκ μέρους της ΚΟ Αθήνας του ΚΚΕ έκανε η Τασία Τσατσούλη, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως ο ξενιτεμός και η προσφυγιά δεν είναι επιλογή. «Είναι το οδυνηρό ξερίζωμα του εργάτη, των φτωχών, λαϊκών ανθρώπων όπου Γης, που έχει και ένοχο και αιτία.

Είναι το αποτέλεσμα του ιμπεριαλισμού, του ανταγωνισμού των μονοπωλίων, που ανατρέπουν σύνορα και τσακίζουν ζωές μόνο με ένα στόχο: Τα κέρδη. Πίσω από τον ανταγωνισμό του κέρδους έρχεται σαν πανούκλα η φτώχεια, ο πόλεμος, η εξόντωση εκατομμυρίων παιδιών, η πείνα. Αυτό καταμαρτυράει το χτεσινό έγκλημα στην Παλαιστίνη, στη Σομαλία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν», είπε.

Και συμπλήρωσε: «Η διέξοδος είναι μία: Το "βασίλειο" της ελευθερίας των ανθρώπων. Των ανθρώπων παραγωγών του πλούτου, των εργατών όπου Γης, με την πάλη ενάντια στα μονοπώλια, ενάντια στην τάξη που λυμαίνεται τον πλούτο που εμείς παράγουμε. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο τα παιδιά μας μπορούν να ζήσουν, να μεγαλώσουν, να δημιουργήσουν, να ονειρευτούν, να μη ζητιανεύουν τη ζωή».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ακόμα ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος και ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και γραμματέας της ΚΟ Αθήνας του ΚΚΕ.

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ»
Ντοκουμέντα του '44 και '45 στη διάθεση μελετητών

Για τις ηρωικές μάχες του Δεκέμβρη του 1944, τον απόηχο και την επίδρασή τους καθ' όλο το 1945, όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, αλλά σε όλα τα σημεία της Ελλάδας, το Επιμορφωτικό Κέντρο «Χαρίλαος Φλωράκης» διαθέτει ένα μεγάλο πλούτο εντύπων της περιόδου αυτής. Στο ψηφιοποιημένο του αρχείο, εκτός από τα αντίστοιχα επίσημα κείμενα του ΚΚΕ, την πλήρη συλλογή «Ριζοσπάστη» και «Κομμουνιστικής Επιθεώρησης», στη διάθεση των επισκεπτών του βρίσκονται και 800 φύλλα εφημερίδων και περιοδικών της εποχής, που καλύπτουν όλο το φάσμα της τότε ελληνικής πολιτικής σκηνής, καθώς και την τότε αυτούσια βρετανική προπαγάνδα. Στα παραπάνω προστίθενται και 12 σχετικές μπροσούρες, κυρίως του ΕΑΜικού χώρου. Βεβαίως, στη διάθεση όλων όσοι θέλουν να μελετήσουν τα ζητήματα αυτής της εποχής βρίσκεται και η βιβλιοθήκη - αναγνωστήριο του Κέντρου, με πολυποίκιλη σχετική βιβλιογραφία.

Το Κέντρο βρίσκεται στην οδό Χαρ. Φλωράκη 6 (πρώην Πυθίας), κοντά στην πλατεία Κένεντι στο Χαλάνδρι (τηλ. 210.6851.129). Λειτουργεί Δευτέρα - Παρασκευή, 9 π.μ. - 5 μ.μ.

Οι Θέσεις του Συνεδρίου για ανθρώπους με προβλήματα όρασης

Για να γίνουν πιο εύκολα προσβάσιμες οι Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 18ο Συνέδριο στους ανθρώπους με προβλήματα όρασης, διατίθενται τώρα σε ηχογραφημένη μορφή (αρχεία MP3) και μέσω της ιστοσελίδας του «Ριζοσπάστη», στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.rizospastis.gr. Η πρόσβαση γίνεται από σύνδεσμο στο τέλος του καταλόγου επιλογών στο αριστερό τμήμα της ιστοσελίδας. Για όσους δεν έχουν σύνδεση στο Διαδίκτυο, η ηχογραφημένη μορφή των Θέσεων συνεχίζει να διατίθεται σε CD ή κασέτα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Υγείας της ΚΕ του ΚΚΕ, στο τηλέφωνο 210.2592.111.

Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα στην Αλ. Παπαρήγα

Η παιδική χορωδία του Δήμου Αθηναίων θα πει τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα στην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα αύριο Τετάρτη 31/12 και ώρα 09.30 στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ