ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Φουντώνουν τα σενάρια ανασχηματισμού

Φουντώνει η φημολογία και τα σενάρια για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, καθώς ο Κ. Καραμανλής κρατά κλειστά τα χαρτιά του τόσο για το χρόνο όσο και την έκταση των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα.

Τα σενάρια πάντως επιμένουν ότι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί, ακόμα και ήθελε, να αποφύγει τον ανασχηματισμό, ακριβώς επειδή έχει δημιουργηθεί ένα «ασφυκτικό κλίμα» υπέρ ανάληψης πρωτοβουλιών εκ μέρους του που θα ανατρέψουν το αρνητικό κλίμα. Ο επικείμενος λοιπόν ανασχηματισμός από τη μια θα σηματοδοτεί την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στη λήψη νέων μέτρων για την «έξοδο» από την κρίση, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να δημιουργεί την εικόνα του «νέου ξεκινήματος» με το βλέμμα στραμμένο στη συσπείρωση της εκλογικής βάσης ενόψει και των ευρωεκλογών. Το πρόγραμμα δράσης του Κόμματος ενόψει των ευρωεκλογών αποτέλεσε αντικείμενο της συνεργασίας που είχε χτες ο πρωθυπουργός με τον γραμματέα της ΚΕ Λ. Ζαγορίτη, όπως δήλωσε ο τελευταίος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου. Θεωρείται όμως βέβαιο ότι στη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα των αλλαγών σε κυβέρνηση και κόμμα, αλλά και η «τύχη» του ίδιου του γραμματέα της ΝΔ, αν δηλαδή θα παραμείνει στο κόμμα ή θα περάσει στην κυβέρνηση. Πάντως όσο περνάνε οι μέρες, τόσο περισσότερο απομακρύνεται το ενδεχόμενο της απομάκρυνσης του Γ. Αλογοσκούφη από το υπουργείο Οικονομίας, καθώς εκτιμάται ότι σε διαφορετική περίπτωση θα δοθούν «λάθος μηνύματα στην αγορά», που δεν ευνοεί καθυστερήσεις και αναβλητικότητα στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης. Επιπλέον ο Γ. Αλογοσκούφης έχει «πολύ καλές σχέσεις» με τις Βρυξέλλες, που ήδη πιέζουν για νέα μέτρα για τον «εκτροχιασμό» του ελλείμματος. Από την άλλη παραμονή του Γ. Αλογοσκούφη στη θέση του ακυρώνει το «νέο αέρα» που θέλει να προσδώσει ο πρωθυπουργός με τον ανασχηματισμό, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα και το ανάλογο πολιτικό κόστος. Προβληματισμός υπάρχει και για το πρόσωπο που θα αναλάβει τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ενώ θεωρείται πολύ πιθανό ότι θα διασπαστεί εκ νέου στα δύο το υπερυπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, με στόχο την ενίσχυση των σωμάτων ασφαλείας και της καταστολής.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
Εχει αλλάξει το κλίμα υπέρ της Κύπρου

Αποσπάσματα από συνέντευξη του Κύπριου Προέδρου στο Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου

Εκκληση προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και την τουρκική ηγεσία απηύθυνε ο Πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας, να κατανοήσουν ότι στις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού γίνεται συζήτηση για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, «που δε σημαίνει αριθμητική ισότητα, αλλά διατάξεις στο σύνταγμα και τους νόμους που δε θα δίνουν τη δυνατότητα στη μεγαλύτερη κοινότητα να επιβάλλει τη θέλησή της στη μικρότερη».

«Αυτό εξηγώ στον κύριο Ταλάτ, αλλά θέλω να πιστεύω ότι επειδή βρισκόμαστε στο αρχικό στάδιο των συνομιλιών βάζει μαξιμαλιστικές θέσεις και στην πορεία με μια ολοκληρωμένη εικόνα θα γίνουν μετακινήσεις από την τουρκοκυπριακή πλευρά για να μπορέσουμε να βρούμε την κοινή κυπριακή γλώσσα να φθάσουμε σε λύση», είπε ο κ. Χριστόφιας.

Σε συνέντευξή του στο Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε επίσης ότι πιστεύει πως έχει αλλάξει απόλυτα το κλίμα υπέρ της Κύπρου σε ό,τι αφορά το διεθνή παράγοντα.

«Σήμερα ενοχλείται από κάποιους η Τουρκία. Δε βρίσκεται ούτε ένα, ούτε δύο βήματα μπροστά αλλά εμείς είμαστε μπροστά, και πρέπει να πιεστεί για να γίνει πιο διαλλακτική και να κατανοήσει ότι οι Κύπριοι είναι οι νοικοκύρηδες και εντέλλονται να λύσουν το Κυπριακό χωρίς συνταγές από την Τουρκία είτε από αλλού», ανέφερε ο κ. Χριστόφιας.

Πρόσθεσε ότι η κατάσταση σε ό,τι αφορά τη στάση ξένων χωρών έχει αλλάξει άρδην και ριζικά, αναφέροντας ότι από τα περίπου 19 ταξίδια που έκανε ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο εξωτερικό, γνωρίζει, νιώθει και βλέπει πώς τον αντιμετωπίζουν οι ξένοι, ασκώντας και κριτική στην Τουρκία.

Εξ άλλου, ο κ. Χριστόφιας άσκησε για πρώτη φορά οξεία κριτική για τα κόμματα της συμπολίτευσης, λέγοντας ότι «αρχηγοί ή πολιτικοί παράγοντες συμπολιτευόμενων κομμάτων κάποτε ξεπερνούν τα όρια της δεοντολογίας με την κριτική που ασκούν στην κυβέρνηση».

«Σε κάνουν να διερωτάσαι αν είναι συμπολίτευση ή όχι. Οταν ηγέτης κόμματος της συμπολίτευσης παίρνει κατ' εξακολούθηση θέση κριτικής στους χειρισμούς της κυβέρνησης, τότε διερωτάται κανείς γιατί και πώς στηρίζει την κυβέρνηση. Οταν ρωτούμε γιατί δε φεύγουν, μας απαντούν ότι στηρίζουν την κυβέρνηση και έχουν απλώς διαφορετικές απόψεις», είπε ο κ. Χριστόφιας.

Πρόσθεσε ότι στωικά παρακολουθεί την κατάσταση, ακούει, μελετά και δέχεται αυτή την κριτική χωρίς να σημαίνει ότι την αποδέχεται.

«Την ακούω με πολύ συγκράτηση, πολλές φορές διερωτώμαι γιατί αυτή η συμπεριφορά και το αφήνω ως εκεί. Ολοι είμαστε υπό την κρίση του κόσμου», εξήγησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ενα ευέλικτο δεκανίκι

Την πρεμούρα τους για όσα συμβαίνουν στη ΝΔ εκδηλώνουν σε κάθε ευκαιρία οι του ΛΑ.Ο.Σ. Ενεργώντας ως σχολιαστής στις «κεντροδεξιές» περατζάδες που διοργανώνονται για τις κάμερες και το θεαθήναι, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. Κυριάκος Βελόπουλος έσπευσε να κρίνει τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον γραμματέα της ΝΔ, Λευτέρη Ζαγορίτη, και τις κατοπινές δηλώσεις του δεύτερου. Οτι «έστειλε το μήνυμα στους άτακτους και αντιδραστικούς, θεωρητικά πάντα, βουλευτές της ΝΔ, ότι πρέπει να σωπάσουν».

Δύσκολος ρόλος για κάθε δεκανίκι. «Ευέλικτα», να κατακρίνει τη μια μέρα μήπως και συμμαζέψει - ανέξοδα για το σύστημα - τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Και διαθέσιμος να δηλώνει την επόμενη, πάντα προς στήριξη της γαλαζοπράσινης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, άρα της εφαρμοζόμενης πολιτικής, σε όφελος της πλουτοκρατίας και σε βάρος των πλατιών λαϊκών στρωμάτων.

Δεν υπάρχει αντικείμενο συζήτησης

Ως άνευ αντικειμένου απορρίφθηκε από το ΚΚΕ η πρόσκληση του Γ. Παπανδρέου για συνάντησή του με την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος.

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με την πρόσκληση του ΠΑΣΟΚ για συνάντηση με το ΚΚΕ, σημειώνεται: «Στην πρόσκληση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου, για συνάντηση του ιδίου με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, η Αλέκα Παπαρήγα απάντησε ότι δεν υπάρχει αντικείμενο συζήτησης για την πραγματοποίηση συνάντησης ανάμεσα στα δύο κόμματα».

Συνεστιάσεις ΚΚΕ

-- Η Κομματική Οργάνωση Αγίου Νικολάου Λασιθίου του ΚΚΕ, το Σάββατο 3 Γενάρη, θα πραγματοποιήσει συνεστίαση ενόψει του 18ου Συνεδρίου του Κόμματος και της δίμηνης οικονομικής εξόρμησης για την ανέγερση κτιρίου που θα στεγάσει το ιστορικό αρχείο του ΚΚΕ. Η συνεστίαση θα γίνει στο εστιατόριο «ΙΤΑΝΟΣ» στις 7.30 μ.μ. Στο χώρο θα παρευρίσκεται και θα μιλήσει ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και αμέσως μετά θα ακολουθήσει κρητικό γλέντι με τον Λυράρη Γεροντογιάννη.

-- Η ΚΟ Πρόνοιας της ΚΟΑ και οι Κομματικές Ομάδες ΑΜΕΑ του ΚΚΕ διοργανώνουν συνεστίαση την Κυριακή 11 Γενάρη, στη 1.30 μ.μ., στο κέντρο «Κοκκινιώτισσα» (7ης Μαρτίου, πρώην Κονδύλη, στη Νίκαια). Πληροφορίες στο κινητό 6974646.540.

Λειτουργεί το «παζάρι της ειρήνης»

Η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ) διοργανώνει και φέτος για την περίοδο των γιορτών παζάρι ειρήνης. Μια μεγάλη ποικιλία όμορφων δώρων σε προσιτές τιμές, βιβλία, κεραμικά, κοσμήματα, φυσητό γυαλί και πολλά άλλα, περιμένει τους φίλους της ειρήνης στα γραφεία της ΠΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 56, 1ος όροφος). Το παζάρι θα διαρκέσει έως τις 9 του Γενάρη 2009 και θα λειτουργεί καθημερινά Δευτέρα - Παρασκευή 9 π.μ. - 2 μ.μ., ενώ Δευτέρα και Πέμπτη θα λειτουργεί και το απόγευμα 6 - 8 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ