ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αμερικανικές αντιπολεμικές οργανώσεις στο πλευρό του Ζάιντι

Η ενέργεια του Ιρακινού δημοσιογράφου έχει γίνει σύμβολο στις αντικατοχικές διαδηλώσεις στο Ιράκ

Associated Press

Η ενέργεια του Ιρακινού δημοσιογράφου έχει γίνει σύμβολο στις αντικατοχικές διαδηλώσεις στο Ιράκ
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Την άμεση απελευθέρωση άνευ όρων του δημοσιογράφου Μουνταζέ αλ Ζάιντι που πέταξε τα παπούτσια του εναντίον του απερχόμενου Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους ζητούν αντιπολεμικές οργανώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, τονίζοντας ότι πρόκειται για ενέργεια που ήθελε να «προσβάλει» και ότι είναι μια μορφή αντίστασης...

Πάντως, η δίκη του Αλ Ζάιντι αναβλήθηκε επ' αόριστον, δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο εκπρόσωπος του ανώτατου ποινικού δικαστηρίου του Ιράκ. Ο Αλ Ζάιντι αναμενόταν να παρουσιαστεί σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου και αντιμετώπιζε κατηγορίες για «επίθεση εναντίον ηγέτη ξένης χώρας κατά τη διάρκεια επίσκεψης», κατηγορίες που επισείουν ποινή κάθειρξης από πέντε έως 15 έτη.

Ο δικηγόρος του Ιρακινού δημοσιογράφου είχε ανακοινώσει την Κυριακή ότι είχε καταθέσει αίτημα ματαίωσης της διαδικασίας, με την αιτιολογία ότι με την πράξη του εξέφρασε την αντίθεσή του στην κατοχή και την πολιτική καταπίεσης των Ιρακινών, στο πλαίσιο της ελευθερίας της έκφρασης.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συνεχίζονται «ενέσεις» δισεκατομμυρίων

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ - ΣΑΟ ΠΑΟΛΟ.--

«Πακέτο» ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη διάσωση του επενδυτικού ομίλου GMAC, που ελέγχεται από την General Motors και την Cerberus Capital Management (ιδιοκτήτρια της Chrysler) ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Εντούτοις, τα μαντάτα για την αμερικανική οικονομία εξακολουθούν να είναι δυσοίωνα, καθώς μερικές ώρες μετά, σύμφωνα με την έκθεση της Conference Board, ανακοινώθηκε ότι ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό, καθώς διαμορφώθηκε στις 38 μονάδες από 44,7 μονάδες το Νοέμβρη. Αιτία; «Η χειρότερη αγορά εργασίας των τελευταίων 16 ετών»...

Συνεπώς, είναι αναγκαία κατά τους αναλυτές η θυσία μυθικών ποσών των φορολογουμένων προς τις τράπεζες και τις πολυεθνικές. Και βαφτίζουν τη στήριξη του κεφαλαίου «σχέδια διάσωσης». Ειδικά το τελευταίο, το σχέδιο διάσωσης της GMAC βασίζεται κυρίως στην αναδιάρθρωση των κεφαλαίων της, μέχρι του ποσού των 5 δισ. δολαρίων. Παραχωρείται επίσης δάνειο ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στην General Motors, προκειμένου να μπορέσει να συμμετάσχει στην αναδιάρθρωση αυτή. Το ποσό αυτό θα προστεθεί στο δάνειο των 9,4 δισ. δολαρίων που έχει ήδη παραχωρήσει η αμερικανική κυβέρνηση στην αυτοκινητοβιομηχανία. Οι πόροι για τη χρηματοδότηση της GMAC θα αντληθούν από το σχέδιο Πόλσον για τη διάσωση του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Τέλος, η κρίση χτυπά και τις εξαγωγές ζαχαροκάλαμου της Βραζιλίας - πρώτη ύλη για την παραγωγή βιοκαυσίμων - καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας περίπου 30 εκατ. τόνοι ζαχαροκάλαμου της εσοδείας 2008-09 δεν έχουν θεριστεί σε έξι βραζιλιάνικα Κρατίδια εξαιτίας των καθυστερήσεων στις πληρωμές των εργοστασίων παραγωγής ζάχαρης κι αιθανόλης, εξαιτίας της διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης που πιέζει τις τιμές και τη ζήτηση. Ο αριθμός αυτός ισοδυναμεί στο 6,4% των 469 εκατ. τόνων ζαχαροκάλαμου που μαζεύτηκαν στα κεντροανατολικά της χώρας, την κύρια ζώνη παραγωγής του προϊόντος.

ΡΩΣΙΑ - ΝΑΤΟ
Συνεργασία και προειδοποιήσεις

Το ΝΑΤΟ ανανέωσε το συμβόλαιό του, τόσο με την Ουκρανία, όσο και με τη Ρωσία για την ενοικίαση μεταφορικών αεροπλάνων «Ρουσλάν» έως τις 31 Δεκέμβρη του 2010.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Αεροπορικού επιστημονικο - τεχνικού συμπλέγματος του Αντόνοφ, τα αεροπλάνα «Αν-124-100 Ρουσλάν» χρησιμοποιούνται στα πλαίσια του προγράμματος του ΝΑΤΟ «SALIS», εκτελώντας αεροπορικές μεταφορές κατά παραγγελία του ΝΑΤΟ. Να σημειωθεί πως το αρχικό συμβόλαιο έχει υπογραφτεί στις 17 Γενάρη του 2006 και από τότε τα αεροπλάνα αυτά πραγματοποίησαν 550 πτήσεις και μετέφεραν πάνω από τους 33 χιλιάδες τόνους φορτίων.

Την ίδια ώρα, για άλλη μια φορά, ο Α. Ντενίσοφ, πρώτος υφυπουργός του ρωσικού ΥΠΕΞ, επανέλαβε την αντίθεση της Μόσχας στην ένταξη στο ΝΑΤΟ της Ουκρανίας και της Γεωργίας, την οποία χαρακτήρισε «χωρίς νόημα». Ο ίδιος σημείωσε πως όσο οι δύο αυτές χώρες «απομακρύνονται από τη Ρωσία και πλησιάζουν το ΝΑΤΟ, τόσο λιγότερες πιθανότητες υπάρχουν για μια εποικοδομητική συνεργασία, που θα επιτρέψει την επίλυση των διμερών προβλημάτων».

Να σημειωθεί πως οι δηλώσεις αυτές γίνονται την ώρα που η ρωσική «Γκαζπρόμ» δηλώνει πως θα κόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία, λόγω οφειλών.


Ι.Π.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΟΥΛΕΪΜΑΝΙΓΙΑ.-- Σε νέους βομβαρδισμούς στο βόρειο Ιράκ εναντίον «στόχων του Εργατικού Κουρδικού Κόμματος (ΡΚΚ)» προχώρησε χτες η Τουρκία, καταστρέφοντας μία γέφυρα και χωρίς να αναφερθούν άλλες απώλειες.

ΝΤΑΚΑ.-- Τις 240 από τις 300 έδρες του Κοινοβουλίου στο Μπαγκλαντές φαίνεται να κέρδισε, στις πρώτες εκλογές που διενεργήθηκαν μετά από εφτά χρόνια τη Δευτέρα, η πρώην πρωθυπουργός της χώρας Σεΐκ Χασίνα, βάσει των πρώτων ανεπίσημων αποτελεσμάτων. Το αποτέλεσμα ωστόσο αμφισβητείται από το Εθνικιστικό Κόμμα, που ισχυρίζεται ότι υπήρξαν παρατυπίες στη διαδικασία και απειλεί να μην αποδεχτεί το αποτέλεσμα. Παρατηρητές σημειώνουν ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο, «το Μπαγκλαντές διακινδυνεύει να διολισθήσει στην αναρχία, στη βία και τη διαφθορά που το χαρακτήρισαν στο παρελθόν».

ΠΕΚΙΝΟ.-- Συνεχίζεται το διατροφικό σκάνδαλο του επιμολυσμένου γάλακτος με μελαμίνη στην Κίνα, καθώς περισσότερες από 1.500 συσκευασίες κινέζικων μπισκότων, που εξήχθησαν στο Χονγκ Κονγκ και στη Σιγκαπούρη βρέθηκαν θετικές στους ελέγχους για μελαμίνη.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Φλαμανδός και χριστιανοδημοκράτης είναι ο νέος πρωθυπουργός του Βελγίου, αφού τα πέντε κόμματα του συνασπισμού κατέληξαν τελικά σε συμφωνία για τη νέα κυβέρνηση. Ο Χέρμαν φαν Ρομπού παρουσίασε το κυβερνητικό σχήμα στον βασιλιά Αλβέρτο Β΄. Η ορκωμοσία θα γίνει την Παρασκευή.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Η διάσημη Αμερικανίδα τραγουδίστρια της τζαζ, Ερθα Μέι Κιτ, πέθανε σε ηλικία ογδόντα ενός ετών, από καρκίνο. Η Κιτ που είχε συνδεθεί με το κίνημα για τα κοινωνικά δικαιώματα αλλά και το αντιπολεμικό κίνημα καθώς το 1968, σε γεύμα στο Λευκό Οίκο έκανε δηλώσεις εναντίον του πολέμου στο Βιετνάμ, ήταν για πολλά χρόνια στη «μαύρη λίστα» που την ανάγκασε να δουλέψει εκτός ΗΠΑ για αρκετά χρόνια πριν επιστρέψει θριαμβευτικά στο Μπρόντγουέι το 1974.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Αμερικανός πολιτικός επιστήμονας Σάμιουελ Χάντινγκτον, γνωστός για το διαβόητο έργο του «Η Σύγκρουση των Πολιτισμών», πέθανε πριν από λίγες μέρες σε ηλικία 81 ετών. Ηταν ο θεωρητικός της αντιδραστικής θεωρίας που προώθησαν ο Μπρεζίνσκι, η κυβέρνηση Μπους, αλλά και εφαρμόζεται από κοινού από Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς για τον λεγόμενο «Νέο αμερικανικό αιώνα», που σημαίνει την ιμπεριαλιστική επιβολή των ΗΠΑ.

ΜΑΛΤΑ.-- Περισσότεροι από 140 οικονομικοί μετανάστες διασώθηκαν από πλοιάριο που έμεινε ακυβέρνητο εν μέσω θαλασσοταραχής στα ανοιχτά της Μάλτας. Η λέμβος κατευθυνόταν στην ιταλική νήσο Λαμπεντούζα.

ΜΟΣΧΑ.-- Ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ υπέγραψε τη νομοθετική μεταρρύθμιση για την παράταση της προεδρικής θητείας στη Ρωσία, από 4 σε 6 χρόνια. Η μεταρρύθμιση που θα τεθεί σε ισχύ μετά τη λήξη της δικής του θητείας, προωθήθηκε με διαδικασίες-εξπρές τόσο από το Κοινοβούλιο όσο και από τα περιφερειακά κοινοβούλια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ