ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /28
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΕΕ
«Ισες αποστάσεις»...

ΠΑΡΙΣΙ.--

Αμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα ζήτησαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ που συνεδρίασαν εκτάκτως χθες στο Παρίσι. Με την υποκρισία να ξεχειλίζει και κρατώντας ίσες αποστάσεις μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραήλ, η ΕΕ κινήθηκε στις γνωστές της θέσεις χωρίς να τολμά να αγγίξει το πραγματικό πολιτικό πρόβλημα, που οδήγησε στο νέο ισραηλινό έγκλημα. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος ΥΠΕξ και προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ, Μπερνάρ Κουσνέρ, μετά τη συνεδρίαση «Ισραήλ και Χαμάς πρέπει να σταματήσουν οριστικά τις εχθροπραξίες, να γίνει σεβαστή η εκεχειρία και να υπάρξει δυνατότητα παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, γιατί υπάρχουν πολλά θύματα», προσθέτοντας ότι η ΕΕ ζητά επιστροφή στις ειρηνευτικές συνομιλίες. Σύμφωνα με το Γάλλο ΥΠΕΞ, μέχρι το δείπνο των «27» δεν υπήρχε καταληγμένη κοινή δήλωση.

Παράλληλα, οι υπουργοί Εξωτερικών του κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή, στο οποίο συμμετέχουν οι ΗΠΑ, η ΕΕ, ο ΟΗΕ και η Ρωσία, κάλεσαν και αυτοί, στο ίδιο πνεύμα, όλα τα μέρη για άμεση παύση των εχθροπραξιών στη Γάζα και το νότιο Ισραήλ, με παράλληλη λήψη μέτρων διασφάλισης της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Στηρίζει το ισραηλινό έγκλημα η Τσεχία

Ξεκάθαρα υπέρ του ισραηλινού εγκλήματος στη Γάζα, τάχθηκε χτες η κυβέρνηση της Τσεχίας, που αναλαμβάνει και την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, από την 1η Γενάρη 2009, ακολουθώντας τα βήματα της Ουάσιγκτον. Οπως δήλωσε προκλητικά χθες, μάλιστα, ο Τσέχος Υπουργός Εξωτερικών, Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ, «το Ισραήλ έχει το δικαίωμα αυτοάμυνας», με το επιχείρημα ότι η «Χαμάς αύξησε υπερβολικά τον αριθμό των ρουκετών που εκτοξεύτηκαν εναντίον του Ισραήλ από τη λήξη της εκεχειρίας, στις 19 Δεκεμβρίου», κάτι που κατά την Πράγα «είναι πλέον ανεπίτρεπτο»!

Σύμφωνα με τη «συλλογιστική» της τσέχικης κυβέρνησης, όπως εκφράστηκε στις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της, η «Χαμάς έχει εξαιρέσει τον εαυτό της από τον όποιο σοβαρό πολιτικό διάλογο εξαιτίας των επιθέσεων με ρουκέτες κατά του Ισραήλ», συμπληρώνοντας ότι η Χαμάς έχει τοποθετήσεις τις βάσεις της και τις οπλαποθήκες της στις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές, εννοώντας εμμέσως πλην σαφώς, ότι σε αυτήν βρίσκονται οι ευθύνες για τον αυξανόμενο αριθμό νεκρών αμάχων στη Γάζα, λέγοντας προκλητικά ότι εκφράζει την κατανόησή του για τη θέση του Ισραήλ, όντας ένας από τους λίγους που απολαμβάνουν την «πολυτέλεια του να λέω την αλήθεια».

Αναφερόμενος στο τι προτίθεται να κάνει η Τσέχικη Προεδρία όσον αφορά τη Μέση Ανατολή, ο Κ. Σβάρτσενμπεργκ ισχυρίστηκε ότι «θα επιχειρήσει να προωθήσει μια πολιτική που θα οδηγήσει στην ειρήνη» και δε θα στηρίξει καμία από τις δύο πλευρές στη σύγκρουση, αλλά «μάλλον θα εργαστεί διαμεσολαβητικά»...

ΠΑΣΟΚ
Καταγγέλλει τις «πράξεις βίας» και από τις «δυο πλευρές»!

Την ίδια ώρα που η ισραηλινή ιμπεριαλιστική μηχανή με την ανοχή των ΗΠΑ και της ΕΕ δολοφονεί τον παλαιστινιακό λαό, εκδηλώνοντας μια σκληρή επιδρομή που αποτελεί τμήμα των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών για την «Ευρεία Μέση Ανατολή», το ΠΑΣΟΚ και ο Γ. Παπανδρέου από την πρώτη κιόλας στιγμή, ευθυγραμμιζόμενοι απόλυτα με τα σχέδια της Νέας Τάξης..., ανακάλυψαν και από τις δυο πλευρές «πράξεις βίας», οι οποίες όπως είπε «τροφοδοτούν έναν φαύλο κύκλο τυφλής βίας και αίματος στη Μέση Ανατολή»!!

Μάλιστα, ο Γ. Παπανδρέου και ενώ η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε κλιμάκωση των επιθέσεων, ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς μέσω τηλεφωνικών επικοινωνιών ζήτησε να υπάρξει παρέμβαση Ευρωπαίων και Αράβων ηγετών «στην κρίση για να υπάρξει κατάπαυση του πυρός απ' όλες τις πλευρές και συμφωνία εκεχειρίας»...

Στο ίδιο μήκος κύματος χτες η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Μ. Καρακλιούμη, χρησιμοποιώντας τη γνωστή ιμπεριαλιστική προπαγάνδα των «ίσων αποστάσεων» ανάμεσα στο θύτη και το θύμα, ανέφερε: «Καταδικάζουμε και καταδικάσαμε με τον πιο απερίφραστο τρόπο κάθε πράξη βίας». Βέβαια, σε μια προσπάθεια να «χρυσώσει το χάπι», υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ «καταδικάζει ευθέως και ρητά τους πολύνεκρους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα οι οποίοι έχουν ως θύματα εκατοντάδες ζωές άμαχου πληθυσμού και ζητούμε την άμεση παύση τους», αλλά έσπευσε να σημειώσει ότι το ΠΑΣΟΚ ζητά «να σταματήσουν αμέσως όλες οι εχθροπραξίες».

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, σε μια προσπάθεια να αθωώσει τη συνολικότερη πολιτική της ΕΕ και να την εμφανίσει σαν ...«ειρηνοποιό» φορέα, όταν με την πολιτική της στηρίζει και διατηρεί προνομιακές οικονομικές σχέσεις με το Ισραήλ, δήλωσε: «Η Ευρωπαϊκή Ενωση οφείλει επιτέλους να δραστηριοποιηθεί και να πάρει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πορεύεται στη ρότα των ιμπεριαλιστών

Στην ίδια ουσιαστικά ρότα με τις ενέργειες της αμερικανοΝΑΤΟικής τάξης πραγμάτων εξακολουθεί να πορεύεται η ελληνική κυβέρνηση, όπως κατέδειξαν και οι δηλώσεις που έκανε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη λίγο πριν αναχωρήσει για το Παρίσι - όπου πραγματοποιήθηκε η έκτακτη σύνοδος των ΥΠΕΞ της ΕΕ - και μετά τη συνάντησή της με τον Ελληνα πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οπως είπε η Ντόρα Μπακογιάννη, συζήτησε με τον πρωθυπουργό την ανάγκη άμεσης κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, ώστε να περάσουν με ασφάλεια η ανθρωπιστική βοήθεια και το ιατρικό προσωπικό. «Εχουμε μείνει σύμφωνοι, πρόσθεσε, για τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και για την προετοιμασία την οποία έχουμε κάνει για να είμαστε παρόντες κυρίως και πρωτίστως στο ανθρωπιστικό επίπεδο».

Χαρακτηριστικό του πνεύματος της τοποθέτησης της ελληνικής διπλωματίας για την απάνθρωπη στρατιωτική επιχείρηση ευρείας κλίμακας κατά αμάχων σε πυκνοκατοικημένη αστική περιοχή, είναι η συνέχιση της απουσίας ευθείας και απερίφραστης καταδίκης του επιτιθέμενου.

Θυμίζουμε πως στην πρώτη της δήλωση η Ντόρα Μπακογιάννη έσπευσε όχι μόνο να εξισώσει τους θύτες Ισραηλινούς με τα θύματά τους, άμαχους Παλαιστίνιους, αλλά και να επιρρίψει την ευθύνη για την έναρξη της σφαγής στην παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς.

Συμπαραστέκεται και η Βουλή των Ελλήνων

Την έμπρακτη συμπαράσταση της Βουλής των Ελλήνων στο δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό με την άμεση αποστολή ιατροφαρμακευτικής και υγειονομικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, εξέφρασε κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη, σε συνάντηση που είχε χτες το πρωί με τον επικεφαλής της Διπλωματικής Αποστολής της Παλαιστινιακής Αρχής στη χώρα μας πρέσβη Σεμίρ Αμπού Γκαζάλι.

Την αντιπροσωπεία αποτελούσαν, επίσης, οι: Αργύρης Ντινόπουλος, βουλευτής Β΄ Αθηνών (ΝΔ), Σοφία Σακοράφα, βουλευτής Β΄ Αθηνών (ΠΑΣΟΚ), Βέρα Νικολαΐδου, Ε΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Β΄ Πειραιά (ΚΚΕ), Θανάσης Λεβέντης, βουλευτής Περιφέρειας Αττικής (ΣΥΡΙΖΑ) και Μαυρουδής Βορίδης, βουλευτής Περιφέρειας Αττικής (ΛΑ.Ο.Σ.).

Ο επικεφαλής της Διπλωματικής Αποστολής της Παλαιστίνης τόνισε ότι θα ενημερώσει τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς για την άμεση κινητοποίηση της Ελληνικής Βουλής, όπως και για το είδος της βοήθειας που έχουν ανάγκη οι κάτοικοι της Γάζας.

Καταδικάζουν το έγκλημα

-- Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης -Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας καταδικάζει με τον πιο αποφασιστικό και κατηγορηματικό τρόπο το έγκλημα, τη δολοφονική επέμβαση του ισραηλινού στρατού κατά του παλαιστινιακού λαού. Αφού επισημαίνει ότι συνένοχοι στο νέο έγκλημα της ισραηλινής κυβέρνησης είναι και πάλι οι ΗΠΑ και οι δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που στηρίζουν την επιθετική πολιτική του Ισραήλ, η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ ζητά να σταματήσουν αμέσως οι εγκληματικές επιθέσεις του Ισραήλ κατά του παλαιστινιακού λαού. Καλεί, εκτός των άλλων, σε εθνικό επίπεδο, την κυβέρνηση, το Εθνικό Κοινοβούλιο, τα κόμματα, τις οργανώσεις να δραστηριοποιηθούν και να καταδικάσουν τους δολοφόνους, τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς του εγκλήματος. Καλεί ακόμα, απευθυνόμενη σε κάθε κατεύθυνση, να εγκαταλείψουν την πολιτική των ίσων αποστάσεων ανάμεσα στους θύτες και τα θύματα.

-- Το έγκλημα που συντελείται από την κυβέρνηση του Ισραήλ σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη». Οπως, παράλληλα, καταγγέλλει και την προκλητική σύλληψη τεσσάρων διαδηλωτών προχτές έξω από την ισραηλινή πρεσβεία και την παραπομπή δύο εξ αυτών σε δίκη. Σε αυτό το πλαίσιο επισημαίνει: «Θα περίμενε κανείς από την ελληνική κυβέρνηση - διερμηνεύοντας τα αισθήματα του λαού μας - μπροστά στο συνεχιζόμενο μακελειό των Παλαιστινίων από τον ισραηλινό στρατό, μεγαλύτερη ευαισθησία και διάβημα διαμαρτυρίας προς το Ισραήλ και όχι επιβράβευσή του με τη σύλληψη και παραπομπή σε δίκη διαδηλωτών». Σημειωτέον ότι η «Δημοκρατική Συσπείρωση» προέβη σε διάβημα προς το υπουργείο Εσωτερικών και απαίτησε την άμεση απελευθέρωση των διαδηλωτών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ