ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Γενάρη 2009
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ

Εργάτριες, εργάτες,

νέες και νέοι των λαϊκών οικογενειών,

αυτοαπασχολούμενοι,

φτωχοί και μεσαίοι αγρότες και ΕΒΕ

Εμπιστευθείτε το κάλεσμα, την πολιτική πρόταση που σας απευθύνει το ΚΚΕ. Εμπιστευθείτε την εμπειρία, τη γνώση, την υπευθυνότητα που αποδεδειγμένα διαθέτει το ΚΚΕ, υπερασπιζόμενο και μαχόμενο κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες για τα δικά σας συμφέροντα, το δίκιο και την προοπτική σας.

Υπάρχει δρόμος για να μην πληρώσει ο λαός τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, τις ολοένα και πιο αντιδραστικές αλλαγές που έχει το κεφάλαιο. Υπάρχει δρόμος για να αποκρούσουμε τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που κρυφά και φανερά απεργάζονται η ΕΕ και ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Είναι ο δρόμος της ανασύνταξης - αντεπίθεσης του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Η ταξική πολιτική συνειδητοποίηση. Η ανάπτυξη της λαϊκής συμμαχίας και πάλης κατά του κεφαλαίου, της ΕΕ και των κομμάτων της για την ανατροπή της εξουσίας τους.

Είναι η ισχυροποίηση του ΚΚΕ. Καμία εμπιστοσύνη στα κόμματα που σας είπαν ψέματα για το Μάαστριχτ, την ΟΝΕ, τον «ευρωμονόδρομο», ψέματα για την κρίση. Τα κόμματα που σας κρύβουν ότι ο καπιταλισμός δεν έχει γιατρειά από τις κρίσεις, τη φτώχεια, τους πολέμους, ότι δεν υπάρχει λύση προς όφελος του λαού χωρίς σύγκρουση με τα μονοπώλια, χωρίς ανυπακοή και αντιπαράθεση με την ΕΕ. Αποδυναμώστε τα!

Οι σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου είναι αυτές που απαιτούν ένταση και βάθεμα της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, εκτοπισμό των μικρομεσαίων, δηλαδή αντιδραστικές αλλαγές παντού. Μέτρα καταπίεσης, τρομοκρατίας και καταστολής. Η τρομοκρατία αρχίζει από τους εργασιακούς χώρους. Με τις απειλές και τους εκβιασμούς της εργοδοσίας κατά των εργαζομένων. Συνεχίζεται με τους τρομοκρατικούς νόμους και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς της ΕΕ και των κυβερνήσεών της.

Η αντιμετώπισή της μπορεί να γίνει μόνο με την ανάπτυξη της μαζικής οργανωμένης εργατικής λαϊκής πάλης, που ξεκινά από τους εργασιακούς χώρους, απαντά στους πολιτικούς κρατικούς - μηχανισμούς και τις επιλογές του κεφαλαίου. Αλληλεγγύη στο δίκαιο αγώνα των Παλαιστινίων. Καταδικάστε τον ιμπεριαλισμό του Ισραήλ που δολοφονεί και καταπατά τα δικαιώματα του Παλαιστινιακού λαού με τη στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ.

ΑΘΗΝΑ 30/12/2008

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η ελπίδα στην αναγέννηση του κινήματος

Η παιδική χορωδία του Δήμου Αθήνας είπε τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα στην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Παιδικά πρόσωπα και παιδικές, αλλά εξαιρετικές, φωνούλες γέμισε χτες το πρωί η έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, όπου βρέθηκε η παιδική χορωδία του Δήμου Αθήνας και έψαλε τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα στην ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία τους συνεχάρη για την εξαιρετική δουλειά και σημείωσε τη σημασία της καλλιτεχνικής παιδείας, η οποία δυστυχώς είναι πρακτικά ανύπαρκτη στο εκπαιδευτικό σύστημα. Στην επικεφαλής της χορωδίας προσφέρθηκε το λεύκωμα για τα 90χρονα του Κόμματος και στα παιδιά προσφέρθηκαν δωράκια.

Αμέσως μετά, η Αλ. Παπαρήγα έκανε την ακόλουθη δήλωση για τη χρονιά που έρχεται: «Μια σπίθα μπορεί να ανάψει μια μεγάλη φωτιά, τη φωτιά της αγανάκτησης. Μια σταγόνα μπορεί να ξεχειλίσει το καζάνι της οργής. Ομως και η φωτιά μπορεί να σβήσει και το νερό μπορεί να χαθεί. Αυτό που χρειάζεται σήμερα, με αρχή το 2009, είναι η αναγέννηση κυριολεκτικά του κινήματος, έτσι που ο εργάτης της βιομηχανίας να αισθάνεται αλληλέγγυος με τον εμποροϋπάλληλο, με τον δημόσιο υπάλληλο, να υπάρχει ισχυρός δεσμός ταξικής ενότητας και χέρι συμμαχίας προς τον φτωχό αγρότη και τα μικρομάγαζα. Αυτή είναι η ελπίδα μας. Εκεί εμείς στρέφουμε την προσοχή μας».

Για το Παλαιστινιακό τόνισε: «Δυστυχώς, ο πόλεμος και η βία είναι νύχι - κρέας με την πολιτική του ιμπεριαλισμού, με τον ανταγωνισμό, με το κυνήγι των αγορών. Οι λαοί ακόμα δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία για το Παλαιστινιακό είναι να ξαναθυμηθούμε και να μάθουν οι νέοι: 60 χρόνια αυτός ο λαός δεν έχει δικό του κράτος, 60 χρόνια τον κοροϊδεύουν, τον πολεμάνε. Εχει μόνο δίκιο. Πρέπει να κάνει το δικό του κράτος και από εκεί και πέρα στο εσωτερικό οι πολιτικές δυνάμεις ή οι δυνάμεις που έχουν διαφορές είτε θα τα βρουν ή θα αντιμάχονται μεταξύ τους, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι αυτό το κράτος δεν πρέπει να έχει σύνορα για το λαό, να είναι ενιαίο και να είναι ένα κανονικό κυρίαρχο κράτος. Αυτό πρέπει να θυμούνται σήμερα όλοι οι Ελληνες στην αρχή του 2009».

Οι Θέσεις του Συνεδρίου για ανθρώπους με προβλήματα όρασης

Για να γίνουν πιο εύκολα προσβάσιμες οι Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 18ο Συνέδριο στους ανθρώπους με προβλήματα όρασης, διατίθενται τώρα σε ηχογραφημένη μορφή (αρχεία MP3) και μέσω της ιστοσελίδας του «Ριζοσπάστη», στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.rizospastis.gr. Η πρόσβαση γίνεται από σύνδεσμο στο τέλος του καταλόγου επιλογών στο αριστερό τμήμα της ιστοσελίδας. Για όσους δεν έχουν σύνδεση στο Διαδίκτυο, η ηχογραφημένη μορφή των Θέσεων συνεχίζει να διατίθεται σε CD ή κασέτα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Υγείας της ΚΕ του ΚΚΕ, στο τηλέφωνο 210.2592.111.

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ»
Ντοκουμέντα του '44 και '45 στη διάθεση μελετητών

Για τις ηρωικές μάχες του Δεκέμβρη του 1944, τον απόηχο και την επίδρασή τους καθ' όλο το 1945, όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, αλλά σε όλα τα σημεία της Ελλάδας, το Επιμορφωτικό Κέντρο «Χαρίλαος Φλωράκης» διαθέτει ένα μεγάλο πλούτο εντύπων της περιόδου αυτής. Στο ψηφιοποιημένο του αρχείο, εκτός από τα αντίστοιχα επίσημα κείμενα του ΚΚΕ, την πλήρη συλλογή «Ριζοσπάστη» και «Κομμουνιστικής Επιθεώρησης», στη διάθεση των επισκεπτών του βρίσκονται και 800 φύλλα εφημερίδων και περιοδικών της εποχής, που καλύπτουν όλο το φάσμα της τότε ελληνικής πολιτικής σκηνής, καθώς και την τότε αυτούσια βρετανική προπαγάνδα. Στα παραπάνω προστίθενται και 12 σχετικές μπροσούρες, κυρίως του ΕΑΜικού χώρου. Βεβαίως, στη διάθεση όλων όσοι θέλουν να μελετήσουν τα ζητήματα αυτής της εποχής βρίσκεται και η βιβλιοθήκη - αναγνωστήριο του Κέντρου, με πολυποίκιλη σχετική βιβλιογραφία.

Το Κέντρο βρίσκεται στην οδό Χαρ. Φλωράκη 6 (πρώην Πυθίας), κοντά στην πλατεία Κένεντι στο Χαλάνδρι (τηλ. 210.6851.129). Λειτουργεί Δευτέρα - Παρασκευή, 9 π.μ. - 5 μ.μ.

Συνεστιάσεις ΚΚΕ

-- Η Κομματική Οργάνωση Αγίου Νικολάου Λασιθίου του ΚΚΕ, το Σάββατο 3 Γενάρη, θα πραγματοποιήσει συνεστίαση ενόψει του 18ου Συνεδρίου του Κόμματος και της δίμηνης οικονομικής εξόρμησης για την ανέγερση κτιρίου που θα στεγάσει το ιστορικό αρχείο του ΚΚΕ. Η συνεστίαση θα γίνει στο εστιατόριο «ΙΤΑΝΟΣ» στις 7.30 μ.μ. Στο χώρο θα παρευρίσκεται και θα μιλήσει ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και αμέσως μετά θα ακολουθήσει κρητικό γλέντι με τον Λυράρη Γεροντογιάννη.

-- Η ΚΟ Πρόνοιας της ΚΟΑ και οι Κομματικές Ομάδες ΑΜΕΑ του ΚΚΕ διοργανώνουν συνεστίαση την Κυριακή 11 Γενάρη, στη 1.30 μ.μ., στο κέντρο «Κοκκινιώτισσα» (7ης Μαρτίου, πρώην Κονδύλη, στη Νίκαια). Πληροφορίες στο κινητό 6974646540.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ