ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Γενάρη 2009
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «ΣΑΟΣ»
Εκβιάζει τους ναυτεργάτες μετά την απεργία

Ο εφοπλιστής Μανούσης αποπειράθηκε να απολύσει λοστρόμο και συνεχίζει να χρωστάει δεδουλευμένα. Αμεση απάντηση από ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ. Προκαλεί ο νομάρχης Εβρου

Οι ναυτεργάτες στα καράβια της «ΣΑΟΣ» έδωσαν μάχη για τα οφειλόμενα δεδουλευμένα. Ο αγώνας συνεχίζεται ενάντια στις απολύσεις και στην επιθετικότητα του εφοπλιστή Μανούση

Motion Team

Οι ναυτεργάτες στα καράβια της «ΣΑΟΣ» έδωσαν μάχη για τα οφειλόμενα δεδουλευμένα. Ο αγώνας συνεχίζεται ενάντια στις απολύσεις και στην επιθετικότητα του εφοπλιστή Μανούση
Παραμονή Πρωτοχρονιάς, μεσημέρι, ο εφοπλιστής Μανούσης, ιδιοκτήτης της ναυτιλιακής εταιρείας «ΣΑΟΣ», επιχείρησε να απολύσει παράνομα το λοστρόμο του πλοίου «ΣΑΟΣ ΙΙ» που βρίσκεται στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ενώ του όφειλε δεδουλευμένα. Η επίθεση αυτή είχε στόχο να τρομοκρατήσει συνολικά τους ναυτεργάτες των πληρωμάτων στα πλοία της εταιρείας του, οι οποίοι επί ένα περίπου μήνα έδωσαν δυναμικό απεργιακό αγώνα. Κατάφεραν να πάρουν το μεγαλύτερο μέρος από αυτά που τους όφειλε ο εφοπλιστής από μισθούς, αναδρομικά και όλα όσα προβλέπει η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας της Ακτοπλοΐας, ενώ είχαν αποσπάσει δέσμευση από τον εφοπλιστή στις 19 Δεκέμβρη για την άμεση καταβολή όλων όσων τους χρωστάει.

Την ίδια μέρα, δηλαδή στις 31 Δεκέμβρη, δυνάμεις των ταξικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ κατέφτασαν στην Αλεξανδρούπολη, δίνοντας δύναμη στους ναυτεργάτες του «ΣΑΟΣ ΙΙ» να αντισταθούν στην αυθαιρεσία και στις τρομοκρατικές μεθοδεύσεις του εφοπλιστή. Απέτρεψαν την παράνομη απόλυση και ξεκίνησαν επίσχεση εργασίας απαιτώντας τα λεφτά τους.

Πιο συγκεκριμένα την 1η Γενάρη, οι ναυτεργάτες του «ΣΑΟΣ ΙΙ», ανακοίνωσαν στο ΥΕΝ, στο λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών και στην εταιρεία, ότι για την εξυπηρέτηση των επιβατών, λόγω της ημέρας, θα έκαναν ένα έκτακτο δρομολόγιο για Σαμοθράκη με επιστροφή στην Αλεξανδρούπολη όπου και θα συνέχιζαν την επίσχεση. Ο Μανούσης αρνήθηκε να εκτελεστεί το δρομολόγιο και το ΥΕΝ, «επιστράτευσε» πλωτά του λιμενικού να μεταφέρουν επιβάτες!

Στο μαύρο μέτωπο και ο νομάρχης

Χτες από νωρίς το πρωί ο Μανούσης και τα πολιτικά φερέφωνά του στο ΥΕΝ, οι οποίοι αντιλήφθηκαν ότι εκτέθηκαν πλήρως, έβαλαν «αγανακτισμένους» επιβάτες, να διαμαρτύρονται στο λιμεναρχείο, ενώ στην ενορχηστρωμένη επίθεση σε βάρος των ναυτεργατών εντάχθηκε και ο νομάρχης του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος μάλιστα μπήκε στην...«πρώτη γραμμή»! Επιπλέον λιμεναρχείο, ΥΕΝ, αλλά και τα τοπικά ΜΜΕ απέκρυβαν την επιστολή των ναυτεργατών για την εκτέλεση του έκτακτου δρομολογίου.

Απέναντι στους ναυτεργάτες και στο πλευρό του εφοπλιστή Μανούση, προσφέροντας πλήρη κάλυψη στην αυθαιρεσία και παρανομία του, βρέθηκε η κυβέρνηση μέσω του ΥΕΝ, ενώ το ΠΑΣΟΚ με τον «εκλεκτό» του Ν. Ζαμπουνίδη, νομάρχη Εβρου, συμπλέοντας με τη ΝΔ στην πολιτική της εξυπηρέτησης των εφοπλιστικών συμφερόντων, προχώρησε παραπέρα. Ο Ν. Ζαμπουνίδης σε ρόλο πρωτεργάτη στο χτύπημα του αγώνα των ναυτεργατών του «ΣΑΟΣ ΙΙ», κατέθεσε χτες μήνυση «κατά παντός υπευθύνου» και επιτέθηκε με απειλές εναντίον του πληρώματος!

Απλήρωτοι και στου Σπανού

Ο Μανούσης έχει εγκαταλείψει στην Αλεξανδρούπολη και τα πλοία «ΝΟΝΑ ΜΑΙΡΗ» και «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ» χωρίς να εφαρμόζεται η προβλεπόμενη ασφαλής φύλαξή τους. Επίσης εκεί βρίσκεται ακινητοποιημένο τις τελευταίες μέρες και το ταχύπλοο «ΚΟΡΣΙΚΑ ΕΞΠΡΕΣ ΙΙΙ» του εφοπλιστή Σπανού. Εχει επιδικαστεί σε βάρος του ποσό 100.000 ευρώ για τις καταστροφές που προκάλεσε σε τρία ψαροκάικα στα μέσα του μήνα, όταν κόπηκε η άγκυρά του, ενώ οφείλει και πάλι δεδουλευμένα στους ναυτεργάτες του πληρώματος οι οποίοι ετοιμάζουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ με ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν την «ενορχηστρωμένη» από ΥΕΝ, εφοπλιστές και νομάρχη Εβρου επίθεση σε βάρος των ναυτεργατών του «ΣΑΟΣ ΙΙ», που διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους, η οποία «καταδεικνύει τη σύμπλευση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και των επιλογών τους, με το εφοπλιστικό κεφάλαιο». Καλούν τους ναυτεργάτες και όλους τους εργαζόμενους να συμπαρασταθούν στον δίκαιο αγώνα των ναυτεργατών του «ΣΑΟΣ ΙΙ». Ενώ σε δελτίο Τύπου που είχαν εκδώσει νωρίτερα, καλούν ναυτεργάτες, εργαζόμενους σε αγωνιστική ετοιμότητα, χαρακτηρίζουν το 2009 ως χρονιά αγώνων και καταλήγουν: «Μπροστά μας θα προβάλει επιτακτικά η ανάγκη προώθησης πολιτικής υπέρ του εργαζόμενου λαού, σε πορεία ρήξης και ανατροπής με την πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα και τα κέρδη του κεφαλαίου».

Ημερολόγιο για τα 10 χρόνια του ΠΑΜΕ

Συνεχίζεται η διάθεση του Ημερολογίου του ΠΑΜΕ για το 2009, το οποίο φέτος είναι αφιερωμένο στη 10χρονη πρωτοπόρα δράση του. Το ημερολόγιο διατίθεται από τα γραφεία του ΠΑΜΕ (Εμμανουήλ Μπενάκη 28) στην τιμή των 5 ευρώ. Είναι εικονογραφημένο με τις πλέον αντιπροσωπευτικές προπαγανδιστικές αφίσες που κυκλοφόρησαν τα δέκα χρόνια ζωής και δράσης του ΠΑΜΕ, ενώ πλαισιώνεται και από ένα ειδικό σημείωμα αφιερωμένο στη 10χρονη πορεία του.

Ο γέρος με τα δανεικά

«

Ο Αντωνάκης! Ρε καλώς τον Αντωνάκη!» αναφώνησε σύμπασα η ομήγυρις στον καφενέ σαν άνοιξε η πόρτα και μπήκε, λίγο θωπεύοντας, ο γέροντας με τ' άσπρα μαλλιά, τα χοντρά γυαλιά και τη μαύρη τραγιάσκα. Εδειχνε πάνω από 75 χρόνων, αλλά γιατί η ομήγυρις τον προσφώνησε «Αντωνάκη» - σα να 'τανε παιδάκι - αυτό είναι θέμα της παρέας.

Ο Αντωνάκης, το λοιπόν, καλημέρισε και ευχήθηκε «χρόνια πολλά», καθότι ήταν ανήμερα των Χριστουγέννων. Κι είχε τρεις μήνες να φανεί στον καφενέ, γι' αυτό κι εκδηλώθηκαν ομόθυμα τα αισθήματα χαράς.

-- Ρε Αντωνάκη δε μας χαιρετάς! του 'πε ο πρώτος αριστερά, τείνοντας το χέρι για «χρόνια πολλά».

-- Δε βλέπω καλά ρε παιδιά, απάντησε ο Αντωνάκης και εξήγησε τις περιπέτειες με την υγεία του. Εκανε εγχείρηση στα μάτια. Τρεις ώρες στο χειρουργείο, και τώρα δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως η όρασή του.

-- Δεν είμαι καλά, ρε παιδιά! έλεγε ο Αντωνάκης, καθώς μοίραζε χαιρετούρες που τις συνόδευε με ευχές.

Ενας νεαρός από το βάθος - δίπλα στην πράσινη τσόχα - του φώναξε:

-- Ρε Αντωνάκη, θα παίξουμε, μέρες που είναι τώρα, κανένα «εικοσιένα»;

-- Εδώ και σένα θαμπά σε βλέπω, πώς να ξεχωρίσω τον άσσο; τ' απάντησε με χωρατό ο Αντωνάκης.

-- Ολα τ' άλλα ζωτικά όργανα, πώς πάνε; τον ρώτησε με νόημα ο νεαρός, που φιλήθηκαν σταυρωτά σαν παπάδες, αποκαλύπτοντας πως ήταν ιεροί υπηρέτες της τράπουλας.

-- Ολο και κάτι γίνεται! είπε ο Αντωνάκης.

-- Δεν πειράζει Αντωνάκη μου. Τώρα θα τα κάνεις όλα στα τυφλά! αστειεύτηκε και πάλι ο νεαρός.

Αφού χαιρέτισε όλους τους θαμώνες, ο Αντωνάκης έφθασε και στον καφετζή που βρισκόταν πίσω απ' το μπαράκι του. Ενας απ' τους θαμώνες τού πρόσφερε τσιγάρο κι ο άλλος του άνοιξε το κουτί με τους κουραμπιέδες, καθότι το κατάστημα κερνούσε.

-- Θα πάρω έναν κουραμπιέ, είπε ο Αντωνάκης.

Ο καφετζής τον χαιρέτησε ολόθερμα και στήθηκε μούρη με μούρη. Τότε ο Αντωνάκης, άπλωσε στη μέσα τσέπη του σακακιού του κι έβγαλε κάμποσα πενηντάρικα ευρώ και τα 'δωσε στον καφετζή, ο οποίος τα 'βαλε - χωρίς να τα κοιτάξει - στην τσέπη του. Φαίνεται, δηλαδή, πως ο Αντωνάκης θα 'ταν μπεσαλής στις συναλλαγές του.

-- Ηρθε ο Αϊ-Βασίλης κι ήταν σερνικός, τον πείραξε κάποιος, εννοώντας προφανώς πως μαζί με τη σύνταξη πήρε και το δώρο, αλλά ο Αντωνάκης δεν είπε τίποτε.

Ο Αντωνάκης κάπνισε το τσιγάρο του και έφυγε, αφήνοντας πίσω του χαιρετούρες και ευχές.

Είναι συνταξιούχος του ΙΚΑ, μου εξήγησε ο καφετζής, όταν αργότερα τον ρώτησα για τον Αντωνάκη.

-- Και ξεπλέρωσε τα βερεσέδικά του; ρώτησα ξανά.

-- Οχι. Μου επέστρεψε τα δανεικά.

Παλιός οικοδόμος ο Αντωνάκης. Συνταξιοδοτήθηκε με τα λεγόμενα «υπέρ αγνώστων» ένσημα. Και παίρνει - συμπεριλαμβανομένης και της επικουρικής σύνταξης - 640 ευρώ το μήνα. Δούλεψε και σαν εργολάβος - κι ούτε θυμάται πόσες πολυκατοικίες έχτισε - μα δικό του κεραμίδι δεν απόκτησε.

Ετσι κατάντησαν τη γενιά που έχτισε τη μεταπολεμική κατεστραμμένη Ελλάδα. Αφού ξόδεψε τη ζωή της στη δουλειά με μεροκάματα πείνας, τώρα κάνει τα τελευταία βήματά της με δανεικά!

Φτου σας, αγύρτες υποτακτικοί της εξουσίας.


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ