ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Γενάρη 2009
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Κάλεσμα για ξεσηκωμό στη ΛΑΡΚΟ

Συγκέντρωση χτες για τις 120 απολύσεις που έχουν ήδη ανακοινωθεί. Νέα κινητοποίηση τη Δευτέρα, στη 1 μ.μ., στην πύλη του εργοστασίου

Αποψη από τις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα
Αποψη από τις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα
Την ανάγκη να ξεσηκωθεί όλος ο λαός της περιοχής, όχι μόνο για να σταματήσουν οι μαζικές απολύσεις στη ΛΑΡΚΟ, αλλά και για να ακολουθήσει η επιχείρηση μια πορεία ανάπτυξης χαραγμένη προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων, ανέδειξε η συγκέντρωση που έγινε χτες το μεσημέρι, στη Λάρυμνα, μετά από πρωτοβουλία του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας.

Οι 120 απολύσεις που ανακοινώθηκαν στα εργολαβικά συνεργεία την παραμονή της Πρωτοχρονιάς καταγράφουν νέα κλιμάκωση της επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ. Μια επίθεση που είναι συνέπεια της πολιτικής την οποία ακολουθούν εδώ και χρόνια «μπλε» και «πράσινες» κυβερνήσεις οδηγώντας την εταιρεία στην εγκατάλειψη, ανοίγοντας το δρόμο για την ιδιωτικοποίησή της. Οπως δήλωσαν πρόσφατα εκπρόσωποι της διοίκησης της ΛΑΡΚΟ, όσοι απασχολούνται στις εργολαβίες θα μειωθούν το επόμενο διάστημα από 270 που είναι σήμερα σε 120. Παράλληλα, εδώ και μήνες κυκλοφορούν στο εργοστάσιο σενάρια για πιθανές διαθεσιμότητες του μόνιμου προσωπικού.

Αμεση αγωνιστική απάντηση

Απαντώντας αγωνιστικά στα αντεργατικά σχέδια της εργοδοσίας, από την πρώτη στιγμή, το συνδικάτο καλεί όλους τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και όλους τους φορείς της περιοχής να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να αναλάβουν κοινή αγωνιστική δράση. Σ' αυτή την κατεύθυνση, διοργανώνεται νέα κινητοποίηση μεθαύριο Δευτέρα 5 Γενάρη, στη 1 μ.μ., στην πύλη της ΛΑΡΚΟ.

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στη Λάρυμνα
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στη Λάρυμνα
«Το εργοστάσιο είναι πηγή ζωής για όλη την περιοχή. Πρέπει να ξεσηκωθούν όλοι, οι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι κτλ., να δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη», σημείωσε ο Παναγιώτης Πολίτης, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας. Η συζήτηση ανέδειξε τη σημασία που έχει η επιτυχία της μεθαυριανής κινητοποίησης, η ανάγκη αγωνιστικής συστράτευσης όλων των κατοίκων και φορέων της περιοχής. Κάτι που επισήμαναν με τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση ο Κώστας Μπασδέκης, Γραμματέας της ΝΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ, ο Τάσος Χρονάς, νομαρχιακός σύμβουλος Φθιώτιδας της ΝΑΣ, ο Δημ. Τσουμπρής, στέλεχος του ΠΑΜΕ στο Μέταλλο κτλ.

Υπόθεση όλων η ανάκληση των απολύσεων

«Η υπεράσπιση του δικαιώματος στη σταθερή δουλειά, με πλήρη δικαιώματα, είναι υπεράσπιση του μέλλοντος όλων μας...». «Θέλουν να απαξιώσουν τη ΛΑΡΚΟ, να την ιδιωτικοποιήσουν, και γι' αυτό θέλουν να την παζαρέψουν, να την παζαρέψουν χωρίς προσωπικό...». «Πρέπει να πείσουμε τους συναδέλφους να κάνουν το βήμα, να σηκώσουμε κεφάλι...». «Να μοιράσουμε την ανακοίνωση σ' όλα τα χωριά της περιοχής. Να φτάσουμε άνθρωπο τον άνθρωπο, να πάμε παντού...».

Οι μαρτυρίες εργαζομένων και απολυμένων ανέδειξαν και την ανάγκη αγωνιστικής επαγρύπνησης, ενάντια στην τρομοκρατία με την οποία η εργοδοσία προσπαθεί να εμποδίσει την οργάνωση του αγώνα με εκβιασμούς και αυταπάτες για «να μη μιλάτε, μην αντιδράτε», επειδή «όταν φτιάξουν τα πράγματα» μπορεί να ξαναπάρουν πίσω τους απολυμένους. Αλλά και ενάντια στον εφησυχασμό που καλλιεργούν με τη στάση τους οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές δυνάμεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι - όπως υπογραμμίστηκε χτες - το ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου (όπου η ΔΑΚΕ έχει 6 έδρες και η ΠΑΣΚΕ 3) περιμένει να συνεδριάσει τη Δευτέρα για να δει τι θα κάνει. Πρόκειται για τις ίδιες δυνάμεις που πριν λίγο καιρό μοίραζαν ανακοινώσεις που πρότειναν ως «λύση» στα αντεργατικά σχέδια της εργοδοσίας να μείνουν στη δουλειά οι «ντόπιοι», συμβάλλοντας ακόμα μία φορά στο διχασμό των εργαζομένων.


Παραμένει στην Εντατική η συνδικαλίστρια

Μέχρι το στομάχι έφτασε το οξύ που έριξαν άγνωστοι στη γραμματέα της Παναττικής Ενωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού σε εγκληματική ενέδρα πριν από δώδεκα μέρες

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» παραμένει από τις 23 Δεκέμβρη η Κωνσταντίνα Κούνεβα, γραμματέας της Παναττικής Ενωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού, εργαζόμενη σε εργολάβο καθαριότητας στον ΗΣΑΠ. Τη Δευτέρα, 22 Δεκέμβρη 2008, τα μεσάνυχτα, δέχτηκε επίθεση με οξύ από αγνώστους έξω από το σπίτι της στα Πετράλωνα.

Τις τελευταίες μέρες, η Κωνσταντίνα Κούνεβα - η οποία έχει χάσει την όραση από το αριστερό μάτι, ενώ βλάβη έχει υποστεί και το δεξί - άρχισε να επικοινωνεί σιγά σιγά με το περιβάλλον. Ομως οι ενδοσκοπικές εξετάσεις έδειξαν βλάβες και στον οισοφάγο, μέχρι το θόλο του στομάχου, όπου εισχώρησε το οξύ, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να τραφεί. Επίσης, διαπιστώθηκαν βλάβες στην τραχεία. Τα νέα ευρήματα προβληματίζουν τους γιατρούς για την εξέλιξη της κατάστασης της συνδικαλίστριας.

Να βρεθούν οι ένοχοι

Οι καταγγελίες συναδέλφων της κάνουν από την πρώτη στιγμή λόγο για εκβιασμούς και απειλές από εργολάβους, τόσο προς τη συνδικαλίστρια, όσο και σε άλλες συναδέλφισσές της στο σωματείο. Οι εξελίξεις έρχονται να επιβεβαιώσουν το ΚΚΕ, που σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ στις 24 Δεκέμβρη 2008 κατήγγειλε «την ύπουλη δολοφονική επίθεση» και απαιτούσε από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα «όλα τα αναγκαία μέτρα για την αποκάλυψη και την τιμωρία των δραστών και των εντολέων τους».

Οι έρευνες, σημειώνονταν στην ανακοίνωση, «πρέπει να κατευθυνθούν και στις εταιρείες που εργολαβικά δραστηριοποιούνται στο χώρο της καθαριότητας, εκεί που η εργοδοσία καταπατά τα στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων». Ενώ τονίζονται και οι τεράστιες ευθύνες «των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και για το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων και για την ανοχή τους και τη συγκάλυψη της εργοδοτικής τρομοκρατίας». Καταλήγοντας, το ΚΚΕ υπογράμμιζε ότι η εργατική τάξη έχει τη δύναμη «να αποκρούσει και την εργοδοτική τρομοκρατία και την αντιλαϊκή πολιτική» και να «διεκδικήσει αποφασιστικά τα σύγχρονα δικαιώματά της, την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής».

Το ΠΑΜΕ

Την επίθεση κατήγγειλε από την πρώτη στιγμή και το ΠΑΜΕ, αντιπροσωπεία του οποίου βρέθηκε στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται η συνδικαλίστρια. Σε ανακοίνωσή του σημείωνε, μεταξύ άλλων, ότι είναι «επίθεση ενάντια σε όλους τους εργαζόμενους με στόχο την τρομοκράτησή τους, για να παρεμποδιστεί η δράση τους για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων». Και καλούσε τους εργαζόμενους να καταδικάσουν την άθλια επίθεση και «να εντείνουν την πάλη τους ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία και αυθαιρεσία».


ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Σύγχυση για τις ιατρικές εξετάσεις

Σε σύγχυση και αναστάτωση βρίσκονται οι ασφαλισμένοι του δημοσίου και οι συμβεβλημένοι με το Ταμείο τους (ΟΠΑΔ) γιατροί καθώς η κυβέρνηση δεν έχει αποπληρώσει ακόμα τις χρωστούμενες προς τους γιατρούς οφειλές. Στο καθεστώς της σύγχυσης έχουν συμβάλει τα μέγιστα και οι πλειοψηφίες των ηγεσιών των ιατρικών συλλόγων της χώρας καθώς έχουν αποφασίσει την αναστολή των συμβάσεων με τον ΟΠΑΔ απ' την 1.1.2009, γεγονός που οδηγεί στο να πληρώνουν οι ασφαλισμένοι τις επισκέψεις και στη συνέχεια να τις διεκδικούν απ' το Ταμείο. Η απόφαση αυτή πάρθηκε - κατά πλειοψηφία - στη Σύνοδο των προέδρων των ιατρικών συλλόγων που συγκάλεσε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) στις 22.11.2008.

Στις 21.12.2008 το ΔΣ του ΠΙΣ -κατά πλειοψηφία - αποφάσισε τη μετάθεση της αναστολής την 1.3.2009. Ομως, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) με ανακοίνωση στις 29.12.2008 κάλεσε τα μέλη του να εφαρμόσουν την αναστολή από 1.1.2009. Με την απόφαση για την αναστολή των συμβάσεων, όπως και την πληρωμή των επισκέψεων απ' τους ασφαλισμένους, διαφώνησε η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών σε όλα τα επίπεδα των συνδικαλιστικών οργάνων, προτείνοντας την από κοινού με τους ασφαλισμένους διεκδίκηση της επαρκούς χρηματοδότησης των Ταμείων απ' την κυβέρνηση για την άμεση αποπληρωμή των χρεών του ΟΠΑΔ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ