ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Γενάρη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέα «ομάδα» για αντιλαϊκή επίθεση
  • Η επιτάχυνση της αντιλαϊκής πολιτικής και των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων με αιχμή την Παιδεία βασικός στόχος του νέου κυβερνητικού σχήματος
  • Ενισχύεται ο «πυλώνας» της δημόσιας τάξης, στέλνοντας μήνυμα πυγμής απέναντι στους λαϊκούς αγώνες

Τη συνέχιση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής πιο αποφασιστικά και με πιο γρήγορους ρυθμούς σηματοδοτεί το νέο κυβερνητικό σχήμα, παρά τις εντυπώσεις που θέλει να δημιουργήσει το Μέγαρο Μαξίμου.

Μέσω του ανασχηματισμού, ο Κ. Καραμανλής, όπως αναμενόταν, προσπαθεί να δώσει νέα ώθηση στην υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής, απαλλασσόμενος από «βαρίδια» και «φθαρμένα υλικά» και τοποθετώντας νέα πρόσωπα στον κυβερνητικό μηχανισμό. Το μήνυμα που θέλησε να εκπέμψει είναι ότι αφ' ενός λαμβάνει στην πράξη τα μηνύματα της «κοινής γνώμης», αλλά την ίδια στιγμή πως θα συνεχίσει με υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής.

Ασφαλής ένδειξη για το τελευταίο αποτελεί η τοποθέτηση του Γ. Παπαθανασίου και του Κ. Χατζηδάκη στα υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης αντίστοιχα, κίνηση που δίνει και το στίγμα για μια συνεπή και ανυποχώρητη συνέχιση της αντιλαϊκής επίθεσης. Οι δύο συγκεκριμένοι υπουργοί είναι γνωστοί για τις νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις τους, ενώ χαίρουν της εμπιστοσύνης της «αγοράς». Παρά τον «μυστήριο» αποκεφαλισμό του Γ. Αλογοσκούφη, το ευκρινές μήνυμα με το νέο οικονομικό επιτελείο είναι ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί με σταθερότητα στη γραμμή της «εξόδου» από την κρίση, στηρίζοντας την κερδοφορία των επιχειρήσεων και φορτώνοντας τα βάρη στα λαϊκά στρώματα.

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στο μέτωπο της Παιδείας, καθώς η τοποθέτηση του Αρ. Σπηλιωτόπουλου υποδηλώνει τη βούληση του πρωθυπουργού να αναδείξει την υλοποίηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στα Πανεπιστήμια, αλλά και το θέμα του ασύλου σε ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για την κυβέρνηση. Προφανώς, ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι ο μέχρι χτες υπουργός Τουρισμού θα τα καταφέρει καλύτερα από τον Ευρ. Στυλιανίδη, που μετακινήθηκε στο υπουργείο Μεταφορών, δηλώνοντας μάλιστα αιφνιδιασμένος για την πρωθυπουργική επιλογή.

Ενισχύεται η θωράκιση της αντιλαϊκής πολιτικής τόσο με την αναβάθμιση της δημόσιας τάξης και καταστολής όσο και με την αποτελεσματικότερη κινητοποίηση των μηχανισμών της Δικαιοσύνης. Δεν είναι τυχαίο ότι δημιουργείται θέση «αναπληρωτή υπουργού σε θέματα Δημόσιας Τάξης» στο υπερυπουργείο Εσωτερικών, που καταλαμβάνει ο Χρ. Μαρκογιαννάκης, καθώς ο πρωθυπουργός θέλει να στείλει μήνυμα πυγμής απέναντι στους λαϊκούς αγώνες. Συμπληρωματική κίνηση στον πυλώνα αυτό είναι η τοποθέτηση του γνωστού για τις νεοσυντηρητικές θέσεις του Ν. Δένδια ως υπουργού Δικαιοσύνης και η μετακίνηση του Σ. Χατζηγάκη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Και ενδοκυβερνητικές ισορροπίες...

Το νέο σχήμα πάντως δεν ικανοποίησε τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί περί «σαρωτικού» ανασχηματισμού, που θα σηματοδοτήσει ένα «νέο δυναμικό ξεκίνημα», θα «αναστρέψει το αρνητικό κλίμα» κ.ο.κ. Ολες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι ο Κ. Καραμανλής υποχρεώθηκε τελικά να προχωρήσει σε μια ακόμα πρωτοβουλία που δεν επιθυμούσε, αλλά του επιβλήθηκε από τις εξελίξεις και την επικαιρότητα, ενώ δεν μπόρεσε να αγνοήσει τις εσωκομματικές ισορροπίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρέμειναν αμετακίνητοι οι υπουργοί Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος, Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη, Αμυνας Ευ. Μεϊμαράκης, ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς και Υγείας Δ. Αβραμόπουλος. Οι νέοι εσωκομματικοί συσχετισμοί αντανακλώνται και στην Κυβερνητική Επιτροπή, που είναι το μόνο όργανο που συνεδριάζει κάθε βδομάδα και παίρνει αποφάσεις. Στο όργανο αυτό συμμετέχουν στο εξής οι Γ. Παπαθανασίου, Κ. Χατζηδάκης και Αρ. Σπηλιωτόπουλος, ενώ αποχώρησαν οι Γ. Αλογοσκούφης, Ευρ. Στυλιανίδης, Κ. Φώλιας.

Προκειμένου να δείξει ότι εννοεί στην πράξη την αυτοκριτική του στο θέμα του Βατοπεδίου, αλλά και να «τελειώνει» με τις πολιτικές ευθύνες, άφησε εκτός του Υπουργικού Συμβουλίου τα εμπλεκόμενα κυβερνητικά στελέχη (Αλ. Κοντό και Π. Δούκα), ενώ «διεσώθη» ο Κ. Κιλτίδης. «Ανταμείφθηκαν» για το έργο τους στην Εξεταστική Επιτροπή οι Χρ. Μαρκογιαννάκης, Κ. Μαρκόπουλος (υπουργός Τουρισμού), Ν. Δένδιας (υπουργός Δικαιοσύνης).

Εκτός έμεινε ο υπουργός Πολιτισμού Μιχ. Λιάπης, ενώ στη θέση του τοποθετήθηκε ο Αντ. Σαμαράς, επανερχόμενος και στο εσωκομματικό παιχνίδι εξουσίας.

Αναβαθμίστηκε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Στ. Καλαφάτης σε υπουργό Μακεδονίας - Θράκης, ενώ δημιουργήθηκαν τέσσερις νέες θέσεις υφυπουργών: Ο Κ. Γκιουλέκας αναλαμβάνει υφυπουργός Εσωτερικών με αρμοδιότητα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ο Μιχ. Παπαδόπουλος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Μιχ. Μπεκίρης υφυπουργός Μεταφορών και ο Γ. Κοντογιάννης υφυπουργός Απασχόλησης. Η είσοδος των υφυπουργών και η «ανθρωπογεωγραφία» του ανασχηματισμού ενίσχυσαν τις εκτιμήσεις περί εκλογικού σχήματος και πυροδότησαν σενάρια για πρόωρες εκλογές.

Μυστήριο πάντως καλύπτει τον αποκεφαλισμό του Γ. Αλογοσκούφη. Αν και το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν πιέσεις και εισηγήσεις για την απομάκρυνσή του, προκειμένου να δοθεί ένα μήνυμα «αλλαγής» της οικονομικής πολιτικής, ο Κ. Καραμανλής υπερασπιζόταν την εφαρμοζόμενη πολιτική και τον υπουργό. Συνεργάτες του πρώην «τσάρου» της Οικονομίας επιχειρούσαν να υποβαθμίσουν το θέμα, λέγοντας ότι ο υπουργός παραμένει στρατιώτης της παράταξης. Διέψευδαν ότι του προτάθηκε άλλο υπουργείο, καθώς και ότι υπάρχει συμφωνία για να διοριστεί ως επίτροπος στις Βρυξέλλες στη θέση του Στ. Δήμα. Από την άλλη, είναι φανερό ότι ο Χρ. Φώλιας πλήρωσε τις «άστοχες» δηλώσεις του, αλλά και τα «41 μέτρα» για την ακρίβεια.

Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης θα γίνει στις 11 το πρωί και στη συνέχεια θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο και θα ακολουθήσουν οι τελετές παράδοσης - παραλαβής, με τις γνωστές αιχμές από τους «ριγμένους»...

Δεν αλλάζουν τα κόμματα της πλουτοκρατίας

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τον ανασχηματισμό

Σε σχόλιό του για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Ο λαός πρέπει να αξιοποιήσει την εμπειρία του. Η ΝΔ δεν αλλάζει. Το ίδιο και όλα τα κόμματα του "ευρωμονόδρομου".

Θα συνεχίσουν να γίνονται χειρότεροι για το λαό, γιατί αυτό έχουν ανάγκη τα μονοπώλια και γενικότερα το καπιταλιστικό σύστημα που αυτά τα κόμματα υπηρετούν.

Το ουσιαστικό σήμερα είναι να αλλάξει ο λαός και να εγκαταλείψει οριστικά τα κόμματα και τις επιλογές της πλουτοκρατίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ