ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Γενάρη 2009
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δημιουργούν παρά τις δυσκολίες

«Ο Μεγαλέξανδρος και ο καταραμένος Δράκος» από τα ΔΗΠΕΘΕ Αιγαίου και Πάτρας
«Ο Μεγαλέξανδρος και ο καταραμένος Δράκος» από τα ΔΗΠΕΘΕ Αιγαίου και Πάτρας

Μπορεί τα ΔΗΠΕΘΕ να αντιμετωπίζουν πλείστα προβλήματα, κυρίως οικονομικά, αλλά δεν πτοούνται. Συνεχίζουν δυναμικά και δημιουργικά έστω κι αν χρειάζεται να καταφύγουν και σε συμπαραγωγές. Ας δούμε το ρεπερτόριο μερικών Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων της χώρας.

Μια παράσταση που συνδυάζει τη μαγεία του αυθεντικού θεάτρου με τη γοητεία του θεάτρου σκιών είναι «Ο Μεγαλέξανδρος και ο καταραμένος Δράκος», που ανέβασαν τα ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου και Πάτρας. Ο Δήμος Αβδελιώδης, υπεύθυνος για το κείμενο και τη σκηνοθεσία, επιχειρεί μια νέα, διαφορετική πρόταση, που αντλεί από την αισθητική του θεάτρου σκιών και του κινηματογράφου, αλλά λειτουργεί ταυτόχρονα ως σύγχρονη λαϊκή όπερα. Η παράσταση παίχτηκε πέρσι στη Χίο, την Πάτρα και το αθηναϊκό θέατρο «Παλλάς» και, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των συντελεστών της, συνεχίζει το επιτυχημένο ταξίδι της φέτος στο θέατρο «Βεάκη». Η ιδέα του έργου στηρίζεται στο μοτίβο της δρακοκτονίας, προσφιλές θέμα των παραμυθιών και του θεάτρου σκιών με πολλές παραλλαγές, από τις οποίες οι πιο γνώριμες είναι «Ο Μεγαλέξανδρος και το καταραμένο φίδι» του Παναγιώτη Μιχόπουλου και «Ο Μεγαλέξανδρος και ο καταραμένος όφις» του Σωτήρη Σπαθάρη, που ενέπνευσαν το σχετικό χορόδραμα της Ραλλούς Μάνου με τη μνημειώδη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι. Μουσική - στίχοι τραγουδιών: Βαγγέλης Γιαννάκης. Σκηνικά - σκηνικές κατασκευές: Εβης Χρήστου. Κοστούμια - Μάσκες: Μαρία Πασσαλή. Παίζουν: Κωνσταντίνος Πασσάς, Θανάσης Ζέρβας, Μαρκέλλα Γεωργαλά, Φένια Μάγιου, Αντώνης Δημητροκάλης κ.ά. Παίζουν και ενορχηστρώνουν οι μουσικοί: Αβδελιώδης Αλέξανδρος, πιάνο, μαντολίνο, Αβδελιώδης Γιάννης, τύμπανα, κρουστά, μεταλλόφωνο, Βενιζέλος Γιάννης, κιθάρα κλασική, ακορντεόν, Παπούλιας Μάριος, βιολί, φλάουτο.

«Από της ζωής τα μέρη χάθηκαν οι ποιητές» από τοΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου
«Από της ζωής τα μέρη χάθηκαν οι ποιητές» από τοΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου
Το «Σφαγείο» του Ιλάν Χαντσόρ, μια συμπαραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών με το Θέατρο του Νέου Κόσμου σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, παρουσιάζεται στο ΔΗΠΕΘΕ Σερρών. Μετάφραση: Κοραλία Σωτηριάδου. Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Επιμέλεια κίνησης: Αγγελική Στελλάτου. Σκηνικό - Κοστούμια: Μαργαρίτα Χατζηιωάννου. Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος. Παίζουν: Μιχάλης Οικονόμου, Γιώργος Παπαγεωργίου, Ορέστης Τζιόβας. Μετά το «Σφαγείο» ακολουθεί ένα πλούσιο ρεπερτόριο, θεατρικών παραστάσεων αλλά και συναυλιών. Στην παιδική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών παρουσιάζεται η παράσταση «Ο Αίσωπος σε κόμικς», σε σκηνοθεσία Τάσου Ράτζου, κοστούμια Αλεξίας Θεοδωράκη, μουσική Κώστα Βόμβολου και χορογραφίες Βασιλικής Μπάκα. Παίζουν: Ροζαλία Μιχαλοπούλου, Τάσος Λαμάκης, Βάσια Χρήστου, Νικολέτα Αγγελακοπούλου κ.ά.

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας παρουσιάζει το έργο του Νικολάου Λάσκαρη «Μαλλιά-Κουβάρια» σε διασκευή - σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου, στο θέατρο «Απόλλων» της Πάτρας. Πρόκειται για μία κωμωδία μετ' ασμάτων, όπου τα πρόσωπα εμπλέκονται σε παρεξηγήσεις και οδηγούν τη σκηνική δράση σε απροσδόκητες καταστάσεις. Τους στίχους των τραγουδιών έχει γράψει ο Κώστας Τσιάνος, τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει ο Αγγελος Μέντης. Μουσική Σοφία Καμαγιάννη, φωτισμοί Νίκος Σωτηρόπουλος. Παίζουν: Ναταλία Στεφάνου, Ελένη Ζιώγα, Παντελής Παπαδόπουλος, Γιώργος Ψυχογιός, Θοδωρής Σκούρτας κ.ά. Στο πιάνο ο Ανδρέας Ζαφειρόπουλος.

Το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου σε συμπαραγωγή με τη Γυμναστική Εταιρεία Αγρινίου παρουσιάζουν στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου της πόλης μια μουσικοθεατρική παράσταση - αφιέρωμα στον Κάρολο Κουν, για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του. Τίτλος της παράστασης «Από της ζωής τα μέρη χάθηκαν οι ποιητές» και περιλαμβάνει αποσπάσματα από θεατρικά έργα των Ζαν Ανούιγ, Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, Μπέρτολτ Μπρεχτ, Τένεσι Ουίλιαμς, πλημμυρισμένα από μουσική και τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι που γράφτηκαν ειδικά για τα έργα αυτά. Ερμηνεύτρια η Κάτια Γέρου, που εμφανίζεται για πρώτη φορά στην ιδιαίτερη πατρίδα της. Σύλληψη, σκηνοθεσία: Βασίλης Νικολαΐδης. Συρραφή κειμένων - συμπληρωματικοί στίχοι: Αγαθή Δημητρούκα. Σκηνικός χώρος - κοστούμια: Γιώργος Ζιάκας. Επιμέλεια κίνησης: Εφη Καρακώστα. Μουσική επιμέλεια: Θόδωρος Κοτεπάνος, που στην παράσταση θα συνοδεύσει στο πιάνο «ζωντανά» την Γέρου. Η παράσταση παίχτηκε στο Αγρίνιο και από τα τέλη Γενάρη και για ένα περίπου μήνα θα παρουσιαστεί στο Υπόγειο του «Θεάτρου Τέχνης».

Η θρυλική κωμωδία του Ντάριο Φο «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» συμπαραγωγής του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης και των Γιώργου και Νινέτας Λεμπέση, μετά την επιτυχημένη πορεία του στην Κοζάνη, παρουσιάζεται στο θέατρο «Αλέκος Αλεξανδράκης». Ο βραβευμένος με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας (1997) Ντάριο Φο, σημάδεψε το θέατρο της εποχής του και συνεχίζει ακόμα να το τροφοδοτεί με ευφυή θεατρική σκέψη και με όνειρο. Για ένα άλλο θέατρο, για έναν άλλο κόσμο. Καλύτερο! Στην παράσταση τη διασκευή έχει κάνει ο Γιάννης Καραχισαρίδης, τη σκηνοθεσία ο Κώστας Αρζόγλου και τα σκηνικά και κοστούμια η Χριστίνα Κωστέα. Παίζουν: Πάνος Σκουρολιάκος, Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, Αγγελική Δαλιάνη, Νίκος Ορφανός, Περικλής Αλμπάνης και Δημήτρης Λιακόπουλος.

Την επίκαιρη αυτή κωμωδία του Ντάριο Φο «Δεν πληρώνω...», παρουσιάζει και το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας, στο «Θέατρο του Μύλου». Σκηνοθεσία Ελένης Μποζά, σκηνικά - κοστούμια Μυρτώς Σταμπούλου. Παίζουν: Πόπη Πελτεκοπούλου, Δήμητρα Φράντζιου, Χάρης Φλέουρας, Ζωή Μωραΐτη, Κώστας Καλλιβρετάκης.

Το ΔΗΠΕΘΕ Λαμίας παρουσιάζει την «Κατσαρίδα» του Βασίλη Μαυρογεωργίου, σε σκηνοθεσία - μουσική Κώστα Γάκη, σκηνικά -κοστούμια Δάφνης Ηλιοπούλου, επιμέλεια κίνησης Ελενας Γεροδήμου, φωτισμούς Θόδωρου Μαρσέλλου. Παίζουν: Ευγενία Δημητροπούλου και Γιάννης Πλιάκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ