ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Γενάρη 2009
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Αύριο βγαίνουν στους δρόμους σε όλη τη χώρα
  • Η πανελλαδική, παναγροτική κινητοποίηση, που οργανώνει η ΠΑΣΥ, στρέφεται κατά της ΚΑΠ και της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων
  • Στην υπονόμευση της ενότητας, της αποτελεσματικότητας και της προοπτικής των αγώνων της αγροτιάς στοχεύουν οι κινητοποιήσεις του αγροτοσυνδικαλισμού του ευρωμονόδρομου

Αύριο Δευτέρα ξεκινάει η πανελλαδική, παναγροτική κινητοποίηση που οργανώνει η ΠΑΣΥ. Οι μικρομεσαίοι αγρότες όλης της χώρας βγαίνουν στους δρόμους του αγώνα, αποφασισμένοι να συγκρουστούν με την ΚΑΠ και, γενικότερα, την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων. Αποφάσεις συμμετοχής στην κινητοποίηση έχουν λάβει Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων και Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα, που δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο της ΠΑΣΥ, στη Θεσσαλία, στη Μακεδονία - Θράκη, στη Στερεά Ελλάδα, στην Ηπειρο, στην Πελοπόννησο, σε νησιά. Η πανελλαδική κινητοποίηση αποτελεί κλιμάκωση των κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν στις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη, εκφράζοντας την αγωνιστική αντίθεση της μικρομεσαίας αγροτιάς στην πολιτική που ξεκληρίζει χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες, οδηγώντας τους στην ανεργία, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.

Στα τρία τελευταία χρόνια που εφαρμόζεται η Ενδιάμεση Αναθεώρηση της ΚΑΠ, το σύνολο των μικρομεσαίων αγροτών της χώρας μας είδε την αγροτική παραγωγή να μειώνεται δραστικά και το αγροτικό εισόδημα να συρρικνώνεται, καθώς:

  • Οι τιμές των αγροτικών προϊόντων κατρακύλησαν σε εξευτελιστικά επίπεδα, αφού καταργήθηκαν οι κατώτερες εγγυημένες τιμές, απελευθερώθηκαν οι εισαγωγές και ενισχύθηκε η κερδοσκοπική ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων.
  • Οι επιδοτήσεις μειώθηκαν, αφού καταργήθηκε η σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή και επιβλήθηκαν μεγάλες περικοπές στην, ήδη, πετσοκομμένη ενιαία ενίσχυση.
  • Το κόστος παραγωγής τινάχτηκε σε δυσθεώρητα ύψη, με τις μεγάλες ανατιμήσεις που επέβαλαν οι εμποροβιομήχανοι, τα μονοπώλια και οι πολυεθνικές στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
Τα χειρότερα έρχονται

Στιγμιότυπα από τις αγροτικές κινητοποιήσεις του προηγούμενου μήνα
Στιγμιότυπα από τις αγροτικές κινητοποιήσεις του προηγούμενου μήνα
Ακόμα χειρότερα περιμένουν τους μικρομεσαίους αγρότες μετά τις αποφάσεις που πάρθηκαν, πρόσφατα, στη Σύνοδο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ και οι οποίες προβλέπουν:

  • Πάγωμα των επιδοτήσεων μέχρι το 2013, παρά το γεγονός ότι αποδεκατίζονται από τις παρακρατήσεις, τον πληθωρισμό και τη συνεχή και αλματώδη άνοδο του κόστους παραγωγής.
  • Αύξηση της παρακράτησης από την ενιαία ενίσχυση σε όσους εισπράττουν από 5.000 ευρώ και πάνω το χρόνο, από 5% που είναι μέχρι τώρα, σε 10%, σταδιακά, μέχρι το 2012.
  • Κατάργηση της ενιαίας ενίσχυσης σε όσους καλλιεργούν μέχρι 4 στρέμματα ή εισπράττουν μέχρι 400 ευρώ το χρόνο.
  • Πλήρης κατάργηση των παραγωγικών κριτηρίων με βάση τα οποία δίνονται οι επιδοτήσεις και αντικατάστασή τους με «κοινωνικά κριτήρια», που δεν ξεκαθαρίζεται πώς θα καθορίζονται. Στο πλαίσιο αυτό μπορεί να προωθηθεί και η λεγόμενη «περιφερειοποίηση», που σημαίνει ότι θα τίθενται διαφορετικά κριτήρια για κάθε περιοχή της χώρας. Επί της ουσίας η ενιαία ενίσχυση θα μετατραπεί σε πενιχρό «κοινωνικό επίδομα», με συγκεκριμένο, μάλιστα, μικρό χρονικό ορίζοντα.
  • Περικοπή στο μισό των επιδοτήσεων για τους καπνοπαραγωγούς από το 2010, αφού από το 100% της ενίσχυσης που λαμβάνουν θα παίρνουν το 50% και το υπόλοιπο θα πάει στον λεγόμενο «δεύτερο πυλώνα», δηλαδή σε επιχειρηματίες και σε άλλους κερδοσκόπους. Απ' αυτή τη ρύθμιση εξαιρούνται όσοι εγκαταλείψουν, παντελώς, την καπνοκαλλιέργεια και υπό την προϋπόθεση ότι το 50% της επιδότησης για τον καπνό θα είναι μεγαλύτερο από το 25% του συνολικού εισοδήματός τους (γεωργικού και εξωγεωργικού). Αλλά, ούτε και οι εξαιρούμενοι θα παίρνουν το 100% της επιδότησης, καθώς το 2010 θα παίρνουν λιγότερο από 70%, το 2011 λιγότερο από 63% και το 2012 λιγότερο από 57%. Από το 2013 και μετά θα παίρνουν κι αυτοί το 50% της επιδότησης.
Αγωνιστικές διεκδικήσεις

Με τον αγώνα τους οι μικρομεσαίοι αγρότες ζητούν:

  • Κάλυψη του χαμένου εισοδήματος για όλα τα προϊόντα που έχουν πουληθεί σε εξευτελιστικές τιμές.
  • Ικανοποιητικές κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής, με μείωση των επιτοκίων, αφορολόγητο πετρέλαιο, επιδότηση εφοδίων.
  • Αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης αρδευτικού νερού, με την κατασκευή των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών και αρδευτικών έργων, επιδότηση για στάγδην άρδευση σε όλα τα δίκτυα.
  • Προστασία, με κυβερνητικά μέτρα, της εγχώριας παραγωγής από τις εισαγωγές ομοειδών προϊόντων και ενίσχυση των εξαγωγών μέσα από ισότιμες διακρατικές συμφωνίες.
  • Αποζημίωση για το 100% των ζημιών που προκάλεσε η ξηρασία.
  • Ριζική αλλαγή του νόμου που ιδιωτικοποιεί τον ΕΛΓΑ, άμεση αντιμετώπιση των χρεών του, πλήρη ασφάλιση της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής και κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κινδύνους. Αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ, αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς.
  • Ουσιαστική ρύθμιση των αγροτοκτηνοτροφικών χρεών και άμεσο σταμάτημα των πλειστηριασμών της ΑΤΕ. Πάγωμα των δανείων για 3, τουλάχιστον, χρόνια.
  • Τιμαριθμική αναπροσαρμογή της ενιαίας ενίσχυσης και κατάργηση των νόμιμων και των παράνομων παρακρατήσεων.
  • Τα δικαιώματα από το αποθεματικό να δίνονται στους νέους αγρότες με ευνοϊκή μεταχείριση στους μικρούς και μεσαίους αγρότες. Να καταβληθούν άμεσα οι επιδοτήσεις για τα προγράμματα και τα σχέδια βελτίωσης νέων αγροτών.
  • Αμεσο διπλασιασμό των αγροτικών συντάξεων και μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.
  • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία, Πρόνοια, Υγεία και άμεση κατάργηση της εισφοράς για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και της συμμετοχής στα φάρμακα.
Επιχείρηση υπονόμευσης

Για το ίδιο χρονικό διάστημα, που η ΠΑΣΥ οργανώνει την πανελλαδική αγροτική κινητοποίηση, αγροτικές κινητοποιήσεις εξήγγειλαν και κάποιες «Συντονιστικές Επιτροπές», που έχουν συσταθεί, κατά τόπους, από αγροτοσυνδικαλιστές των ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ, καθώς και της ΝΔ, οι οποίες καλούν σε πανελλαδικό συντονισμό στις 20 Γενάρη.

Ομως, αυτές οι κινητοποιήσεις δε στέφονται κατά της ΚΑΠ, καθώς οι οργανωτές τους την έχουν αποδεχτεί και δε θέτουν ζήτημα ανατροπής της. Κι αυτό αποδεικνύεται και από το πλαίσιο των «αιτημάτων» που προβάλλουν, τα οποία δε θίγουν, ούτε κατ' ελάχιστο, την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, αλλά κινούνται στη «λογική» διαχείρισης της ΚΑΠ και δεν εκφράζουν τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών, αλλά μιας χούφτας μεγαλοαγροτών.

Επί της ουσίας, θέτουν τρία «αιτήματα»:

-- Αύξηση της επιστροφής του φόρου που παρακρατείται από τους αγρότες για το πετρέλαιο.

-- Αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ, από 7% στο 15%.

-- Αποζημίωση για τις καταστροφές που προκλήθηκαν στο βαμβάκι από την υγρασία.

Είναι φανερό ότι αυτά τα αιτήματα δεν ανταποκρίνονται στα πραγματικά και μεγάλα προβλήματα του συνόλου του αγροτικού κόσμου και, ακόμα κι αν ικανοποιηθούν, δε θα αντιμετωπιστούν τα άμεσα και ζωτικά προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών και, βεβαίως, δε θα δοθεί μακροπρόθεσμη λύση στο αγροτικό πρόβλημα. Αυτοί που θα κερδίσουν θα είναι οι λίγοι μεγαλοαγρότες, ενώ οι μικρομεσαίοι το πολύ να πάρουν λίγα ψίχουλα.

Οι κινητοποιήσεις που οργανώνει ο συνδικαλισμός του ευρωμονόδρομου, που κινούνται στον «ντορό» της αποδοχής «των τετελεσμένων», της συναλλαγής με την κυβέρνηση της ΝΔ και της συνεννόησης με το ΠΑΣΟΚ, στόχο έχουν τον αποπροσανατολισμό του αγροτικού κόσμου, την πλαγιοκόπηση των κινητοποιήσεων του συνεπούς, αγωνιστικού αγροτικού κινήματος και την υπονόμευση της ενότητας, της αποτελεσματικότητας και της προοπτικής των αγροτικών αγώνων...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ