ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Γενάρη 2009
Σελ. /32
Κλιμάκωση της γενοκτονίας

Στη Γάζα το αίμα των παιδιών ρέει άφθονο

Associated Press

Στη Γάζα το αίμα των παιδιών ρέει άφθονο
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΓΕΝΕΥΗ.--

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι ισραηλινές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, από αέρος, εδάφους και θαλάσσης. Οπως όλα δείχνουν στο επίκεντρο παραμένουν οι περιφερειακές περιοχές της πόλης της Γάζας, καθώς και ο προσφυγικός καταυλισμός Τζαμπάλιγια, η Μπέιτ Χανούν αλλά και η Ράφα στο νότο. Ο ισραηλινός στρατός έχει σωρεύσει χιλιάδες εφέδρους στα σύνορα, δίνοντας την εντύπωση ότι επίκειται περαιτέρω κλιμάκωση.

Εντούτοις, σύμφωνα με πληροφορίες, το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο δεν έχει ακόμη δώσει εντολή για έναρξη «τρίτης φάσης» των επιχειρήσεων, οι οποίες θα είναι και μάχες σώμα με σώμα στο κέντρο κυρίως της πυκνοκατοικημένης πόλης της Γάζας και των προσφυγικών καταυλισμών. Μερίδα του ισραηλινού Τύπου εκτιμά ότι γίνεται προσπάθεια ν' αποφευχθεί η «τρίτη» φάση, καθώς θα σημάνει μεγαλύτερες απώλειες και για τον ισραηλινό στρατό που επισήμως καταμετρά 10 νεκρούς και αδιευκρίνιστο αριθμό τραυματιών, στοιχεία που αμφισβητεί η «Χαμάς».

Σταγόνα στον ωκεανό

Η ανθρωπιστική βοήθεια άρχισε με το γνωστό «σταγονόμετρο» και, όπως τόνιζε ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Αρωγής των Προσφύγων στην περιοχή, Τζον Γκιγκ, με «απελπιστικά αργό ρυθμό» λόγω των πολλών ωρών που χρειάζονται για να ολοκληρωθούν οι ισραηλινοί έλεγχοι στα μεθοριακά φυλάκια. Οι αδιάκοποι βομβαρδισμοί δεν επιτρέπουν στην ανθρωπιστική βοήθεια να διανεμηθεί.

Προσπαθώντας να επιβιώσουν

Associated Press

Προσπαθώντας να επιβιώσουν
Συνολικά, τα τελευταία 24ωρα εισήλθαν στη Λωρίδα, κυρίως από το νότιο πέρασμα Κέρεμ Σαλόμ, περισσότερα από 100 φορτηγά, της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, του Ερυθρού Σταυρού, του ΠΟΥ αλλά και του ΔΝΤ. Σε αυτά περιέχονταν τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης και ιατροφαρμακευτικό υλικό, για περίπου 10.000 άτομα, δηλαδή πρόκειται, όπως υποστήριζαν και οι εκπρόσωποι των οργανώσεων, για σταγόνα στον ωκεανό.

Μαζί με την ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν, μετά από πολλές μέρες αναμονής στην Αίγυπτο, και περίπου 61 γιατροί, κυρίως χειρουργοί, στην πλειοψηφία τους από αραβικές χώρες. Κύριος προορισμός τους τα νοσοκομεία και κυρίως το Σίφα, το οποίο λειτουργεί εδώ και μέρες μόνο με γεννήτριες, που τα καύσιμά τους τελειώνουν. Εκπρόσωπος του ΟΗΕ υπογράμμισε ότι περισσότερο από 1.000.000 Παλαιστίνιοι βρίσκονται χωρίς ρεύμα. Σημείωνε, επίσης, ότι πολλές είναι ακόμη οι συνοικίες όπου δεν έχουν προσεγγίσει ασθενοφόρα, με αποτέλεσμα ο απολογισμός των 908 νεκρών και των 4.100 τραυματιών να χαρακτηρίζεται «προσωρινός».

Εκ των 908 νεκρών οι 277 είναι παιδιά και οι 95 γυναίκες, ενώ εκ των τραυματιών οι 1.419 είναι παιδιά και οι 596 γυναίκες. Εκτιμάται, επίσης, ότι τουλάχιστον 25.000 είναι οι εκτοπισμένοι ενώ σε εκατοντάδες μετρούν τους αγνοούμενους οι ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Προκαλεί εντός και εκτός η ισραηλινή κυβέρνηση

«Οι επιχειρήσεις θα σταματήσουν όταν εμείς το αποφασίσουμε», δήλωνε προκλητικά η Ισραηλινή υπουργός Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι, με τον πρωθυπουργό Ολμέρτ να συμπληρώνει ότι «οι στρατιωτικές επιχειρήσεις βρίσκονται κοντά στο στόχο τους και θα θεωρηθούν ολοκληρωμένες όταν σταματήσει η εκτόξευση ρουκετών και ο στρατιωτικός ανεφοδιασμός της Χαμάς». Ενδεικτικές της ισραηλινής προκλητικότητας και οι δηλώσεις του Ισραηλινού Προέδρου Πέρες, ο οποίος τόνιζε ότι «ο ισραηλινός στρατός, δρώντας προσεκτικά και μεθοδικά, έχει πετύχει κατά της τρομοκρατίας σε 16 μέρες ό,τι άλλες χώρες δεν έχουν πετύχει σε 16 χρόνια».

Η συνέχιση των επιχειρήσεων, όμως, οξύνει την ένταση και εντός Ισραήλ. Διογκώνεται καθημερινά ο αριθμός των αρνητών στράτευσης, τόσο στους νεοσύλλεκτους όσο και στους εφέδρους. Τα πνεύματα οξύνθηκαν περαιτέρω, χτες, όταν η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή απαγόρευσε σε δύο κόμματα των Ισραηλινών Αράβων να συμμετάσχουν στις επικείμενες εκλογές, κατηγορώντας τα για «υποδαύλιση βίας, υποστήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων και άρνηση της ύπαρξης του Ισραήλ». Η απαγόρευση αφορά στα αμιγώς αραβικά κόμματα και όχι στο ΚΚ Ισραήλ αλλά και σε άλλα κόμματα που παρουσιάζουν μεικτές αραβο-εβραϊκές λίστες.

Διπλωματία με ρυθμούς χελώνας και αντιδράσεις

Στο Κάιρο συνεχίζονται οι επαφές για το αιγυπτιακό σχέδιο που προβλέπει άμεση κατάπαυση πυρός με είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας, συνομιλίες για λειτουργία των μεθοριακών περασμάτων, τερματισμό της λαθραίας εισόδου όπλων στη Γάζα και επαφές με στόχο την ενδο-παλαιστινιακή συμφιλίωση. Αντιπροσωπεία της «Χαμάς» φέρεται θετική αν και ο πολιτικός ηγέτης της οργάνωσης Κχαλέντ Μασχάαλ από τη Δαμασκό δήλωνε ότι οι ισραηλινές επιχειρήσεις «τέλειωσαν την ειρηνευτική διαδικασία οριστικά» και ότι η «Χαμάς» δεν πρόκειται «να γονατίσει ούτε στρατιωτικά ούτε πολιτικά και δε συναινεί σε κατάπαυση του πυρός αν δεν υπάρξει τερματισμός των επιχειρήσεων και άρση του εμπάργκο».

Τελευταία στιγμή, αναβλήθηκε η άφιξη στο Κάιρο του Ισραηλινού εκπροσώπου Αμος Γκιλάντ, που αναμένεται, τελικά, τις επόμενες μέρες. Η κίνηση ερμηνεύτηκε ως «άσκηση επιπλέον πίεσης» στη «Χαμάς». Από την πλευρά τους, οι αραβικές ηγεσίες για πολλοστή φορά χρησιμοποίησαν «σκληρή γλώσσα» για το Ισραήλ (π.χ. η Σ. Αραβία μίλησε για «επιχειρήσεις ρατσιστικού αφανισμού»), αλλά, πρακτικά απλώς το Κατάρ συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο των ΥΠΕΞ.

Οι αραβικές χώρες προώθησαν, επίσης, ψήφισμα που καταδικάζει το Ισραήλ για «εγκληματικές πράξεις» στη Γάζα και ζητά «τη διερεύνησή τους» στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Το ψήφισμα υιοθετήθηκε από 33 χώρες, ο Καναδάς το απέρριψε και 13 χώρες (μεταξύ αυτών χώρες της ΕΕ) απείχαν. Για διερεύνηση ισραηλινών πράξεων που αγγίζουν τα όρια «των εγκλημάτων πολέμου» μίλησε και ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Αρωγής των Προσφύγων στη Γάζα ενώ 90 γαλλικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (μεταξύ αυτών και η Γαλλική Εβραϊκή Ενωση για την Ειρήνη) κατέθεσαν αγωγή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο σε βάρος του Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου.

Αντίθετα, την αμέριστη κατανόησή τους στο Ισραήλ εξέφρασαν για άλλη μια φορά οι ΗΠΑ με την υιοθέτηση και από τα δύο σώματα του Κογκρέσου απόφασης που «αναγνωρίζει το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα».


Συνέχεια διαδηλώσεων σε όλο τον κόσμο

Μεγάλη διαδήλωση στη Βαρκελώνη, όπου οι διαδηλωτές περιπαίζουν το σύνθημα του Ομπάμα «Ναι μπορούμε»

Associated Press

Μεγάλη διαδήλωση στη Βαρκελώνη, όπου οι διαδηλωτές περιπαίζουν το σύνθημα του Ομπάμα «Ναι μπορούμε»
Κύμα κινητοποιήσεων υπέρ του παλαιστινιακού λαού σημειώνεται σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Ασία, Αφρική και ΗΠΑ. Οι διαδηλωτές φέρουν μαζί τους συμβολικά φέρετρα και ματωμένες κούκλες που καταθέτουν έξω από τις ισραηλινές πρεσβείες ανά τον κόσμο, ενώ κρατούν παλαιστινιακές σημαίες, φωνάζοντας συνθήματα αλληλεγγύης προς το δοκιμαζόμενο λαό, καταγγέλλοντας τους δολοφόνους.

Στην Ευρώπη μαζικές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο και την Κυριακή, στη Βρετανία, στην Ισπανία (γίνεται λόγος από τους διοργανωτές για 250 χιλιάδες), στο Βέλγιο, στη Γερμανία, στη Γαλλία, στη Νορβηγία, στη Σουηδία και την Ελβετία. Παράλληλα, την αλληλεγγύη τους στους Παλαιστινίους δήλωσαν και διαδηλωτές σε πολιτείες των ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Ινδονησία, στην Αυστραλία, στην Κένυα, στη Σομαλία.

Διαδηλώσεις, φυσικά, είχαμε και στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και των αραβικών χωρών, όπως στο Λίβανο, στην Ιορδανία, στην Αίγυπτο, όπου συμμετείχαν πάνω από 50.000 διαδηλωτές που καταδίκαζαν και τη στάση της αιγυπτιακής κυβέρνησης να μην ανοίγει τα σύνορα στη Ράφα. Οι διαδηλώσεις δε σταμάτησαν ούτε αυτό το σαββατοκύριακο στις παλαιστινιακές πόλεις της Δυτικής Οχθης. Επίσης, είναι χαρακτηριστικό ότι οι τοπικές εφημερίδες με εκτενή ρεπορτάζ κάλυψαν τις επισκέψεις αλληλεγγύης του ΠΑΜΕ στη Δυτική Οχθη την προηγούμενη βδομάδα, όπως και του ΚΚΕ με επικεφαλής την Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ. Την Κυριακή επίσης πραγματοποιήθηκε νέα δυναμική διαδήλωση στο Τελ Αβίβ, ενάντια στη σφαγή στη Γάζα, που διοργάνωσε το ΚΚ Ισραήλ μέσα σε κλίμα έντονης τρομοκρατίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ