ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Γενάρη 2009
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ
Το πετρέλαιο έριξε τις τιμές

Η μείωση των τιμών του πετρελαίου τον προηγούμενο Νοέμβρη ώθησε καθοδικά και το δείκτη εισαγωγών στη βιομηχανία, ο οποίος σε ετήσια βάση παρουσίασε μείωση 0,1%. Αντίθετα, σημαντικές αυξήσεις 5,1% και 138,6! σημειώθηκαν στα τρόφιμα - ποτά και στα χημικά ορυκτά για τη βιομηχανία λιπασμάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι τιμές των εισαγόμενων βιομηχανικών εμπορευμάτων το Νοέμβρη 2008, σε σχέση με το Νοέμβρη 2007, υποχώρησαν κατά 0,1%, έναντι αύξησης 8,6% που είχαν σημειώσει την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Στο διάστημα Νοέμβρη 2008 προς Οκτώβρη 2007, οι τιμές υποχώρησαν κατά 2,4%, έναντι αύξησης 1,8% που είχαν παρουσιάσει πέρσι. Τέλος, από τη μέτρηση των μέσων επιπέδων, προκύπτει μεγάλη αύξηση 8,4%, έναντι αύξησης 2,3% που είχε σημειωθεί την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Υπό «αναδιάρθρωση» η ΥΠΕΕ

Σχέδια ...αναδιάρθρωσης του φορο-ελεγκτικού μηχανισμού φαίνεται να βάζει στα σκαριά η «νέα» πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, μετά τη διαπίστωση της «υστέρησης» που εμφανίζουν τα φοροέσοδα. Πρόκειται για τη συνήθη πρακτική τους, που βέβαια δεν έχει να κάνει με την ουσία, δηλαδή την ίδια την εφαρμοζόμενη πολιτική ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.

Σχετική ενημερωτική συνάντηση είχε χτες ο υπουργός Γ. Παπαθανασίου με τον υφυπουργό Αντ. Μπέζα και στελέχη των υπηρεσιών, όπου διαπιστώθηκε πως τα αποτελέσματα των φορολογικών ελέγχων του 2008 σε μεγάλες επιχειρήσεις απέδωσαν λιγότερα από τα αναμενόμενα. Σύμφωνα με πληροφορίες, προκρίνεται και νέα αναδιάρθρωση της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ), με την κατάργηση διευθύνσεων και μετακίνηση μεγάλου αριθμού υπαλλήλων σε άλλες υπηρεσίες.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
«Αυτοκινητοβιομηχανία» της Ελλάδας ο ... Τουρισμός

Αμεση εφαρμογή των μέτρων στήριξής τους ζητούν οι επιχειρηματίες του Τουρισμού, αν και η κυβέρνηση τους διαβεβαίωσε ότι οι πρώτες νομοθετικές ρυθμίσεις του νέου χρόνου θα έχουν να κάνουν και με αυτά. Παρ' όλα αυτά, οι μεγαλοεπιχειρηματίες του Τουρισμού ήδη εκφράζονται με την «αυτοπεποίθηση» που τους έδωσε το κυβερνητικό δώρο των 250 εκατ. ευρώ και πλέον, όπως αποτίμησε τα μέτρα, ο απερχόμενος υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Α. Σπηλιωτόπουλος. Ο Γ. Φωκάς, πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ) που είχε χτες την ετήσια δεξίωσή του, επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «είναι υποχρέωση όλων μας, Πολιτείας, θεσμικών οργάνων, συνδικαλιστικών φορέων, εργοδοτών και εργαζομένων στον Τουρισμό να αντιληφθούμε ότι σε περιόδους κρίσης πρέπει να διαφυλάσσουμε και να προστατεύουμε τον κλάδο εκείνο από τον οποίο αντλούμε υπεραξία και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα». Ωστόσο, οι επιχειρηματίες κερδίζουν από τα κυβερνητικά μέτρα, ενώ οι εργαζόμενοι εξαναγκάζονται να πληρώνουν μέσω του ΟΑΕΔ για την απασχόλησή τους!

Ο πρόεδρος του ΞΕΕ εμφανίστηκε σχετικά αισιόδοξος ότι ο κλάδος θα ξεπεράσει με επιτυχία την κρίση, εφόσον συνεχιστεί η κυβερνητική στήριξη. Τόνισε ότι τα μέτρα «πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα, ώστε να λειτουργήσουν αποδοτικά, προκειμένου να έχουμε τις λιγότερες δυνατές απώλειες», ενώ αντιστοίχησε τη σημασία του Τουρισμού με αυτήν της ...αυτοκινητοβιομηχανίας για τις ΗΠΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ