ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Γενάρη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
«Αέρα» στους Ισραηλινούς φονιάδες από ΕΕ

Προχωρά στην έγκριση συμφωνίας «για τη δημιουργία ενιαίου αεροπορικού χώρου» με το Ισραήλ, αδιαφορώντας προκλητικά για τη σφαγή των Παλαιστινίων, και αποκαλύπτει για μία ακόμη φορά τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της ΕΕ

Associated Press

Στην έγκριση συμφωνίας για τη δημιουργία «κοινού αεροπορικού χώρου» με το Ισραήλ προχωρά την ερχόμενη βδομάδα το Ευρωκοινοβούλιο, προσφέροντας περισσότερο «αέρα» στους φονιάδες των Παλαιστινίων και αποδεικνύοντας στην πράξη ότι συμμετέχει στο ιμπεριαλιστικό έγκλημα της γενοκτονίας τους.

Στο πλαίσιο της διαρκούς αναβάθμισης των σχέσεών της με τον «σημαντικό εταίρο», όπως τον αποκαλεί, στη Μέση Ανατολή, η ΕΕ υπογράφει τη μία μετά τις άλλες συμφωνίες με το Ισραήλ, έχοντας ως απώτερο στόχο ακόμα και την πλήρη ένταξη του Ισραήλ στο «ευρωοικοδόμημα».

Σχέδιο έκθεσης και πρόταση ψηφίσματος για τη συμφωνία για τη «δημιουργία κοινού αεροπορικού χώρου» ΕΕ - Ισραήλ κατατέθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο, προκειμένου να υπογραφεί μια αναλυτική συμφωνία αερομεταφορών μεταξύ των πλευρών. Οπως αναφέρεται στη σχετική αιτιολογική έκθεση, «ο πρώτος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ της Επιτροπής και του Ισραήλ πραγματοποιήθηκε στις 9 και 10 Δεκεμβρίου 2008 στις Βρυξέλλες». Στη συνάντηση αυτή τα δύο μέρη «συμφώνησαν επί των γενικών αρχών μιας μελλοντικής αναλυτικής συμφωνίας, όπως το σταδιακό άνοιγμα των αγορών και η συνεργασία σε ρυθμιστικά θέματα», ενώ καθόρισαν επίσης ειδικά θέματα τα οποία απαιτούν εκτενέστερες συζητήσεις, όπως «οι άδειες διέλευσης, οι διαθέσιμοι χρόνοι χρήσης, η πλήρης εκμίσθωση, η ασφάλεια, ο ανταγωνισμός και η προοδευτική υλοποίηση της ρυθμιστικής σύγκλισης». Καθόρισαν μάλιστα ότι ο επόμενος γύρος διαπραγματεύσεων θα διεξαχθεί το πρώτο τρίμηνο του 2009.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί, στις 8 και 9 του Δεκέμβρη, η συνεδρίαση των 27 ΥΠΕΞ της ΕΕ, όπου εγκρίθηκε ειδική απόφαση με την οποία αναβαθμίζονταν σημαντικά οι σχέσεις της ΕΕ με το Ισραήλ. Και αυτό παρόλο που την ίδια στιγμή το Ισραήλ είχε προχωρήσει στον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας καταδικάζοντας σε λιμοκτονία τους κατοίκους της, συνέχιζε να επεκτείνει το τείχος στη Δυτική Οχθη και να γεμίζει τις φυλακές με χιλιάδες Παλαιστίνιους. Παρ' όλα αυτά η ΕΕ συνεχίζει να κινείται με συνέπεια και ταχείς ρυθμούς στην υλοποίηση «του κοινού σχεδίου δράσης» στο πλαίσιο της «ευρωπαϊκής πολιτικής γειτονίας», που στόχο έχει «να υποστηριχθεί η περαιτέρω ένταξη του Ισραήλ στις ευρωπαϊκές οικονομικές και κοινωνικές δομές».

Η αιτιολογική έκθεση του σχεδίου ψηφίσματος που θα συζητηθεί την ερχόμενη βδομάδα στην Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωκοινοβουλίου είναι αποκαλυπτική για τη σημασία που αποδίδουν οι Βρυξέλλες στη συνεργασία με το Ισραήλ. «Το Ισραήλ είναι σημαντικός εταίρος της ΕΕ στη Μέση Ανατολή καθώς και στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής γειτονίας (ΕΠΓ)», αναφέρεται χαρακτηριστικά, ενώ στην πρόταση ψηφίσματος αναδεικνύεται «η στρατηγική του θέση ως γέφυρας μεταξύ της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής καθώς και με ακόμη πιο απομακρυσμένες περιοχές». Σε άλλο σημείο επισημαίνεται ότι «το Ισραήλ είναι ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον ευρωμεσογειακό χώρο». Στο πλαίσιο αυτό «είναι συνδεδεμένο με το πρόγραμμα πλαίσιο έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας», ενώ «η ΕΕ και το Ισραήλ έχουν επίσης μονογράψει συμφωνία για τη συμμετοχή του Ισραήλ στο πρόγραμμα Galileo».

Σκοπός αυτών των διαπραγματεύσεων που έχουν ξεκινήσει, όπως τονίζεται, είναι «η σύναψη αναλυτικής συμφωνίας επί ενός Κοινού Αεροπορικού Χώρου με το Ισραήλ, η οποία να συνδυάζει το άνοιγμα της αγοράς με μια παράλληλη διαδικασία ρυθμιστικής συνεργασίας ή/και σύγκλισης μέσω της αμοιβαίας αναγνώρισης σε βασικούς τομείς της κοινοτικής νομοθεσίας περί αερομεταφορών». Αναφέρεται μάλιστα ότι για τα ευρωμονοπώλια στον τομέα των αερομεταφορών «το Ισραήλ είναι μια πολύ σημαντική αγορά», καθώς «πάνω από το ήμισυ της εναέριας κυκλοφορίας από και προς το Ισραήλ (5,5 εκατ. επιβάτες το 2007) αφορά κράτη - μέλη της ΕΕ».

Χειρονομία υποκρισίας...

Χτες, μετά από 19 μέρες ασταμάτητης σφαγής των Παλαιστινίων, ανακοινώθηκε μια ...συναινετική παύση «στη διαδικασία προσέγγισης» μεταξύ ΕΕ και Ισραήλ.

«Υπάρχει μια παύση στη διαδικασία βελτίωσης των διμερών σχέσεων. Οι δύο πλευρές αποφάσισαν ότι θα ήταν επιθυμητή μια παύση. Οι δύο πλευρές θεωρούν ότι η στιγμή που επελέγη γι' αυτό είναι η κατάλληλη», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Ισραήλ, Ραμίρο Σιμπριάν - Ουζάλ. Ο εκπρόσωπος της ΕΕ απέφυγε φυσικά οποιαδήποτε καταδίκη της ισραηλινής εισβολής, ενώ αντίθετα συνέχισε να μιλά με θερμά λόγια για τον «εταίρο» της ΕΕ. «Θα εξετάσουμε πόσο καιρό και μέχρι ποίου σημείου θα παραταθεί η παύση αυτή», συνέχισε ο εκπρόσωπος, επισημαίνοντας ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τον τρόπο με τον οποίο θα «σταθεροποιηθεί» η κατάσταση όσον αφορά στη σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας και τον τρόπο με τον οποίο «το Ισραήλ θα εξέλθει από αυτή τη σύγκρουση ως εταίρος για την ΕΕ». «Ελπίζω ότι αυτή η ένοπλη σύγκρουση (!) θα τερματιστεί και ότι θα υπάρχει μια πιθανότητα υπέρ της ανανέωσης της διαδικασίας προσέγγισης», κατέληξε.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μεγάλη εργατοϋπαλληλική συγκέντρωση στην Αθήνα

Με ομιλήτρια την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα

Μεγάλη συγκέντρωση διοργανώνουν οι εργατοϋπαλληλικές Οργανώσεις της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ, με ομιλήτρια την ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Η συγκέντρωση θα γίνει στο γήπεδο «Σπόρτιγκ», την Πέμπτη 22 Γενάρη, στις 6 το απόγευμα, και αποτελεί κορύφωση της μεγάλης εξόρμησης στους εργασιακούς χώρους, με στόχο να μάθουν οι εργαζόμενοι την αλήθεια για την οικονομική κρίση και την πρόταση του ΚΚΕ για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος.

Εκδήλωση του ΚΜΕ

Το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών (ΚΜΕ) διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση αφιερωμένη στα 90 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ με θέμα: «Καπιταλιστική Οικονομική Κρίση: Η αντιπαράθεση του Μαρξισμού - Λενινισμού με αστικές και οπορτουνιστικές θεωρίες και πολιτικές» τη Δευτέρα 26/1, ώρα 18.00, στην αίθουσα της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας (Θεμιστοκλέους 2 και Πανεπιστημίου).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ