ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Γενάρη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να μη γίνει η Ελλάδα πέρασμα οπλισμού για το μακέλεμα ενός λαού

Αποσπάσματα της χτεσινής συνέντευξης Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Να ματαιωθούν τα όποια σχέδια μεταφοράς οπλισμού στο Ισραήλ μέσω της Ελλάδας και να μη γίνει ξανά η χώρα ορμητήριο για το μακέλεμα του παλαιστινιακού λαού, απαίτησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα απ' την Αιτωλοακαρνανία.

Η Αλέκα Παπαρήγα βρέθηκε χτες στην περιοχή, προκειμένου να συμμετάσχει και να μιλήσει στη συγκέντρωση που διοργάνωσαν στον Αστακό οι τοπικές ΚΟ του ΚΚΕ, καταδικάζοντας την προσπάθεια των ΗΠΑ να μεταφέρουν μέσω του λιμανιού του Αστακού πολεμικό υλικό στο Ισραήλ, πολύτιμο σ' αυτό για να συνεχίσει να μακελεύει τον πολύπαθο λαό της Παλαιστίνης.

Η Αλ. Παπαρήγα παραχώρησε το μεσημέρι στο Μεσολόγγι συνέντευξη Τύπου, απ' το βήμα της οποίας τόνισε την ανάγκη της επαγρύπνησης, ώστε να μην επιτραπεί απ' το λαό να γίνει η χώρα πέρασμα οπλισμού αλλά και την ανάγκη να δυναμώσει η πάλη και η έκφραση αλληλεγγύης στο δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού.

Στη συνέχεια, συμμετείχε στην εκδήλωση διαμαρτυρίας που έγινε στο λιμάνι στο Πλατυγιάλι, είχε συναντήσεις με τους δημάρχους της περιοχής και το βράδυ χαιρέτισε στη συγκέντρωση που έγινε στον Αστακό.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι, υπογράμμισε:

«Βρισκόμαστε εδώ, παρά τις διαβεβαιώσεις του εκπροσώπου του Πενταγώνου ότι αποφασίστηκε να αναβληθεί η φόρτωση των πυρομαχικών του οπλισμού για το Ισραήλ, εξαιτίας, όπως είπε, των μαχών στην περιοχή. Καταρχήν δεν παλεύουμε για την αναβολή, παλεύουμε για τη ματαίωση. Δε θέλουμε ούτε σήμερα, ούτε αύριο, ούτε σε ένα μήνα η Ελλάδα να ξαναγίνει πέρασμα για οπλισμό, για πυρομαχικά που κατευθύνονται για να μακελέψουν ένα λαό, όπως τον Παλαιστινιακό, ο οποίος έχει κάθε δικαίωμα, με όλα τα μέσα και με τα όπλα, να παλέψει για την πατρίδα του, για την ανεξαρτησία του. Πολύ περισσότερο που πρόκειται για ένα λαό που εδώ και 61 χρόνια δεν έχει πατρίδα.

Εδώ πρόκειται για ένα λαό που βρέθηκε σε ένα βράδυ σε περίοδο κατοχής. Εδώ πρόκειται για έναν λαό που δεν έχει πατρίδα και δεν ξέρουμε εάν υπάρχει άλλος λαός πάνω στη Γη που να μην έχει τη δική του πατρίδα, με τα σύνορα, με όλα τα στοιχεία που έχει μια χώρα, ένα κράτος. Επομένως, δεν πρόκειται να σταματήσουμε. Και εδώ θα συνεχίσουμε τις εκδηλώσεις, και τα μάτια και τα αυτιά μας θα είναι ανοιχτά σε όλη την Ελλάδα, γιατί μπορεί αυτό που αναβλήθηκε να γίνει αλλού.

Και το ότι αναβλήθηκε το θεωρούμε επιτυχία και εσείς εδώ οι τοπικοί φορείς, οι οργανώσεις του ΚΚΕ έχετε πολύ μεγάλο μερίδιο συμμετοχής. Κι αν αναβλήθηκε απ' το φόβο των εκδηλώσεων μπορεί αιφνιδιαστικά από κάποιο άλλο λιμάνι να περάσουν εξοπλισμό που τον έχουν απολύτως ανάγκη, καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος εναντίον των Παλαιστινίων στην περιοχή της Γάζας».

Να μην περάσει ούτε ένα κιβώτιο πυρομαχικά

Συνεχίζοντας τόνισε: «Οπως επίσης δεν πρόκειται να μας αποκοιμίσει η διαβεβαίωση της κυβέρνησης ότι δε θα χρησιμοποιηθεί ελληνικό έδαφος για το πέρασμα αμερικανικών όπλων για το Ισραήλ. Εχει γίνει πολλές φορές και στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας και στον πόλεμο του Ιράκ και ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι και η σημερινή κυβέρνηση, που διαδέχτηκε το ΠΑΣΟΚ, είναι διατεθειμένη να δίνει "γην και ύδωρ" στους ιμπεριαλιστές. Καταρχήν, ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι υπάρχει ελληνοαμερικανική συμφωνία από το '93, που προβλέπει τη χρησιμοποίηση της Ελλάδας για τέτοιους πολεμικούς σκοπούς.

Χώρια το ότι μόνιμα η Ελλάδα έχει στο χώρο της βάσεις. Υπάρχει η Σούδα, υπάρχει το Ακτιο, υπάρχει η περιοχή του Αραξου, υπάρχουν δηλαδή περιοχές που μόνιμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Πολύ περισσότερο που υπάρχει και ειδική συμφωνία. Οπως επίσης υπάρχει η γνωστή και κατάπτυστη συμφωνία, ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ισραήλ, η οποία υπογράφτηκε στις 8 Δεκέμβρη του 2008, δηλαδή ένα μήνα πριν, η οποία αναγορεύει το Ισραήλ σε σύμμαχο, σε επίπεδο του ισότιμου εταίρου. Αυτή η συμφωνία κλείστηκε λίγες μέρες πριν την ισραηλινή επέμβαση και μάλιστα σε αυτή τη συμφωνία δεν υπάρχει καμία τοποθέτηση, καμία μνεία για το Παλαιστινιακό.

Θα έλεγε κανείς - δε λέω ότι θα περίμενε κανείς, γιατί εμείς δεν το περιμέναμε - ότι όταν υπογράφεται μια συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ, που υποτίθεται ότι έχει πολύ υψηλά τα θέματα δικαίου και δικαιωμάτων, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί αυτή η συμφωνία για να υπάρξει έστω μια υπόμνηση στο Ισραήλ ή παραίνεση να μη χρησιμοποιήσει τα όπλα ή εν πάση περιπτώσει να συμβάλει στην επίλυση του Παλαιστινιακού. Τίποτα από όλα αυτά. Οταν, λοιπόν, υπάρχουν συμφωνίες, όταν έχουμε δοκιμάσει τις πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης και της σημερινής, τίποτα δεν πρόκειται να μας αποτρέψει από το να έχουμε τα μάτια ανοιχτά, ποιο λιμάνι, ποια περιοχή θα χρησιμοποιηθεί.

Θα σας το πω καθαρά και νομίζω ότι αυτό που θα πω τώρα δε διερμηνεύει μόνο τη θέληση των κομμουνιστών, πιστεύουμε ότι εκφράζει τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού: Αξίζει κυριολεκτικά να βάλουμε τα κορμιά μας μπροστά, προκειμένου να μην περάσει ούτε ένα κιβώτιο, να το πω έτσι, ούτε ένας σάκος πυρομαχικά ή ανάλογο εξοπλιστικό υλικό που θα φτάσει στο Ισραήλ. Οπως επίσης δεν πιστεύουμε ότι οι Αμερικανοί σκόπευαν να μεταφέρουν αυτά τα όπλα σε αποθήκες τους στο Ισραήλ. Δηλαδή, κοροϊδία».

Αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα

Παρακάτω σημείωσε: «Τέλος, δε θέλω να αναφερθώ συνολικά, είναι γνωστή η θέση του ΚΚΕ ότι μιλάει για επίλυση του Παλαιστινιακού, με την έννοια της δημιουργίας ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους στα εδάφη του '67 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Και αυτό το ζητάμε με αποχώρηση των Ισραηλινών απ' όλα τα αραβικά εδάφη και βεβαίως από τα παλαιστινιακά, χωρίς όρους. Δεν μπορεί να βάλει όρους το Ισραήλ για να φύγει. Δεν μπορεί να επιτίθεσαι σε μια χώρα και μετά, για να αφήσεις τα εδάφη να βάζεις όρους.

Πέρα απ' αυτό θέλω να θυμίσω και το εξής: Αυτό το ξέρει και η κυβέρνηση, το ξέρουν και οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ. Το Ισραήλ δοκιμάζει στις πλάτες του παλαιστινιακού λαού νέα όπλα, νέου τύπου όπλα. Πέρα από τα όπλα διασποράς υπάρχουν καινούρια είδη, τα οποία είναι καταστρεπτικά και τα δοκιμάζει ακριβώς στις πλάτες του παλαιστινιακού λαού, όπως δοκίμασαν στις πλάτες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας το '49 τις βόμβες ναπάλμ, τις οποίες πρώτα τις χρησιμοποίησαν εδώ και μετά έκαναν ευρεία χρήση στο Βιετνάμ.

Και μάλιστα, πρόκειται για όπλα που υποτίθεται ότι είναι απαγορευμένα. Βεβαίως, εμείς είμαστε εναντίον του πολέμου, δε διαλέγουμε με ποια όπλα θα μας πολεμάνε, αλλά μιλάμε για όπλα τα οποία προκαλούν πολύ μεγάλες καταστροφές και στο ανθρώπινο σώμα, και στη γη, και στα κτίρια. Καταστροφές που θα περάσουν πολλά χρόνια για να υπάρχει αναζωογόνηση του εδάφους, πέρα φυσικά απ' τα θύματα. Επομένως, δεν ξέρουμε και τι είναι αυτά που περνάνε εδώ.

Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να διαδηλώσουμε σήμερα και να συνεχίσουμε τον αγώνα υπέρ του παλαιστινιακού λαού. Και από όποιο λιμάνι δούμε κάτι να περνάει, απ' όποιο πέρασμα, θα έλεγα ένα σφύριγμα χρειάζεται. Το ΚΚΕ, η ΚΝΕ είμαστε έτοιμοι, αλλά και ένα σφύριγμα σε μαζικούς φορείς, σε μαζικές οργανώσεις να μην το επιτρέψουν».

Τα μάτια μας πρέπει να είναι ανοιχτά

Σε ερώτηση, για το εάν θα μπορούσε να μαθευτεί στην Ελλάδα αν δεν υπήρχε η ενημέρωση μέσα απ' τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε:

«Θα μπορούσα να πω όχι, αλλά γι' αυτό λέω τα μάτια μας ανοιχτά. Εμείς ξέρετε πώς ενημερωθήκαμε; Μας πήραν τηλέφωνο κάποιοι άνθρωποι, ανάμεσα σε αυτούς και μέλη του Κόμματος, που μας είπαν ότι έχουν γυναίκες, δεν ξέρω απ' τη Συρία, απ' την Παλαιστίνη, που άκουσαν το αραβικό Αλ Τζαζίρα - όχι το εγγλέζικο, το αραβικό - και κατάλαβαν. Τι να σας πω; Ξέρουμε όλοι αραβικά;

Και μάλιστα να σας πω και κάτι άλλο: Οταν μας ενημέρωσαν είπαμε να το διασταυρώσουμε, γιατί δεν το είχαμε ακούσει με τα δικά μας αυτιά. Και ήταν σωστό αυτό που κάναμε. Δεν μπορούσαμε να το διασταυρώσουμε από αλλού. Είπαμε όμως, εμείς θα βγάλουμε ανακοίνωση το Σάββατο και προτιμούμε, εν πάση περιπτώσει, η κυβέρνηση να μας διαψεύσει ή και να γελοιοποιήσει την τοποθέτησή μας, παρά να μη βγάλουμε τίποτα. Βγάζουμε την ανακοίνωση πριν βγει ο εκπρόσωπος Τύπου του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ και το λέει ότι περνάνε τα όπλα.

Ξαναβγάζουμε ανακοίνωση και η κυβέρνηση κάνει σα να μην καταλαβαίνει. Και τώρα βγήκε και το Πεντάγωνο να το επιβεβαιώσει. Το επιβεβαίωσε μέσω της αναβολής. Δεν πιστέψαμε την κυβέρνηση που όλες τις μέρες διέψευδε. Και είχαμε εμείς δίκιο. Και να σας πω, εάν δεν τύχαινε αυτοί οι άνθρωποι να μας πάρουν τηλέφωνο... δεν ξέρω. Μπορεί να το μάθαινε κάποια εφημερίδα. Εμείς, πάντως, έτσι ξεκινήσαμε το Σάββατο και δεχτήκαμε τρεις διαψεύσεις».

Στην ερώτηση, «εάν δεν είχαμε τα γεγονότα στη Γάζα και τη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού, αυτή η μεταφορά πολεμικού υλικού θα ήταν παράνομη, θα χρειαζόταν άδεια απ' την κυβέρνηση ή είναι ενταγμένη σε κάποια διακρατική συμφωνία;», η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε:

«Τώρα, αυτά τα νομιμοποιημένα και τα παράνομα είναι... άντε βγάλε άκρη. Ωστόσο, θέλω να τοποθετηθώ στο εξής θέμα. Εμείς ως κόμμα είχαμε αντιδράσει στο εξής: Στην παραβίαση του ελληνικού FIR από τα ισραηλινά αεροπλάνα, η οποία έγινε χωρίς ενημέρωση. Βεβαίως, εσωτερική ενημέρωση μπορεί να υπήρχε. Γιατί μας ενόχλησε αυτό; Γιατί οι Ισραηλινοί έκαναν ασκήσεις. Οταν αντιδράσαμε καταλαβαίναμε ότι αυτές οι ασκήσεις έχουν να κάνουν με τους Παλαιστίνιους ή με τον Ιράν. Είχαμε βάλει θέμα για τις κοινές ασκήσεις, και τη συμμαχία με τους Ισραηλινούς και τις κοινές ασκήσεις με τους Ισραηλινούς, οι οποίες επισήμως έλεγαν ότι έχουν να κάνουν με πρόβα τζενεράλε για το Ιράν. Λέγαμε και εμείς γιατί ο ελληνικός λαός - γιατί εμείς απ' τη μεριά του λαού σκεφτόμαστε - έχει συμφέρον απ' τον πόλεμο κατά του Ιράν; Υπάρχουν, δηλαδή, τέτοιες συμφωνίες. Υπάρχει, όπως ξέρετε, η στρατηγική συμφωνία Τουρκίας - Ισραήλ, η οποία έχει διαταραχτεί τώρα. Υπήρχαν επίσης ΝΑΤΟικές ασκήσεις που μετέχουμε κι εμείς, και ελληνικές και ΝΑΤΟικές, μαζί με το Ισραήλ, επισήμως διακηρυγμένος στόχος το Ιράν. Τώρα πρέπει να πούμε ότι επισήμως, μεν, ήταν το Ιράν, αλλά ο άμεσος στόχος ήταν η Γάζα. Σ' αυτά έχουμε αντιδράσει και τα θέτουμε συνέχεια αυτά τα ζητήματα. Ξέρετε, πολλές φορές βγάζουμε ανακοινώσεις σε θέματα, τα οποία θεωρούνται απ' τα πανελλαδικά μέσα ενημέρωσης ότι είναι εκτός επικαιρότητας, αλλά αυτή η επικαιρότητα καμιά φορά κρύβει τη μεγαλύτερη επικαιρότητα τελικά».


Δε θα γίνει το λιμάνι ορμητήριο

*

Ηχηρό αγωνιστικό, αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επιτρέψουν να μετατραπεί το λιμάνι στο Πλατυγιάλι του Αστακού σε ορμητήριο των ιμπεριαλιστών, πως θα παλέψουν με κάθε μέσο και τρόπο να μην δοθεί σπιθαμή γης στους φονιάδες των λαών, έστειλαν κομμουνιστές και κομμουνίστριες, η νεολαία της ΚΝΕ στην παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά από την είσοδο του λιμανιού, με εκπροσώπους του οποίου πραγματοποίησε ολιγόλεπτη συνάντηση η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Με συνθήματα αναγραμμένα σε τοίχους γύρω από το λιμάνι, απαίτησαν «να μην δοθεί ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», «καμία συμμετοχή της Ελλάδας στη σφαγή του παλαιστινιακού λαού». Οι διαδηλωτές με υψωμένες τις σημαίες του ΚΚΕ δίπλα σε αυτές της Παλαιστίνης, με «βροχή» αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα όπως «στους ιμπεριαλιστές καμία υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί», «αλληλεγγύη στην πάλη των λαών, κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών», «στην Παλαιστίνη δολοφονούν και ΗΠΑ - Ευρώπη χειροκροτούν», εξέφρασαν την αμέριστη συμπαράσταση στο δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό. Καταδίκασαν το δικομματικό «φερέφωνο» του ιμπεριαλισμού στη χώρα. Με τη δυναμική τους παρουσία έστειλαν ένα βροντερό «όχι» στο μακέλεμα των λαών από τους ιμπεριαλιστές, κάλεσαν σε ενίσχυση της αντιιμπεριαλιστικής πάλης για να αποτρέψουν τα πολεμοκάπηλα σχέδια ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ.


*

«Η σημερινή μας εδώ παρουσία διατρανώνει την αντίθεσή μας στο να γίνει αυτό το λιμάνι ορμητήριο για τους ιμπεριαλιστές. Η πρώτη νίκη ήρθε. Ανέστειλαν οι Αμερικάνοι τη φορτοεκφόρτωση του πολεμικού υλικού. Τους διαβεβαιώνουμε ότι δε θα τους αφήσουμε σε ησυχία. Δεν πρόκειται να δώσουμε γη και ύδωρ στους φονιάδες των λαών», είπε στον σύντομο χαιρετισμό του ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης. «Το λιμάνι του Αστακού, συμπλήρωσε, είναι λαϊκή περιουσία και θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις να μείνει λαϊκή περιουσία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ