ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Γενάρη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΠΟΛΥΣΗ ΣΤΑ «ΤΖΑΜΠΟ»
Κλιμακώνεται και γενικεύεται ο αγώνας

Με νέες δυναμικές κινητοποιήσεις, αύριο Σάββατο, σε καταστήματα της επιχείρησης «ΤΖΑΜΠΟ», ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων και άλλα ταξικά συνδικάτα της Αθήνας κλιμακώνουν τον αγώνα τους ενάντια στην τρομοκρατική απόλυση του εργαζόμενου Νίκου Νικολόπουλου και τις άθλιες μαφιόζικες μεθοδεύσεις της εργοδοσίας σε βάρος του, στην προσπάθεια να τρομοκρατηθεί ο ίδιος και οι συνάδελφοί του. Δυναμικές παρεμβάσεις σε καταστήματα της επιχείρησης σχεδιάζονται για την ίδια μέρα από τα ταξικά συνδικάτα και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Η κλιμάκωση του αγώνα για τα ταξικά σωματεία είναι επιβεβλημένη, καθώς η εταιρεία εμμένει στην απόφασή της, όπως προέκυψε από τη χτεσινή συνάντηση στελεχών του ΠΑΜΕ και εκπροσώπων του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων με τον αντιπρόεδρο της επιχείρησης «ΤΖΑΜΠΟ», παρουσία εκπροσώπων του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδας (ΣΕΛΠΕ). Η κλιμάκωση του αγώνα, όπως επίσης σημειώνει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, είναι επιβεβλημένη, ώστε συνολικά η εργοδοσία να πάρει το μήνυμα ότι η τρομοκρατία δε θα περάσει.

Ο Νίκος Νικολόπουλος είχε απολυθεί τον περασμένο Δεκέμβρη, επειδή πήρε μέρος στην 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 10 του Δεκέμβρη. Με μια άμεση και δυναμική κινητοποίηση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων και των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, η εργοδοσία αναγκάστηκε να ανακαλέσει την απόλυση, για να τον απολύσει ξανά στις 12 του Γενάρη.

Η εργοδοσία της εταιρείας «Τζάμπο» χρησιμοποίησε άθλιες και μαφιόζικες πρακτικές, προσφέροντας στον εργαζόμενο 50.000 ευρώ για να αποχωρήσει από τη δουλειά, γιατί αλλιώς, όπως του είπαν, κινδυνεύει. Τις εργοδοτικές μεθοδεύσεις κατήγγειλε με ανακοίνωσή της και η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ, ξεκαθαρίζοντας ότι τέτοιες μέθοδοι δε θα περάσουν, ενώ παρέμβαση για το θέμα έκανε η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ και στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών.


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στη μάχη για το μεροκάματο και τη Σύμβαση

Συμβολική κατάληψη χτες στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ στον Αλιμο, διαμαρτυρίες στην υπόλοιπη χώρα. Με συλλαλητήρια κλιμακώνεται πανελλαδικά την επόμενη Τρίτη η πάλη του κλάδου

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των οικοδόμων στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ
Από τη χτεσινή κινητοποίηση των οικοδόμων στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ
«Πάρτε μέτρα για την ανεργία και όχι των αστών την κερδοφορία»! Ηχηρό και ξάστερο ακούστηκε χτες το πρωί το μήνυμα των οικοδόμων της Αθήνας, με την κινητοποίηση που έκαναν καταλαμβάνοντας τα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ, στον Αλιμο. Αντίστοιχες κινητοποιήσεις στα κατά τόπους παραρτήματα του ΟΑΕΔ διοργάνωσαν τα Συνδικάτα των οικοδόμων σε όλη τη χώρα, με βάση το πρόγραμμα δράσης για την ανεργία και την κλαδική Σύμβαση που κατάρτισε και παρουσίασε πρόσφατα η Ομοσπονδία του κλάδου.

Πριν ακόμα χαράξει, με μπροστάρηδες την ταξική Ομοσπονδία Οικοδόμων και το Συνδικάτο Οικοδόμων της Αθήνας, εργάτες από ένα χώρο που δοκιμάζεται σκληρά από την ανεργία απέκλεισαν όλες τις εισόδους στο κτίριο του ΟΑΕΔ στον Αλιμο. Ανέδειξαν και με αυτόν τον τρόπο πως η εργατική τάξη όχι μόνο δεν μπορεί να ανεχτεί, αλλά πρέπει να αντιπαλέψει σθεναρά την πολιτική που εγκλωβίζει εκατοντάδες χιλιάδες στην ανεργία, μόνιμη ή με διαλείμματα, επίσημη ή ανεπίσημη. Που αλέθει στις μυλόπετρες των επιδοτούμενων προγραμμάτων και των εργοδοτικών ενισχύσεων την ανάγκη χιλιάδων ανέργων για ένα μεροκάματο.

Η οργή μεγαλώνει

Η ανησυχία και η οργή «κυκλώνει» όλο και περισσότερους οικοδόμους. «Ενα χρόνο έχω να δουλέψω...». «Εγώ τέσσερις μήνες...». Τέτοιες κουβέντες κατέγραψε ο «Ρ», σε καφενείο στο Μπραχάμι, όπου οικοδόμοι της συνοικίας έδωσαν ραντεβού για την κινητοποίηση. Η πολιτική ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ τους έχει οδηγήσει να λένε «ευτυχώς που είμαι μόνος μου» και «δεν έχω παιδιά». Πολλοί αναγκάζονται να στήνονται στις πιάτσες, ελπίζοντας ότι θα «κάτσει» κανένα μεροκάματο. «Περνάνε εργολάβοι και ζητάνε κόσμο, με εξευτελιστικούς όρους, 25, 30 ευρώ μεροκάματο...», λένε συνδικαλιστές.


«Η ανεργία δεν είναι αποκλειστικότητα του κλάδου», τόνιζε ασταμάτητα η ντουντούκα του συνδικάτου, έξω απ' το κατειλημμένο κτίριο του ΟΑΕΔ. Η ενίσχυση της ταξικά προσανατολισμένης πάλης είναι μονόδρομος, αφού «επιβάλλεται σήμερα να αναπτύξουμε μαζικούς, δυναμικούς αγώνες που θα εξασφαλίζουν μέτρα ανακούφισης των ανέργων, θα μετριάζουν το πρόβλημα της ανεργίας. Παράλληλα όμως είναι κομβικό ζήτημα η αποκάλυψη των αιτιών που προκαλούν την ανεργία, η καταδίκη των κομμάτων της πλουτοκρατίας, η συγκέντρωση δυνάμεων και η πάλη για άλλο δρόμο ανάπτυξης, που θα έχει κριτήριο τις ανάγκες της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων και όχι τα κέρδη των πλουτοκρατών».

Συνέχεια με συλλαλητήρια

Το ίδιο υπογραμμίζεται και στην ανακοίνωση του Συνδικάτου της Αθήνας, με την οποία πραγματοποιούνται καθημερινά εξορμήσεις σε πιάτσες και γιαπιά, για την επιτυχία του συλλαλητηρίου στις 20 του Γενάρη, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Κάνιγγος. Αυτά επισήμανε χαιρετίζοντας τη χτεσινή κινητοποίηση και ο Κώστας Ζιώγας, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Οικοδόμων. Δηλώνοντας τη σταθερή αλληλεγγύη του κλάδου προς το λαό της Γάζας, οι οικοδόμοι προχώρησαν σε έπαρση της παλαιστινιακής σημαίας που πήρε τη θέση της ευρωενωσιακής (έξω απ' το κτίριο του Οργανισμού), για να καεί η τελευταία κάτω από τις μαζικές αποδοκιμασίες των συγκεντρωμένων. Επίσης, η χαφιεδοκάμερα στην κεντρική πύλη «αχρηστεύτηκε».

Την αγωνιστική πρωτοβουλία των εργαζομένων στις κατασκευές επιδοκίμασαν οι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ, τη συμπαράσταση των οποίων μετέφερε από την ντουντούκα και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας υπαλλήλων στον Οργανισμό, Γεράσιμος Κάρδαρης. Σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία τους, ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Γ. Βερναρδάκης, εξέφρασε τη ...συμπάθειά του στους διαδηλωτές, λέγοντας - μεταξύ άλλων - ότι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται η ανεργία είναι ζήτημα πολιτικής επιλογής.

Σε Θεσσαλονίκη - Λάρισα

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΔ πραγματοποίησαν χτες το πρωί και οι οικοδόμοι της Θεσσαλονίκης, απλώνοντας πανό που έγραφε «Μέτρα κατά της ανεργίας. Απαιτούμε επιδότηση χωρίς προϋποθέσεις» και φωνάζοντας συνθήματα όπως «Τέρμα πια στις αυταπάτες, ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες», «Ο πλούτος όλος στο λαό και όχι στο κεφάλαιο το πολυεθνικό». Αντιπροσωπεία του Συνδικάτου συναντήθηκε με τον περιφερειακό διευθυντή του ΟΑΕΔ και μετέφερε τα αιτήματα του κλάδου.

Το Συνδικάτο υπογράμμισε ανάμεσα σε άλλα ότι η ανεργία των οικοδόμων στη Θεσσαλονίκη φτάνει στο 50% και εξαναγκάζει τους εργάτες μετανάστες να γυρνάνε στις χώρες τους αλλά και τους Ελληνες οικοδόμους να μεταναστεύσουν σε άλλες χώρες, ή ακόμα και να αναζητούν προσωρινά κάποιο άλλο επάγγελμα για να επιβιώσουν. Στη Θεσσαλονίκη, η συγκέντρωση των οικοδόμων στις 20 του Γενάρη θα γίνει στις 6.30 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υποκατάστημα του ΟΑΕΔ πραγματοποίησαν και οι οικοδόμοι στη Λάρισα. Στη συνέχεια είχαν συνάντηση με τον διοικητή Περιφέρειας Θεσσαλίας του Οργανισμού, στον οποίο αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Οικοδόμων επέδωσε το ψήφισμα της κινητοποίησης.


ΠΑΜΕ - ΠΡΕΒΕΖΑ
Απέκλεισαν τα «Ατλάντικ»

Σε συμβολικό δίωρο αποκλεισμό του σούπερ μάρκετ «Ατλάντικ» στην Πρέβεζα προχώρησαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ το απόγευμα της περασμένης Τρίτης, απαιτώντας την ανάκληση των τριών απολύσεων στις οποίες προχώρησε η εργοδοσία με πρόσχημα τη μείωση του τζίρου. Οι συγκεντρωμένοι μοίρασαν ανακοίνωση και άπλωσαν πανό μπροστά από την είσοδο του σούπερ μάρκετ καλώντας τους εργαζόμενους να υπερασπιστούν συλλογικά το δικαίωμα στη δουλιά, σε μια περίοδο όπου επιδιώκεται να φορτωθούν στις πλάτες τους τα σπασμένα της οικονομικής κρίσης. Η άμεση αντίδραση του ΠΑΜΕ υποχρέωσε την εργοδοσία ανακαλέσει τη μια από τις απολύσεις, επαναπροσλαμβάνοντας τη νεοκλεγείσα αντιπρόεδρο του Σωματείου Τροφίμων - Ποτών στο νομό Πρέβεζας. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ χωρίς κανένα εφησυχασμό θα κλιμακώσουν τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες, καθώς γίνεται λόγος και για άλλες απολύσεις το επόμενο διάστημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ